Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

 Seneste Forbrug og sundhed

07/12/2019 - 08:00

FAKTA: Nedsæt bakterieforekomsten

- Vask dine makeupredskaber med en mild parfumefri shampoo - og lad dem tørre på et rent håndklæde eller en serviet.

- Husk også at vaske jaderuller og guashasten, du bruger til ansigtsmassage.

- Stik ikke fingrene direkte ned i krukker, men brug en spatel til at tage noget af produktet op.

- Vask dine hænder, før du bruger produkter i ansigtet.

Kilde: hudterapeut Helle Bach.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

06/12/2019 - 10:00

Spar skattekroner ved at booste pensionen inden nytår

ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Gør status over pensionsåret i december - især hvis du betaler topskat eller har mindre end fem år tilbage på arbejdsmarkedet.

2019 lakker mod enden, og derfor bør du kigge på, hvad du har betalt i pensionsbidrag i løbet af året.

For selv om det er kedeligt at kigge på økonomi midt i den festlige juletid, kan der være tusindvis af kroner at spare, hvis du gør årsstatus.

- December er højtid for, at man kigger sine skatteforhold og pension igennem. For hvis man skal nå at justere noget i forhold til fradrag eller indbetaling, skal det ske nu, siger Dan Løkke, der er uvildig rådgiver og ansvarlig for pension i Arvad Finanshus.

Det vil blandt andet være aktuelt, hvis du betaler topskat.

Hvis du tjener mere end 40.000 kroner om måneden, kan du nemlig typisk reducere eller helt undgå at betale topskat, hvis du i stedet indbetaler pengene på din pension.

Og når pengene engang bliver udbetalt, bliver de sandsynligvis kun beskattet med bundskat.

- Så i forhold til fradrag kan man kigge på, om man allerede har fyldt op til beløbsgrænsen, eller om man vil booste sin pensionsopsparing yderligere, siger Carsten Holdum, der er forbrugerøkonom hos PFA Pension.

Den samlede beløbsgrænse hedder 71.500 kroner - inklusiv ATP - for en ratepension eller en livsvarig pension.

Så hvis du i indeværende år har indbetalt mindre end det, kan du overveje, om du vil optimere dit fradrag ved at booste din pension.

- Hvis du eksempelvis kan undvære 20.000 kroner sidst på året, kan du få arbejdsgiveren til at betale dem direkte ind på din arbejdsmarkedspension. Men fradraget tilhører skatteåret 2019, så det er sidste udkald, siger Dan Løkke.

Pengene skal både være indbetalt og registreret hos Skattestyrelsen i indeværende år.

- Hvis din decemberløn allerede er kørt, skal du selv kontakte pensionsselskabet, siger Dan Løkke.

Hvis du har fem år eller mindre til pensionsalderen, kommer en anden mulighed også i spil.

Her kan du nemlig indbetale op til 48.000 kroner om året på en såkaldt aldersopsparing.

Det vil eksempelvis være en fordel for dem, der betaler bundskat, fordi modsat rate- eller livspensionen bliver aldersopsparingen ikke modregnet i folkepensionens tillægsbeløb.

- Kort sagt gælder det om hvert år at optimere alle de fradrag, man kan. For mange bække små gør en stor å - især når det gælder pensionen, som man sparer op til over mange år, siger Carsten Holdum.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

06/12/2019 - 08:00

FAKTA: Data kan give rabat på bilforsikringen

- Der findes allerede enkelte produkter hos en række af de danske forsikringsselskaber, der er bundet op på kundernes velvilje til at dele data.

- For eksempel kan du lade selskabet overvåge din bilkørsel, og hvis du kører pænt, får du point og kan i sidste ende få rabat på din bilforsikring - op til 30 procent.

- Kører du knap så pænt, koster det dig til gengæld ikke en dyrere forsikring.

- Tjenesten vurderer kørerens adfærd og giver gode råd til at køre bedre og øge trafiksikkerheden.

Kilde: afdelingsleder Jacob Nisgaard Larsen fra Forsikring & Pension.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

06/12/2019 - 08:00

Har du mistet overblikket? Det kan dine data bruges til

Justin Sullivan/Ritzau Scanpix

Når du downloader en app, risikerer du, at dine personlige oplysninger ender hos annoncører eller andre virksomheder. Men hvor bekymret skal du egentlig være?

Du er sikkert klar over, at du med din computer og smartphone sætter tusindvis af digitale aftryk hver eneste dag.

Facebook ved, om du foretrækker kattevideoer eller nyheder fra Den Korte Avis, Google ved, hvor du færdes ofte, og din sundhedsapp ved, hvordan det går med vægttabet.

