Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

 Seneste Forbrug og sundhed

København, 30/06/2025 - 11:00

FAKTA: Sorgen er mangefacetteret

* Du kan have haft otte katte, hvor du ikke oplevede stor sorg, da de døde. Men så rammer sorgen pludselig ved kat nummer ni, fordi du af en eller anden grund var tættere knyttet til den.

* Nogle gange rammer sorgen over et kæledyr hårdt, fordi den repræsenterer et andet tab. Det kan være, det var din mand, der købte hunden, og siden er han gået bort.

* Sorg over kæledyr rammer bredt. Hos Center for Menneske-dyr-psykologi melder man om henvendelser fra alle aldersgrupper og køn. På hjemmesiden sorgoverdyr.aau.dk kan du finde hjælp.

Kilde: Tia Hansen fra Center for Menneske-dyr-psykologi på Aalborg Universitet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 30/06/2025 - 09:00

Undgå ultraforarbejdet mad på grillen

Pølser og revelsben ligger på rad og række på grillen sommeren over, men diætist minder om, at mange af de produkter er ultraforarbejdede.

Grillsæsonen er sparket i gang. Sprækkende pølser og brankede bøffer syder over det glødende kul.

Men når du går på jagt i supermarkedet efter grillpølser og kartoffelsalat, er der en pæn risiko for, at du støder ind i ultraforarbejdede produkter.

Dem bør du snige dig uden om, siger Lotte Juul, der er klinisk diætist hos Hjerteforeningen.

- Det er meget kunstigt sammensatte produkter. Det kan være grillpølser med kunstig farve og aroma af for eksempel ost og tilsætningsstoffer.

- Det kan også være kartoffelsalat tilsat emulgatorer, så den kan holde længere, og flere dressinger og dip med lang holdbarhed er nærmest lavet mere på kemi end råvarer, siger Lotte Juul.

Hun fortæller også, at der er plantebøffer, der primært er sammensat af plantedele, palmekerneolie, kokosfedt, salt og sukker.

Som erstatning for mange af de ultraforarbejdede kødprodukter som spareribs og formarinerede bøffer foreslår hun at smide fisk som laks på grillen, spyd med grøntsager og kylling eller rejer med hvidløg og lime.

- Fisk er en af de fødevarer, der beskytter hjertet mest. Man kan for eksempel lave "grillpakker", hvor man pakker torsk ind i stanniol sammen med citron, timian og grønt, foreslår hun.

Generelt opfordrer hun til at bruge de rene råvarer. Man kan for eksempel sagtens smide et halvt spidskål på grillen.

Hvis man ikke kan undvære sit kød, anbefaler hun, at man køber rent oksekød, der ikke er marineret i forvejen, og grillpølser lavet på rene råvarer kan med fordel købes hos en slagter.

- Problemet er, at vi efterspørger fødevarer, der kan holde konsistens, farve og smag i lang tid.

- Køber du remoulade hos en fiskehandler, holder den kun tre til fire dage i køleskabet. For mange er det ikke nok, siger hun.

Hvis det kan være svært at finde rundt i, hvor forarbejdet en given fødevare er, har Lotte Juul tre råd, man kan støtte sig til.

1) Undgå fødevarer med en lang ingrediensliste.

2) Undgå fødevarer med ingredienser, du ikke kender eller ikke kan udtale.

3) Undgå fødevarer, du ikke ville kunne lave med ingredienser fra dit eget køkken.

Generelt har ultraforarbejdede produkter et højt indhold af fedt, salt og sukker. Det er skadeligt for hjertet, fortæller diætisten.

- Man har tidligere tænkt meget på, hvilke ingredienser i maden der er skadelige, men man har ikke tænkt på tilsætningsstofferne og den cocktaileffekt, der bliver skabt, siger hun.

Hun forklarer, at de ultraforarbejdede fødevarer kan føre til overvægt, hjertesygdom, diabetes og visse typer af kræft.

- Når fødevarerne er så forarbejdede, er de nærmest tygget for os i forvejen, så det giver os ikke den mæthed, vi skal have, siger hun.

Kombinationen af salt, sukker og fedt stimulerer lysten til at spise mere, siger hun.

