Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

 Seneste Krimi

Søborg, 25/05/2020 - 17:51

Khader forsvarer at have kaldt Exitcirklens direktør islamist

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Naser Khader var "ret vild med mig", siger kvindelig imam i injuriesag i Østre Landsret.

Den kvindelige imam og direktør for Exitcirklen, Sherin Khankan, troppede op, da den ekstremistiske gruppe Hizb ut Tahrir havde arrangeret en demonstration mod Israels bombardementer i Libanon.

Det er efterhånden 14 år siden, men episoden bliver diskuteret i flere omgange mandag i Østre Landsret.

Her er et opgør om islamisme, sharia og æreskrænkelser i gang. Sherin Khankan har sagsøgt tre politikere for at have sværtet hende på ulovlig vis.

Naser Khader (K) er en af dem. Han har skrevet om Sherin Khankans "sorte islamistiske fortid", og dermed hentyder han for eksempel til, at hun var til stede ved Hizb ut Tahrirs demonstration i 2006.

Sherin Khankan forklarer selv i mandagens retsmøde, at hun var der som religionssociolog, og at hun ikke vil associeres med gruppen. Det var protesten mod bombardementerne, hun sympatiserede med.

Men Hizb ut Tahrir er ifølge Khaders opfattelse muslimske nazister.

- Selv om en sag er god, kunne jeg da ikke drømme om at gå i en demonstration med Al Qaeda, siger han.

De to har haft et nært personligt forhold. Engang var de kærester i nogle måneder. Og der er latter i retssalen, da Sherin Khankan siger, at "han var hvert fald ret vild med mig". På den modsatte side af lokalet griner Khader med.

Men han afviser al snak om, at hans forsøg på sammen med to andre politikerkolleger, Martin Henriksen (DF) og Marcus Knuth (dengang V, nu K), i en mail i 2017 at annullere en bevilling til Exitcirklen på 680.000 kroner, skal ses i sammenhæng med deres affære.

I mailen blev deres alarm blandt andet begrundet med, at Khankan skulle have forsvaret piskeslag som straf for utroskab. Det var i en artikel fra 2011. Men i artiklens indledning skriver hun, påpeger hendes advokat, at hun er imod barbariske straffe.

Den konservative politiker fastholder i retten sin betegnelse af hendes som islamist.

- Når man går ind for sharia, er man efter min opfattelse islamist. Men det betyder ikke, at man nødvendigvis er voldelig, siger Naser Khader.

Omvendt forklarer Sherin Khankan, at hun mener, at sharia sagtens kan forenes med et demokratisk samfund. For hende er det især en spirituel vejledning i form af de fem søjler, som ligner kristendommens ti bud.

- Vi står overfor en sproglig udfordring. Vi står overfor koncepter, som defineres og forstås forskelligt, siger hun.

Det tør siges. For den sagsøgte ekskæreste kommer med en blank afvisning:

- At reducere det til de fem søjler er a la carte sharia, siger han.

- Sharia er meget mere omfattende end straffemetoder eller de fem søjler. Så går man ind for, at samfundet skal styres af religion, siger Khader.

Martin Henriksen, der ikke kom i Folketinget ved sidste valg, fortæller dommerne, at Sherin Khankan efter hans opfattelse taler med to tunger.

I debatten blev trioens forsøg på indgreb mod bevillingen i sin tid set som et karaktermord og helt usædvanligt. Martin Henriksen har en anden opfattelse:

- Det havde været pligtforsømmelse, hvis jeg ikke havde reageret. Jeg er blevet valgt på en platform om, at jeg er islamkritisk, siger han.

Mailen var intern, men blev lækket til Berlingske.

- Det er fuldstændig normalt, at politikere har holdninger. Jeg ved godt, at politikere taler om armslængde, men det er mest, når de ikke vil tage ansvar for noget, siger han.

Retssagen fortsætter tirsdag.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/05/2020 - 01:09

Kvinde mistænkt for brandstiftelse er fortsat tilbageholdt

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Ved et grundlovsforhør søndag er tilbageholdelsen af en yngre kvinde blevet forlænget i yderligere tre døgn.

En yngre kvinde mistænkt for brandstiftelse i en ejendom i København har fået opretholdt sin anholdelse i yderligere tre døgn, efter at hun søndag blev fremstillet i dommervagten.

Det oplyser Søren Lauridsen, central efterforskningsleder ved Københavns Politi.

