Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

 Seneste Forbrug og sundhed

København, 18/03/2024 - 10:00

FAKTA: Forskel på dyrevelfærdsmærker

* Når du står med snuden nede i køledisken, vil du få øje på tre forskellige dyrevelfærdsmærker, nemlig Bedre Dyrevelfærd, Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse og Ø-mærket.

* Forbrugerrådet Tænk har tidligere lavet en test, hvor rådet har sammenlignet de forskellige slags dyrevelfærdsmærker.

* Her kommer Tænk frem til, at Dyrenes Beskyttelses mærke, Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse, cirka svarer til tre hjerter hos Bedre Dyrevelfærd, mens Ø-mærket også vurderes til at stille høje krav til dyrevelfærden.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 18/03/2024 - 08:00

Disse haveprojekter kan du kaste dig over i påskeferien

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Lad forårssolen drage dig ud i det blå, og brug påskedagene til at få rørt de grønne fingre i haven.

Påsken falder tidligt i år, og det får betydning for, hvor meget jord du kan få under neglene ude i haven.

Dine grønne fingre behøver dog ikke blive i lommerne, selv om frosten stadig står på lur.

1) Ryd op, beskær, og gød.

Måske er påskedagene første gang, du ægte kaster dig over havearbejdet i år.

Og så kan du jo passende fjerne bunker af visne blade og beskære knækkede grene af træer og buske, lyder rådet fra Louise Møller, der er havefaglig rådgiver hos Haveselskabet.

- Det er også tid til at beskære roser. Det kan man sagtens gøre i påsken, og samtidig kan man give dem noget gødning, siger hun.

Påsken er i det hele taget et godt tidspunkt at gøde på, fordi planterne så småt står på spring til at vokse frem på ny. Giv dog kun græsplænen en tur, hvis du foretrækker den uden mos og småblomster.

- Man skal være forsigtig med gødningen. Mange haveejere gøder faktisk for meget, siger Louise Møller, der anbefaler, at du altid følger instrukserne på gødningspakken, så du ikke overgøder.

2) Plant glade farver i krukker.

Jeanette Thysen, der er selvstændig have- og landskabsarkitekt under navnet Det gode haveliv, foreslår, at du finder krukkerne frem fra skuret og planter forårsblomster i dem.

- Det er mit favorittip, når foråret begynder. Det giver så meget glæde at placere velkomstkrukker ved døren, siger hun og anbefaler hornvioler, som er en lille form for stedmoderblomst.

- De blomstrer simpelthen fra marts til juni og kan tåle frost, og de kan også bruges som pynt på mad og salater, fordi blomsterne er spiselige. Så de kan jo være dekorative på påskebordet.

En anden fin blomst til velkomstkrukken er en martsviol.

- Den er hjemmehørende og lille og fin og kan ligesom hornviolen også bruges som pynt på maden, siger Jeanette Thysen.

3) Inviter det våde ind i det grønne.

Har du mod på et lidt større påskeprojekt, kan du etablere et vandfad eller spejlbassin i haven.

- Et fladt og solidt vandfad skaber glæde for insekter, smådyr og fuglelivet. Du kan også grave et hul og lægge bassinfolie, siger Jeanette Thysen.

Laver du et bassin, råder hun dig til at lave en dyb og en lav ende. På den måde sikrer du, at smådyr ikke risikerer at drukne, når de bevæger sig ud i det.

Når du nu er i gang med vandet, inviterer Louise Møller dig til at tænke over, hvordan du kan opsamle regnvand i haven.

- Du kan passende bruge et par påskedage på at lave en eller form for regnvandsopsamlingsløsning, så du er forsynet med vand til vanding i din have resten af sæsonen, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 17/03/2024 - 08:00

FAKTA: Spar penge med servicefradrag

* I 2024 er servicefradraget op til 11.900 kroner per person. Sidste år var det 6600 kroner.

* Servicefradragets skatteværdi - altså hvad du reelt sparer i skat - er cirka 26 procent. For hver 1000 kroner du betaler, sparer du omkring 260 kroner i skat.

* Du skal selv oplyse servicefradrag på din forskuds- eller årsopgørelse. Du kan finde vejledning på skat.dk/servicefradrag.

Kilde: Skattestyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 17/03/2024 - 08:00

Undgå denne typiske fejl når du selv pudser vinduer

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

To professionelle vinduespudsere er enige om, at der særligt er én udbredt fejl, når man selv pudser sine vinduer.