Der er også biologiske faktorer, der ikke er kortlagt endnu omkring kroppens optag af de ultraforarbejdede produkter.

- Normalt er der noget i maden, vi ikke optager. Det ryger bare igennem tarmen, men når kroppen ikke selv skal bearbejde maden lige så meget, er optaget måske større, lyder det fra Lotte Juul.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 30/06/2025 - 07:00

FAKTA: Udledning ved ferietransporten

Gennemsnitlig udledning ved ferie med forskellige transportmidler målt i gram CO2 per person per kilometer:

* Bil (med fire personer): 30 gram CO2.

* Tog/bus/skib: 20 gram CO2.

* Fly: 170 gram CO2.

Kilde: den grønne tænketank Concito på baggrund af transportøkonomiske enhedspriser fra DTU.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 30/06/2025 - 07:00

Tag de grønne vaner med på ferie

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

På ferien kan man ubevidst komme til at skrue op for forbruget og ned for de grønne vaner. Men små greb kan mindske udledningen.

Der er blevet talt ned i månedsvis, og nu er det omsider tid til at sætte autosvar på arbejdsmailen og tage hul på en ferie, der skal nydes i fulde drag.

At sætte nydelse og velvære i højsædet og lade hverdagens stramme rammer blive derhjemme kan for nogle blive ensbetydende med ekstraforbrug og øget udledning. Det fortæller Asta Enevold Højberg, som er projektmedarbejder i den grønne tænketank Concitos Klimaambassade.

- Mange har en tendens til, at når det er ferie, skal man forkæle sig selv lidt ekstra. Vi går lidt amok og glemmer de vaner, vi har i hverdagen.

- Der kan man tage en snak om, hvad det egentlig vil sige at nyde livet. For jeg synes 100 procent, man skal nyde det og få et afbræk. Men det kan man gøre på mange måder, forklarer Asta Enevold Højberg.

Det kan for eksempel være fristende at købe en masse ting og sager. Måske fordi de er billigere, eller fordi feriepungen alligevel er åben.

Men det er en god idé at prøve at begrænse forbruget eller i hvert fald overveje, om man rent faktisk vil bruge det derhjemme, lyder rådet.

- Man må godt have noget med hjem, men prøv at købe lokalproduceret. Så støtter man den lokale økonomi, produktionen ligger måske også lokalt, og så er der mindre transport. I stedet for at købe noget, man også kunne købe derhjemme, i en fast fashion-butik, siger Asta Enevold Højberg.

Transporten er den største andel af klimaudledningen forbundet med danskernes ferie. Flyrejser udgør cirka 60 procent af den samlede udledning, oplyser Concito.

De mest klimavenlige ferier er - ikke så overraskende - vandreferier og cykelferier.

Men også på selve destinationen kan man have transporten med i sine overvejelser. Når det er muligt, kan man gå eller cykle. Og kollektiv transport er mere klimavenligt end en personbil.

Rådet for Grøn Omstilling tipper også om, at det ofte er gratis at tage cyklen med i toget eller på færgen. Så man kan komme ud i det blå og eksempelvis tage en øferie i sadlen.

- Hop på færgen til Samsø, udforsk Det Sydfynske Øhav på jernhesten, eller tag cyklen med til Sverige, og mærk friheden ved at cykle igennem den grønne sommer, lyder opfordringen på Rådet for Grøn Omstillings hjemmeside.

Derhjemme er I sikkert vant til at sortere affaldet i et bestemt antal fraktioner. Men på ferien kan de gode grønne vaner godt gå i glemmebogen.

- Sæt dig ind i, hvordan det lokale skraldesystem er. I Frankrig sorterer man for eksempel plast og metal i én beholder, fortæller Asta Enevold Højberg.

Det er også oplagt at tage et kig på det, der bliver serveret på tallerkenen.

- Udforsk, om der er nogle lokale retter med lokale grøntsager. Og udnyt det, hvis du er sydpå, til at få de lækre grøntsager, som er i sæson.

- Generelt er rådet at spise så plantebaseret som muligt og især at undgå oksekød, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

29/06/2025 - 10:00

FAKTA: Formér jordbærplanterne

* Dine jordbærplanter kan blive til flere, hvis du hjælper dem lidt på vej.