Kvinden blev anholdt natten til søndag og sigtet for at have antændt en brand i en lejlighed i Sydhavnen lørdag ved 18-tiden. Alle beboere i ejendommen blev evakueret, og ingen personer kom til skade som følge af branden.

- Sagen vil nu blive overdraget til brandafdelingen ved Københavns Politi, som så står for den videre sagsbehandling, siger efterforskningslederen.

Politiet vil ikke udtale sig om et eventuelt motiv til kvindens påståede handling.

Branden fandt sted på adressen Monica Zetterlunds Vej 7 i Sydhavnen.

- Branden opstod i en lejlighed på første sal. Den er relativt voldsomt hærget. Uden brandvæsnets ankomst er der stor risiko for, at branden kunne have spredt sig til resten af ejendommen, sagde Søren Lauridsen søndag morgen.

Den mistænkte kvinde blev anholdt omkring klokken 03.30 på en vej i Vanløse. Hun bor ikke i lejligheden i Sydhavnen, men har "tilknytning" til adressen, oplyste politiet søndag.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/05/2020 - 21:20

Danskere på vej hjem skaber coronakø på Øresund

På Øresundsbroen sidder hundredvis af bilister i kø, fordi mange er på vej hjem.

Københavns Politi oplyser, at der søndag er sendt ekstra mandskab ud til Øresundsbroen, hvor bilister holder i kilometerlang kø for at komme ind i Danmark.

- Der er en forholdsvis lang kø, formentlig fordi folk er på vej hjem fra kristihimmelfartsferie, siger Jess Foldager, der er vagtchef hos Københavns Politi.

Til det svenske nyhedsbureau TT siger trafikchef på Øresundsbroen Johan Borglin, at der er omkring seks kilometer kø.

Køen skyldes, at de danske grænser på grund af coronasituationen er lukkede for udlændinge, som ikke har et anerkendelsesværdigt formål med at rejse ind i Danmark.

- Der er sendt ekstra personale ud, men det vil jo under alle omstændigheder tage noget tid. Der skal forevises noget dokumentation, og der skal måske spørges ind til om, man har et anerkendelsesværdigt formål med at indrejse, siger Jess Voldager, til Ritzau.

Til TT fortæller Johan Borglin, at i omegnen af 700 biler har passeret broen per time i løbet af eftermiddagen. Ifølge ham skal man regne med at sidde en time i kø.

Danmark lukkede sine grænser delvist den 14. marts, så det udelukkende var danske statsborgere og udlændinge med opholdstilladelse eller et såkaldt anerkendelsværdigt formål, der måtte rejse ind i landet.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/05/2020 - 13:15

Politiet undersøger mistænkeligt dødsfald på Christiania

Tidligst tirsdag venter politiet at have svar på, om en 58-årig mand har været udsat for en forbrydelse.

Et ligsyn har ikke kunnet kaste lys over, hvordan en 58-årig mand, der søndag morgen blev fundet død på Christiania, kom af dage.

Derfor skal manden tirsdag obduceres i et forsøg på at fastslå dødsårsagen, oplyser den centrale efterforskningsleder ved Københavns Politi.

Det var en forbipasserende, der fandt manden død på et toilet, og ringede 112 klokken 06.30 søndag morgen.

Når en person bliver fundet død, og dødsårsagen ikke umiddelbart står klart, behandler politiet dødsfaldet som mistænkeligt.

Det betyder, at politiet behandler findestedet som et gerningssted. Det gør man for at sikre, at vigtige spor ikke går tabt, hvis det senere skulle vise sig, at vedkommende har været udsat for en forbrydelse.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/05/2020 - 05:45

Yngre kvinde er anholdt på mistanke om påsat brand

En brand i en etageejendom i Sydhavnen i København lørdag aften var muligvis påsat, mener politiet.

En kvinde i begyndelsen af 20'erne er natten til søndag anholdt og sigtet for at have påsat en brand lørdag i en etageejendom i Sydhavnen i København.

Det oplyser Søren Lauridsen, central efterforskningsleder ved Københavns Politi.

Ingen personer kom til skade ved branden, som blev anmeldt lørdag klokken 18.

- Samtlige beboere blev evakueret, men er nu tilbage i deres boliger. Ingen er overført til hospitalet, men enkelte blev tilset af en ambulance, der ankom til stedet, oplyser efterforskningslederen.

Branden fandt sted på adressen Monica Zetterlunds Vej 7 i Sydhavnen.