Med foråret kommer også solens varme stråler. Men de afslører også med ubarmhjertig tydelighed, hvis hjemmets vinduer trænger til at blive pudset efter en lang vinter.

Du kan sagtens selv pudse dine vinduer og få et pænt resultat, fortæller Fredrik Højer, der er direktør i vinduespudserfirmaet Spejlblank.

Et af vinduespudserens tricks er at anskaffe sig det rigtige udstyr.

- Sammenlignet med en vinduesskraber til 50 kroner fra byggemarkedet vil det professionelle udstyr typisk koste et par hundrede kroner, siger Fredrik Højer.

Ud over vinduesskraberen får du brug for en god indsæber, som har det pelsede betræk. Det er den, man bruger til at vaske vinduet.

Du har også brug for en spand til sæben.

- Lad være med at bruge en masse penge på en bestemt type sæbe. Du kan nøjes med at bruge opvaskemiddel, siger Fredrik Højer.

Du skal til gengæld bruge rigeligt med sæbe. Hellere for meget end for lidt, siger han:

- En typisk begynderfejl er, at man ikke har kommet nok sæbe i vandet.

Og det er Bjarke Fuglsang, der er direktør i vinduespudserfirmaet Rene Ruder, enig i.

- Det er sæben, der fedter vandet og får vinduesskraberen til at glide nemt på vinduet, siger han.

Hvis vandet bevæger sig eller fordamper hurtigt, når du bruger indsæberen på vinduet, har du ikke kommet nok sæbe i.

- Og så skal man huske, at det er indsæberen, som bruges til at gøre vinduet rent. Først derefter fjerner man sæbe og overskydende vand med en vinduesskraber, siger Fredrik Højer.

Når du bruger en vinduesskraber, er der forskellige teknikker, som du kan afprøve ved at se videoer på nettet.

Men du kan også vælge en mere overkommelig metode.

- Man kan skrabe en bane ad gangen for eksempel fra venstre mod højre hele vejen ned. Brug en glasklud til sidst til at fjerne sæberester og overskydende vand, siger Fredrik Højer.

Hvis du ikke selv kan pudse dine vinduer eller helst vil undgå det, kan du hyre et firma til at klare arbejdet.

- Ligesom andre vinduespudsere afhænger prisen hos os også af, hvor tilgængelige vinduerne er, og om vi kan pudse vinduerne, uden at ejeren skal være hjemme, siger han.

- Når vi selv kan få adgang, kan vi tilrettelægge, hvornår det giver bedst mening at udføre arbejdet i vores øvrige planlægning. Og det sparer man altså penge på.

Det har også betydning for prisen, hvor mange ruder det enkelte vindue har. For eksempel har et dannebrogsvindue typisk fire ruder.

- Hvis vi skal bruge mere tid på at pudse et vindue, vil den ekstra arbejdstid naturligvis være afspejlet i prisen, siger Bjarke Fuglsang og tilføjer:

- En bolig i en etageejendom vil derfor typisk koste mere end en etplansvilla.

Både Spejlblank og Rene Ruder oplyser, at prisen for udendørs pudsning af vinduerne i en bolig starter på et par hundrede kroner per gang.

Udgifterne til vinduespudsning kan trækkes fra i skat som servicefradrag. Du skal selv oplyse det på skat.dk/servicefradrag.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 16/03/2024 - 08:00

FAKTA: Viden om kroppen hjælper opdragelsen

* Formidling af, hvordan kroppen fungerer, kan hjælpe børn til at forstå, hvorfor det er vigtigt, at de passer på deres krop.

* Børn forstår måske, at det er godt at få solcreme på, hvis de ved, at solcremen passer på hudcellerne, som bliver gamle før tid, hvis de får for meget sol.

* Når børn forstår, at hjernen er en følsom blævrende klump, får de måske mere lyst til at tage cykelhjelm på.

* Måske bliver det endda sjovere at blive vaccineret, hvis børnene forstår, at immunforsvaret består af en masse små soldater, som skal igennem en lille militærøvelse, der gør dem stærkere.

Kilde: børnelæge, tv-vært og forfatter Sandra Meinich Juhl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 18/03/2024 - 10:00

Dyrevelfærd i køledisken: Sådan afkoder du de grønne hjerter

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Ved at nærstudere mælkekartonerne og kødpakkerne i supermarkedet kan du blive klogere på, om koen fik sin kalv med på marken, og om grisen havde en hale.

