Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

 Seneste Forbrug og sundhed

København, 06/02/2023 - 09:00

FAKTA: Flere muligheder med ægtepagter

* Ægtepagter er en aftale mellem ægtefæller om den formueordning, der skal være i ægteskabet. Og der er flere at vælge imellem.

* Skilsmissesæreje betyder, at I ved skilsmisse hver især beholder, hvad I ejer. Ved dødsfald arver ægtefællen den afdødes formue.

* Ved fuldstændigt særeje er der heller ikke deling ved dødsfald.

* Den populære kombinationssæreje udløser særeje ved skilsmisse. Og når den ene dør, deles den afdødes formue, mens den længstlevendes formue forbliver særeje.

Kilde: Danske Familieadvokater.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 06/02/2023 - 07:00

Hold de plagsomme dyr ude af haven

Wolfram Steinberg/Ritzau Scanpix

To haveeksperter giver deres bedste tip til at undgå, at din have bliver hærget af gæster fra dyreriget.

Der er nogle dyr, det kan være hyggeligt at få besøg af i haven - og så er der andre firbenede væsner, man helst vil undgå.

For besøget bliver hurtigt en plage, hvis rotten slår sig ned ved fuglenes foderbræt, eller rådyret betragter dine bede som sit private spisekammer.

Du kan dog gøre flere ting for at holde de ubudne gæster på afstand.

1) Hold komposten grøn.

- Der findes rigtig mange rotter, og de er især, hvor de kan finde mad, siger Louise Møller, der er havefaglig rådgiver hos Haveselskabet.

En klar anbefaling lyder derfor, at du kun smider grønt affald på din kompostbunke.

- Rotterne tiltrækkes af forarbejdede madvarer. Kartoffelskræller og et halvt salathoved er de ligeglade med, men sådan noget som pasta og kyllingeben skaber problemer, forklarer hun.

De langhalede gnavere gnasker også gerne løs i det foder, du smider ud til fuglene.

- Sørg for at fodre fuglene i små mængder. Der skal ikke være mere, end de kan spise på en dag, råder Louise Møller.

Har du høns, er det også en god idé ikke at sprede deres mad på jorden, men i stedet fylde det i nogle automater, der kan hænge ned fra hønsehusets loft.

2) Plant påskeliljer og bregner.

Din have kan sagtens friste et lækkersultent rådyr. Især hvis du har rosenbede eller en køkkenhave.

- De springer nemt over et hegn på 140 centimeter eller højere. Så det, man kan gøre, er at plante en tæt hæk med et trådhegn indeni, siger Helle Troelsen, der er havedesigner og selv har en have på 3200 kvadratmeter.

Dog anbefaler hun mest af alt, at du vælger planter til haven, som rådyrene ikke gider spise.

- De spiser ikke påskeliljer, juleroser, påskeklokker, hortensia og bregner. Det kan man finde en masse information om, og så kan man nøjes med at hegne køkkenhaven ind, siger Helle Troelsen.

3) Fang mosegrisen.

Bor du tæt på en eng eller andre fugtige naturområder, kan du risikere at få besøg af mosegrise. De kan gøre stor skade, fordi de spiser blomsterløg og planterødder.

- Her er fælder en god løsning til at begynde med, og løser det ikke problemet, må du kontakte en professionel skadedyrsbekæmper, siger Louise Møller.

Du kan få fat i fælder, der er beregnet til mosegrise, eller du kan benytte klapfælder, som normalt bruges til rotter.

Gør du ikke noget, hærger de din have, understreger Helle Troelsen.

- Får de først lov til at grave i haven, kan de hurtigt blive til mange, siger hun og fortsætter:

- Jeg holder dem væk ved at have en kat, som tålmodigt sidder og kigger på jorden og hakker til, så snart der er noget, der bevæger sig.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 05/02/2023 - 09:00

FAKTA: Så sikkert er det at flyve

* Forskere fra det amerikanske universitet MIT (Massachusetts Institute of Technology) konkluderede i 2020, at det aldrig har været sikrere at flyve.

* Det udsagn bygger på, at antallet af dødsfald i forbindelse med kommercielle flyvninger faldt markant i årene fra 2008 til 2017 sammenlignet med årtiet før.

* Mellem 2008 og 2017 skete der globalt et dødsfald per 7,9 millioner flypassagerer, mens der fra 1988 til 1997 var et dødsfald per 2,7 millioner passagerer.

