Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 23/05/2024 - 10:55

Sundhedsminister tager bekymringsbrev fra fødeafdelinger alvorligt

Sophie Løhde har "naturligvis en forventning" om, at regioner overholder aftale om millioner til fødeområdet.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Det skal "naturligvis være trygt og sikkert" at føde på danske sygehuse.

Det udtaler sundhedsminister Sophie Løhde (V) i en skriftlig kommentar til et brev, som hun og Danske Regioner har modtaget.

Afsenderen er ledelserne på landets fødeafdelinger.

På flere fødeafdelinger er der udsigt til store besparelser, lyder det. Det sker, selv om der de seneste år er blevet tilført flere penge til området.

Efter talrige historier i pressen om hårdt pressede afdelinger, jordemødre, der sagde op og vidnesbyrd om svære fødselsforløb, blev der lavet en politisk aftale i 2022.

Der blev afsat 475 millioner kroner til forbedringer på området på finansloven for 2022.

Pengene skulle tilføres afdelingerne mellem 2022 og 2025.

Kasper Aaboe, der er cheflæge og leder for Rigshospitalets afdelinger for gynækologi, fertilitet og fødsel, forklarer til Information, at pengene er brugt til det, de skal bruges på.

Men med ekstra midler følger ekstra rettigheder. Og det udløser budgetoverskridelser.

Han peger eksempelvis på, at førstegangsfødende har fået ret til to overnatninger i stedet for én på hospitalet.

Kasper Aaboe pointerer over for Information, at man ikke kan give borgerne, hvad man har lovet dem politisk, uden at være nødt til at spare andre steder.

Løhde tager henvendelsen "alvorligt".

Hun har "naturligvis en forventning om, at regionerne overholder den politiske aftale, der er indgået på fødeområdet".

- Og det er lykkedes at løfte fødeområdet, men det er vigtigt, at vi holder fast i den positive udvikling, og jeg vil om få måneder indkalde Folketingets partier til forhandlinger for at drøfte, hvordan vi kan styrke forholdene på området, lyder det fra Løhde.

Fra Danske Regioner lyder det i en skriftlig kommentar, at pengene er brugt, som de skulle bruges.

Men regionernes økonomi er presset af voksende udgifter. Regionerne peger blandt andet på dyr tilskudsmedicin, der gør det "umuligt at undgå besparelser for at overholde budgetterne".

- Det kan desværre komme til at gå ud over et område som fødeområdet.

- Vi vil dog understrege, at vi i regionerne gør alt, hvad vi kan for at prioritere og tilrettelægge tilbud og forløb, så borgere og patienter fortsat får de det, der er behov for.

For nylig oplyste Danske Regioner, at udgifterne til tilskudsmedicin steg i 2023 med 1,4 milliarder kroner i forhold til året før.

I øjeblikket forhandler regioner og regering om en økonomiaftale for 2025.

/ritzau/

København, 23/05/2024 - 08:00

Bryan Rice: Ligesom at blive forelsket

Fællessang ligger Bryan Rices hjerte nært, og han mener, at der er noget helbredende i at synge sammen. Snart synger han for i Tivoli til fællessangkoncerter.

Det var ikke en selvfølge, at Bryan Rice skulle leve af at lave musik.

Ingen i hans familie arbejder med musik, og selv er Bryan Rice egentlig uddannet spansktolk. Men musikken fik alligevel fat i ham.

- Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle arbejde med musik, selv om jeg altid har udtrykt mig gennem musik. Så det er et rent lykketræf, at jeg har fået lov til at leve af det, siger han.

Sangeren har fra barnsben sunget med på både rigtige og opdigtede sange. I sin fritid gik han til spejder, hvor der også blev brugt meget tid på at synge rundt om lejrbålet.

- Musik ligger helt inde i mit DNA, siger han og tilføjer:

- Det lyder måske lidt holistisk, men jeg har virkelig en følelse af, at det er musikken, der vil mig og har gjort mig til en form for talerør.

Snart skal han stå på scenen i Tivoli og synge for, når fællessangkonceptet "Syng med i Tivoli" løber over sommeren.

Bryan Rice gæster scenen sammen med Maria Montell og Anette Heick den 6. og den 27. juni. Senere skal Michael Carøe, Zindy Laursen, Lonnie Devantier og Gry Johansen-Meilstrup også synge for.

