Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

 Seneste Forbrug og sundhed

København, 26/09/2022 - 09:00

FAKTA: Den gyldne ligning til at starte samtalen

Ønsker du mere intimitet derhjemme, er det en god idé at tage bladet fra munden. Ifølge sexolog Maj Wismann er en gylden ligning til god kommunikation som følger:

* Italesæt din egne følelser.

* Beskriv problematikken objektivt og venligt.

* Kom med et ønske, eller fortæl venligt, hvad du godt kunne tænke dig.

Kilde: klinisk sexolog og parterapeut Maj Wismann.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/09/2022 - 07:00

Kør sammen og spar tusindvis af kroner

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Der er en økonomisk gevinst at hente, hvis du åbner bildøren for selskab på din daglige køretur til og fra arbejde.

Mindre kø på motorvejen, mere luft på kontoen og knap så meget CO2 i atmosfæren.

Fordelene ved at dele din bil med andre er mange.

I hvert fald hvis du spørger Vejdirektoratet, der her i efteråret kører en kampagne, der skal sætte skub i samkørslen ude i hverdagstrafikken.

- Der er masser af ledige pladser i bilerne ude på vejene, og der er en god sum penge at spare ved at køre sammen og deles om udgifterne, siger Andreas Egense, der er afdelingsleder for Transportanalyse hos Vejdirektoratet.

Beregninger herfra viser, at hvis du eksempelvis har 80 kilometer til arbejde, kan du årligt spare op til 30.000 kroner ved enten at tilbyde andre et dagligt lift eller selv lade bilen stå og hoppe ind på nogle andres bagsæde.

Muligheden for at spare penge er en afgørende motivation for en stor del af dem, der bruger delebiltjenesten GoMore.

Det fortæller firmaets kommunikationschef, Jeanette Søby.

- De stigende energipriser har gjort, at der er rigtig mange, som tager et lift eller lejer deres bil ud. For nogle af vores medlemmer betyder det endda, at de har råd til at beholde deres bil.

Hvis du er ny, når det gælder samkørsel, er det en god idé at starte helt lokalt, råder Andreas Egense.

- Engager dig i lokale facebookgrupper, eller spørg i dit nabolag, om der er nogen, der skal samme vej som dig, foreslår han og fortsætter:

- Du kan også finde ud af, om der er nogle fra din arbejdsplads eller dit studie, som bor tæt på dig og gerne vil følges ad.

Derudover findes der en række forskellige apps, hvor du kan tilbyde lift, få lift eller leje din bil ud, når du ikke bruger den.

- Det smarte ved at bruge en platform til at leje din bil ud er, at du er sikret forsikringsmæssigt, og samtidig er der stor transparens, i forhold til hvem du låner din bil ud til, siger Jeanette Søby.

Aftaler du at køre sammen med nogen, der ikke bor i dit lokalområde, findes der en række såkaldte samkørselspladser langs vejene, hvor den ene part kan stille bilen, hvorefter man kører videre sammen.

- Det kan være en god løsning, hvis man bor ude på landet og ikke har en nabo, der skal i samme retning. Men måske er der en fra nabokommunen, der skal det, og så mødes man på samkørselspladsen, siger Andreas Egense.

Springer du ud i at dele en bunke kilometer med en fremmed, så er der mere at hente end en økonomisk gevinst, lyder det fra Jeanette Søby.

- Vi har folk, der skriver ind med sjove historier. For eksempel mødte bandet Phlake hinanden på bagsædet af en delebil. Det er lige så meget en oplevelse, du køber ind på, og en måde at møde nye mennesker på.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 25/09/2022 - 10:00

FAKTA: Lav kompost af havens visne blade

* De visne blade fra buske og træer kan gøre gavn som kompost i din have.

* Riv bladene sammen i en stor bunke, og lad dem ligge henover vinteren. Du kan også lægge dem i bede eller i køkkenhaven.

* Frygter du, at bladene flyver væk, når du har revet dem sammen, kan du dække dem med en rest hønsenet.

* Som tiden går, vil bladene blive omsat til det, man kalder humus. Det giver næring til jorden, forbedrer jordens evne til at holde på vand og gør den mere luftig.

Kilde: Louise Møller, der er havefaglig rådgiver hos Haveselskabet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 25/09/2022 - 10:00

Haven i oktober: Vær på vagt for frosten og køb planter uden potter

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det er nu, du skal redde dine georginer og gemme æbler til vinteren. Og så byder planteskolerne på billige hække og buske.

Luften knitrer koldt i lungerne, og ét efter ét slipper bladene træernes grene.

Kalenderen siger oktober. En måned, hvor alt falmer i haven, men hvor der alligevel er rigeligt med gøremål at kaste sig over.

- Nu begynder vejrudsigten at drille haveejerne. For det er typisk her, vi oplever den første nattefrost, siger Louise Møller, der er havefaglig rådgiver hos den almennyttige organisation Haveselskabet.

1) Ind med krukkerne.

Det er især de planter, du har i krukker udenfor, som ikke tåler temperaturer under frysepunktet.

- Mange har oliventræer og citrustræer på terrassen, og de skal tages ind, før det bliver frostvejr, lyder det fra Louise Møller.

Til at begynde med kan du også dække dem med et lagen, der beskytter mod kulden natten over.

Det køligere vejr kalder desuden på, at du graver dine georginer op og lægger dem på lager.

Blomsterknoldene skal opbevares et frostfrit sted. Det kan være i nogle kasser i et skur eller et udhus.

Husk at tjekke dem i løbet af vinteren. Hvis der går svamp i én knold, kan den nemlig smitte de andre.

2) Æblegilde.

Noget andet, du kan gemme væk, er æbler.

En del sorter er modne her i oktober, og de kan holde helt til jul, hvis du sætter dem et mørkt og frostfrit sted.

- Her er det vigtigt at plukke direkte fra træet og ikke tage dem, der er faldet ned. De æbler har nemlig fået stød, og derfor er deres overflade ødelagt, hvilket gør at de nemt rådner, forklarer Louise Møller.

Når du lægger æblerne i kasser, er det i øvrigt bedst at lægge dem i ét lag.

På den måde mindsker du risikoen for, at de trykkes mod hinanden og dermed nemmere bliver dårlige.

3) Frie rødder til gode priser.

Er du på udkig efter en ny hæk, roser eller små træer, så er oktober sæson for de såkaldte barrodsplanter.

Det er planter uden jord på rødderne, og de er en del billigere end planter i potter.

Hos planteskolen PlanteCenter Fyn er det især sorterne liguster og bøg, der ryger over disken.

Men folk efterspørger også hække og buske, der gør nytte. Det kan være skovæbler eller aronia, fortæller indehaver Stig Pedersen.

- Aronia får nogle rigtig gode bær, som fuglene også godt kan lide. Og skovæblerne kan blandt andet bruges til snaps. Samtidig får begge buske blomster om foråret, som insekterne er glade for, siger han.

Det er dog vigtigt, at du er vaks på de grønne fingre, når barrodsplanterne skal i jorden.

- Rødderne er meget sarte. Så hvis du lægger dem udenfor i solskin, tørrer de hurtigt ud, forklarer Stig Pedersen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 24/09/2022 - 10:00

FAKTA: Glem ikke gennemtrækket

* Når efteråret melder sig med rusk og kulde, rykker vi indendørs og lukker døre og vinduer. Men for at sikre et godt indeklima, skal der luftes ud dagligt.

* Det optimale er at skabe gennemtræk i boligen tre gange om dagen. På den måde kan du undgå skimmelsvamp.

* Åben eventuelt vinduerne i tre til fem minutter, når du vågner om morgenen, når du kommer hjem fra arbejde, og inden du går i seng.

* Ved at skifte luften ud i huset, sparer du også på varmeregningen. Luften inde i huset er nemlig dyrere at varme op, fordi den er mere vandmættet, end den friske luft ude fra.

Kilde: Tine R. Sode, der er ekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 26/09/2022 - 09:00

Vigtigere end sex: Sådan skruer I op for intimiteten

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Intimitet bliver vurderet som vigtigere end sex af de fleste danskere. Sådan skruer I op for det intime derhjemme.

Nus i nakken. Flettede fingre. Eller et langt og helt tæt knus, der får skuldrene og pulsen til at sænke sig.

Selv hvis interessen for sex af den ene eller anden grund er dalet, så kan små kærtegn og fysiske tilkendegivelser være et fuldt ud gyldigt og givende kærlighedssprog.

Faktisk bliver intimitet rangeret meget højt af danskere på tværs af alder og køn i Projekt Sexus, som er en omfattende undersøgelse af danskernes seksualitet og sundhed fra Statens Serum Institut og Aalborg Universitet.

- Projekt Sexus viser faktisk, at intimitet vurderes som vigtigere end klassisk genital sex hos de fleste danskere, siger læge Christian Graugaard, som er professor på Sexologisk Forskningscenter og en af fagpersonerne bag Projekt Sexus.

- Omkring ni ud af ti fortæller, at forskellige former for intimitet - fra at kysse til at holde i hånd eller ligge i ske - er vigtigt for dem. Så intimitet kan bestemt være et værdifuldt sanseligt eller ligefrem erotisk udtryk, siger han.

Projekt Sexus viser, at interessen for genital sex daler med alderen. Vigtigheden af intimitet er derimod høj i alle aldersklasser og blandt både kvinder og mænd.

Når sexlysten falder, skyldes det blandt andet, at de biologiske impulser daler, siger klinisk sexolog Maj Wismann. Men lysten kan sagtens vækkes.

- Den impulsive, spontane lyst viser sig måske ikke lige så meget som for ti år siden. Men det betyder ikke, at vi ikke selv kan sætte rammerne for en dejlig erotisk eller intim aften, siger hun og fortsætter:

- Når man kommer lidt op i alderen - og der taler vi altså bare 40 plus - er det "use it or lose it", når det kommer til erotik. Forestil dig, at det er en muskel: Vi kan bruge den eller lade være. Og hvis erotikken skal have en plads, er vi nødt til aktivt at give den en plads.

Hun oplever dog, at der er et stort tabu omkring planlægning af erotik og intimitet.

- Det gjorde vi jo faktisk, dengang vi var nyforelskede. Der så vi ikke hinanden hele tiden, men planlagde at gå ud. Og man gjorde sig klar, barberede sig og havde et ønske om at kysse og have sex.

- Så man kan sagtens tage sagen i egen hånd. Det kan også være at spørge: "Kunne du tænke dig at ligge her og kysse med mig?", siger Maj Wismann.

Hun råder også til, at du giver dig god tid til at sanse din partner i det daglige.

- Giv et ekstra dybt kram, og snus gerne deres duft ind. Giv nærhed og opmærksomhed. Man kan fodre sig selv lidt med noget omkring partneren, siger hun.

Har I fået svært ved at få det intime og erotiske til at spille en rolle, kan det også sagtens genoplives.

- Nogle gange taler jeg med par, hvor begge parter savner intimitet, og det bare har været stillet på hylden i en periode, mens livet kom rullende som en damptromle.

- Så anbefaler jeg at starte med at lære at være nøgne med hinanden igen. Det kan være at massere hinanden for at få gang i den fysiske kontakt, siger Maj Wismann.

I kan også læse erotiske noveller for hinanden eller lytte til dem sammen. Eller I kan se en film med et erotisk strejf, foreslår hun.

- Det handler om at stille hjernen ind på at åbne for den kategori, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 26/09/2022 - 07:00

FAKTA: Solobilister fylder på vejene

* På pendlerturen til og fra arbejde sidder der i gennemsnit 1,08 personer i hver bil. Tallet for alle bilture ligger på godt 1,4 personer.

* Det anslås, at der dagligt kører cirka 14 millioner tomme sæder rundt i landet.

* Forsinkelser og kødannelse for danske bilister løber hver dag op i omegnen af 365.000 timer. Det bliver til 84 millioner timer om året.

* Trafikken på de danske veje er i årene fra 2010 til 2019 steget med 15 procent.

Kilde: Vejdirektoratet

/ritzau fokus/

Læs Mere >>