Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 23/05/2024 - 07:00

Eurovision-stjerner og Lord Siva giver koncerter i Tivoli

Tivoli afslører 11 nye artister, der skal spille til Fredagsrock på Plænen.

Jens B''ttner/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

De norske poptvillinger Marcus og Martinus, der stillede op ved dette års Eurovision for nabonationen Sverige, kommer til Danmark.

Det skriver Tivoli i en pressemeddelelse, hvor yderligere ti nye koncerter over sommeren bliver annonceret.

De 11 artister optræder alle til koncerter i forbindelse med Tivolis Fredagsrock, hvor store kunstnere som Take That og Diana Ross indtager Plænen klokken 22 en sommerfredag.

Udover Eurovision-stjernerne er Eee Gee, Rasmus Seebach, Ankerstjerne, Kind mod Kind og Lord Siva blandt de artister, der spiller klokken 19 på forskellige fredage i forbindelse med Fredagsrock.

Med det udvidede program får gæster, der besøger haven, glæde af en større del af haven og en større del af fredag, lyder det fra kulturdirektøren i Tivoli, Frederik Wiedemann.

- De seneste somre har vi set, at mange koncertgæster kommer tidligere om fredagen under Havefest for at nyde festivalstemningen med stort comedyprogram, koncerter klokken 19 og dj's, inden det går løs med de store Fredagsrock-koncerter klokken 22, siger han i meddelelsen.

Take That, der er et af de helt store navne på programmet for Tivolis Fredagsrock, har selv valgt artisten, der skal varme op for dem den 28. juni.

Her kan gæsterne stifte bekendtskab med Alfie Castley, som er særlig kendt på det sociale medie TikTok.

Det bliver Alfie Castleys debut i Tivoli. Sange som "Teenage Mona Lisa" og "Heaven's Got a Place (Someone New)" har gjort ham til et stort navn på TikTok.

Desuden optræder sangeren JJ Paulo, der er særlig kendt for sit nummer "My Bebe". Han træder op på scenen den 14. juni, inden Hans Philips Fredagsrockskoncert går i gang klokken 22.

Dopha, som optræder inden Tim Christensen 30. august, løfter sløret for overraskelser i forbindelse med sin tur på scenen.

- Der bliver spillet sange fra mit debutalbum og min ep. Og så kommer jeg selvfølgelig også til at tage et par hemmeligheder med, siger hun i pressemeddelelsen.

/ritzau/

København, 16/06/2024 - 08:00

Kurt Ravn: Ingen planer om pension

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Kurt Ravn har formentlig spillet sin sidste musical. Men den 76-årige Sommerdahl-aktuelle skuespiller er bestemt ikke færdig foran kameraet.

Selv om TV 2 Charlie-krimien "Sommerdahl" er blevet solgt til over 40 lande, er det ikke som den lyssky fiskehandler Otto, at Kurt Ravn bliver genkendt mest.

Det er stadig - mere end 40 år efter - som kommunisten Lauritz Jensen, deraf tilnavnet Røde, i kultklassikeren "Matador".

- Folk ser det stadigvæk - og unge mennesker ser det også. Det er helt fantastisk! For dem er det ikke noget gammelt lort. Den holder stadig, siger Kurt Ravn og fortsætter:

- Den er rigtigt godt produceret. Det er godt lavet. Det er en god historie. Og så fortæller den jo også noget om Danmark - hvordan det var dengang, lyder det fra den 76-årige skuespiller.

- Jeg er vældig glad for at have været med i "Matador". Og så åbnede det også en masse døre inden for film, tv og teater at få en stor rolle.

Kurt Ravn blev uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i København i 1973 og kunne sidste år således markere guldjubilæum efter 50 år på de skrå brædder.

To gange er han blevet belønnet med en bodilstatuette. Den første modtog han i 1981 for sin birolle i filmatiseringen af Holberg-komedien "Jeppe på bjerget". Den anden pris fik han 30 år efter for dramaet "Smukke mennesker".

Selv fremhæver Kurt Ravn Østre Gasværks opsætning af musicalen "Les Misérables" i 1992 som en af sine mange milepæle.

Teatret på Østerbro i København dannede også rammen om hans seneste musicalrolle i "Urinetown", som netop har spillet sin sidste forestilling.