Men har du egentlig nogen fornemmelse af, hvad de data kan blive brugt til?

I teorien er der ikke mange grænser. Forbrugerrådet Tænk har for eksempel afdækket, at nogle badevægte sender data til samarbejdspartnere i USA og Kina uden klart at tilkendegive, hvem modtagerne er.

I princippet kan information om amerikanernes vægt altså ende hos forsikringsselskabet, som kan justere prisen på forsikringen op og ned, alt efter om de er overvægtige.

Og i Kina bruger millioner af mennesker en betalingsapp, som rangerer sine brugere med en trecifret score med udgangspunkt i deres kreditværdighed.

- Data er blevet en forretningsmodel, og der er sindssygt meget værdi i at eje data. I USA bliver de solgt på en helt anden måde, end vi kender til det i Danmark, forklarer Anette Høyrup, som er seniorjurist hos Forbrugerrådet Tænk.

Det nærliggende spørgsmål er så om - og i givet fald hvornår - vi kan forvente, at de amerikanske tilstande gør deres indtog i Danmark.

Hos brancheorganisationen Forsikring & Pension er brugernes data allerede en vigtig del af setuppet og har i øvrigt altid været det.

Forsikringsselskaberne bruger for eksempel data om din uddannelse, hvad du arbejder med, dine boligforhold, og hvor mange børn du har - og der kommer også mere data i spil i fremtiden, forklarer Jacob Nisgaard Larsen, som er afdelingsleder i digitalisering og udvikling.

- Samfundet bliver mere og mere datadrevet, så den gode diskussion er ikke, om vi bruger data, men hvordan, siger han.

Danskerne risikerer dog ikke, at sundhedsdata i fremtiden bliver købt af en tredjepart. Hvis det skal i spil, skal det komme fra brugerne selv

- Vi er ikke på vej mod individuel prissætning på sundhedsforsikringer eksempelvis baseret på motionsvaner, fastslår han og uddyber:

- Danmark er langt hen ad vejen vaccineret mod problemstillingen, for stort set alle sundhedsforsikringer er kollektive og ligger i forbindelse med danskernes arbejdsmarkeds- eller firmapension.

Heller ikke hus-, indbo- eller ulykkesforsikring vil blive differentieret med udgangspunkt i data fra tredjepart.

- Data giver en masse nye muligheder, som kan være til gavn for forbrugerne. Men det skal være forbrugerens valg, om deres data skal indgå aktivt i eksempelvis udvalget af produkter, siger Jacob Nisgaard Larsen.

Derfor har Forsikring & Pension også som den første danske brancheorganisation defineret en række fælles dataetiske principper, som bliver offentliggjort ved årsskiftet og implementeret i løbet af 2020.

De overordnede emner er transparens, personalisering og forebyggelse samt datasikkerhed.

Principperne kommer til at gå under navnet "Cool eller Creepy", fordi det skal være op til den enkelte at tage stilling til, hvornår datadeling er okay, og hvornår det bliver for meget.

At brugerne selv kan vælge databrugen til eller fra er helt i tråd med databeskyttelseslovgivningen - såfremt du til fulde er klar over, hvad du har sagt ja til. Gennemsigtighed er altså nøgleordet.

- Og så må de kun indsamle den nødvendige data, fastslår seniorjurist Anette Høyrup.

Det er altså ikke relevant for eksempelvis din bilforsikring, hvor meget du vejer, eller hvad du spiser - data, du kan fylde ind i diverse sundhedsapps.

Men det betyder ikke, at netop den type af data ikke kan blive brugt af andre spillere på markedet - uden din viden, men formentlig med dit samtykke.

Hver eneste gang du siger ja til betingelserne i en app eller på en hjemmeside, er der nemlig en god chance for, at du accepterer, at dine data bliver solgt til tredjepart.

Og den tredjepart kan eksempelvis være en virksomhed, der tjener penge på at sælge målrettet markedsføring til andre virksomheder.

- Jo mere de ved om et bestemt segment, jo mere kan de målrette annonceringen. Og det er slemt, mener Anette Høyrup.

- Det er ikke selve reklamen, der er problemet, men mængden af data kan bruges til at manipulere med vores adfærd, fortsætter hun.

Det giver for eksempel mulighed for at differentiere prisen på et produkt, alt efter hvor tilbøjelig målgruppen er til at købe det, forklarer hun.

Og hvad kan du så gøre ved det? I virkeligheden ikke så meget. Det er nemlig delvist en kamp mod store techgiganter og annoncevirksomheder, som skal tages fra politisk hold.