Fællessang er noget, som ligger Bryan Rices hjerte nært. Når han selv spiller koncert, er han begyndt at tage sange med, som alle kender, og som alle kan synge med på.

- Jeg kan mærke, at selv om folk kommer for at høre mig synge, så giver det bare en fed følelse at synge nogle sange sammen, siger den 45-årige sanger.

"Syng med i Tivoli" har fundet inspiration fra den svenske fællessangkoncert "Allsång på Skansen". Men der er også flere eksempler fra Danmark, hvor folk har fundet sammen gennem sang.

- Min farmor har fortalt mig historier om, hvordan man mødtes under anden verdenskrig for at synge sammen. Og de sange, som man sang dengang, står stadig rigtig stærkt i musikhistorien, siger Bryan Rice.

Det samme skete nogle år tilbage under coronapandemien.

Her stimlede danskere sammen foran deres fjernsyn til DR-programmet "Fællessang - sammen hver for sig", der havde dirigent og komponist Phillip Faber bag klaveret.

- Fællessang bliver et sted, hvor vi mødes, og det kalder på en eller anden måde på noget helbredelse, siger Bryan Rice og fortsætter:

- Jeg er af den overbevisning, at musik kan en masse ting, som vi slet ikke er klar over.

Bryan Rice er meget optaget af, hvordan musik kan hjælpe mennesker.

- Når man synger sammen, så sker der rent fysiologisk det samme, som når man bliver forelsket. Vi hjælper hinanden, når vi synger sammen, og det synes jeg, er sindssygt stærkt, siger han.

Flere studier viser, at kroppen udløser hormonet oxytocin, når man synger med andre.

Oxytocin bliver også kaldt "kærlighedshormonet", fordi det udløses ved kys og berøring.

Toner og tekster kan ifølge Bryan Rice blandt andet også hjælpe børn og unge, der ikke trives.

Det har det også gjort i sangerens eget liv.

- Jeg tror, at musikken har hjulpet mig, uden at jeg egentlig var bevidst om det, siger han og fortsætter:

- Min mor siger, at man altid kunne høre, hvilket humør jeg var i, fordi jeg som barn altid sang. Man kunne altid fornemme min sindsstemning, og sådan har det været hele mit liv.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 23/05/2024 - 07:00

Eurovision-stjerner og Lord Siva giver koncerter i Tivoli

Jens B''ttner/Ritzau Scanpix

Tivoli afslører 11 nye artister, der skal spille til Fredagsrock på Plænen.

De norske poptvillinger Marcus og Martinus, der stillede op ved dette års Eurovision for nabonationen Sverige, kommer til Danmark.

Det skriver Tivoli i en pressemeddelelse, hvor yderligere ti nye koncerter over sommeren bliver annonceret.

De 11 artister optræder alle til koncerter i forbindelse med Tivolis Fredagsrock, hvor store kunstnere som Take That og Diana Ross indtager Plænen klokken 22 en sommerfredag.

Udover Eurovision-stjernerne er Eee Gee, Rasmus Seebach, Ankerstjerne, Kind mod Kind og Lord Siva blandt de artister, der spiller klokken 19 på forskellige fredage i forbindelse med Fredagsrock.

Med det udvidede program får gæster, der besøger haven, glæde af en større del af haven og en større del af fredag, lyder det fra kulturdirektøren i Tivoli, Frederik Wiedemann.

- De seneste somre har vi set, at mange koncertgæster kommer tidligere om fredagen under Havefest for at nyde festivalstemningen med stort comedyprogram, koncerter klokken 19 og dj's, inden det går løs med de store Fredagsrock-koncerter klokken 22, siger han i meddelelsen.

Take That, der er et af de helt store navne på programmet for Tivolis Fredagsrock, har selv valgt artisten, der skal varme op for dem den 28. juni.

Her kan gæsterne stifte bekendtskab med Alfie Castley, som er særlig kendt på det sociale medie TikTok.

Det bliver Alfie Castleys debut i Tivoli. Sange som "Teenage Mona Lisa" og "Heaven's Got a Place (Someone New)" har gjort ham til et stort navn på TikTok.

Desuden optræder sangeren JJ Paulo, der er særlig kendt for sit nummer "My Bebe". Han træder op på scenen den 14. juni, inden Hans Philips Fredagsrockskoncert går i gang klokken 22.

Dopha, som optræder inden Tim Christensen 30. august, løfter sløret for overraskelser i forbindelse med sin tur på scenen.