- Det tror jeg nok, måske bliver den sidste musical, jeg laver, fordi det er en hård disciplin.

Kurt Ravn er dog på ingen på vej på pension, understreger han.

Han er klar på flere roller foran kameraet. Det er som regel ikke lige så krævende, som det er at stå aften efter aften foran livepublikummer, når man laver teater og musicals.

- Jeg kan godt lide at filme. Det synes jeg, er skønt, siger han.

- Det er jo også nærmest en hobby, samtidig med at det er et arbejde. Derfor er det en glæde for mig, fordi jeg har det sjovt med det og godt kan lide det.

- Jeg kunne ikke forestille mig at holde op nu. Men selvfølgelig, hvis man pludselig en dag ikke kan huske sine replikker mere - det er jo sket for flere gennem tiden - så må man jo stoppe, så man ikke bliver et ringvrag. Men så længe jeg stadig har lyst og kan, og der er brug for mig, bliver jeg ved.

Det gælder også i førnævnte "Sommerdahl".

Netop nu kan Kurt Ravn ses i femte sæson af krimiserien i rollen som kynisk stofsmugler, som opererer forklædt som charmerende fiskehandler, der snor sig uden om politiet, glat som de ål, han sælger.

Kurt Ravn blev skrevet ind i tredje sæson af "Sommerdahl". Han blev tilbudt en mindre rolle, men den takkede han nej til. Hvis de skrev en skurkerolle, var han interesseret, indskød han. Og de gjorde de så.

- Det er et godt hold. Der er en god atmosfære, vi kender hinanden rigtig godt. Alt kører på skinner, lyder det fra Kurt Ravn.

"Sommerdahl" kan ses hver søndag på TV 2 Charlie og på TV 2 Play.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/06/2024 - 02:34

Inderst Inde 2 åbner med et brag i Nordamerika

Pressefoto/Disney Pixar/Ritzau Scanpix

Pixars nye tegnefilm er godt på vej til at blive den anden mest sælgende i åbningsweekenden i Nordamerika.

Pixars nye tegnefilm "Inderst inde 2" havde med et billetsalg på 62 millioner dollar - omkring 547 millioner kroner - et brag af en åbningsdag i Nordamerika fredag amerikansk tid.

Billetsalget på filmens premieredag er det højeste i Nordamerika i år. Det skriver det amerikanske medie Variety lørdag.

Ifølge underholdningsmediet Deadline Hollywood estimeres "Inderst Inde 2" at sælge billetter for mellem 140 og 150 millioner dollar - mellem cirka 1,2 milliarder og 1,3 milliarder - i åbningsweekenden.

Tallet drejer sig blot om antallet af solgte billetter i Nordamerika. Hvis man ser på billetsalget internationalt nærmer filmen sig et salg på 250 millioner dollar - omkring 2,2 milliarder kroner, skriver Deadline Hollywood.

Den største åbningsweekend for en Pixarfilm i Nordamerika var "De utrolige 2" fra 2018. Filmen solgte for 182,6 millioner dollar i åbningsweekenden i Nordamerika. Det svarer til omkring 1,6 milliarder kroner.

Ifølge Deadline Hollywood blev "Inderst inde 2" den tredjebedst sælgende Pixarfilm på åbningsdagen i Danmark. Filmen havde dansk premiere torsdag.

Selv om det er ni år siden, at den første "Inderst inde"-film udkom, er der kun gået et par år i hovedpersonen Rileys liv. Hvor hun i den første film var 11 år, er hun nu 13 - og dermed blevet teenager.

Der er også blevet føjet et par magtfulde følelser til de oprindelige fem, Glæde, Vrede, Frygt, Afsky og Triste.

De nye følelser er Angst, som fylder teenagekroppen med skrækslagne bekymringer for fremtiden, Flove, som får Riley til at skamme sig over det mindste fejltrin, Misundelse og Kedsomhed.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/06/2024 - 08:00

FAKTA: Kend din laks

* I Danmark må man ikke omsætte Østersølaks større end 5,5 kg på grund af dioxinindholdet. Laks mellem 2 og 5,5 kg skal dybdetrimmes - hvor man fjerner alt det synlige fedt - inden de sælges. Dioxin ophobes i fedtet.

