Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

 Seneste Forbrug og sundhed

København, 03/06/2020 - 11:00

FAKTA: Undersøg depositum og afbestilling

- Der kan være forskellige betingelser for depositum, afbestillingsgebyr og forudbetaling.

- Læs i lejekontrakten, hvad depositum dækker over, og om du hæfter for et uforholdsmæssigt stort beløb.

- Vær varsom, hvis den stor del af pengene på forkant skal overføres til en privatperson. Et hyppigt svindeltrick er, at falske udlejere forsvinder med depositum for et hus, der ikke findes.

- Nærlæs også betingelserne for opsigelse af lejekontrakten. Kan udlejer opsige jeres aftale en, to eller tre uger før planlagt ankomst? Og kan du selv afbestille, hvis det bliver nødvendigt?

Kilde: seniorjurist Martha Nør Kjeldsen, boligøkonomisk rådgiver Jørgen Munksgaard Rasmussen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

03/06/2020 - 07:00

Plat eller krone øger sandsynligheden for at du handler

ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Møntkast kan spare dig for ubehagelig tvivl og dyrebare kognitive ressourcer, når der skal træffes beslutninger.

Om du skal gå fra kæresten eller sige jobbet op, er næppe en beslutning, du har overladt til et møntkast.

Men faktisk kan plat eller krone være et redskab, der hjælper dig med at gennemføre ændringer - og efterfølgende gør dig mere tilfreds med valget.

Det viser et nyt amerikansk studie, som er publiceret i The Review of Economic Studies.

Forskerne designede et eksperiment, hvor folk skulle tage stilling til en række ting - lige fra "skal jeg gå fra min kæreste", til "skal jeg få en tatovering?" - og kaste en mønt, der repræsenterede ja eller nej.

Efter to og seks måneder blev der fulgt op, og her viste det sig, at der var større sandsynlighed for, at forsøgsdeltagerne havde lavet en forandring i deres liv, hvis mønten havde sagt, de skulle.

Men ikke bare det - de var også substantielt gladere for beslutningen og sagde, at de ville træffe den samme beslutning igen.

Det resultat kommer ikke bag på psykolog Majken Matzau.

- Det er ufatteligt ubehageligt og energikrævende at være i tvivl. Hvis man vakler, kommer det til at udvande ens egen autoritet.

- Det er meget bedre at træffe en beslutning - hvilken som helst beslutning - og gå med den end at blive ved med at tvivle. For der har man ikke noget ordentligt fodfæste eller fundament, siger Majken Matzau.

Hun oplever, at mange lister fordele og ulemper op og fortaber sig i dem. Men den proces kan du godt spare dig.

- Den psykologisk skarpe løsning er at træffe en beslutning og så bagefter finde frem til alle grundene til, at det var den rigtige beslutning uanset udfaldet, siger Majken Matzau og fortsætter:

- Der hvor det virkelig virker, er, når begge beslutninger kan være lige rigtige. Kast mønten, lad universet afgøre det, og gå så 100 procent med udfaldet.

Det kan være, om du skal købe den ene eller anden bil. Du bliver gladest, hvis du træffer en beslutning og ikke ser dig tilbage.

- Det kan man sagtens implementere i sin hverdag, især med mindre beslutninger hvor man bliver ved med at sidde fast. Det frigiver livsenergi, siger Majken Matzau.

Mønteksperimentet viser også, at handling ofte er mest tilfredsstillende. For hvis du var i tvivl før, så er der risiko for, at du bliver ved med at være det, hvis ikke du ændrer noget.

- Inden for beslutningstagning er en god tommelfingerregel, at når du ikke kan beslutte dig for, hvad du skal gøre, så vælg den handling, der repræsenterer en forandring, frem for at fortsætte med status quo, udtaler Steven Levitt, som står bag eksperimentet, i en pressemeddelelse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

02/06/2020 - 12:00

FAKTA: Sådan snyder vi forsikringen

- De unge snyder næsten tre gange så meget som den ældre aldersgruppe i undersøgelsen.

- Der er 20 procent flere mænd end kvinder, der angiver, at de har snydt med deres forsikring.

- 49 procent mener, det er i orden at være fast bruger af en bil, som er forsikret i forældrenes navn. 13 procent angiver, at de har begået netop denne type af snyd.

- 11 procent af danskerne mener, at det er i orden at give forsikringsselskabet en anden forklaring af et forløb, end hvad der reelt skete. 7 procent har gjort det.

Kilde: repræsentativ undersøgelse af danskernes syn på svindel foretaget af Epinion for brancheforeningen Forsikring & Pension.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

02/06/2020 - 12:00

Kan blive dyrt: Hver fjerde har snydt med forsikringen

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

26 procent af danskerne har omgået reglerne i en forsikringssag. Men selv mild svindel kan få store konsekvenser for dig selv og andre.

Har du prøvet at få din cykel stjålet og efterfølgende følt dig fristet til at angive købsprisen et par hundrede kroner højere, da du skulle melde det til forsikringen?

I så fald er du ikke den eneste. 26 procent af danskerne har en eller flere gange snydt med deres forsikring, viser en ny undersøgelse, som Epinion har lavet for Forsikring & Pension.

- Forsikringssvindel er strafbart og uetisk, men det er ikke alt sammen noget, der har et omfang og en alvorlighed, der gør, at det får en strafferetlig følge, siger Thomas Brenøe, der er vicedirektør i brancheforeningen Forsikring & Pension.

De hyppigste brud på reglerne er at være fast bruger af en bil, som er forsikret i forældrenes navn. Det har 13 procent af danskerne gjort.

Syv procent har givet forsikringsselskabet en anden forklaring, end hvad der reelt skete, da skaden indtraf - for eksempel at cyklen var låst, da den blev stjålet, selv om det ikke var tilfældet.

Tre procent har skrevet ekstra på anmeldelsen.

Men selv om sandsynligheden for at få en straffesag på nakken er lille, skal du være opmærksom på, at du sagtens kan komme i klemme alligevel.

Hos forsikringsselskabet Alm. Brand laver man for eksempel løbende stikprøver blandt både små og store klagesager.

- Det er vigtigt at få stoppet de små svindelnumre, for hvis man som almindelig kunde først har oplevet, at det var nemt at snyde, kan man godt blive fristet til at skrue lidt op for snyderiet næste gang, siger Brian Egested, der er afdelingschef i Alm. Brand.

Bliver du opdaget i at snyde, kan forsikringsselskabet opsige din forsikring, og du vil få svært ved at blive lukket ind hos et andet selskab.

Det skete eksempelvis for en kunde hos Alm. Brand, som var cykelmotionist og fik lavet skader på sin cykel. Efter en snak med vennerne kom han frem til, at han bare kunne sige til forsikringsselskabet, at den var blevet stjålet.

I mellemtiden blev han dog udtaget til en stikprøve, hvor han blev spurgt ind til forløbet, og her virkede hans forklaring ikke overbevisende, og i sidste ende gik han til bekendelse. Episoden kostede ham forsikringen.

Men de små snyderier går også ud over den pris, som de andre medlemmer i forsikringsselskabet skal betale for deres forsikringer.

- Hver gang man tager noget fra et forsikringsselskab, som man ikke har ret til, er man med til at drive præmien i vejret, som skal afholdes af alle de andre kunder, forklarer Henrik Bundgaard, der er skadedirektør hos forsikringsselskabet Codan.

I 2018 blev der opdaget 5279 tilfælde af forsikringssvindel til en værdi af mere end 800 millioner kroner.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 02/06/2020 - 07:00

FAKTA: Krisen påvirker boligmarkedet

- De gennemsnitlige salgspriser på villaer og rækkehuse er faldet, siden coronakrisen skyllede ind over landet.

- Det skyldes især, at sælgerne har givet større afslag i prisen.

- Samtidig er handelsaktiviteten faldet i bykommunerne. De største fald er sket i Rudersdal, Slagelse, Gladsaxe, Hedensted og Egedal Kommune.

- Til gengæld er de billige huse i udkantskommunerne gået frem. Således er boligsalget steget mest i Favrskov, Hjørring, Assens, Holstebro og på Bornholm.

Kilde: Boligsidens Markedsindeks.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 03/06/2020 - 11:00

Større efterspørgsel: Undgå fup når du lejer sommerhus

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Der er rift om de danske udlejningssommerhuse. Derfor skal du tage dine forbehold, inden du lejer sommerhus.

Der er rift om de danske sommerhuse.

Derfor kan det være fristende at slå til hurtigt - især hvis man har fået trukket gulvtæppet under sine eksisterende ferieplaner, og nu skal finde en feberredning.

Men du risikerer at brænde fingrene, hvis du lejer sommerhus i blinde.

- I forvejen ser vi hvert år sager, hvor folk er blevet snydt, når de lejer sommerhus, siger Martha Nør Kjeldsen, der er seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk.

- Og når der er mindre udbud og større efterspørgsel, kan man i endnu højere grad blive revet med og snydt, fortsætter hun.

Den kan både være nye, uprøvede sommerhusudlejere, som ikke kender til de gældende regler på området.

Men det kan også være bevidst svindel, i stil med det man har set på det pressede boligmarked i Aarhus og København.

- Hvis lejerne er desperate, vil der også være svindlere, som øjner en mulighed for at udnytte det, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen, der er fagekspert indenfor boligøkonomi i Videncentret Bolius.

Hvis du lejer privat, er det allervigtigste derfor, at aftaleparten virker troværdig. Derfor skal du være sikker på, hvem du overfører penge til - fuldstændigt som hvis du netshopper eller skriver lejekontrakt.

- Find personen på Facebook, find sommerhuset på Google eller se, om det får negativ omtale på nettet. Du kan også køre forbi i bil, hvis det ligger i nærheden, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Det betyder ikke, at ferieglæden skal drukne i skeptisk research. Men hvert år ser Forbrugerrådet Tænk klagesager om fupmagere, der forsvandt med pengene, og skuffede lejere, som kørte ud til en tom pløjemark.

- Derfor er det bedst at betale med dankort, så du kan gøre indsigelse til banken. Næstbedste løsning er MobilePay, hvor der er tilknyttet flere oplysninger om ejeren end ved en bankoverførsel, siger Martha Nør Kjeldsen.

Hvis du lejer sommerhus gennem et bureau, har du en anden sikkerhed for dine betalingsoplysninger og aftalepart. Her er det snarere prisen og urimelige aftalevilkår, du skal være opmærksom på.

- Her er der både en udlejer og en tredjepart, som skal tjene penge, så priserne kan være højere. Derfor kan det betale sig at undersøge og sammenligne priser, siger Martha Nør Kjeldsen.

Uanset hvem du lejer af, skal du nærlæse kontrakten og aftalebetingelserne. Kig eksempelvis på, hvornår du henholdsvis kan tjekke ind og skal tjekke ud.

- Nogle steder skal man tjekke ud klokken ni eller ti om morgenen, men stadigvæk betale for hele den dag. Procentvis er det en ret stor del af prisen, og samtidig er det en hel feriedag, der ryger, siger Martha Nør Kjeldsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

03/06/2020 - 07:00

FAKTA: Mønten gør dig klogere på din holdning

- Hvis to mulige udfald kan være lige rigtige, så kan det frigive mental energi at lade beslutningen være op til et møntkast.

- Det er krævende og utilfredsstillende at være i tvivl, og du kommer sandsynligvis ikke tættere på en rigtig beslutning af at gruble.

- Hvis alt i dig føles forkert, når mønter afslører udfaldet, så er du også blevet klogere på din holdning.

- Et schweizisk studie fra 2019 har vist, at folk bliver stærkere i deres holdninger, når de skal forholde sig til udfaldet af et møntkast. Uanset om deres holdning er i overensstemmelse med udfaldet eller ej.

Kilde: psykolog Majken Matzau, "Catalyzing decisions: How a coin flip strengthens affective reactions"

/ritzau fokus/

Læs Mere >>