* Jordbærplanten sender små skud ud, der sætter nye rødder, hvis skuddene kommer i kontakt med jorden.

* Læg gerne en lille sten på det udløbende skud, så det rammer jorden.

* Grav eventuelt en urtepotte ned under det nye skud, så det slår rødder ned i potten. På den måde kan du nemt flytte den lille nye plante, når den har etableret sig.

Kilde: Anja Kelvin, anlægsgartner hos den almennyttige organisation Haveselskabet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 30/06/2025 - 11:00

Håndter sorgen over tabet af et kæledyr

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Katten eller hunden er en del af familien, og derfor er det ganske normalt at sørge over dem, når de går bort, siger lektor i psykologi.

Det stikker i hjertet, når lyden af klikkende hundepoter forstummer, eller kattens sagte spinden fra lænestolen nu kun findes i din hukommelse.

Sorg over kæledyr er ganske normalt og temmelig udbredt. Alligevel er det noget, som vi tilsyneladende har svært ved at forholde os til. Det fortæller lektor i psykologi Tia Hansen fra Center for Menneske-dyr-psykologi på Aalborg Universitet.

- Mange af dem, der ringer til os, spørger, om det virkelig er normalt. De er overraskede over, at de føler sorgen så stærkt, fortæller hun og henviser til Aalborg Universitets hotline "Sorg over Dyr"-linjen, hvor man kan ringe ind og tale om sit tab.

Men du har intet at være flov over, hvis tristheden hænger ved, efter at du har sagt farvel til din højtelskede hund, kat eller undulat, understreger Tia Hansen.

- Sorg er helt basalt det, der sker, når du har knyttet et følelsesmæssigt bånd til nogen, og den nogen forsvinder - så bliver du ked af det, siger hun.

Derfor råder hun dig til at give dig selv lov til at sørge og til at tale om, hvordan du har det. I den forbindelse er det vigtigt ikke at forvente, at sorgen skal følge et bestemt forløb, eller at den rammer på samme måde hos andre, som den gør hos dig.

- Sorgen har to spor. Det følelsesmæssige spor, hvor man er ked af det, man har mistet. Så er der handlingssporet, som handler om at genoprette en hverdag, hvor man skal gøre nogle ting på nye måder. Her skal du give dig selv lov til at svinge frem og tilbage mellem de to spor, lyder det fra Tia Hansen, der understreger, at det også er vigtigt, at sorgen ikke kommer til at fylde det hele.

Måske har du et bestemt sted, du går hen for at mindes dyret, du har mistet. Og måske kan du på et tidspunkt begynde at betragte din sorg som noget smukt. Sådan lyder det fra Lise Lotte Christensen, som er adfærdskonsulent hos Dansk Kennel Klub.

- Man skal huske på, at sorgen er en spejling af den glæde og den kærlighed, man har følt til et andet væsen. Der kan man være megastolt over, at man har haft succes med at forme så tæt en relation med en anden art, siger hun.

For Lise Lotte Christensen virker det altid godt at dele anekdoter om den afdøde kat eller hund med andre, der også kendte den.

- Jeg husker de gode stunder og får familien til at dele sjove historier, fortæller hun og tilføjer, at det også kan være en fin måde at mindes på at få printet og indrammet nogle fotos af dyret.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 30/06/2025 - 09:00

FAKTA: Lav din egen romescosauce til grillmåltidet

Ingredienser:

* To røde peberfrugter.

* 25 gram mandler.

* Et fed hvidløg.

* En spiseskeer eddike.

* To spiseske olivenolie.

* Saft af en halv citron.

* Salt.

* Peber.

Sådan gør du:

* Tænd ovnen på 250 grader grill. Halvér peberfrugterne.

* Fjern frøstole, og læg dem med ydersiden opad på en bageplade med bagepapir. Grill dem i 15-20 minutter, til de er mørke og brankede.

* Kom de grillede peberfrugter i en frysepose, og bind knude på. Lad dem hvile et kvarter, og gnub skindet af.

* Kom peberfrugter, mandler, presset hvidløg, eddike og olie i en blender, og kør til en grovkornet tyk konsistens.

* Smag til med citronsaft, salt og peber.

Kilder: Hjerteforeningen og opskriftudvikler Lone Kjær.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>