Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

 Seneste Forbrug og sundhed

11/12/2025 - 10:00

FAKTA: Tjek din forsikring

* Din husforsikring dækker som udgangspunkt vandskader på ejendommen som følge af skybrud. Men der skal være tale om så kraftigt et skybrud, at vedligeholdte afløbssystemer uden tilstopninger ikke kan aflede vandet.

* Oversvømmelser fra hav, fjord, søer og vandløb er altid undtaget fra forsikringen.

* Vandskader, der skyldes, at regnvand siver ind gennem revner eller utætheder, er som hovedregel undtaget, medmindre du har en udvidet vanddækning i den forsikringsaftale.

* Det samme gælder for grundvand, der trænger ind gennem kældervæg eller kældergulv. 

Kilder: Videncentret Bolius, klimasikring.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

11/12/2025 - 08:00

Giv mormormaden en makeover og spar på madbudgettet

Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Kød, kartofler og sovs passer sammen som fod i hose, men du kan give både sundhed og pengepung et boost ved at krydre klassikerne denne vinter.

Frikadeller med sovs og kartofler samt bøf stroganoff har det til fælles, at de er tunge og klassiske danske retter, der gør sig godt i de kolde måneder.

Hvis du er i det opfindsomme hjørne denne vinter, kan du prøve at give dine gamle favoritter et sundt og forfriskende løft, som ikke går på kompromis med smagen.

Det fortæller madblogger og kogebogsforfatter Ditte Ingemann, der er medforfatter til bogen "Moderne mormormad".

- Der er mange retter, hvor det giver mening at peppe tingene op med nogle grøntsager. Det gælder især gryderetter, supper og farsretter, hvor du kan snige grøntsager ind uden at ændre på smagen, siger hun.

- Og så bliver det endda både sundere og billigere på samme tid.

Ifølge hende giver det god mening at eksperimentere lidt, ikke mindst fordi kød er en dyr råvare.

- Det er en god måde at få kødet til at række længere. Du behøver nemlig ikke den samme mængde kød i en fars, hvis du spæder op med nogle grøntsager, der er lige så gode til at binde farsen sammen og samtidig er fulde af proteiner, siger hun og fortsætter:

- Rod- og bælgfrugter, der er i sæson lige nu, er virkelig gode til formålet. Hvis du smider en håndfuld kikærter i frikadellefarsen eller nogle pastinakker i bøf stroganoffen, kan du måske gemme halvdelen af kødet til en anden gang.

Hun peger på, at svampe, selleri og pastinak har en struktur, der minder om kød, og derfor klæder de mormormaden rigtig godt.

Den samme tankegang kan bruges, når det kommer til sovsen, fortæller hun. Du kan nemlig også sagtens sende den på en lille diæt uden at tabe på smagen.

- Du kan snildt lave en god sovs uden al den smør og fløde. Brug noget fond i stedet og smag til med nogle krydderurter. Det kan godt lade sig gøre at lave en smagfuld sovs, selv om den er en anelse tyndere, fastslår hun.

- Prøv eventuelt at lave en kold sovs eller yoghurtdressing rørt sammen med masser af urter og lidt citronsaft. Det giver en dejlig friskhed til den ellers tunge vintermad.

Ifølge Ditte Ingemann kan det traditionelle danske køkken godt have tendens til at savne syre og friskhed.

- Det er godt at huske grøntsagerne som tilbehør, fordi det klassiske køkken er så rigt på salt og fedme. Jeg synes godt, at der kan mangle lidt af den friskhed, som er et must, når jeg sammensætter et måltid, siger hun.

Et af hendes bud er en salat med syltede radiser. Et friskt alternativ til den mere gængse rødbede- og spidskålssalat.

- Skyl radiser, og skær dem i tynde skiver, inden de puttes i et sylteglas. Fyld op med en lage af æblecidereddike, salt, sukker og peber, og sæt på køl.

- Riv nogle salatblade i grove stykker, og læg dem på et fad med fintsnittede sukkerærter og de syltede radiser. Du kan spæde til med en dressing lavet på fløde, citronsaft og lidt sukker, som du kan hælde oven på.

Men for Ditte Ingemann handler det bare om at turde prøve sig frem.

- Kødretter smager af noget, fordi kødet har umami, men du kan også finde de smage i planteriget. Det handler bare om at eksperimentere, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

10/12/2025 - 08:00

FAKTA: Emojis i retssager

* Flere retssager i udlandet og herhjemme har vist, at emojis kan spille en stor rolle, når domstole vurderer intentioner og handlinger.

* I 2023 blev en landmand i Saskatchewan i Canada idømt en bøde, fordi han havde svaret med en tommel op-emoji, efter at han havde fået tilsendt en kontrakt via sms. Landmanden hævdede, at han blot bekræftede modtagelsen. Men en dommer vurderede, at emojien udgjorde en juridisk bindende aftale. Han blev dømt til at betale 82.000 canadiske dollar - omkring 350.000 kroner - for ikke at have leveret korn som aftalt.

* 29. oktober 2024 fik en 16-årig pige 30 dages betinget fængsel ved Retten i Aalborg for billigelse af et terrorangreb, fordi hun i en kommentar på Facebook skrev "Yass" med en smiley med hjerteøjne og et palæstinensisk flag til Ekstra Bladets opslag om Hamas' angreb på Israel 7. oktober 2023.

Kilder: Ritzau, CBC og BBC.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

10/12/2025 - 08:00

Vær varsom: Emojis kan tolkes forskelligt

Matthias Balk/Ritzau Scanpix

Emojis er blevet et internationalt sprog i den digitale tidsalder, men de tilsyneladende uskyldige ikoner kan opfattes forskelligt.

For mange, der modtager en snemand-emoji på Snapchat, betyder den typisk bare vinter. Men for en pusher handler det om forretning, for snemanden er en kode for kokain.

Små ikoner kaldet emojis kan gøre beskeder og opslag på sociale medier mere levende og personlige. De udtrykker følelser og stemninger.

Men afhængigt af blandt andet alder, kontekst og kulturelle forskelle kan en emoji tolkes forskelligt af afsender og modtager.

En tommel op kan for nogle signalere opbakning, mens andre opfatter den som et dovent og dermed uhøfligt svar. Derfor kan det være en god idé at spørge, hvordan en emoji fortolkes, hvis du er i tvivl.

Sådan lyder rådet fra Sandra Halskov, der er fagkonsulent med speciale i destruktive digitale fællesskaber og online risikoadfærd hos Center for Digital Pædagogik.

- Hvis vi betragter emojis som et sprog, fungerer de på samme måde som andre sprog. Betydningen afhænger af kontekst, kulturelle normer og relationen mellem afsender og modtager, siger hun og fortsætter:

- Et eksempel er emojien, der forestiller et dødningehoved. For en midaldrende person betyder den typisk død. Men for en yngre person betyder emojien, at noget er dødsens sjovt.

Andre bruger en emoji, der illustrerer, at man griner så meget, at man får tårer i øjnene, for at vise, at noget er virkelig sjovt.

Men ifølge Sandra Halskov opfatter de unge den typisk som en boomer-emoji. En boomer betegner oprindeligt en person, der er født under det store babyboom i årene efter Anden Verdenskrig, men bruges i dag uformelt om nogen, der virker gammeldags.

- På samme måde som en emoji kan ord også betyde noget forskelligt, afhængigt af hvor gammel man er, og i hvilken kontekst ordet bliver brugt, siger hun.

Hvis du vil være sikker på, at du har tolket en emoji rigtigt, kan du altså spørge afsenderen nysgerrigt, hvordan vedkommende forstår den.

Sandra Halskov vurderer, at denne nysgerrighed især kan være vigtig mellem forælder og barn:

- Et godt eksempel på misforståede emojis var efter Netflix-serien "Adolescence", hvor 100-emojien blev gjort til noget, der har at gøre med incel-miljøet.

Incels betegner mænd, der hader kvinder, fordi de typisk ikke har haft succes med det modsatte køn.

Men det er ikke nødvendigvis sådan, et barn bruger den emoji.

- Flere forældre blev bekymrede for, om deres børn var blevet eksponeret for kvindehadske incel-miljøer, hvis barnet brugte de samme emojier som i serien. Men det var jo slet ikke tilfældet, siger Sandra Halskov.

Mere generelt betyder 100-emojien blot "helt sikkert" eller "helt enig", tilføjer hun.

Hun understreger, at man aldrig bør bruge tilstedeværelsen eller fraværet af en bestemt emoji til at be- eller afkræfte en bekymring for eksempel om radikalisering.

Selv om det kan hjælpe at søge en definition af en emoji på nettet, vurderer hun, at det ikke nødvendigvis er den rigtige fortolkning, da betydningen kan variere. Ifølge Sandra Halskov vil det bedste derfor være at spørge afsenderen, hvis man kommer i tvivl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

09/12/2025 - 08:00

FAKTA: Kunsten at smage til

* Det kræver øvelse at smage maden til. Du lærer meget af at gøre det sammen med andre, hvor I taler jer frem til, hvad der mangler.

* Den gode smag opstår i mødet mellem kontraster. Derfor giver det mening at tilsætte for eksempel både sukker og eddike til en ret.

* Tænk i smagslag, når du laver mad. Jo flere nuancer, du kan få bygget ind i smagen, jo bedre resultat får du.

*  Eksperimentér, og prøv dig frem. Er du nervøs for at ødelægge hele sovsen, så tag nogle skefulde over i en anden gryde, og eksperimentér med det til en start.

Kilde: kogebogen "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider" af Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

11/12/2025 - 10:00

Få tiltag beskytter dit hus mod voldsomt vejr

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Det kræver ikke nødvendigvis den store indsats at klimasikre dit hus og dermed forebygge store skader.

Klimaforandringerne bringer vildere og vådere vejr med sig, og det øger blandt andet risikoen for oversvømmede kældre og andre dyre fugtskader.

Alligevel er klimasikring tilsyneladende ikke noget, der fylder synderligt meget for landets boligejere.

I en ny undersøgelse, som forsikringsselskabet If har lavet blandt 1189 danskere, svarer hver tredje af de adspurgte, at de slet ikke har gjort noget for at klimasikre hjemmet.

- Vi er overraskede over, hvor mange der ikke har lavet nogen foranstaltninger overhovedet på deres ejendom for at minimere risikoen for vejrskade. Det er alligevel 36 procent, der slet ikke har gjort noget, siger Helene Ibsen, der er boligchef hos If.

Ifølge hende kræver det ikke nødvendigvis en kæmpe indsats at værne huset mod for eksempel massiv regn.

- Vi kan se, hver gang vi har en større vejrbegivenhed, at det er sådan nogle helt simple ting, som at man ikke har renset tagrender, der betyder enormt meget for, om man får vand ind eller ej, fortæller Helene Ibsen.

Hun råder derfor alle husejere til løbende at rense tagrenderne og holde øje med, om tagbrønde og kloakker virker, som de skal.

For dig, der bor i byen, kan det være særligt relevant at investere i et højvandslukke, der lukker af for tilbageløb af kloakvand ude fra villavejen.

Når den fælles kloak bliver for fyldt, er der nemlig risiko for, at vandet finder vej til netop din kloak, og så kan du pludselig stå med kloakvand i kælderen.

- Inde i byen er der ikke særlig mange steder, hvor vandet får naturligt afløb ned i jorden. Ude på landet tager markerne meget af vandet. Men i byen er der asfalt og fliser overalt, og det belaster kloakkerne ekstra meget, forklarer Helene Ibsen.

I både byer og på landet kan husets have være med til at beskytte huset mod oversvømmelse.

- Mange fjerner store træer for at få mere sol på grunden, men træer tager faktisk rigtig meget vand. Vi har set eksempler på, at man har fjernet et stort træ, og at der efterfølgende er sket oversvømmelse af kælderen, fortæller boligchefen.

En anden tendens er, at husejere gerne lægger terrasse hele vejen rundt om huset. Det kan også gøre det sværere for vandet at slippe væk.

- Her skal man sørge for, at belægningen ligger med fald væk fra bygningen, så vandet ikke trænger ind.

Derudover spiller alderen på huset ind, når det gælder risikoen for fugtskader. Før 1972 var der ikke lovkrav om, at ejendomme skulle fugtsikres, og derfor kan der være behov for, at du gør noget ekstra for at holde det tørt.

Det kan være ved at anlægge et omfangsdræn, som leder vand væk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

11/12/2025 - 08:00

FAKTA: Prøv lækre dunser med kikærter

Du kan både booste sundheden i dine frikadeller og spare penge på kød, hvis du blander kikærter i din fars.

* Til 16 frikadeller skal du bruge 250 gram hakket svinekød, 200 gram kogte kikærter, to æg, et løg, to spiseskefulde rasp, salt og peber samt smør til stegning.

* Kom de kogte kikærter i en skål, og mos dem med en gaffel. Tilsæt det hakkede svinekød, og rør det godt sammen. Riv løget, og put det i farsen sammen med æg, og rør det hele godt sammen. Tilsæt rasp, havsalt og friskkværnet peber.

* Varm en pande op med smør, og steg cirka 16 frikadeller i cirka fem-seks minutter, til de er gyldne på begge sider.

* Hvis du ikke har kikærter, så kan du sagtens bruge andre bælgfrugter til farsen, for eksempel hvide bønner eller Ingrid-ærter.

Kilde: kogebogsforfatter og madblogger Ditte Ingemann.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>