Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

 Seneste Forbrug og sundhed

København, 02/08/2021 - 11:00

FAKTA: Her kan du blive klogere på din risiko

* Hos DinGeo kan du indtaste din adresse og få en boligrapport. Her kan du blandt andet få oplyst det geologiske underlag, lavninger og risikoen for oversvømmelse eller vandløbsstigning.

* Videncentret Bolius har et onlineværktøj, hvor du ved at indtaste din adresse kan tjekke risikoen for, at din bolig bliver oversvømmet.

* På Miljøstyrelsens side klimatilpasning.dk kan du se, om der har været ekstremnedbør eller skybrud. Her finder du også en række værktøjer blandt andet et klimaatlas, der viser det forventede fremtidige klima i dit område.

Kilder: centerchef for Rørcentret på Teknologisk Institut Ulrik Hindsberger, dingeo.dk, bolius.dk/vandetkommer, klimatilpasning.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 02/08/2021 - 09:00

Lær fra kokkene: Læg en genial madplan

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Planlæg frem i tiden, og tænk sæson og grøntsager først. Så får du både spændende mad på bordet og brugt alt, hvad du har i køleskabet, siger to kokke.

Sommerferien går på hæld, og mange danskere begynder gradvist på job, uddannelse og i skole igen.

Og her kan hverdagen hurtigt udvikle sig til en kabale, hvor aftensmaden gerne skal bankes hurtigt af.

Men sådan behøver det ikke at være, og med nogle få tips kan du både lave spændende mad og undgå spildte rester.

- Mit vigtigste råd er at tænke grøntsager og sæson først, siger Denny Vangsted, der er kok, udlært på michelinrestauranten Ensemble og i dag ejer og kok i Omegn&Venner, som er en spisebar i TorvehallerneKBH.

- Lidt firkantet kan man sige, at kød er bare kød - mens grøntsagerne ændrer sig efter sæson. Og ved at tænke grøntsager først sørger man for, at de bliver den primære del af kosten, siger Denny Vangsted.

Det er også en god idé at tænke lidt frem i tiden, tilføjer Mikkel Marschall, der er kok, gastronomisk innovatør og stifter af Danmarks største kokkekonkurrence, "Sol over Gudhjem".

- Hvis man køber en hel kylling om søndagen, kan man stege brystet på dag ét og lår dagen efter. Og hvis man laver en sammenkogt ret, kan man tone den i en anderledes retning dagen efter, siger han.

Kødsovsen kan eksempelvis serveres med pasta den ene dag og som tilbehør til grillet spidskål næste dag. Og kyllingen kan blive gnavelår den ene dag og pålæg på madpakken næste dag.

På den måde "strækker" du kødet over flere dage i stedet for at gøre det til hovedperson én dag.

- Og hvad angår grøntsager kan man servere blancherede bønner den ene dag og et helt bundt asparges næste dag. Grøntsagerne behøver ikke at være alt muligt forskelligt, det kan godt være én god ting, siger Mikkel Marschall.

Kokkene slår også på tromme for et opgør med den klassiske spaghetti-kødsovs, som stilles på bordet i mange familier.

Kødsovsen kan være fin i sig selv, men lav den på en søndag, hvor du har god tid til at kræse - og dosér den hen over ugen.

På den måde slipper du for at stå og røre i en kødsovs på en mandag, hvor det egentlig helst skal gå stærkt.

Samtidig kan du få noget variation i smag og tekstur ved at genbruge elementerne på forskellige måder hen over ugen.

- En cremet eller sammenkogt ret er lækker, men så skal sideretten gerne indeholde noget frisk, sprødt eller syrligt. Så man får kontrasten, og der både er noget blødt og noget knasende, siger Denny Vangsted.

Et andet staldtip er at bruge resterne til en slags tapas.

For nogle gange passer ingredienserne ikke sammen i klassisk forstand, og det er okay, siger Denny Vangsted.

- Hellere lav fire-fem små og gode retter end ét stort svendestykke af en gryderet, man ikke orker, siger han.

Så kog de fem kartofler, som alligevel ligger i køleskabet, og slyng dem med en klat smør og lidt løvstikke.

Blend en dåse kikærter med frisk løg, og server den med brød. Og steg det der stykke fisk, som egentlig ikke helt er nok til fire personer.

På den måde kommer du også i bund i køleskabet.