- Der bliver spillet sange fra mit debutalbum og min ep. Og så kommer jeg selvfølgelig også til at tage et par hemmeligheder med, siger hun i pressemeddelelsen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 23/05/2024 - 10:00

FAKTA: Træk vejret og mediter

* Sidder du alligevel i bussen, toget, letbanen eller metroen, kan du bruge noget af tiden på at lave en vejrtrækningsøvelse. Det har en beroligende effekt på nervesystemet.

* Du laver øvelsen ved at trække vejret ind, mens du tæller til fem, holder vejret i to sekunder og puster langsomt ud, mens du tæller til otte. Træk vejret dybt og langsomt helt ned i maven. 

* Ønsker du at forsøge at meditere, kan du lytte til rolig musik eller finde din favorit meditationsapp.

Kilde: personlig træner Frida Hallqvist.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 23/05/2024 - 10:00

Udnyt rejsetiden til at få gang i træningen

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Uanset om det er benene, mavemusklerne eller armene, du vil træne, kan du gøre det på farten. Her får du enkle øvelser, du nemt kan kaste dig ud i.

Det behøver ikke at føles som spild af tid, når du skal med offentlig transport fra A til B.

Det er nemlig en oplagt mulighed for at få lavet nogle enkle træningsøvelser.

Sådan lyder det fra personlig træner Frida Hallqvist.

- Når man kommer i gang og laver en smule træning, kan man sagtens få lyst til at lave mere.

- Så den lille rum tid, man bruger i toget, kan trigge noget i hjernen, så man siger til sig selv: "Nu er jeg lidt i gang, og når jeg kommer hjem eller får fri fra arbejde, har jeg lyst til at lave mere", siger hun.

Få Frida Hallqvists bud på enkle øvelser, du kan bruge på farten.

1) Styrk benene.

Denne øvelse kan du lave, mens du sidder ned. Her skal du bruge benene til at hæve numsen fire til fem centimeter over stolen.

Forsøg at være i positionen i cirka ti sekunder. Gentag det gerne tre til seks gange

- Der er næsten ingen, der ser det, og man får trænet både ben, baller og mave, siger hun.

Har du en ståplads, kan du lave øvelsen ved at placere benene i en 90 graders vinkel og presse ryggen ind mod væggen bagom dig - svarende til når du sidder på en stol - og herefter rejse dig op igen. Hold positionen i 30 sekunder og gentag gerne 3 gange.

2) Træn balancen.

Tiden i toget eller metroen er også en god mulighed for at træne balancen.

Denne øvelse laver du ved at stå på et ben og komme op på tæerne, så længe du kan. Når du har lavet øvelsen med det ene ben, skifter du til det andet. Gentag gerne nogle gange på hvert ben.

- Hvis man gør det uden at holde fast i noget, bliver øvelsen endnu hårdere, siger Frida Hallqvist.

3) Kom omkring armene.

Er du ikke omgivet af så mange mennesker, kan du lave følgende øvelse, hvor du træner armene, anbefaler træneren.

Her lægger du ud med at sætte dig ned, hvorefter du placerer hænderne på kanten af sædet med cirka en skulderbreddes afstand. Stræk herefter armene, placer kroppen foran sædet, og bøj benene i 90 grader.

Herefter bøjer og strækker du armene så dine albuer går bagud. Det gør, at du får trænet dine triceps.

4) Udfordr mavemusklerne.

Denne øvelse minder om den første. Men her er der mere fokus på mavemusklerne.

- Det er en af de mest effektive maveøvelser, der er, siger Frida Hallqvist.

For at lave den skal du sidde ned, sætte hænderne på sædekanten og strække armene. Så løfter du numsen op cirka fem til ti centimeter over stolen, trækker balderne bagud og løfter dine knæ ind mod din mave med bøjet ben.

Også her forsøger du at holde positionen i cirka ti sekunder. Gentag det gerne tre til seks gange.

5) Styrk skulderbladene.

Spænder det i skulderbladene, kan du med fordel lave denne øvelse.

Du udfører den ved, at du i stående position holder den ene arm ud til siden bøjet i 90 grader.

Placer albue og underarm mod væggen, og læn dig frem så du kan mærke det strækker over brystkassen. Hold positionen i cirka 30 sekunder. Gentag herefter øvelsen med den anden arm.

- Det er noget, alle burde gøre dagligt for at få en bedre kropsholdning, siger Frida Hallqvist.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek