Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

 Seneste Forbrug og sundhed

21/08/2019 - 14:00

FAKTA: Det sker typisk under en recession

- Arbejdsløsheden stiger: Det har blandt andet betydning for nyuddannede, som får sværere ved at komme ind på arbejdsmarkedet.

- Ingen høje lønstigninger: Arbejdsgiver vil typisk lukke pengekassen i for den type lønstigninger, som er blevet givet i de gode tider.

- Boligpriserne falder: Det bliver dyrere for folk at låne penge, og derfor tvinges boligejere til at sætte boligpriserne ned.

Kilde: cheføkonom i Danske Bank Las Olsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

21/08/2019 - 11:00

To ting afgør om din fisk er bæredygtig

Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

Når du vil træffe et bæredygtigt valg af fisk, handler det om at vælge efter bestand og fangstmetoder.

Hylderne i kølemontren bugner med forskellige pakker med fisk - og du når måske ikke altid at overveje, om det lige er laksen fra Alaska eller silden fra Østersøen, der lander i kurven på en travl hverdag.

Men du er nødt til at se nærmere på pakken, hvis du vil træffe et bæredygtigt valg, hvor der både er taget hensyn til bestanden og havmiljøet.

- Mange bestande er pressede. Derfor er det vigtigt, at forbrugerne får øjnene op for, hvilke fisk de spiser. For de kan påvirke markedet og ændre efterspørgslen, siger havbiolog Henrike Semmler Le fra Verdensnaturfonden.

Der er to vigtige parametre, du skal vælge ud fra, hvis du vil træffe et bæredygtigt valg, fortæller Jens Peder Jeppesen, som er marinbiolog og akvariechef på Øresundsakvariet, som er en del af Biologisk Institut på Københavns Universitet.

- Man skal se på, om bestanden har det godt. Og så skal man se på, hvordan fisken er fanget, fortæller han.

For at vurdere om bestanden er stor nok til, at det er ansvarligt og bæredygtigt at fiske den, kan man gå efter MSC-mærket.

Man kan også benytte sig af et nyt værktøj fra Verdensnaturfonden, som hedder Fiskeguiden og findes på fiskeguiden.wwf.dk.

Her kan man søge på fiskearter og se, om fisken er i den røde, gule eller grønne kategori. Er der flere farver på én fisk, kan man klikke sig ind på den og læse nærmere - for bæredygtigheden kan variere, alt efter hvilket område fisken er fanget i.

Det andet ben i bæredygtigheden er fangstmetoden. Her skal man styre langt uden om bundtrawl og bomtrawl, siger Jens Peder Jeppesen.

- Det er fangstredskaber, som på sigt ødelægger havbunden og de organismer, der lever i den, og dermed livsgrundlaget for føde for en lang række fisk og havdyr, siger han og tilføjer:

- Man skal derimod gå efter skånsomme faststående fangstredskaber som garn, bundgarn, tejner, ruser og liner.

Det er grunden til, at man ikke alene kan navigere efter MSC-mærket, siger han. For her kan man risikere at få fat i en fisk, som er fanget med bundtrawl.

Fangstmetoden fremgår også af pakken.

En anden måde at øge bæredygtigheden af dit fiskeindtag er ved at variere de fisk, du spiser. Dermed bredes forbruget ud på flere bestande og arter.

For selv om de danske farvande er fyldt med et væld af forskellige fisk, så er det de samme arter, der lander på menuen igen og igen.

- I Danmark elsker vi at spise laks, torsk og makrel. Til gengæld spiser vi næsten ikke blæksprutte, og det er ellers rigtig godt og bæredygtigt, siger Henrike Semmler Le.

Hun foreslår, at man leder efter alternative fiskearter - eksempelvis kan silden let erstattes af brisling.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

21/08/2019 - 09:21

FAKTA: Få styr på hvad du deler

- Overvej, hvilke tjenester dine apps skal have adgang til. Det gælder eksempelvis mikrofon, kamera og lokalitetstjenester.

- På iPhone kan du tjekke, hvilke apps der har der adgang til hvilke tjenester under "Anonymitet" i indstillingerne.

- På Android kan du finde det under "Apptilladelser".

Kilde: cybersikkerhedsekspert Peter Kruse fra CSIS.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

21/08/2019 - 07:00

FAKTA: Skal du gå til lægen eller sende en e-mail?

- Fjernkonsultation dækker over kontakt med lægen over telefon, email, app og video.

- Kronisk syge kan ofte lettere benytte sig af e-mail-konsultationer, fordi de er i hyppig kontakt med lægen.

- Hvis du har vage eller uspecificerede symptomer eller har fået nytilkomne gener, kan det være en god idé at bestille tid til et personligt møde hos lægen.

- Hvis du er tvivl om, hvorvidt du skal bestille tid hos lægen, eller om det kan klares med en fjernkonsultation, så spørg, hvad lægen synes.

Kilde: Christian Freitag - formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO).

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

21/08/2019 - 07:00

Brug fjernkonsultation med lægen med omtanke

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Flere og flere danskere benytter sig af især e-mailkonsultationer med lægen, men det er ikke alt, der egner til fjernkonsultationer.

Mange danskere er glade for at kunne klare lægebesøget over telefonen eller per e-mail.

Ifølge en undersøgelse fra Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring og Mølholm Forsikring foretrækker 22 procent af danskerne at konsultere lægen over telefon, når de har mindre skavanker eller problemer.

Det er et billede, som Morten Freil, direktør i Danske Patienter, godt kan genkende.

- Patienterne efterspørger en mere fleksibel adgang til lægen, så de slipper for at skulle tage fri fra arbejde, forklarer han.

Han har svært ved at se ulemperne ved fjernkonsultationer med lægen, så længe de ikke kommer til at erstatte muligheden for det personlige fremmøde.

- Der er mange, der går for længe med symptomer, fordi de har travlt på arbejdet. Men det vil flere undgå med den større tilgængelighed til lægen, mener Morten Freil.

Siden 2007 er andelen af telefonkonsultationer faldet, mens andelen af konsultationer via e-mail er steget kraftigt.

Men selv om det er blevet lettere at komme i kontakt med lægen, er det langtfra alle henvendelser, der bør klares over telefon, appen Min Læge eller e-mail.

Det siger Christian Freitag, formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO).

- Der er nogle ting, hvor det fungerer godt med fjernkonsultationer. Men der er andre ting, hvor man skal passe på med at tro, at fordi man har kontakt, så er det det samme som at sidde i lokalet med lægen, siger han.

Hvis det drejer sig om meget simple spørgsmål, så kan det være mest praktisk at ringe eller sende en e-mail. Det gælder også opfølgende spørgsmål efter en konsultation hos lægen.

- Men med for eksempel vage eller uspecificerede symptomer kan det være svært for lægen at give et fyldestgørende svar over telefonen eller per e-mail, siger Christian Freitag og tilføjer:

- Hvis man føler utryghed, er det ofte også bedre at møde personligt op hos lægen.

Christian Freitag nævner også anmodninger om henvisninger til forskellige skanninger og speciallæger som noget af det, der ofte spørges om i e-mails.

- Her bruger vi meget tid på at fortælle folk, at et af formålene med den praktiserende læge er at sikre, at borgerne får de mest hensigtsmæssige undersøgelser og i den rigtige rækkefølge, og det kan vi ikke klare per e-mail, siger han.

Ifølge Christian Freitag bør det i første omgang være patientens eget ansvar at vælge den rette kontaktform med lægen.

- Forventer du, at lægen kan komme med et klart svar på e-mail? Hvis ikke, bør du hellere bestille tid, siger han.

Private sundhedsforsikringer som for eksempel Mølholm Forsikring er også begyndt at tilbyde kunderne konsultationer over video.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

21/08/2019 - 02:00

Ny krise kan være på vej: Sådan kan du forberede dig

Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Ifølge Nationalbanken er der mere end 50 procents risiko for, at Danmark oplever en recession om to år. Det kan du forberede dig på allerede nu.

Rent økonomisk går det godt herhjemme i øjeblikket. Men det kan ændre sig inden for de næste to år.

Nationalbanken har således meldt ud, at der er over 50 procent risiko for, at vi står midt i en økonomisk krise og lavkonjunktur - også kaldet recession - om to år.

Og den risikoudmelding kan cheføkonom hos Danske Bank Las Olsen godt nikke genkendende til.

Intet tyder imidlertid på, at vi får en økonomisk krise i det omfang, vi så fra 2007 til 2009, hvor en omfattende og global finanskrise fandt sted.

- Vi har ikke så store ubalancer i vores økonomi, som tilfældet var i 2007. Her havde vi meget opskruede boligpriser, en meget høj gældsvækst og høje lønstigninger, siger Las Olsen.

Derfor er der heller ingen grund til at gå i panik. Men det kan godt betale sig at tage sine forholdsregler.

- Sørg derfor at have noget luft i økonomien, så den kan holde til en mindre tilbagegang, siger han.

For at vide om du rent faktisk har luft i økonomien, er det en god idé at få lavet et overblik over indtægter og udgifter.

- Når du har lavet et økonomisk overblik, kan du lave en plan for, hvor du eventuelt kan spare. Se på, hvor mange penge du har, og hvor kan du derfor kan finde nogle ekstra penge, siger Las Olsen.

Ifølge forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen fra Nordea er det en god tommelfingerregel at have minimum en til to månedslønninger sparet op til uforudsete udgifter.

- Det plejer at passe godt, uanset om du tjener lidt eller meget. For har du en høj løn, har du typisk også højere udgifter, siger Ann Lehmann Erichsen.

Har du en stor familie, et gammelt hus og to biler af ældre dato, kan det være en god idé at lægge mindst tre månedslønninger til side, da risikoen for uforudsete udgifter er større.

Hos Nordea er cheføkonom Helge J. Pedersen enig i, at en mulig krise ikke vil blive lige så slem som den for 10 år siden - dertil er vi alle blevet klogere og har taget vores forholdsregler ved netop at øge opsparingerne.

De nyeste tal fra Nationalbanken viser, at danskerne i alt har 921 milliarder kroner sparet op i de danske banker.

Men når økonomien standser op, sker det typisk, at arbejdsløsheden stiger. Ved finanskrisen i 2008 faldt 180.000 stillinger bort.

- Dem, der er medlem af en a-kasse, står altid bedre rustet, end dem, der står udenfor. Det er derfor en måde, hvorpå man kan forsikre sig bedst muligt, siger Helge J. Pedersen.

Ifølge Las Olsen er det typisk folk med job i byggeriet, store dele af industrien og dele af sundhedssektoren, der er mest udsatte under en recession.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

21/08/2019 - 11:00

FAKTA: Hvad betyder mærkerne?

- MSC-mærket er garant for, at bestanden ikke er truet af overfiskeri. Mærket gives til vilde bestande.

- ASC-mærket bruges til opdrættede fisk og skaldyr, hvis opdrættet er mere bæredygtigt end det konventionelle.

- Økologi-mærket kan kun gives til opdrættede fisk, da man ikke kan garantere eller dokumentere forholdene for vilde bestande.

Kilde: Verdensnaturfonden, Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>