Havde det ikke været for brandvæsnets indsats, kunne flammerne have fået fat i hele ejendommen, mener han.

- Branden opstod i en lejlighed på 1. sal. Den er relativt voldsomt hærget. Uden brandvæsnets ankomst er der stor risiko for, at branden kunne have spredt sig til resten af ejendommen, siger Søren Lauridsen.

Politiet vil ikke oplyse, hvordan den mistænkte forholder sig til sigtelsen. Hun blev anholdt omkring klokken 03.30 på en vej i Vanløse.

- Vi skal afhøre hende og belyse yderligere omstændigheder, før vi kan fastslå, om hun overhovedet er den rigtige gerningsperson, siger Søren Lauridsen.

Først derefter vil der i løbet af søndagen blive taget stilling til, om kvinden skal fremstilles i et grundlovsforhør.

Den mistænkte kvinde bor ikke i lejligheden i Sydhavnen, men har "tilknytning" til adressen.

Mistanken mod hende er baseret på oplysninger, som politiet har fået fra "parter" på brandstedet.

/ritzau/

Læs Mere >>

Søborg, 25/05/2020 - 12:54

Direktør: Ngo mistede penge efter angreb fra Naser Khader

Østre Landsret skal afgøre, om tre folketingsmedlemmer overskred straffelovens grænser med indhold i mail.

Det kostede dyrt for ngo'en Exitcirklen, at Naser Khader og to andre folketingsmedlemmer for tre år siden beskyldte lederen for i virkeligheden at være en islamist, der har forsvaret piskeslag mod utroskab.

Det forklarer Sherin Khankan mandag i Østre Landsret.

Hun er direktør i Exitcirklen og har anlagt en privat straffesag mod Khader, Marcus Knuth (K) og Martin Henriksen (DF).

Årsagen til sagsanlægget er, at de i en mail til andre udlændingeordførere skrev, at Sherin Khankan havde de ekstreme holdninger. Derfor burde Exitcirklen ikke få 680.000 kroner fra satspuljen til at arbejde med æresrelaterede konflikter, mente de.

- Han ved godt, at jeg ikke er islamist, siger Sherin Khankan om Naser Khader. De to har i øvrigt tidligere været kærester. I retslokalet sidder de ansigt til ansigt med hver sin advokat ved deres side.

Den interne mail med indholdet, som ifølge Khankan er en overtrædelse af straffelovens bestemmelse om ærekrænkelse, blev en stor sag i medierne.

- Lige da sagen kom op, havde jeg haft et møde med en prestigefyldt fond, siger Khankan i landsretten. Imidlertid faldt en aftale på gulvet. Hun er overbevist om, at det skyldes beskyldningerne i mailen.

Af sin advokat, Poul Hauch Fenger, udspørges hun om motivationen til at rejse sagen.

- Jeg er vant til kritik og kan tåle rigtigt meget. Grunden til, at jeg anlægger injuriesagen er, at dette er kulminationen. At de forsøger at tage vores økonomiske grundlag fra os, siger hun.

I øvrigt sammenligner hun mailens indhold med psykisk vold.

Sherin Khankan afviser lodret at være islamist, hvilket er den betegnelse, som Naser Khader gentagne gange har brugt om hende i opslag på Facebook.

Khankan har været med til at stifte foreningen Kritiske Muslimer og er imam.

- Det er fuldstændig uforenelige størrelser, siger hun til de tre dommere, der skal afgøre sagen.

De tre politikere mener, at landsretten skal afvise sagen.

Folketingsmedlemmer kan ikke drages til ansvar for deres ytringer i Folketinget, medmindre Folketinget har givet sit samtykke, hvilket ikke er tilfældet her, anfører de med henvisning til Grundloven.

Imidlertid mener Khankans advokat, at Khader, Knuth og Henriksen i medierne har vedstået og uddybet indholdet af mailen - og dermed er de omdiskuterede ytringer bragt videre ud i offentligheden og er ikke længere blot en politisk diskussion i Folketinget, mener han.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/05/2020 - 08:31

Små erstatninger får firmaer til at fravælge retssager

Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

Det er skadeligt for virksomhedernes retssikkerhed, hvis de fravælger retssystemet, mener projektleder.

For lange ventetider ved domstolene og for lille en kompensation til at dække sagsomkostningerne.

Det er nogle af årsagerne til, at virksomheder fravælger domstolene, når de havner i juridiske konflikter om eksempelvis køb og salg af virksomheder eller manglende leverede varer.

Det viser en ny analyse fra tænketanken Justitia.

Henrik Rothe, der er projektleder i Justitia og tidligere præsident for Sø- og Handelsretten og generalsekretær i Det Danske Advokatsamfund, mener, at domstolene bør være det naturlige sted at gå hen, når man har en juridisk konflikt.

- Det er derfor meget skadeligt for virksomhedernes retssikkerhed, hvis de fravælger retssystemet, når de har konflikter med andre virksomheder, borgere eller myndigheder, siger Henrik Rothe i en pressemeddelelse fra Justitia.

Ifølge loven skal den tabende part i en retssag erstatte den vindende parts sagsomkostninger.

Men ifølge Justitia er de vejledende takster ikke blevet justeret nævneværdigt i mange år. Kompensationen ligger nu kun på omkring en tredjedel af de faktiske advokatomkostninger.

Det er ifølge analysen den vigtigste grund til, at mange virksomheder fravælger domstolene, når de har juridiske uoverensstemmelser med andre.

Analysen peger også på, at behandlingstiden hos domstolene er for lang. Sagsbehandlingstiden har været nogenlunde den samme de sidste ti år, på trods af at mængden af almindelige civile sager er halveret.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) er ifølge Børsen bekymret over udviklingen. Ministeren oplyser til avisen, at han har bedt Retsplejerådet om at undersøge årsagerne til faldet i antallet af civile sager ved domstolene. Han vil i den forbindelse overveje, om reglerne på området bør ændres.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/05/2020 - 04:45

Khader, Knuth og Henriksen er sagsøgt for injurier

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Østre Landsret skal afgøre, om Sherin Khankans ære blev krænket i beskyldninger i folketingsmedlemmers mail.

En intern mail fra tre folketingsmedlemmer om en kendt debattør blev for tre år siden til en offentlig affære, hvor der blev talt om, at de skulle have begået et karaktermord.

Nu skal Østre Landsret afgøre, om de tre har overskredet grænserne og skal straffes for æreskrænkelse.

Den private straffesag er rejst af Sherin Khankan, religionssociolog, imam og direktør for Exitcirklen. Hun var skydeskiven i en mail, som Naser Khader (K), Marcus Knuth (K) og Martin Henriksen (DF) i 2017 sendte til andre udlændingeordførere.

Trioen forsøgte at overbevise deres kolleger fra andre partier om, at Exitcirklen ikke skulle have 680.000 kroner fra satspuljen for at arbejde med æresrelaterede konflikter. Dette var ellers blevet anbefalet af den relevante myndighed.

I mailen hed det blandt andet, at Sherin Khankan "har i 2011 forsvaret piskeslagsstraffen for utroskab". Dette nægter hun.

Den efterfølgende offentlige debat udfoldede sig også på Facebook. Her skrev Naser Khader om Khankans "sorte islamistiske fortid".

Mandag vil de involverede sidde ansigt til ansigt i et retslokale på Fremtidsvej i Søborg. På grund af sagens principielle betydning har Københavns Byret skubbet den opad i systemet til tre landsdommere i Østre Landsret.

Blandt andet skal de se på en bestemmelse i Grundloven. Her står, at folketingsmedlemmer ikke kan stilles til ansvar for deres ytringer i Folketinget uden tingets samtykke. Mailen kan sidestilles med en ytring, og derfor bør retten afvise sagen, mener de sagsøgtes advokater.

Endvidere har politikere en udvidet ytringsfrihed, påpeger de i sagens såkaldte påstandsdokumenter.

Her kan man også læse, at Naser Khaders advokat slår på, at "islamist" ikke skal forstås som en tilhænger af en islamisk stat, men som en muslim med fundamentalistiske holdninger.

Derimod mener Sherin Khankan, at de tre ikke er nøjedes med vurderinger, men har rejst egentlige beskyldninger mod hende for at gå ind for piskeslag, som svarer til brutal vold. Hendes omdømme blev skadet, ligesom hendes personlige sikkerhed blev bragt i fare, lyder det.

Retssagen er faktisk et forsøg på at beskytte ytringsfriheden, hedder det i hendes advokats processkrift. Det skal ikke accepteres, at politikere udnytter deres særlige position til personangreb og dermed afskrækker andre fra at deltage i den offentlige debat, mener han. Kravet er 10.000 kroner.

/ritzau/

Læs Mere >>