Du er sikkert stødt på mærket med de grønne hjerter, der sidder på pakken med ost eller kyllingelår nede i supermarkedets køledisk.

I hvert fald viser en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, at 77 procent af befolkningen kender til det statslige dyrevelfærdsmærke, Bedre Dyrevelfærd, hvilket er en stigning på 8 procent i forhold til 2020.

Men har du styr på, hvad mærket helt præcist dækker over?

For at afkode mærket på kød- eller mejeriprodukterne, skal du først og fremmest kigge efter, om mærket angiver et, to eller tre grønne hjerter. Det fortæller Charlotte Vilstrup Castle, der er veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen.

- Mærket er lavet med tre niveauer af dyrevelfærd, men alle niveauer ligger over, hvad der som minimum kræves for dyrevelfærd i lovgivningen i Danmark, siger hun og fortsætter:

- Så ét hjerte viser, at dyrevelfærden ligger lidt over det, som reglerne, siger de skal. To hjerter betyder, at niveauet ligger lidt højere, og ved tre hjerter ligger det så endnu højere.

Kravene til dyrevelfærd er dog forskellige, alt efter hvilken dyreart der er tale om. Du skal derfor skelne mellem de forskellige produkter.

- For eksempel viser ét hjerte på fjerkræ, at de får mere strøelse, end reglerne siger, at de skal have, at der er en kortere transporttid til slagtning, og at der er tale om en langsommere voksende race.

- Ved grise angiver et hjerte blandt andet, at de ikke er halekuperede, siger Charlotte Vilstrup Castle.

To grønne hjerter på mælkekartonen betyder blandt andet, at malkekøerne kommer på græs, mens tre grønne hjerter på kalve- og oksekød betyder, at koen og dens kalv skal gå sammen i de første 12 uger efter kælvning.

- Det koster mere at producere animalske produkter med bedre dyrevelfærd. De forskellige niveauer er derfor lavet for, at du som forbruger kan gå op i dyrevelfærd i alle prisklasser, understreger veterinærdirektøren.

Om mærket reelt rykker ved dit og mit forbrug, mangler der dog viden om. Det siger Tino Bech-Larsen, som er professor ved Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug hos Aarhus Universitet.

- Du kan sagtens have tillid til et mærke, uden at du gør noget ved det. For eksempel har 95 procent af danskerne tillid til Ø-mærket, men det er jo ikke 95 procent af danskerne, der køber økologisk, siger han.

Tino Bech-Larsen peger på, at der er et væld af faktorer, der spiller ind, når vi vælger, hvilke varer der ryger i indkøbskurven.

- Dyrevelfærd er kun et aspekt af det, vi tænker over, når vi køber animalske fødevarer. Der er også smagen, ernæringskvaliteten og alle mulige andre spørgsmål, som kan veje tungere hos den enkelte, siger han og fortsætter:

- Men der er også spørgsmålet om, om vi overhovedet er opmærksomme på at kigge efter dyrevelfærd i selve indkøbssituationen - eller om vi kun kigger på prisen, og om det er dansk eller udenlandsk produceret.

Det perspektiv nikker Charlotte Vilstrup Castle genkendende til. Og de kommende år vil man fra Fødevarestyrelsens side sætte flere initiativer i gang for at gøre forbrugerne klogere på Bedre Dyrevelfærd-mærket og de kriterier, der ligger bag, siger hun.

- Det er dejligt, at forbrugerne kender til mærket, men der er helt sikkert behov for, at vi bliver ved med at arbejde videre med, hvordan vi kan oplyse forbrugerne endnu mere om, hvad mærket betyder, og hvad det er for nogle produkter, man køber, siger Charlotte Vilstrup Castle.

Folketingets partier har afsat 14 millioner kroner de næste fire år til det statslige dyrevelfærdsmærke.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 18/03/2024 - 08:00

FAKTA: Tyvstart tomaterne

* Det er for koldt at plante tomater i drivhuset i påsken, men du kan godt begynde at forkultivere dem indenfor.

* Så frøene, og sæt dem til at spire i en solrig vindueskarm. Et lille frø kan blive til kilovis af tomater til sommer.

* Der er flere fordele ved at forkultivere tomater. Blandt andet får du et større udvalg af sorter, end du får ved at købe tomatplanter.

Kilde: Louise Møller, der er havefaglig rådgiver og redaktør ved Haveselskabet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>