Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

 Seneste Forbrug og sundhed

København, 16/09/2024 - 10:00

Gødning kan skade plænen

* Måske har du planer om at give haven en omgang gødning, inden vintermånederne banker på. Det bør du dog holde dig fra.

* Det skyldes, at græs reagerer forholdsvis hurtigt på gødning, som kan føre til en kraftig vækst med mange friske skud. De er ikke modstandsdygtige over for vinterens lave temperaturer og vil derfor dø ud. 

* Derudover bliver biodiversiteten i haven større, hvis du undlader at gøde græsset i efteråret. 

Kilde: gartner i Haveselskabet Anja Kelvin.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 16/09/2024 - 07:00

Din indretning kan forværre høreproblemer

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Er du flyttet eller har lavet om derhjemme, kan du opleve, at din hørelse også føles anderledes.

Er du flyttet for nylig, eller har du givet stuen en ordentlig omrokering, så har du nok bemærket, at lydene pludselig har forandret sig. Måske er det blevet lettere at høre hinanden. Måske runger det pludselig på en lidt ubehagelig måde.

Din indretning har nemlig stor betydning for akustikken. Og det er særligt vigtigt for dig, der i større eller mindre grad har et høretab.

- Hvis man har høreudfordringer, bruger man typisk i forvejen meget energi på at afkode en lyttesituation, fortæller Anne Mette Paarup Kristensen, som er hørekonsulent hos Høreforeningen.

- Akustikken har virkelig stor betydning for taleforståelsen. Dårlig akustik eller meget baggrundsstøj kan betyde, at hjernen kommer på overarbejde. Og det kan resultere i lyttetræthed, forklarer hun.

Det vil være særligt markant, hvis du eksempelvis flytter ind i nybyggeri med åbne rum, højt til loftet og store, bare flader. Her kan lyden nemlig lettere blive kastet rundt i rummet.

Generelt bør man undgå at have to hårde, bare vægge lige over for hinanden, lyder rådet fra Anne Mette Paarup Kristensen.

- Hårde overflader over for hinanden er uhensigtsmæssigt, fordi de kan spille lyden frem og tilbage, siger hun.

Opfattelsen af akustikken i et rum hænger sammen med efterklangstiden. Det vil sige den tid, det tager, før en lyd i rummet dør ud. Forskellige materialer reflekterer lyd forskelligt.

Har du prøvet at gå rundt i en helt tom bolig lige før indflytning eller ved udflytning, så kender du den lange efterklangstid. Hvis du klapper, kan du høre, hvordan lyden bliver hængende i luften, som Anne Mette Paarup Kristensen forklarer det.

- Man tænker ofte, at det hjælper, når bare man får sine møbler ind. Men hvis det er et rum med mange bare flader, vil der stadig være udfordringer.

- Fladens hårdhed bestemmer evnen til at kaste lyden tilbage. Bløde flader vil i stedet absorbere lyden, siger hun.

Oplever man problemer med akustikken, og er man måske også udfordret på hørelsen, er det derfor en god idé at arbejde målrettet på at nedsætte efterklangstiden. Det gør man særligt ved at indarbejde blødere materialer i boligen, fordi de er med til at opsuge lyden.

- Det kan være gulvtæpper, akustikpaneler, akustikbilleder og akustikplader i loftet. Det hjælper også med polstrede møbler og gardiner. Og det er særligt godt at gå efter naturlige materialer.

Det kan også være en fordel at have fokus på kilder til baggrundsstøj og at få dem afskærmet eller lyddæmpet. Det gælder for eksempel vibrationen fra opvaskemaskinen eller at støjindkapsle varmepumpen, siger Anne Mette Paarup Kristensen.

- Mange dagligdagsstøjkilder vil den normalthørende kunne ignorere, hvorimod det er helt anderledes for personen med høretabet, da et høreapparat forstærker disse lyde, så de altid tydeligt kan høres, forklarer Anne Mette Paarup Kristensen.

En generende baggrundsstøj kan også stamme fra et helt andet rum. Her råder Anne Mette Paarup til at spore lyden tilbage til kilden og få den bremset der.

Hun tilføjer, at det nogle gange kan være en fordel at få fagfolk til at hjælpe med rumakustik og efterklangstid.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

15/09/2024 - 08:00

FAKTA: Motivér dig selv med drømme og saks

* Hold fast i dine nye små sparevaner ved at lave en form for visuel opslagstavle, hvor du visualiserer, hvad du ønsker at opnå med din mikroopsparing.

* Klip eksempelvis billeder og tekst ud fra magasiner, som du klistrer sammen til en collage.

* Placér vision boardet et sted, hvor du får øje på det i hverdagen og dermed bliver mindet om, hvorfor du sparer op.

Kilde: Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Sydbank.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

15/09/2024 - 08:00

Hver en krone tæller: Sådan kommer du i gang med mikroopsparing

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Giv dig selv bittesmå økonomiske udfordringer i hverdagen, og se din opsparing vokse. Selv de mindste beløb gør en forskel.

Mange bække små gør en stor å. Det gælder også for dine penge. Derfor kan det være en idé at spare op en lille smule ad gangen, hvis kronerne fosser ud af din konto hver måned.

Metoden kaldes mikroopsparing og kan forløses på forskellig vis, fortæller Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom hos Sydbank.

- Man kan sætte et lille mål op for sig selv, hvor man lægger et beløb til side hver dag. Det kan for eksempel være mindst ti kroner, siger hun.

Måske giver du dig selv en daglig eller ugentlig udfordring. Det kan være, at du afholder dig fra at købe noget, du ellers kunne finde på at smide penge efter. Det kan være en basse fra bageren eller en to go-kaffe fra tanken. Beløbet, du ville have brugt på bassen eller kaffen, sætter du så ind på din opsparing.

