Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

 Seneste Forbrug og sundhed

København, 15/11/2025 - 10:00

Giv dine desserter en dekadent opgradering med myntesukker og urter

Matthew Mead/Ritzau Scanpix

Brug krydderurter og spiselige blomster til at give de klassiske desserter et lille, overraskende indslag.

Det søde køkken leder måske ikke lige dine tanker hen på en tur i køkkenhaven eller supermarkedets grøntafdeling.

Men det burde det måske. Der gemmer sig nemlig skønne smage, der kan tage dine desserter til nye højder.

Du kan krydre med lækre urter på tværs af is, sorbet, kager og desserter, fortæller kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang.

- Mynte, citronmelisse og skovsyre er vi vant til, også bor i det søde køkken. Men du kan sagtens slippe afsted med timian eller rosmarin i en citronmuffin.

- Eller en æblekage med rosmarin eller timian. Hvis du laver en klassisk frugttærte med mazarinbund med mørke frugter som brombær og figner, kan du smide estragon i.

Laver du en klassisk jordbærtærte, passer det også godt med timian, tilføjer hun. Og basilikum gør sig godt med røde bær, fortæller hun.

Og så skal du bare give den gas med smukke spiselige blomster som spiselig pynt på dine kager, is og desserter.

Når havebogsforfatter og redaktør på Havenyt.dk Heidi Kirk Nissen skal bruge krydderurter i det søde køkken, er en af hendes favoritter mjødurt, som i gamle dage blev brugt til at lave mjød med.

- Den har en sød smag af mandel og vanilje. Man kan bruge både blomster og blade fra den, men hvis man ikke har prøvet den før, skal man lige dosere med let hånd.

- Hvis man laver noget med rabarber eller stikkelsbær, kan man bruge den til at sylte med og så bruge mindre sukker, fortæller hun.

Hun er også vild med at bruge støvet fra dens blomster som et lækkert drys på eksempelvis en chokoladekage med flødeskum.

- Man tager en blomst og ryster den over kagen, og så får man lidt blomsterstøv med den sødlige smag, siger hun og fremhæver, at det er særligt velegnet til flødebaserede desserter på grund af mandelsmagen - eksempelvis panna cotta.

En nem måde at give dine søde kreationer et grønt pift er ved at lave myntesukker, som du kan have stående og løbende bruge af, lyder et tip fra Louisa Lorang.

Det laver du ved at blande sukker og mynte og kværne det godt sammen enten i en lille kaffekværn eller en morter.

- Så bliver det helt fint og smukt. Man kan også tilføje limeskal, siger kokken.

Man kan også tørre blandingen i ovnen, for så holder den meget længe. Til gengæld er farven ikke lige så skriggrøn. Efter en tur i ovnen tørrer blandingen typisk i nogle flager, som man kan give en ekstra tur i kværnen.

- Myntesukker er megafrækt at sætte på bordet til teen eller drysse på jordbærtærten. Det er både hyggeligt og lidt dekadent. Og så er det en god måde at opbevare mynte på, fortæller Louisa Lorang og tilføjer, at man også kan gøre det med eksempelvis citronmelisse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

13/11/2025 - 10:00

FAKTA: Karrypasta indeholder flere sunde ting

Du kan putte flere gavnlige og sunde ingredienser i en karrypasta:

* Ingefær: antages at virke blodfortyndende og kvalmestillende. Ingefær dæmper betændelse og virker som en antioxidant. Den bruges desuden til at bedre gigt.

* Chili: er fuld af vitaminer, mineraler og antioxidanter. Der er især en høj koncentration af A-, C- og E-vitamin i chilifrugten, som blandt andet kan booste dit immunforsvar.

* Hvidløg: kan virke bakteriedræbende og antiinflammatorisk og kan derved mindske dannelsen af plak i arterierne. Hvidløg kan udvide karrene og dermed være med til at sænke blodtrykket. Det kan desuden nedsætte produktionen af kolesterol.

Kilder: Hjerteforeningen og DR.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

13/11/2025 - 10:00

Giv vintermaden bid og varme med en hjemmelavet karrypasta

Annegret Hilse/Reuters

Lad duften af frisk ingefær, hvidløg og ristede krydderier sprede sig i køkkenet, mens du laver din egen karrypasta, der kan pifte din hverdagsmad op.