- Men man kan selvfølgelig godt selv være lidt kritisk og for eksempel slette apps, man ikke bruger, eller gå i telefonens indstillinger og administrere den del, man selv er herre over - for eksempel om en app skal have adgang til ens lokalitet, foreslår seniorjuristen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

05/12/2019 - 16:00

FAKTA: LED-kæder uden kemi

- Når du skal på jagt efter nye, ftalat-fri lyskæder, er der ikke meget hjælp at hente. Det er nemlig ikke et krav, at der står noget om indholdet af ftalater på pakken.

- Går du efter en LED-kæde, der er sendt på markedet efter sommeren 2019, hvor forbuddet mod en række ftalater trådte i kraft, er du på den sikre side.

- Du kan også sagtens finde ftalat-fri LED-kæder fra tiden før forbuddet, men her skal du tale med butikken eller producenten, hvis du vil vide, om lyskæden lever op til de nuværende krav.

Kilde: projektleder Christel Søgaard Kirkeby fra Forbrugerrådet Tænk Kemi.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

07/12/2019 - 08:00

Bakterierne formerer sig lystigt i din makeup

Din beautyblender er den helt perfekte grobund for bakterier, viser et nyt britisk studie.

Flasker med mascara og lipgloss, pensler til makeuppen og en beatyblender til at duppe foundation på.

Badeværelseshylden er for mange et skatkammer til smukkesering. Men desværre kan de selvsamme hjælpemidler være fyldt med ulækre og usunde bakterier.

Makeuppen og redskaberne kan nemlig indeholde alt fra colibakterier til stafylokokker, fastslår et nyt britisk studie, som er publiceret i Journal of Applied Microbiology.

Her har forskerne undersøgt en række produkter og fundet, at særligt beautyblenderen - som er en svamp til at duppe makeup på - indeholder de største mængder af potentielt skadelige bakterier.

93 procent af produkterne var aldrig blevet vasket.

- Forbrugernes dårlige hygiejnevaner, når det kommer til at bruge makeup - og særligt beautyblendere - er meget bekymrende, når man tænker på, at vi fandt bakterier som E.coli - som er forbundet med fækal kontamination - som formerede sig på de produkter, vi testede, siger forskningsleder Amreen Bashir i en pressemeddelelse.

Beautyblendere er et særligt godt miljø for bakterierne at boltre sig i, fordi de ofte er fugtige.

Men bakterieforekomsten i makeuppen er ikke noget, der kommer bag på Michael Pedersen, som er afdelingslæge på Amager og Hvidovre Hospital og formand for Dansk Selskab for Klinisk Mikrobiologi.

- Selvfølgelig vil der være hud-, afførings- og miljøbakterier på eller i produkterne efter brug. Afføringsbakterier har alle på huden. Desuden har chokerende mange en ringe eller manglende hygiejne efter toiletbesøg, siger han.

Bakterierne udgør en potentiel sundhedsrisiko for øjenbetændelse og overfladisk hudinfektion.

- Det er nok også ulækkert, men vi er jo omgivet af den slags bakterier, siger han.

Helle Bach, som er hudterapeut og formand for Dansk Kosmetolog Forening, fremhæver, at du skal vaske dine fingre og de makeupredskaber, du bruger på huden, for at mindske bakterievæksten.

- Vask redskaberne jævnligt med en parfumefri hårshampoo. Det er vigtigt, at de når at tørre ordentligt bagefter på et rent håndklæde eller en kleenex. Det tager omkring seks timer, fortæller hun.

Hun maner samtidig til besindighed, for så længe du ikke deler dine produkter og redskaber med andre, er det trods alt kun dine egne bakterier.

Men har du en hudtilstand som akne eller eksem, så bør du være opmærksom på hygiejnen.

- Jeg ser med mange unge, at når de bruger makeup for at dække det, så glemmer de at vaske fingre. Og bakterierne kan virkelig arbejde i en åbenhed som en bums, der er klemt ud, siger Helle Bach.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

06/12/2019 - 10:00

FAKTA: Disse beløbsgrænser skal du kende

- Beløbsgrænsen for skattefradrag op en rate- eller livsvarig pension er 71.500 kroner i 2019.

- Hvis du har mindre end 15 år tilbage på arbejdsmarkedet, får du 22 procent i fradrag på en ratepension eller en livsvarig pension.

- Hvis du har mere end 15 år til pensionen, hedder fradragene 8 procent for en ratepension eller en livsvarig pension.

Kilder: forbrugerøkonom Carsten Holdum fra PFA.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>