Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

 Seneste Forbrug og sundhed

København, 27/04/2024 - 12:00

FAKTA: Bygningsreglementet går ikke i detaljer

* Bygningsreglementet fastsætter ikke i detaljer, hvad rummene skal leve op til for at kunne godkendes som beboelse.

* Det lyder blandt andet i reglementet, at "beboelsesrum og køkken skal have en loftshøjde, der tilgodeser, at der er tilstrækkeligt dagslys i rummet. Loftshøjden skal fastsættes i forhold til boligens rumdybder, rumstørrelser og vinduers placering".

* Det er boligejerens ansvar, at antallet af godkendte kvadratmeter bliver opdateret i Bygnings- og Boligregistret (BBR).

Kilde: Bygningsreglementet, fagekspert i byggeteknik og huseftersyn hos Videncentret Bolius Christina Schervig, advokat med speciale i blandt andet boligkøb Julian Jensen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 27/04/2024 - 10:00

Tid til sommerdæk: Skift og spar penge

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Kører du med vinterdæk om sommeren, slider du mere på dækkene, lyder det fra ekspert.

I det lyse og lune forårsvejr skal vinterjakken ikke kun skiftes ud med overgangsjakken.

Dækkene på din bil skal også skiftes, og det er der flere fordele ved at få gjort.

Sådan lyder det fra John Gantzhorn, der er teknisk chef hos Applus Bilsyn.

- Vinterdæk er blødere end sommerdæk, så når det bliver varmt, bliver de hurtigere slidt. Så du kan også køre længere på literen med et par gode sommerdæk, siger han.

John Gantzhorn peger desuden på, at der kun er ét tidspunkt, hvor vinterdæk er bedre end sommerdæk. Og det er, når der er is og sne på vejene.

- Bremselængden er længere på vinterdæk, medmindre der er is og sne. Så kører du på tør asfalt, bremser sommerdæk altid bedre end vinterdæk, siger han og uddyber:

- Til gengæld er sommerdæk livsfarlige om vinteren, når der er is og sne. Her har de en fire gange så lang bremselængde som vinterdæk.

Ifølge Falck er det tid til at skifte til sommerdæk, når temperaturen ligger stabilt over fem til syv grader.

Men inden du sætter sommerdækkene på, bør du undersøge, om alt er, som det skal være, lyder det fra Martin Velde Andersen, der er teknisk rådgiver hos bilejernes interesseorganisation, FDM.

- Loven siger, at der minimum skal være 1,6 millimeter dækmønster. Vi anbefaler, at du overvejer at skifte dine dæk, når mønstret er under 3 millimeter, siger han.

På mange dæk sidder der en slidindikator, som er en slags forhøjning i dækket. Når dækmønstret rammer forhøjningen, er der præcis 1,6 millimeter tilbage.

- Den forhøjning sidder som regel i de brede riller, som skyer vandet væk. Dog er det ikke alle dæk, som har det, påpeger Martin Velde Andersen.

Ud over at tjekke dækmønstret anbefaler Martin Velde Andersen også, at du måler dæktrykket. Dækkene kan godt have mistet noget af trykket efter at have ligget i et halvt år.

- Dæktrykket skal være det helt rigtige. Det er meget forskelligt fra bil til bil, og det er også forskelligt, hvor det står beskrevet på selve bilen eller i manualerne, siger han og pointerer:

- Mange nye biler måler dæktrykket automatisk og giver en fejlmelding, hvis det er for lavt. Men det gør biler, som er 10-15 år gamle ikke.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 26/04/2024 - 10:00

Ringorm og alvorlige infektioner

* Ringorm er en almindelig, men yderst irriterende svampesygdom. Smitten kan komme fra både hunde og katte og sker direkte fra dyr til menneske.

* Ringormen sidder i dyrenes hud som en rødmen og kan være meget kløende. På mennesker viser den sig også som kløende, røde pletter, der er højrøde i kanten og lyserøde i midten.

* Ringorm kan behandles med svampemidler, der kan købes i håndkøb, mens kæledyr må en tur forbi dyrlægen.

* Som katteejer skal være påpasselig med at blive bidt af sin kat, da deres bakterier i munden og de dybe indstik, de kan lave med tænderne, kan give alvorlige infektioner. Søg derfor altid læge, hvis du er blevet bidt af en kat.

