Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

 Seneste Forbrug og sundhed

17/01/2020 - 11:00

FAKTA: Derfor vil virksomhederne gerne have dine data

- Virksomhederne bag flere populære apps tjener mange penge på oplysninger om din lokalitet eller intime personlige oplysninger.

- Det kan være, hvis du har hentet en menstruationsapp, der kan gøre dig klogere på din cyklus - eller en dating-app, hvor du deler din lokalitet og dine seksuelle præferencer.

- De oplysninger kan virksomhederne sælge videre til andre parter, som kan bruge dem til at målrette annoncer mod dig.

- Virksomhederne tjener store penge på disse oplysninger, hvorfor mange af disse apps også er gratis at bruge.

Kilde: seniorjurist Anette Høyrup fra Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

17/01/2020 - 09:00

Undgå at blive snydt: Lejemålets stand afgør huslejen

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Boligministeren barsler med et huslejeloft for lejeboliger. Men du kan også selv gøre noget for at undgå urimelige overpriser.

Der er rift om boligerne i de større byer, og både boligspekulanter og udenlandske kapitalfonde har for længst fået øje på markedet for lejeboliger.

Derfor barsler boligminister Kaare Dybvad med et nyt huslejeloft for at lægge en dæmper på prisernes himmelflugt.

- Det er en forbedring af forholdene, som de er lige nu. Men vi er tvivlende overfor, om det vil løse det underliggende problem: at lejepriserne er steget markant, siger Anders Serup Svendsen, der er chefjurist hos Lejernes Landsorganisation.

Lejeboliger er prismæssigt inddelt i tre hovedkategorier: Reguleret husleje, det lejedes værdi eller fri leje. De knytter sig allesammen til boligens stand.

- Så hvis lejeprisen virker meget høj, kan man som det første kigge på lejlighedens stand eller spørge udlejer til, hvad der forbedret i lejligheden, før man skriver under, siger boligadvokat Jan Schøtt-Petersen, der er formand for Danske Boligadvokater.

Fri lejefastsættelse gælder nybyggeri, og her bestemmer udlejer som udgangspunkt selv, hvad lejen skal være.

Andre lejeboliger er underlagt enten reguleret leje eller husleje jævnfør det lejedes værdi. Og det er her, lejeren skal have øjnene med sig.

- Prismæssigt er det en fordel for lejer, hvis boligen er underlagt reguleret leje, fordi denne typisk er lavest, siger Jan Schøtt-Petersen.

Boligen skal være gennemgribende renoveret for knap 260.000 kroner, før den må lejes ud til det lejedes værdi.

Gennemgribende istandsættelse kan være et spritnyt køkken eller badeværelse. Men netop her har Danske Boligadvokater set flere sager, hvor udlejerne snyder på vægten.

- Vi har set eksempler på fupmoderniseringer og sager, hvor folk lejer til overpris, fordi de ikke kender deres rettigheder, siger Jan Schøtt-Petersen.

Hvis lejen virker mistænkeligt høj, kan du indbringe sagen hos Huslejenævnet. Nævnet vil herefter sammenligne prisen med lignende lejemål og tage stilling til, om din husleje er fair.

- Selv om man har skrevet under på kontrakten og den høje husleje, kan man få prøvet sagen med tilbagevirkende kraft. Men typisk skal sagen indbringes senest et år efter indflytning, siger Anders Serup Svendsen.

Jævnfør lejeloven må udlejer nemlig ikke kyle dig ud, fordi du vil have prøvet eller nedbragt huslejen.

Du skal dog huske, at Huslejenævnet er en mulighed og ikke en garanti for, at du får nedslag i lejeprisen.

Så uanset hvor desperat man er som boligsøgende, kan man ikke bare sige ja til en dyr toværelses, fordi man efterfølgende regner med at penge retur.

- Prisen bliver kun sat ned, hvis udlejer har sat den ulovligt højt. Og Huslejenævnet baserer nogle sager på skøn, som kan være svære at spå om, siger Anders Serup Svendsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

17/01/2020 - 07:00

FAKTA: De nemmeste måder at bekæmpe myrer på

- Det er effektivt at hælde kogende vand i myreboet. Brug gerne flere liter, så du er sikker på, at vandet når ud i alle kroge af boet, som typisk er forgrener sig flere meter under jorden.

- Du kan også bruge koldt vand. Hælder du vand i boet hver dag i op til to uger, tvinger det til sidst myrerne til at flytte.

- Gift købt i supermarkeder er også en mulighed. Bruger du det, skal du være opmærksom på, at det ikke regner de følgende dage, da vandet vil skylde giften væk.

Kilder: skadedyrsspecialist John Mogensen fra AJ Skadedyrskontrol, teknisk chef Claus Schultz fra Rentokil Initial.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

17/01/2020 - 07:00

Kogende vand og ild: Få bugt med vinterfriske myrer

Bjarke ørsted/Ritzau Scanpix

Den milde vinter lokker myrerne frem tidligere end normalt, og det våde vejr får dem til at søge ind i dit hjem.

Myrer på stuegulvet og hvepse i husgavlen er normalt noget, man forbinder med sommeren.