- Det er altid en god idé at give sig selv en form for udfordring eller et lille benspænd, lyder det fra Ann Lehmann Erichsen.

Fungerer det lille benspænd for dig, kan du løbende hæve barren og udfordre dig selv endnu mere og dermed blive i stand til at spare endnu flere penge op.

En anden form for mikroopsparing kan ske med et par klik inde på din netbank, siger Morten Bruun, der er cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Hver måned, når regningerne skal betales, kan du for eksempel lave et system, hvor du runder beløbet op, og oprundingen lader du stå på budgetkontoen eller sætter ind på din opsparing.

- Hvis regningerne i alt ligger på 5600 kroner, runder du måske op til 6000 kroner, og dermed står der med tiden ekstra penge til uforudsete udgifter, siger Morten Bruun.

Cheføkonomen anbefaler dog, at du sørger for at lave et stringent system for dine små spareøvelser i hverdagen. Det kan nemlig blive hurtigt blive noget rod, hvis ikke du holder styr på mikroopsparingen.

- Når opsparingen når op på et stort beløb som for eksempel 50.000 kroner, så er det ikke smart at have pengene stående hist og her på flere forskellige konti, siger Morten Bruun og fortsætter:

- Så skal du måske overveje at investere dem eller bruge dem til at betale af på noget gæld.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

14/09/2024 - 08:00

FAKTA: Aflytning er strafbart

* Hemmelig aflytning og optagelse af samtaler mellem andre er forbudt efter straffelovens paragraf 263, stk. 2.

* Paragraffen lyder: "Det kan straffes med bøde eller fængsel indtil 6 måneder, hvis man "ved hjælp af et apparat hemmeligt aflytter eller optager udtalelser fremsat i enrum, telefonsamtaler eller anden samtale mellem andre eller forhandlinger i et lukket møde, som den pågældende ikke selv deltager i".

Kilder: Datatilsynet og Retsinformation.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 16/09/2024 - 10:00

Sæt ind nu og få plænen godt gennem vinteren

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

For at græsplænen klarer sig så godt som muligt gennem vintermånederne, er det vigtigt at sætte klippehøjden op ved sidste græsslåning og fjerne nedfaldsblade.

Mangel på ilt, masser af sne og risiko for svampeinfektion. Vintermånederne kan være hård kost for græsplænen.

Derfor er det en god idé at give den en kærlig hånd i efteråret. Det fortæller gartner Anja Kelvin fra Haveselskabet.

- Meget mos eller mange nedfaldsblade lukker af for ilten til græsset. Kombineres det med en stor mængde nedbør - og især meget sne - risikerer man, at der slet ikke kommer ilt ned til rødderne. Og så dør de, siger hun.

Af den årsag skal du finde riven frem og fjerne nedfaldsblade og mos løbende - og du kan godt komme i gang allerede nu.

Det vil også øge chancen for at forebygge den frygtede sneskimmel - en svampeinfektion, der medfører, at græsset dør ud, forklarer Anja Kelvin.

Skimlen trives under lave temperaturer kombineret med fugt og har derfor optimale forhold til at vokse, hvis der i længere tid ligger nedfaldsblade og sne på plænen.

Næste trin, du med fordel kan kaste dig ud i, er at efterså græsfrø. For det vil ifølge gartneren sikre, at græsset bevarer sin tæthed vinteren igennem.

Hun understreger, at frøene skal eftersås i begyndelsen af efteråret. Det skyldes, at frøene ikke vil spire, hvis den gennemsnitlige døgntemperatur er under syv grader.

- Her vil frøene bare ligge og rådne eller blive spist af fugle, og så er det jo spild af penge og ressourcer, siger hun.

Har du en græsplæne i den mindre kategori, kan du nemt gå rundt med en spand og strø frøene selv. Men er den større, anbefaler Anja Kelvin, at du erhverver dig en frøspreder, der kan sprede frøene ensartet over hele plænen.

Når du slår græsset for sidste gang i år, bør du sætte klippehøjden op til omkring seks centimeter, så det ikke bliver klippet helt i bund.

- Det vil efterlade græsset med en større bladmasse. Og jo større bladmasse, græsset har, jo hurtigere kommer det i gang med at lave fotosyntese, og det giver stærke rødder, siger Anja Kelvin.

Er det muligt, kan du også gøre græsset den tjeneste at gå så lidt på det som muligt, i tilfælde af at det bliver dækket med sne. En sammenpresning af sneen vil nemlig give sneskimmel gode muligheder for at vokse.

- Selvfølgelig skal man ud at bygge en snemand, og man kan sagtens gå en tur på græsplænen. Men er det muligt, skal man undgå at opholde sig der i længere tid ad gangen, siger Anja Kelvin.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 16/09/2024 - 07:00

Hvad er efterklangstid?

* Efterklangstid er den tid - målt i sekundet - det tager for lydniveauet at falde til 60 decibel, når en lydkilde er stoppet. Altså eksempelvis tiden, det tager, fra et klap, til lyden dør ud.

* Efterklangstiden i en privat bolig vil typisk ligge omkring 0,4 til 0,5 sekunder, da lyden absorberes af møbler. I en kirke vil efterklangstiden ligge på mellem 10 og 12 sekunder, da der er sparsom møblering, og lyden reflekteres på de glatte vægge.

* Den optimale efterklangstid afhænger af, hvor stort rummet er, og hvad rummet bruges til.

* Generelt er dybe toner længere tid om at dø ud end lyse toner.

Kilde: øvelsesvejledningen "Efterklangstid" fra Aarhus Universitet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>