Kilde: Studiet "Aviation Safety: A Whole New World" fra tidsskriftet Transportation Science.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 05/02/2023 - 09:00

Bekæmp din flyskræk med strømpesokker og slik

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det handler om at aflede dig selv og huske et par varme sokker, hvis du gerne vil lette din frygt for at flyve.

Hjertet hamrer mod ribbenene, og sveden pibler frem i håndfladerne. Du tror, du skal dø, men du er egentlig bare på vej på ferie.

Flyskræk rammer hårdt, fordi den har rod i en dyb menneskelig grundangst, siger psykolog Mette Kroier.

Til daglig hjælper hun folk, som er bange for at flyve, og så har hun skrevet en bog om sin egen frygt for at lette fra jorden.

- Vi har tre grundangste, som vi forsøger at undgå i vores liv. Det er kontroltab, ensomhed og angst for at vælge forkert, hvis vi har flere valg. Og det er især kontroltab, der gør sig gældende her, forklarer hun.

Ifølge Ulrik Pedersen, der er pilot og afholder kurser om flyskræk, handler det om, at der kan være en stor usikkerhed forbundet med at lægge sit liv i luftfartspersonalets hænder.

- Du bliver lukket ind i et langt slankt rør, hvor du ovenikøbet bliver spændt fast. Du har svært ved at se ud og orientere dig, og du ved ikke, hvad der foregår ude i cockpittet. For døren er lukket og låst, siger han.

Men du kan gøre flere ting selv for at dæmpe frygten.

1) Sid det rigtige sted.

Hvis du ønsker at mærke så lidt bevægelse som muligt under flyveturen, bør du booke et sæde, der er placeret lige over vingen og fremefter.

- Punktet over vingen er flyets tyngdepunkt, og derfor er det her, flyet bevæger sig mindst, fortæller Ulrik Pedersen.

Det er hans oplevelse, at personer med flyskræk især frygter turbulens.

- Men turbulens er bare det latinske ord for, at luften bevæger sig. Luftmolekylerne bevæger sig altid, når noget påvirker dem, siger Ulrik Pedersen.

Opstår der turbulens, opfordrer han dig til at få øjenkontakt med stewarden eller stewardessen.

- Du kan se, at de ikke er grebet af panik, og på den måde kan du få afbrudt de negative tankestrømme.

For Mette Kroier virker det i øvrigt godt at fortælle kabinepersonalet, at hun er bange.

- Så kommer de en gang imellem og lægger en hånd på min skulder. De viser omsorg, og nogle gange skal der ikke så meget til for at skabe ro, siger hun.

2) Afled dig selv.

Download et par film, en lydbog eller nogle podcasts på din telefon eller tablet, så du har underholdning til hele rejsen.

Og anskaf dig gerne et par hovedtelefoner, som kan lukke helt af for omgivende støj.

- Det gør, at sanserne har fokus på noget andet, end at vi er i et miljø, der er rimelig ukontrollerbart, forklarer Mette Kroier.

For hende virker det også godt at have en bunke magasiner med, som hun kan bladre i undervejs.

3) Smid skoene, og spis slik.

Sørg for at have et par varme sokker på. Mette Kroier råder dig nemlig til at sidde uden sko på i al den tid, du befinder dig over skyerne.

- På den måde giver du din følesans en fornemmelse af, at der er fast grund under fødderne, og det er med til at skabe ro i kroppen, siger hun.

Med fødderne godt plantet i gulvet, kan du lade fingrene fiske noget sødt op fra håndbagagen.

- Det er en god idé at have noget slik med, du godt kan lide. Jeg kan rigtig godt lide Daim-chokolade, så det har jeg altid med mig, siger Mette Kroier og uddyber:

- På den måde kan du snyde hjernen til at tro, at alt nok skal gå godt, når nu du sidder der og spiser noget, der smager så godt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 04/02/2023 - 10:00

Flere råd til dig som lejer

* Når en bolig lejes ud, gælder lejeloven - også hvis lejeaftalen er mundtlig eller skrevet på en serviet.

* Hvis intet er aftalt, betyder det ikke, at udlejer har det sidste ord.

* Læs altid de særlige vilkår i en lejeaftale med en rådgiver.

* I nogle bestemte situationer fremgår det af loven, at beboerne skal behandles ens og have samme vilkår. Du kan derfor prøve at spørge din nabo, om I har den samme lejekontrakt, hvis du er utilfreds med dine egne vilkår.

