Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

 Seneste Krimi

København, 16/05/2022 - 05:45

OVERBLIK: Store sager om bestikkelse og returkommission

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Nu begynder en sag mod tre, der er tiltalt for at indgå ulovlig aftale i byggesag. Læs om andre sager her.

Københavns Byret tager mandag hul på den sidste del af en sag om såkaldt returkommission i forbindelse med et milliardbyggeri i Nordhavn i København. Tre mænd er tiltalt, men nægter sig skyldige.

Returkommission handler om bestikkelse i den private sektor - det kan være et beløb eller gave, som gives, for at giveren til gengæld får noget retur - eksempelvis en ordre. Her er strafferammen bøde eller op til fire års fængsel.

Bestikkelse i det offentlige straffes efter to andre paragraffer, hvor strafferammen er bøde og op til seks års fængsel.

Læs mere om sagen og andre bestikkelsessager her:

* Byggeriet i Nordhavn:

I sagen om byggeriet på Nordhavn blev en tidligere medejer af et byggeherrerådgiver-firma i 2020 idømt 15 måneders fængsel.

Han tilstod, at han sammen med to andre direktører i august 2019 indgik en aftale om modtagelse af to millioner kroner, og senere yderligere fire millioner kroner, som dog ikke nåede at blive overført.

Aftalen skulle sikre et entreprenørfirma en projektaftale om byggeriet.

Det er sagen mod de to andre, der nu er tiltalt, som begynder mandag. Desuden er en advokat tiltalt for medvirken.

* It-selskabet Atea:

En it-driftschef i Region Sjælland blev i 2019 idømt fængsel i to år for mandatsvig og bestikkelse fra it-selskabet Atea. Han deltog i rejser til Dubai og i luksusmiddage. Flere andre er også dømt.

Atea er straffet med bøder på i alt 13 millioner kroner.

* Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse:

En tidligere ansat ved Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse og en tidligere medarbejder fra installationsfirmaet Kemp og Lauritzen blev i 2020 idømt fængsel i henholdsvis to år og to et halvt år i en bestikkelsessag.

Den offentligt ansatte modtog bestikkelse i form af en tilbygning og en renovering af sit hus på Viborg-egnen. Vestre Landsret stadfæstede i 2022 dommen. To andre er også dømt i sagen.

* Politichef blev frifundet:

En tidligere afdelingschef i Rigspolitiet blev af Københavns Byret i marts frifundet for en anklage om bestikkelse. En konsulent blev ligeledes frifundet for at have givet bestikkelsen.

Anklagen gik på, at politichefen skulle have modtaget knap 800.000 kroner i bestikkelse, mens hun sad som afdelingschef i Rigspolitiet og blandt andet stod for konsulentkontrakter.

Anklagemyndigheden har anket til landsretten.

* Udbytteskandalen:

I sagen om svindel med udbytteskat blev en tidligere ansat i Skat af landsretten i 2018 idømt fem års fængsel for korruption og fusk med udbytteskat.

Han medvirkede til, at hans ven fik 37,4 millioner kroner på et falsk grundlag. Skattemedarbejderen fik til gengæld cirka to millioner kroner i bestikkelse for besværet.

* Ansat i reklamebureau:

I marts 2021 blev en 46-årig mand, som var ansat i et reklame- og kommunikationsbureau, i Retten i Odense idømt to års betinget fængsel og 300 timers samfundstjeneste for mandatsvig, groft bedrageri og returkommission. Det skrev fyens.dk.

Sagen handlede blandt andet om 50 fiktive fakturaer på i alt én million kroner og modtagelse af en halv million kroner i returkommission. Svindlen blev opdaget i 2017.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/05/2022 - 23:20

Ældre mand i kritisk tilstand efter brand på plejehjem

Søndag aften opstod der brand på et værelse på et plejehjem. En beboer er i kritisk tilstand.

En mand i slutningen af 70'erne er blevet kørt på hospitalet i kritisk tilstand efter en brand på et plejehjem i Valby søndag aften.

Det oplyser Henrik Stormer, som er vagtchef hos Københavns Politi.

- Der er ildløs på et værelse, og der er en beboer, der er bragt på hospitalet i kritisk tilstand, siger han.

Branden er slukket, og der var kun brand på værelset, hvor beboeren befandt sig.

Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt for politiet at sige noget om årsagen til branden.

Politiet modtog anmeldelsen 18.55. Mandens pårørende er underrettede.