Kilde: Sanne Ross Sørensen, dyrlæge og medejer af webshoppen Superhund samt dyrlæge på biomedicinsk forskningslaboratorie ved Aalborg Universitetshospital.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 26/04/2024 - 10:00

Disse sygdomme kan du få fra dit kæledyr

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Borrelia, leptospirose og toxoplasmose er blot nogle af de sygdomme, du kan blive smittet med af dine firbenede venner.

Sygdomme, der smitter fra kæledyr til mennesker - kaldet zoonoser - kan være farlige.

Der findes mange af sådanne sygdomme af varierende hyppighed og alvor, fortæller Sanne Ross Sørensen, der er dyrlæge og medejer af webshoppen Superhund samt dyrlæge på biomedicinsk forskningslaboratorie ved Aalborg Universitetshospital.

Hun nævner tre zoonoser, man som kæledyrsejer skal være opmærksom på:

1. Borrelia

Borrelia overføres fra flåter.

- Man plejer at sige, at hvis flåten sidder på huden mellem 12 og 48 timer, så kan den overføre borrelia-bakterien til blodbanerne, siger Sanne Ross Sørensen.

Symptomerne er ledsmerter, feber og i værste tilfælde lammelser for både dyr og mennesker. På menneskehud ses også en rødmen, hvor flåten har siddet.

Man skal altid søge enten læge eller dyrlæge, hvis man ser symptomer hos sig selv eller sit kæledyr, råder dyrlægen.

Højsæsonen for flåter er fra april til oktober. Her bør man dagligt undersøge kæledyr og familie for flåter, fortæller Sanne Ross Sørensen.

- Men man skal faktisk allerede begynde sidst i februar og fortsætte helt ind i november, siger hun.

2. Leptospirose:

Leptospirose kommer oprindeligt fra gnavere og smitter via urin - blandt andet gennem mund, slimhinder eller sår.

Særligt hunde kan smittes, hvis man går tur i våde områder, hvor der er mus og rotter.

Symptomerne hos hunde er typisk høj feber, nedstemthed, opkast og diarre, mens man hos mennesker ser milde influenzalignende symptomer.

Både for hund og ejer kan zoonosen være farlig, da den sætter sig i nyrerne og i værste tilfælde kan føre til organsvigt.

Opdages sygdommen tidligt, kan den som oftest behandles med antibiotika.

- Men senere kan den være svær at behandle og kan føre til, at man må aflive hunden, siger Sanne Ross Sørensen, der anbefaler, at man får sin hund vaccineret mod leptospirose.

3. Toxoplasmose

Parasitten toxoplasma er ofte forkommende, men giver sjældent sygdommen toxoplasmose, der er særligt alvorlig for gravide og personer med svækket immunforsvar.

Zoonosen findes kun hos katte, der oftest smittes gennem råt kød - for eksempel hvis de spiser mus og fugle.

- Det vil sige, at udekatte har større risiko for at bære smitten end indekatte, siger Sanne Ross Sørensen.

Toxoplasmose overføres til mennesker gennem kattens afføring.

Katte har som oftest ingen symptomer, og det samme gælder for voksne og børn. Dog kan man opleve feber, træthed og hævede lymfeknuder.

Immunsvækkede personer har større risiko for at få symptomer, mens gravide, der får parasitten, kan overføre smitten til fostret, hvor parasitten så vil forårsage skader på fostrets hjerne og øjne.

Derfor er det bedst, at man som gravid undgår at tømme kattebakke.

Generelt anbefaler Mette Kirkeskov Sie, der er sektionsleder ved Fødevarestyrelsen, at man altid søger dyrlæge, hvis ens kæledyr bliver syg.

Hun tilføjer, at det er vigtigt at fortælle dyrlægen, hvis der er sket noget unormalt med dyret op til.

- For eksempel hvis man har været ude og rejse med sit kæledyr, eller det stak af i en skov og måske har været i kontakt med vilde dyr. Så får dyrlægen, det bedste grundlag til at kunne stille den rigtige diagnose, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 26/04/2024 - 07:00

FAKTA: Er en dieselbil for dig?

* Du bør minimum skulle køre 30 kilometer per køretur om dagen på dine primære ture, så motoren kan nå at blive tilstrækkeligt varm.

* Om vinteren skal du køre længere for at nå den rette temperatur.

* Mindst halvdelen af din kørsel skal foregå på motorvejen.

* Hvis du ofte sidder i kø på motorvejen, vil motoren alligevel sode til.