Kilde: Lejernes Landsorganisation (LLO).

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 06/02/2023 - 09:00

Ugift par? Derfor bør I overveje ægteskab

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Ugifte samlevende er væsentligt dårligere stillet under samlivet og ved død end ægtefæller, der får en lang række rettigheder, siger advokat i familieret.

Hvis du som godt tre ud af ti par lever papirløst med din samlevende, kan det være, at du og din partner har overvejet, om I skal blive gift.

Og hvis du spørger en familieretsadvokat, er der ingen tvivl: Ægteskabet giver den bedste beskyttelse af jer begge to.

Det skyldes, at regler, der skal beskytte én, når det går galt, er skabt ud fra tankegangen om, at man er gift. Det siger Liv Dyrhauge-Klargaard, som er familieretsadvokat ved Meyn Advokater i Svendborg.

- Det er jo en noget gammeldags tanke, når vi kan se, at færre og færre er gift, når de får børn. Og de er ikke beskyttet af lovgivning, siger hun og tilføjer:

- Derfor plejer jeg at sige til et ugift par, der kommer ind på mit kontor, at de får den bedste og billigste beskyttelse ved at blive gift.

Hun forklarer, at det alene er dem, der er gift, som arver hinanden uden et testamente. Og det er som udgangspunkt kun gifte, som ved uenighed kan søge hjælp ved skifteretten til at dele deres værdier.

Der er dog undtagelser. Ifølge Domstolsstyrelsen kan ugifte få hjælp til at dele boet, hvis der er uenighed om deling af flere aktiver som hus, bil og indbo.

Men hvis I kun ejer fast ejendom sammen og vælger at gå fra hinanden, skal I løse en eventuel uenighed uden hjælp fra skifteretten.

Det kan være, at en af jer ikke ønsker at sælge jeres fællesbolig. Så er den anden stavnsbundet, hvis I ikke har fået lavet en samejeoverenskomst.

Med den kan I beslutte, hvad I skal gøre med for eksempel boligen, hvis I er uenige, og pengeinstituttet ikke vil acceptere gældsovertagelse.

Og et ugift par med mindreårige børn kan blive særligt hårdt ramt ved dødsfald, siger Liv Dyrhauge-Klargaard. For hvis parret har købt fælles bolig, og den ene af dem dør pludseligt, arver samleveren ikke efter afdøde. Det gør parrets fælles barn.

Når parterne ejer fast ejendom med friværdi, medfører det ofte, at ejendommen skal sælges, for at barnets arv kan sættes ind på en særlig forvaltningskonto. Den får barnet først adgang til efter myndighedsalderen.

Har parret ikke børn, er det den afdødes forældre, som arver.

Og det er jo nok ikke det, som man har tænkt som par, siger Liv Dyrhauge-Klargaard.

- Det er muligt at komme tæt på at have den samme status som gifte med et udvidet samlevertestamente. Men som samlevende skal du stadig betale arveafgift, hvis du arver efter en afdød partner. Det skal ægtefæller ikke.

Hun peger på, at der typisk er en i forholdet, som er mere tilbageholdende med at blive gift af frygt for at skulle dele ligeligt ved en eventuel skilsmisse. Men hun beroliger med, at man skal have boet sammen i en årrække, før aktiverne deles lige.

Det er til gengæld ikke helt uden betydning for ugifte, hvem der ejer hvad.

- Et klassisk scenarie er, at den ene samlever har betalt for hus og bil, mens den anden har betalt for mælk, rugbrød og charterrejser. Hvis de så går fra hinanden, står alle aktiverne i den enes navn, og den anden har intet, siger Liv Dyrhauge-Klargaard og tilføjer:

- Havde de været gift, ville de hver især få halvdelen af aktivernes værdi, uanset hvem af dem der ejer det.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 06/02/2023 - 07:00

FAKTA: Beskyt frugttræerne mod gnub- og gnavning

* Rådyr kan godt lide at gnubbe deres gevir mod træstammer, og det kan spæde træer risikere at dø af.

* Derfor kan det være en god idé at hegne træerne ind, indtil de har fået en vis størrelse.

* Harer og mus kan også godt finde på at gnave i nyplantede træer. Hvis de gnaver barken af hele vejen rundt om stammen, dør træet.

* For at holde harer og mus væk kan det derfor være nødvendigt at placere nogle såkaldte plantespiraler rundt om de små træer.

Kilde: selvstændig havedesigner Helle Troelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>