De kolde måneder kalder på varm mad - og hvad er næsten bedre end en velsmagende og krydret karrypasta?

Med friske ingredienser kan du skabe en sund og aromatisk base, der løfter dine retter, siger kok og faglærer på Hotel- og Restaurantskolen Thomas Rønsch Toftdahl.

Den er let at have med at gøre, og samtidig undgår du unødvendige tilsætningsstoffer.

- Jeg synes først og fremmest, at en god karry godt må bide lidt, men den skal heller ikke være så stærk, at den overdøver andre smage som kokosmælk eller andet, forklarer Thomas Rønsch Toftdahl.

Han anbefaler, at du begynder processen med dine tørre krydderier.

- Jeg bruger spidskommen, korianderfrø, sorte peberkorn, nelliker og hel kardemomme - cirka en spiseske af hver. Det tager jeg og maser godt ud i en morter eller en minihakker, som er helt oplagt til det, forklarer kokken.

Så er turen kommet til de vådere ingredienser.

Her bruger Thomas Rønsch Toftdahl et helt hvidløg og et helt til halvandet rødløg samt chili.

- Jeg plejer at bruge tre røde chilier, der cirka ligger midt på styrkeskalaen. Jeg synes, at chilismag er dejlig, men den skal ikke overdøve. Du kan sagtens bruge hele chilier med kerner, siger han.

Dernæst er turen kommet til ingefær - brug cirka 40 til 50 gram, og sørg for at skrælle og skylle grundigt, da bakterierne sidder i skrællen, og de kan gøre, at karrypastaen mugner hurtigere.

- Jeg bruger også altid to stilke citrongræs samt et par friske kaffirlimeblade, som kan købes i de fleste grønthandlere. Det tilsættes sammen med skal og saft fra to hele lime og to teskefulde rørsukker, fortæller kokken og faglæreren.

Husk at smage til undervejs, og smag eventuelt til med en lille smule kanel, foreslår Thomas Rønsch Toftdahl.

- Ikke ret meget. Den skal endelig ikke smage af kanel. Det er bare lige for at bløde nogle af bitterstofferne lidt op, uddyber han.

Alle ingredienser skal moses eller blendes til en sammenhængende konsistens, så det bliver til en pasta, men gerne med lidt struktur, lyder det.

Du kan tilføje to skefulde god olivenolie, hvis pastaen mangler fugt.

- Den må ikke være tør. Den skal være våd, men ikke flydende, forklarer han.

Put karrypastaen i en velegnet beholder, og opbevar den herefter på køl, hvor den kan holde sig cirka 14 dage, lyder det fra Thomas Rønsch Toftdahl.

Den færdige karrypasta kan bruges i et væld af retter.

- Jeg elsker at bruge den sammen med linser, som er ret kedelige, men supersunde og et godt alternativ til kød. Så jeg ville koge mine linser og blande et par skefulde karrypasta i, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

Det kan også blandes i en asiatisk inspireret gryderet med rejer, grøntsager og fiskesovs eller en dansk klassiker som boller i karry med et tvist, foreslår han.

Der er lige et enkelt aber dabei, lyder det fra kokken. Pas på med at tilsætte pastaen ved alt for høj varme, så ryger mange af de vitaminer og antioxidanter, som vi gerne vil have.

- Tag for eksempel din ret af blusset under tilsmagning, og tilsæt karrypastaen. Det giver også en mere koncentreret smag, siger han.

Maden skal selvfølgelig altid varmes igennem, så bakterier som salmonella og campylobacter bliver dræbt, hvilket Fødevarestyrelsen anbefaler.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

13/11/2025 - 08:00

FAKTA: Hvis uheldet er ude på ski

* Tjek forsikringerne inden afgang, så du er dækket, hvis skiferien tager en uheldig drejning.

* Rejseforsikring og ulykkesforsikring: Husk at undersøge, om skisport og hjemtransport er dækket.

* Ansvarsforsikring: kan dække, hvis man er skyld i, at andre kommer til skade. Ansvarsforsikringen hører under indboforsikringen, så hvis man er flyttet hjemmefra for nylig, er det en god ide at tjekke, om man har en.