* Hvis laksen kommer fra mindre forurenede farvande, er problemet mindre, og der er ingen vægtgrænser. Opdrætslaks har ikke de samme problemer med fedtopløselige kontaminanter - altså stoffer, der optages i fedtet - fordi der er strenge krav til foderets indhold af PCB, dioxin med mere.

* Der er heller ikke de samme problemer med fedtopløselige kontaminanter i torsk og andre magre fisk, fordi det ophober sig i fedtvævet og ikke i muskelvævet.

Kilder: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Charlotte Jacobsen, som er professor og forskningsgruppeleder på DTU Fødevareinstituttet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 15/06/2024 - 08:00

Spis de mindre fisk for din sundhed og miljøets skyld

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Makrel og sardiner er både et sundhedsscoop og et miljøvenligt alternativ på tallerkenen.

Mindre fisk som makrel og sardiner bør svømme i retning af din madplan.

De er nemlig spækket med sundhedsgavnlige effekter og har et lavere indhold af potentielt problematiske stoffer som miljøgifte og tungmetaller end større fisk.

Det skriver Harvard Health Publishing, som er en afdeling af Harvard University, som deler forskningsbaserede artikler om forbrugersundhed.

Konklusionen om, at du med fordel kan downsize fiskene på din tallerken, er professor på DTU Fødevareinstituttet Charlotte Jacobsen enig i.

- Det er en rigtig god idé at spise mere af de mindre fisk, og vi bør i højere grad anvende dem til direkte human konsum frem for til fiskemel, siger Charlotte Jacobsen, som også er forskningsgruppeleder for Forskningsgruppen for Bioaktive Stoffer.

Det er nemlig også mere miljøvenligt, når du selv indtager de små fisk, end når de bruges som foder til de fisk, du spiser.

Og du kan med fordel bevæge dig videre fra nogle af de klassisk populære valg som laks og dåsetun og se nærmere på makrel, sardiner, sild samt skaldyr.

Det skyldes, at de er længere nede i fødekæden, og det har betydning for sundheden i dit valg. Miljøgifte som dioxin og PCB og miljøforurening som tungmetallet kviksølv kan nemlig ophobes fra led til led, når den ene fisk spiser den anden.

De store rovfisk kan altså have spist sig til flere af den slags stoffer. Store rovfisk er eksempelvis tun, rokke, helleflynder, oliefisk, sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre, escolar og sandart.

- Store fede, vilde fisk er i større risiko for at have ophobet fedtopløselige kontaminanter som for eksempel dioxin og PCB. Men det afhænger også af, hvor fisken er fanget, og hvor stor fisken er, siger hun med henvisning til, at det ikke er tilladt at anvende laks fanget i Østersøen, hvis de er større end 5,5 kilo.

De mindre fisk, du bør gå efter, er - ud over sardiner og makreller - fisk som fjæsing og smelt, siger Kasper Birk Hansen, som er butikschef i fiskeforretningen Den Grønne Kutter.

- Fjæsing er en fantastisk og mager spisefisk. Man kan lave stegt fjæsing, ligesom man laver stegte sild.

- Den kan også laves hel på ben. Skindet behøver man ikke engang at afskælle, det bliver sprødt, når man steger den i rasp og æg, siger han.

Fjæsingen er tilgængelig hele året, men har sin højsæson om sommeren.

Derudover kan du med ro i maven gå efter fjordfisken smelt, som i fagsprog også går under navnet agurkefisk.

- I fersk form dufter den af helt frisk agurk, forklarer Kasper Birk Hansen og fortsætter:

- Den er lidt blødere i konsistensen og har noget fedme. Den kan steges hel eller de lidt større som filet.

Smelt er i sæson i foråret og sommeren.

Makrelsæsonen er i fuld gang og varer hele sommeren over. Sardinerne kommer til de danske farvande i midsommeren, men når farvandene igen bliver koldere, søger de videre, fortæller butikschefen.

- Man kan tage en grillklips med to grillriste, som man klemmer sammen om seks-otte sardiner, der drysses med salt og olivenolie og grilles, foreslår han.

En af Kasper Birk Hansens absolutte favoritter blandt de mindre fisk er rød knurhane.

- Når de kommer, så står alle vi kendere i kø, siger han.

Rød knurhane er i sæson fra juni til september.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek