Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

 Seneste Forbrug og sundhed

København, 20/04/2021 - 09:00

FAKTA: Tjeklisten - styr på regler og sikkerhed

* I appen "Mountainbike United" kan du se spor i dit nærområde. Her vil typisk også stå, hvis dele af sporet er oversvømmet eller under vedligeholdelse.

* Tjek at cyklen, bremserne, hjelmen virker efter hensigten, og at du har en telefon med, hvis du skal ringe efter hjælp.

* Tag et teknikkursus. Mountainbiking er teknisk krævende, så snart du kører væk fra alfarvej.

* Tilpas din hastighed, og kør efter forholdene - både for din egen og andres sikkerheds skyld. Hold også afstand til forankørende.

* Gå ydmygt til værks, og stå af og træk, hvis du er i tvivl. Du kan altid skalere op, men du kan ikke skalere ned, hvis du først er væltet og har brækket benet.

Kilder: DGI, mountainbikekonsulent Signe Strandvig, Naturstyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

19/04/2021 - 11:00

Derfor kan rejseforsikringen kan nytte i sommerhuset

Patrick Pleul/Ritzau Scanpix

Holder du ferie i Danmark, kan det i nogle tilfælde godt betale sig at beholde rejseforsikringen.

Hvis du er en af dem, der har besluttet, at familiens sommerferie skal afholdes inden for landets grænser, så ser du måske ikke den store anledning til at fortsætte med at betale for din rejseforsikring.

Men der kan faktisk være grund til at beholde den, og det er altså ikke kun, fordi et bredt flertal i Folketinget netop er blevet enige om at lempe rejserestriktionerne, så sommerens udlandsrejser er kommet tættere på.

Det kan nemlig også være relevant at gemme rejseforsikringen, hvis du skal holde ferie i Danmark.

- Mange tror, at den primært kan bruges i udlandet, men rejseforsikringen kan altså også være nyttig inden for landets grænser, siger Anja Lintrup Sørensen, der er rådgiver i Forsikringsoplysningen.

Og hvis der er noget, vi i stor stil er begyndt på under coronakrisen, så er det at holde ferie her hjemme.

Ifølge Danmarks Statistik blev 2020 det næstbedste år, når det kommer til antallet af overnatninger i landets feriehuse. Ud af 19,9 millioner overnatninger stod vi for knap ni millioner af dem, hvilket er godt 70 procent flere danske overnatninger end året før.

Det er forskelligt fra selskab til selskab, men overordnet gælder det, at du med en rejseforsikring er garanteret en afbestillingsforsikring, så du kan få pengene tilbage, hvis du eksempelvis bliver alvorligt syg forud for turen i sommerhus eller feriebolig.

Ligeledes kan du være dækket, hvis du bliver akut syg under ferien og dermed får spoleret en række dage.

- Rejseforsikringen kan også dække udgifter til at leje en anden feriebolig, hvis der er opstået vandskade eller sket et indbrud i den bolig, hvor man havde planlagt at holde ferie, oplyser Anja Lintrup Sørensen.

Men tjek dine forsikringsvilkår, da der kan være forskel på dækningen.

Vælger du omvendt at indlogere familien i et sommerhus, du har lånt og ikke lejet, så er det ikke sikkert, det giver mening at beholde rejseforsikringen.

- Rejseforsikringen tager udgangspunkt i, at man har betalt for en rejse, så tager man afsted i et lånt sommerhus, vil overnatningen ikke være dækket, siger Janus Rasmussen, der er produktansvarlig hos forsikringsselskabet Tryg.

- Vi skal kunne se, det er en ferie, hvor man har betalt penge for det. Derfor skal man kunne dokumentere en form for feriebevis, rejsedokument eller betaling, forklarer han.

Til gengæld bør du tjekke, om dit forsikringsselskab dækker de transportudgifter, der ikke kan refunderes eller ombookes.

Hos nogle forsikringsselskaber vil du eksempelvis kunne få pengene tilbage for færge-, tog- og flybilletter eller broafgifter.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 19/04/2021 - 09:00

FAKTA: Typer af ukrudt kræver forskellige strategier

* Det er vigtigt at vide, om ukrudtsplanterne er flerårige og breder sig gennem jord, eller om de er enårige og frøsåede planter.

* De bedst kendte flerårige ukrudtsplanter er kvikgræs, agertidsel, mælkebøtte, brændenælde, padderokke og skvalderkål.

* Har flerårigt ukrudt taget over i et bed, vil det mest effektive være at overdække jorden helt med eksempelvis tyk sort plast eller materialer af tykt pap.

* Overdækningen skal ligge minimum et halvt år, før man kan regne med, at alt ukrudt er dødt. Tæt plast må dog tages af i perioder, så jorden kan få luft og vand.

* Derefter renses bedet for planterester og rødder, før det er klar til brug igen.

* Etårigt ukrudt formerer sig udelukkende med frø og vil altid kunne finde et sted at spire, men er relativt nemt at holde nede. De bedst kendte former er hanekro, sort natskygge, liden nælde og fuglegræs.

Kilde: Miljøstyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

19/04/2021 - 09:00

Kom ukrudtet i haven i forkøbet med simple trick

Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Du burde allerede indlede kampen mod ukrudt i haven i efteråret, men det er også muligt at snyde ukrudtet nu, inden du planter og sår.

Tiden til at få jord under neglene i køkkenhaven nærmer sig, men det samme gør kampen mod ukrudt.

Vil du forebygge fremkomsten af de uønskede småplanter, kan du med fordel kultivere jorden med en kultivator eller en rive, inden du skal så og plante, fortæller Ulla Jakobsen, sagsbehandler ved Miljøstyrelsen.

- Lad derefter jorden ligge i to-tre uger. På den måde laver man et falsk såbed, hvor man lader, som om man har gjort jorden klar til plantning, og så vil ukrudtet spire frem.

- Derefter skal man kultivere igen, samtidig med at man planter og sår sine grøntsager. Ukrudtet har dermed opbrugt nogle af sine kræfter, inden man planter og sår, forklarer hun.

Desuden er det en rigtig god idé at plante i rækker, for så har du bedre overblik over ukrudtet, forklarer hun.

Samme anbefaling lyder fra Anja Kelvin, anlægsgartner i Haveselskabet, som siger, at rækkerne også gør det nemmere at genkende ukrudtet.

Ifølge Anja Kelvin begyndte forebyggelsen af ukrudt faktisk allerede sidste år.

- Hvis man vil undgå ukrudt i sine bede, så skal man hvert efterår lægge cirka tre centimeter kompost ud over sin jord, efter at man har høstet de sidste afgrøder. Det lukker af for spiring af nye ukrudtsfrø, forklarer hun.

Anja Kelvin selv bruger sit eget og naboens græs- og haveafklip, ligesom hun klipper sine bregner i små stykker og spreder dem ud i et fint lag mellem bedene.

Har du højbede, skal du også være opmærksom på den kompostjord, du bruger, pointerer Ulla Jakobsen.

- Har man lavet det selv, kan der være ukrudtsfrø i. Henter man det fra kommunens genbrugsplads, vil det ofte være varmebehandlet og derfor ikke indeholde særlig mange ukrudtsfrø.

- Alternativt kan man købe spagnum på planteskoler og i havecentre, for der er som regel heller ikke ukrudtsfrø i.

Ukrudtsduge kan godt bruges, siger Ulla Jakobsen, men de egner sig bedst til de steder i haven, hvor de skal blive liggende længe, for eksempel under fliser, i et rosenbed eller under småsten.

Uanset hvor meget du forebygger, er det svært at undgå en smule ukrudt. Da kemisk ukrudtsbekæmpelse ikke er vejen at gå, er der ifølge Ulla Jakobsen primært én ting at gøre.

- Man må ned på knæ og luge. Gør det midt på dagen, hvor der er masser af solskin, for så visner planterne hurtigere.

- Afgrøderne vil på et tidspunkt nå en størrelse, hvor det skygger for ukrudtet. Men jo mere man roder i jorden, jo flere chancer giver man ukrudtet for at spire frem på ny, så i begyndelsen skal man se efter ukrudt flere gange om ugen, lyder det.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

19/04/2021 - 07:00

FAKTA: Det er en myte at fodtøjet kræver tilvænning

* Det er korrekt, at vandresko eller støvler ofte vil give sig, når du tager dem i brug. Men det er en myte, at gode vandresko altid føles stramme eller klodsede i starten.

* Tværtimod øges risikoen for vabler og overbelastninger, hvis vandresko eller støvler allerede fra start føles forfærdelige.

* Hvis hælkappen, tåboksen eller størrelsen irriterer i butikken, vil den også gøre det efter 15, 20 eller 25 kilometer. Derfor gør du dig selv en bjørnetjeneste, hvis du tror, at det ubehagelige skal "gås væk".

* Skoen skal føles god fra start. Men det vil stadigvæk være klogt at gå den til, så den ikke er helt stiv inden de længere ture.

Kilde: formand Steen Kobberø-Hansen fra Dansk Vandrelaug, Kent Nørmark fra butikskæden Marathon Sport.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 20/04/2021 - 09:00

Interessen stiger: Kom i gang med mountainbike

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Interessen for mountainbiking er steget under corona. Læs her, hvordan du kommer sikkert i gang - og hvor du overhovedet må køre.

Rekordmange danskere tilbringer tid i naturen og motionerer udendørs under corona.

Derfor er interessen for mountainbiking nærmest eksploderet.

- Vi kan absolut se en øget aktivitet på sporene. Vi kan også se, at der er kommet nye brugergrupper til, konstaterer Signe Strandvig, der er idrætsansvarlig for cykling i DGI og tidligere mountainbike-eliterytter.

Det bakkes op af tal fra Naturstyrelsen og Miljøministeriet, som viser, at der er op mod dobbelt så meget aktivitet på sporene.

Det gælder både børn, seniorer, kvinder og de modne mænd, konstaterer Signe Strandvig.

- Folk tror, at mountainbiking er sådan noget halsbrækkende noget. Men det behøver det ikke at være. Det kan sagtens foregå på en almindelig skovsti, siger Signe Strandvig.

Det afgørende er bare, at du går realistisk til værks og lægger ud efter evne og fysik.

Alligevel er der et par flueben, som er vigtige at sætte i forhold til sikkerhed.

Tjek, at din forsikring dækker. Husk hjelm. Og kør gerne med en makker.

- Det vil især være en fordel, hvis man kører med én, som kender skoven og teknikken. Det kan være en prøvetime i den lokale klub, nævner Signe Strandvig.

Reglerne for cykling i danske skove er fastsat i naturbeskyttelsesloven, oplyser Naturstyrelsen.

Ifølge loven må du kun cykle på stier og veje, der er menneskeskabte, og som "fremtræder egnede til cykling med en almindelig cykel".

Du må ikke cykle i skovbunden, klitter, diger eller på såkaldte dyreveksler - altså dyrenes trampestier.

- Derudover er det god stil, at man tager hensyn til de andre, bremser ned og ikke drøner forbi. Der skal også være plads til svampesamlerne, stavgængerne eller dem, der rider eller går familietur, siger Signe Strandvig.

Hvis du kører væk fra skovstien og ud på et afmærket mountainbikespor, er der en vigtig farvekode, du skal kende.

Ligesom skipister er sporene graduerede: grøn, blå, rød og sort.

Signe Strandvig råder til, at du holder dig til grøn, hvis du er helt ny.

- Sæt dig ind i, hvordan ruten er gradueret, før du kører. Så du ikke pludselig bliver forskrækket over et stort drop eller et kæmpe hop, siger hun.

Derudover er det god konduite, at man ikke smadrer de mountainbikespor, andre har brugt tid på at anlægge.

Naturstyrelsen anbefaler, at du skåner sporet i meget våde perioder og kun bruger robuste spor.

Signe Strandvig bakker op og peger på, at størstedelen af sporene er anlagt af frivillige.

I dag er der mere end 700 kilometer afmærkede spor fordelt på flere end 60 ruter i statens natur, oplyser Naturstyrelsen.

Overblik kan findes på Naturstyrelsens hjemmeside.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

19/04/2021 - 11:00

FAKTA: Husk dette når verden åbner igen

* Vælger du at afbestille din rejseforsikring for at spare penge her og nu, så sørg for at få den aktiveret, inden du igen booker rejse til udlandet.

* Hos de fleste selskaber er det nemlig et krav, at du har en afbestillingsforsikring, inden du køber rejsen eller lægger et depositum.

* Glemmer du at aktivere den, så risikerer du ikke at være dækket, hvis der skulle opstå sygdom, og du bliver nødt til at aflyse.

* Aktiverer du først din rejseforsikring, efter at du har bestilt ferien, så vil den dog stadig dække under selve turen.

Kilde: Anja Lintrup Sørensen, rådgiver i Forsikringsoplysningen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>