* En afbestillingsforsikring er en overvejelse værd.

Kilder: SOS International og Tryg.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

13/11/2025 - 08:00

Disse øvelser gør dig klar til skiferie uden øm bagdel

Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Du skal i gang med at træne dine ben og coremuskler i god tid, hvis du vil være klar til at drøne ned ad pisterne uden ømhed i kroppen.

Skiferie kan være hård kost for kroppen. Særligt hvis du ikke er vant til at suse ned ad løjperne hver vinter.

Men med den rigtige skitræning op til din ferie undgår du ømme led og muskler - og skiferien bliver meget sjovere.

Det handler først og fremmest om at tage hul på træningen i god tid, siger Magnus Balling, der er skiinstruktør og fysioterapeut ved Fysioterapien i Ballerup.

- Der er ingen tvivl om, at jo længere tid du har trænet op til en skiferie, desto sjovere bliver den også, siger han.

Samme svar lyder fra projektleder i Danmarks Skiforbund og tidligere professionel skiløber Nikolaj Salomon Vang.

- Tre måneder op til din skiferie, hvor du får arbejdet kroppen igennem, er godt givet ud. Der er ikke noget som ømme ben, der gør, at man ikke kan køre mere efter frokost, siger han.

Fysioterapeut Magnus Balling anbefaler, at man starter med at kigge på sin grundform, inden man tilrettelægger sit træningsforløb. Jo mindre aktiv, man har været i løbet af året, jo vigtigere er det at komme i gang.

Det skyldes kroppens adaptationsfase, forklarer han.

- Muskulaturen, leddene og senerne skal lige vænnes til at tage imod belastning. Og det kan tage op til otte uger. Så går du i gang ti uger før ferien, får du først den fulde effekt af træningen de sidste to uger, siger han.

Både Magnus Balling og Nikolaj Salomon Vang peger på, at du skal gå efter at træne dine baller og ben - det gælder særligt forsiden og bagsiden af lårene og haserne.

Og så er det mindst lige så vigtigt at træne dine coremuskler, som består af både dine ryg- og mavemuskler.

- I skiløb bruger du coremusklerne virkelig meget, og spænder du ikke i maven, så fungerer det ikke, siger Nikolaj Salomon Vang.

Fysioterapeut Magnus Balling er fortaler for øvelser, der træner store dele af kroppen på samme tid, fordi du bruger hele kroppen, når du står på ski.

Kan du komme i nærheden af en kettlebell, er øvelser som "swing" og "snatch" gode, foreslår han.

- Det kan også være almindelige squats eller lunges, som er gode til at aktivere de store muskelgrupper samtidig. Alt efter ens alder kan man også træne ved skiftevis at rejse sig fra og sætte sig på en stol, siger Magnus Balling.

Du kan også lægge dig i planke, der træner coremuskulaturen samt musklerne i ryg, skuldre, hofter og ben.

Og så er diverse balanceøvelser rigtig gode at huske, siger begge skieksperter.

Drømmer du om at mestre langrend, kan du benytte mange af de samme øvelser.

Du kan desuden stå på rulleski eller rulleskøjter for både at træne balance og udholdenhed, foreslår Magnus Balling.

Og er du så heldig, at dit lokale fitnesscenter har en skimaskine, er den perfekt til langrendstræning, fortæller Nikolaj Salomon Vang.

Når du er ankommet til De Franske Alper eller de norske fjelde, kan du ligeledes selv gøre en del for at undgå ømhed.

Det er nemlig rigtig godt at huske effektiv dynamisk opvarmning og mobilitetsøvelser både før og efter dagen på ski.

- Det er det, man nogle gange kalder cooldown, som hjælper på både restitution og fleksibilitet. Og det gør virkelig også noget for, at man ikke er så øm dagen efter, siger Nikolaj Salomon Vang.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

14/11/2025 - 10:00

FAKTA: Vi handler for milliarder i julen

* Julen er ikke kun hjerternes, men også forbrugets fest. Ifølge Danmarks Statistik lå detailsalget i december 2024 på 39,4 milliarder kroner - det dækker alt fra juleand til risalamande samt julegaverne under træet.