/ritzau/

Læs Mere >>

Næstved, 15/05/2022 - 21:42

Lang kø af bilister efter uheld på Storebæltsbroen

Lars Møller/Ritzau Scanpix

To biler stødte sammen på højbroen, oplyser Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Mange bilister fik søndag eftermiddag et ufrivilligt langvarigt ophold på motorvejen fra Fyn mod Sjælland. Et uheld med to biler på Storebæltsbroen resulterede i en lang kø.

Køen er cirka fire kilometer lang, oplyser Vejdirektoratet ved 17.15-tiden.

Hos politiet oplyser man, at meldingen om to bilers sammenstød indløb klokken 16.40. Uheldet skete på højbroen.

Vognbanerne blev spærret i forbindelse med, at de beskadigede biler skulle transporteres væk.

Ingen personer skal være kommet alvorligt til skade, oplyser vagtchefen hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Lidt efter klokken 18 meddeler politiet, at begge vognbaner atter er åbne for trafik.

Først efter mere end fire timers forløb kunne Sund & Bælt, der står for Storebæltsforbindelsen, ved 21.30-tiden meddele, at der ikke længere var kødannelse. Det skete i et opslag på Twitter.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/05/2022 - 21:09

Flere er tilbageholdt af politiet efter knivoverfald i Tårnby

Københavns Politi efterforsker to sager om knivstikkeri søndag aften.

Politiet har tilbageholdt flere personer i en sag om knivstikkeri søndag aften på Tårnby Torv på Amager. Offeret er en mand på 19 år.

Det oplyser vagtchefen i Københavns Politi.

Meldingen om sagen indløb lidt efter klokken 19. Den sårede blev fundet i en bil på Tingvej.

Ved 21-tiden har politiet ikke yderligere informationer om sagen, da efterforskningen langt fra er overstået.

Søndag aften arbejder betjente også på at klarlægge en sag om knivstikkeri fra Silkegade i København. Anmeldelsen om denne forbrydelse fik politiet klokken 19.35.

I ingen af de to sager er ofrene i livsfare, oplyser vagtchef Michael Andersen.

/ritzau/

Læs Mere >>

Nykøbing Falster, 15/05/2022 - 20:56

Efterlyst for knivdrab på marked har meldt sig selv

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Politiet takker borgere for oplysninger i sagen om en 32-årig mand, der blev stukket ned på marked på Lolland.

En mand, der har været efterlyst for et drab begået på Døllefjelde-Musse Marked på Lolland fredag, har søndag aften meldt sig selv. Det oplyser politiet.

Søndag formiddag besluttede politiet at offentliggøre navn og foto på den mistænkte 29-årige mand i sagen, og også hans øgenavn blev viderebragt.

Godt ti timer senere kunne politiet berette om anholdelsen.

I en pressemeddelelse takker Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi for de mange oplysninger, som borgere er kommet med i sagen.

"Det er en uvurderlig hjælp i opklaringsarbejdet," hedder det.

Forbrydelsen skete fredag aften på parkeringsområdet ved markedet. En 32-årig mand blev stukket ned med kniv. Han blev fløjet til behandling på Rigshospitalet, men døde lørdag.

Offeret, der var fra Nykøbing Falster, og den mistænkte kendte hinanden i forvejen, har politiet tidligere oplyst.

Hvad den 29-årige siger til sigtelsen, fremgår ikke af politiets pressemeddelelse søndag aften.

Mandag vil den anholdte blive fremstillet i Retten i Nykøbing Falster.

Her får den anholdte mulighed for at svare på spørgsmål, hvorefter en dommer skal vurdere styrken af politiets mistanke, og om der grundlag for varetægtsfængsling.

Offeret var Deniz Köktas. Han var vvs'er og far til en otte-årig dreng, skriver Ekstra Bladet. Svært kvæstet nåede han at sige farvel til en barndomsven, beretter mediet.

Markedet i Døllefjelde-Musse er en stor folkelig begivenhed på Lolland. Godt 100.000 gæster plejer at komme forbi i de dage, markedet står på.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/05/2022 - 05:45

Advokat er blandt tiltalte i bestikkelsessag om millioner

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

I 2020 tilstod tidligere byggefirma-medejer millionbestikkelse. Nu starter sagen mod tre andre, der nægter.

I forbindelse med milliardbyggeriet Redmolen Københavns Nordhavn blev der i august 2019 indgået en bestikkelsesaftale på flere millioner kroner.

Det tilstod Lars Blaaberg i december 2020. Han er tidligere medejer af byggeherrerådgiveren V2C, der er gået konkurs.