- I Sydeuropa er man ikke så bange for at stille tre skiver skinke på bordet, fordi der også er en masse andet på bordet. Så tænk i fire-fem små retter med det, du har - og pyt med om det passer sammen, siger Denny Vangsted.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 02/08/2021 - 07:00

FAKTA: Sådan bliver du mere positiv

* Omgiv dig med positive mennesker. Hvis du har negative mennesker omkring dig, kan det forværre dit eget humør.

* Vær fysisk aktiv, men gerne på en sjov måde. Hvis du for eksempel ikke bryder dig om sport, kan havearbejde eller dans være bedre alternativer.

* Få nok søvn, da det er en af grundpillerne til positivitet.

* Køb blomster til dig selv, eller giv dig selv en wellness-oplevelse som eksempelvis en massage.

Kilde: Ebbe Lavendt, sundheds- og erhvervspsykolog hos Center for Positiv Psykologi.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 02/08/2021 - 07:00

Sådan undgår du at sprede dårlig stemning

Stefan Jaitner/Ritzau Scanpix

Negativ energi smitter, derfor er det en god idé, at du er opmærksom på, hvordan du kan ændre dine vaner og tankemønstre til at blive mere positive.

De fleste har prøvet at få en god dag vendt på hovedet, hvis de støder ind i et andet menneske, som har haft en dårlig dag.

Negativ energi smitter nemlig, det fortæller Rikke Østergaard, som er sociolog, forfatter og foredragsholder.

Men det betyder ikke nødvendigvis, at det kun er alle andre, den er gal med.

Det kan nemlig også være dig selv, der spreder dårlig stemning, uden at du ved det, fortæller sociologen:

- Hvis du befinder dig meget i dine følelsers vold, og din dag bliver styret af dit humør, skal du være opmærksom på, hvordan du påvirker dine omgivelser, advarer hun.

Sociologen understreger dog også, at det selvfølgelig er okay at have en dårlig dag en gang imellem.

Det afgørende er, hvad man lader sig påvirke af, og hvordan man håndterer situationen:

- Hvis du har en dårlig dag ofte, kan det have en meget negativ effekt på dit socialliv. Så det er en god idé at finde ud af, hvorfor du er negativ, siger hun.

Derfor skal man skelne mellem, om der ligger en større krise bag, eller om det er en mindre og lidt ligegyldig ting, der er kilden til det dårlige humør.

- Lad være med at hænge dig i de små ting. Hvis du tager dig selv i at gøre det, skal du øve dig i at lade være, siger hun.

Det kan man blandt andet gøre ved at lave daglige taknemmelighedsøvelser eller mindfulness, foreslår Ebbe Lavendt, som er sundhedspsykolog hos Center for Positiv Psykologi:

- Hver aften kan du vælge at skrive tre positive ting ned, uanset om det har været en rigtig dårlig dag eller ej, foreslår han og fortsætter:

- Mindfulness virker som universalrengøring på psyken, så det kan være godt at øve sig i at slappe af og for eksempel fokusere på sit åndedræt eller andre sanseoplevelser.

Og der er altså ikke tale om et quickfix. Man skal dyrke det regelmæssigt for at se en ændring.

Derudover foreslår Ebbe Lavendt, at man omgiver sig med positive mennesker, fordi positiv energi også smitter.

- Sæt dig ved det sjove bord til festen, og spis frokost med de glade kolleger, råder han.

Selv om man er i dårligt humør, er det også en god idé at komme ud blandt mennesker i stedet for at sidde isoleret derhjemme.

- Ligesom du kan trække folk ned, kan andre også trække dig op. Så sig ja til byturen med vennerne, selv om du måske ikke helt føler dig i stemning, siger Ebbe Lavendt.

Hvis man stadigvæk har svært ved at slippe det negative, kan det være, fordi man har brug for at snakke om det. Men man skal passe på med at dyrke det for meget.

- Snak for eksempel med en god ven om dine problemer, men aftal eventuelt også, at I kun må snakke om det problematiske i den første halve time, foreslår han.

Hvis dit humør er påvirket af en større krise, er det altid en god idé, at du fortæller dine omgivelser, at du er påvirket af noget lige nu, og at dit humør ikke har noget med de andre at gøre, understreger Rikke Østergaard.

- Folk vil nemlig ofte vende det indad og tro, at den dårlige stemning skyldes noget, de har gjort, forklarer hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 01/08/2021 - 10:00

FAKTA: Solen kan også give eksem og nældefeber

* Skoldning er ikke den eneste reaktion, der kan komme af en dag i solen.