* December er hvert år den måned, hvor omsætningen topper. Det er især forretninger med køkkenudstyr, boghandlere og legetøjsforretninger, der har travlt op til jul.

* Sidste år forventede danskerne i gennemsnit at bruge i alt 5870 kroner på julen ifølge en undersøgelse fra Nordea. Det var godt 300 kroner mere end året før. Størstedelen af pengene går til gaver.

* Ifølge en undersøgelse fra Coop Analyse føler hver anden en eller anden grad af skam over juleforbruget. Otte procent gør det i høj eller meget høj grad.

Kilder: Danmarks Statistik, Coop Analyse og Nordea.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

14/11/2025 - 10:00

Jul uden stress og skam: Sådan slipper du fri af pengeangsten

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

For nogle bliver juleglæden overskygget af tanken om tomme konti og forventningspres - men der findes veje til mere ro og realistiske rammer.

Julens stress og jag med gaveræs og et tårnhøjt forbrug er noget, der kan give de fleste sved på panden.

For nogle kan højtiden frembringe en decideret pengeangst, forklarer uvildig økonomisk rådgiver Carina Svendsen, der driver virksomheden Kend Dine Penge og er vært på podcasten af samme navn.

- Julen kan være et stort minefelt af triggere for økonomiske bekymringer. Og angsten er en helt reel følelse, som kan have flere årsager, siger hun.

Carina Svendsen definerer pengeangst ved, at du føler så meget frygt for din økonomi, at følelsen afholder dig fra at have et frit og naturligt forhold til dine penge.

Allerede før selve julen kan følelserne blive vækket, når de første kravlenisser og småkager begynder at dukke op i butikkerne.

- Så tænker du måske: "Åh nej, nu fik jeg heller ikke lavet den juleopsparing i år". Og så begynder skylden og skammen, hvor du føler dig bagud på point fra start, siger Carina Svendsen.

Og særligt hvis man har børn, kan man have en tendens til at overkompensere i et forsøg på at få overskuddet tilbage, fordi det ikke må gå ud over børnene, forklarer den økonomiske rådgiver.

- Så hvis dit barn har ønsket sig en Lego-borg til 400 kroner, og du finder den på tilbud til 250, vil du måske købe mere for de resterende penge.

- Men det er der ingen grund til, for børnene mærker ikke forskel. Og lige meget hvor meget vi ønsker det, kan vi ikke købe os til ro og fred indeni. Der er kun én vej, og det er ærlighed og at tage ansvar, siger hun.

Helt lavpraktisk anbefaler hun, at du går ind og kigger på, hvad du brugte i oktober, november og december sidste år.

- På den måde får du en fornemmelse af dit forbrug og kan justere dit budget derefter, siger hun.

Og så handler det om at skrue ned for forventningerne og forsøge at adskille dine følelser omkring økonomi fra, at det er jul.

- Se hellere, om du kan reflektere over, hvilke følelser der kommer op i dig, og gå til det med nysgerrighed i stedet for at være dømmende, siger Carina Svendsen.

Forbrugerøkonom i Sydbank Ann Lehmann Erichsen har målt på julebudgetter i næsten 20 år. Og hun genkender, at økonomien fylder meget for mange.

- Vi spørger folk hvert år, hvor mange penge de bruger i julen. Og en tommelfingerregel er, at cirka en tredjedel af budgettet går til mad, juletræ og så videre, mens to tredjedele går til gaver, siger hun.

Hvis man ikke har så mange penge, er man nødt til at lave nogle planer og regler og rette sig efter dem - for eksempel ved at sætte et loft over prisen på gaver, lyder hendes råd.

- Det nytter ikke, at man lader sit gode hjerte løbe af med en. Der må man være lidt en hård banan, siger Ann Lehmann Erichsen.

Man kan også række ud til sit netværk og gå flere sammen om gaverne eller købe ting på tilbud for eksempel til Black Friday.

Og i forhold til julearrangementer og selve juleaften er der ingen skam i at foreslå et sammenskudsgilde, pointerer forbrugerøkonomen.

- Dem, der ikke har så mange penge, kan tage lidt billigere ting med som rødkål og kartofler, mens dem, der har lidt mere, kan tage and eller flæskesteg med. Og på den måde kan man egentlig få en meget fornuftig fordeling af udgifterne.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>