Anklagemyndigheden har siden tiltalt to andre samt en advokat, og mandag tager Københavns Byret hul på den del af sagen.

De tiltalte risikerer at blive idømt en fængselsstraf, og den tiltalte advokat kan desuden miste retten til at udøve advokatvirksomhed ind til videre eller for en periode, som retten fastsætter.

Alle tre nægter sig skyldige, oplyser deres forsvarere til Ritzau. Og den tiltalte advokat mener således heller ikke, at der er grundlag for at fratage ham retten til at være advokat.

Den ene af de tiltalte er direktør for entreprenørfirmaet WR Entreprise. Den anden var direktør for V2C, som bistod PFA Ejendomme med rådgivning om og valg af entreprenør til byggeprojektet i Nordhavn.

Det var i den forbindelse, at de to direktører ifølge anklageskriftet på "pligtstridig måde" indgik en aftale om, at WR Entreprise skulle betale seks millioner kroner til V2C.

V2C skulle så angiveligt sikre, at PFA Ejendomme indgik en projektaftale med WR Entreprise som byggeentrepriser på milliardprojektet.

To millioner kroner blev overført til V2C som delbetaling, og WR Entreprise blev efter indstilling fra V2C faktisk valgt som entreprenør på tre byggefelter under projektet, fremgår det af anklageskriftet.

Der skete dog ikke mere, da PFA Ejendomme fik mistanke om aftalen og meldte sagen til politiet.

Direktøren og den tidligere direktør er tiltalt for såkaldt returkommission, som er betegnelsen for bestikkelse i den private sektor.

Den tiltalte advokat, der er beskyttet af et navneforbud, udarbejdede ifølge anklageskriftet aftalen og er tiltalt for medvirken til returkommission.

Lars Blaaberg blev idømt et år og tre måneders fængsel, da han for halvandet år siden tilstod.

- Vi har dummet os. Jeg har valgt at stå ved det, sagde Lars Blaaberg til EjendomsWatch i december 2020.

Hans tilståelse var formildende for udmålingen af straffen. Hans oplysninger blev vurderet som afgørende for opklaringen af strafbare handlinger begået af andre, skrev retten i sin afgørelse.

Sagen er berammet til seks dage i maj og juni.

/ritzau/

Læs Mere >>

Aarhus, 16/05/2022 - 02:25

35-årig mand i kritisk tilstand efter soloulykke nær Aarhus

En afkørsel på Djurslandmotorvejen i retning mod Aarhus Nord er spærret efter en alvorlig trafikulykke.

En 35-årig mand er blevet sendt til Aarhus Universitetshospital i kritisk tilstand efter en soloulykke på Djurslandmotorvejen natten til mandag.

Det oplyser vagtchef ved Østjyllands Politi Morten Bang.

Anmeldelsen tikkede ind hos politiet klokken 00.35. Det er ifølge Morten Bang stadig for tidligt at sige, hvad der har forårsaget ulykken.

- Vi har en bilinspektør på stedet, der stadig arbejder derude, siger vagtchefen omkring klokken 02.15.

Ulykken fandt sted ved en afkørsel på Djurslandmotorvejen i retning mod Aarhus Nord.

- Det er lige efter afkørslen, hvor der lige som er en stor sammenfletning. Den pågældende afkørsel er blevet spærret, og trafikken bliver ledt videre til den næste afkørsel.

- Jeg vil tro, at der er spærret cirka en time endnu, siger Morten Bang.

Den 35-åriges pårørende er underrettet.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/05/2022 - 11:38

Ældre mand i kritisk tilstand efter brand på plejehjem

Søndag aften opstod der brand på et værelse på et plejehjem. En beboer er i kritisk tilstand.

En mand i slutningen af 70'erne er blevet kørt på hospitalet i kritisk tilstand efter en brand på et plejehjem i Valby søndag aften.

Det oplyser Henrik Stormer, som er vagtchef hos Københavns Politi.

- Der er ildløs på et værelse, og der er en beboer, der er bragt på hospitalet i kritisk tilstand, siger han.

Plejehjemmet ligger på Carl Jacobsens Vej i Valby.

Branden er slukket, og der var kun brand på værelset, hvor beboeren befandt sig.

Ifølge vagtchefen er beboeren, som blev kørt på hospitalet, en mand født i 1943.

Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt for politiet at sige noget om årsagen til branden.

Politiet modtog anmeldelsen 18.55. Mandens pårørende er underrettede.

/ritzau/

Læs Mere >>