* For nogle kan der opstå soleksem, som ikke kræver, at man er udsat for nær så meget sol som en skoldning. Soleksem er ikke en permanent skade.

* Soleksem kan typisk komme forsinket - et par dage efter man får solen. Det kan også vare flere uger, før det bliver bedre.

* En anden mere akut reaktion er solnældefeber, der opstår på lysudsatte steder, mens man er i solen.

* Det forsvinder ofte igen efter 20-30 minutter i skyggen.

Kilder: Patienthåndbogen og overlæge Susanne Fabricius fra Dermatologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 02/08/2021 - 11:00

Vejret raser: Pas ekstra godt på sommerhuset

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Det kan blive en dyr fornøjelse at være sommerhusejer, hvis ikke du holder øje med husets tilstand og vejrudsigten.

Rejserestriktioner og usikkerhed satte sidste år fut under sommerhusmarkedet, hvor husene gik som nybagt brød og priserne fik en ordentlig tur i hævekurven.

Men livet som sommerhusejer har altså ikke kun budt på hjemmebag og kaffeslabberas på terrassen.

Hver fjerde danske sommerhusejer har nemlig haft en vejrskade på sommerhuset inden for det seneste år. Det samme gælder kun for en ud af ti boligejere.

Det viser en befolkningsundersøgelse, som Epinion har lavet på vegne af Codan.

- Det er primært på grund af skybrud og storm, fortæller Peter Mathisen, som er direktør for skade, ejendom og energi i forsikringsselskabet Codan, og fortsætter:

- Det gælder reelt også helårshuse, men der vil være nogle geografiske lavtliggende områder, hvor risikoen er større. Og mange af de her sommerhusområder er i nogle naturskønne områder, hvor det er svært at håndtere store vandmængder, og kloakeringen ikke er som i byerne.

Kloakken i sommerhusområder er ikke nødvendigvis dimensioneret til store mængder vand.

Og det kan være svært at gøre noget ved som privatperson, fortæller Ulrik Hindsberger, som er centerchef for Rørcentret på Teknologisk Institut.

- I sommerhuse er der nok en større tendens til, at man selv skal håndtere regnvand, siger Ulrik Hindsberger og fortsætter:

- En af løsningerne i et større sommerhusområde med en grundejerforening kan være, at man prøver at tale med kommunen og den lokale forsyning og hører, om der er nogle muligheder. Men der er en proces, der tager nogle år.

Kun hver anden af sommerhusejerne har gjort noget for at sikre sommerhuset mod vejrrelaterede skader, viser undersøgelsen fra Codan.

Ifølge forsikringsselskabet kan det i sidste ende få betydning for sommerhusets værdi. Og det er særligt det økonomiske aspekt, der bekymrer sommerhusejerne. Det svarer 3 ud af 10 nemlig.

Så selv om du måske helst vil bruge tiden i fritidshuset på rendyrket afslapning, så bør du også bruge lidt krudt på at sikre en fornuftig vedligeholdelsesstand.

I den mere overkommelige ende handler det om at holde tagrender og riste rene, så vandet kan blive ledt væk fra huset, siger Peter Mathisen.

Derudover er det vigtigt at holde øje med taget, så der ikke er smuthuller for vandet eller risiko for at stormen river i tagpladerne.

Hav særligt fokus på de steder, hvor vandet kan trænge ind i sommerhuset, fortæller Ulrik Hindsberger fra Teknologisk Institut.

- Gå en tur rundt om huset og se på døre, vinduer og ventilationsåbninger, hvor vandet kan komme ind, siger han.

Ulrik Hindsberger foreslår, at man kan overveje at få regnbede eller at få installeret en faskine, som indsamler regnvand fra grunden og leder det til et hulrum i jorden fyldt med eksempelvis plastkassetter.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 02/08/2021 - 09:00

FAKTA: Vend vanerne på hovedet

* Mange tænker aftensmad som én stor gryderet, hvor salat og pasta er statister.

* Kokkene råder til, at du vender præmissen på hovedet og tænker de store gryderetter, den stegte kylling og den kogte skinke som noget, der doseres og "genbruges" på nye måder.

* Det er også en klassiker at tænke kød først og se det som udfordring, hvordan man lige får grøntsagerne til at passe ind.

* Her råder kokkene igen til, at du vender bøtten på hovedet og vælger de grøntsager, som er lækre og i sæson. På den måde bliver du også tvunget til at tænke kreativt - og kød og proteiner skal du nok få flettet ind senere.

Kilder: kok Denny Vangsted, kok Mikkel Marschall.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>