Kilde: FDM.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 27/04/2024 - 12:00

Gratis kvadratmeter eller potentiel fare? Få styr på dette boligbegreb

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Hold dig fra at indrette børneværelse på kvadratmeter, der ikke er godkendt til beboelse, lyder det klare råd fra en fagekspert i byggeteknik og huseftersyn.

Hvis du er på udkig efter ny bolig og indimellem drømmer dig væk i salgsannoncer, så er du måske stødt på begrebet "ikke godkendt til beboelse".

Nogle kvadratmeter kan nemlig være opgivet som disponible, men ikke godkendte. Men betyder det, at de kan være farlige at indrette værelser i? Eller er det bare en fed mulighed for at få flere kvadratmeter, end du betaler for?

- Det er ulovligt at sælge kvadratmeter som beboelse, hvis de ikke er godkendt til det, fastslår advokat Julian Jensen, som specialiserer sig i blandt andet boligkøb.

- Det kan være på grund af en lokalplan, hvor der står, at der ikke må være beboelse i kælderen for eksempel. Der kan også være nogle brandregler i forhold til værelser oppe på loftet eller en særlig servitut, siger advokaten.

Typisk handler det dog ifølge boligadvokat Julian Jensen om, at sælger ikke har søgt kommunen om tilladelse. Det vil altså sige, at der aldrig er blevet spurgt om, hvorvidt kvadratmeterne kan godkendes til beboelse.

Det kan for eksempel være, hvis man har renoveret huset og lavet værelser på et tidligere uudnyttet loft eller har givet kælderen en tur, så den nu er beboelig.

For at kvadratmeterne kan godkendes, kræver det, at de lever op til en række krav i Bygningsreglementet.

- Der er blandt andet krav til klima, lys, fugt, luft og højde i et rum, fortæller bygningskonstruktør og bygningssagkyndig Christina Schjervig, som er fagekspert i byggeteknik og huseftersyn hos Videncentret Bolius.

- Man skal jo ikke bo i en lille, mørk cigarkasse, det er jo ikke et fornuftigt beboelsesrum. Der skal for eksempel være ordentligt luftskifte i forhold til vores helbred, tilføjer hun.

Der er hendes klare råd, at du lader være med at bruge arealerne til beboelse, hvis de ikke er godkendt til det. Og særligt holder dig fra eksempelvis at indrette et børneværelse i kælderen.

- Der er en grund til, at der er lavet nogle regler og retningslinjer. Det er jo for at passe på os, det er ikke for at genere os, siger hun.

Vil du have indsigt i, om der tidligere skulle være blevet søgt om - og eventuelt afslået - godkendelse af kvadratmeterne, kan du ifølge Christina Schjervig relativt nemt tilgå de oplysninger.

- Det er da rart, at man forud for et køb går ind og ser på, om der har været søgt. Og byggesagerne er offentligt tilgængelige, siger hun og henviser til siderne weblager.dk, filarkiv.dk eller kommunens hjemmeside, hvor man kan anmode om adgang.

- Så på den måde er det nemt at få et overblik over, hvad der er sket - og om der overhovedet er sket noget. Har de fået et nej? Hvis der er en verserende byggesag, hvor der er blevet ansøgt, så bliver den beskrevet på BBR, forklarer Christina Schjervig.

Hvis du vælger at købe boligen, kan du sagtens søge om at få kvadratmeterne godkendt til beboelse efterfølgende. Men du kan ikke være garanteret, at kommunen vender tommelfingeren opad.

- Jeg vil sige, at det er risikobetonet. Og nogle elsker jo at løbe en risiko. Det er ligesom med investeringer og alt muligt andet. Der kan godt komme et afkast, men det kan også gå den anden vej, siger Christina Schjervig.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 27/04/2024 - 10:00

FAKTA: Sommerdæk, vinterdæk og helårsdæk

* Sommerdæk har ikke et så groft dækmønster, som vinterdæk har.

* Vinterdæk består af ekstra gummi, og så er dækmønstret lavet sådan, at det leder sne og sjap væk.

* Helårsdæk har nogle af de samme egenskaber som et sommerdæk, men i forhold til vinterdækket har det ikke nær så godt et vejgreb, når det er glat.

* Det giver mening at køre med helårsdæk, hvis dit kørselsbehov er begrænset, og du kan undvære bilen på dage med meget sne.

Kilde: Falck.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>