Men det er ikke tilfældet i år. Den lune vinter har lokket dyrene frem fra deres skjul tidligere end normalt, og det betyder, at boligejere skal være på stikkerne allerede nu.

Det fortæller Claus Schultz, der er teknisk chef hos Rentokil Initial og formand for brancheforeningen for professionelle skadedyrsbekæmpere.

- Jo tidligere du reagerer på skadedyr, desto bedre er det. Det er både billigere og nemmere, siger han.

For at kunne reagere tidligt på myrerne skal du kigge ved de varmekilder, du har i hjemmet. Det gælder blandt andet radiatorer, men især hvis du har gulvvarme.

- Flere og flere huse bliver i dag lavet med gulvvarme, og det er eftertragtet for et myrebo at lægge sig tæt op af et hus med den varmekilde, fortæller John Mogensen, der er autoriseret skadedyrsspecialist hos AJ Skadedyrskontrol.

Lykkes det myrerne at komme ind i huset gennem små sprækker i husets fundament, er der flere måder at bekæmpe dem på.

- Du kan holde dem i skak ved at købe noget spray. Men vil du have bugt med dronningen og boet, skal du have skrappere midler i brug, da hun befinder sig en halv til en hel meter under jorden, siger John Mogensen.

I stedet kan du bruge kogende vand, som hældes direkte i boet. Da boets gange typisk forgrener sig flere meter under jorden, skal der bruges rigelige mængder.

- Det er vigtigt, at du ikke sjatbehandler. Brug nogle liter, så du kommer til bunds i problemet, siger Claus Schultz.

Du kan også hælde sprit i boet, som du sætter ild til. Denne løsning kan du dog kun benytte, hvis boet ikke ligger tæt på huset.

Når du skal finde boet, handler det helt lavpraktisk om at holde øje med, hvor myrerne går hen, så du kan lokalisere det.

Det milde vintervejr har også vækket mange hvepse fra deres vintersøvn. Det betyder, at hvepsebo vil være at finde inden for kort tid. Derfor er det vigtigt at holde øje, hvis ikke hvepsene skal blive et problem til sommer.

- Boet starter med at være på størrelse på en valnød eller en bordtennisbold, og til sidst ender det med at være på størrelse med en fodbold, siger Claus Schultz og fortsætter:

- Det er meget nemmere at håndtere et bo, der kun har 30 hvepse frem for et på flere tusinde.

Uanset om du fjerner et lille eller stort bo, bør du iklæde dig kropsdækkende tøj, så du mindsker risikoen for at blive stukket.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

16/01/2020 - 11:00

FAKTA: Hudallergi varer hele livet

- Hudallergi kan skyldes kemiske stoffer som konserveringsmidler, farvestoffer og metaller. Nogle af de hyppigste kilder til hudallergi er parfume, nikkel og hårfarve.

- Med hudallergi menes som regel kontaktallergi, som udløses, når du kommer i kontakt med noget, du ikke kan tåle. Allergien er livsvarig, og du risikerer, at den bliver værre, hvis du fortsat bliver eksponeret.

- Det kan gå flere døgn, fra du bliver udsat for eksempelvis parfume, til du reagerer.

- Symptomerne er typisk eksem i form af rødme, kløe og hævelse. Det kan også være knopper eller blærer.

Kilde: Miljøstyrelsen, Astma-Allergi Danmark.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

17/01/2020 - 11:00

Apps sælger dine data videre: Sådan stopper du det

Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Det er muligt at få virksomheder bag apps til at slette dine oplysninger og profil. Men det kræver mere end bare at slette appen fra telefonen.

Din telefon er sikkert fyldt med apps.

De kan virke uskyldige, men det er ikke nødvendigvis tilfældet. Virksomhederne bag nogle af disse apps både indsamler og videresælger de oplysninger, du giver. Det viser en ny undersøgelse fra Forbrukerrådet i Norge.

Her har rådet afdækket, hvordan ti populære apps - såsom som datingtjenesterne Tinder, Happn og Grindr og sundhedstjenester som Clue og My Days - indsamler og videresælger personfølsomme data til tredjeparter.

Det gælder også andre apps, der indsamler oplysninger om vores interesser, vaner og ikke mindst adfærd.

- Hvor vi handler, hvilke hjemmesider vi besøger, og hvor vi bevæger os hen. Det er de ting, der interesserer virksomhederne mest, fortæller seniorjurist Anette Høyrup fra Forbrugerrådet Tænk.

- Det gælder især oplysningerne om, hvor bevæger vi os hen. Det er en vigtig oplysning, for så kan de ramme dig med en reklame, lige præcis på det tidspunkt, hvor du har brug for at købe en specifik vare, siger Anette Høyrup.

Og da lokalitetsoplysninger ofte er vigtige for brugen af for eksempel datingapps, er de i søgelyset både herhjemme og i Norge.

Derfor skal du gøre op med dig selv, hvilken risiko du ønsker at leve med.

- Virksomhederne tjener rigtig mange penge på vores oplysninger, så jeg har svært ved at se det stoppe, siger Henning Mortensen, der er formand i Rådet for Digital Sikkerhed.

Vil du sikre dig bedst muligt, handler det om at læse det med småt, når du installerer en app.

- I GDPR-forordningen er der nogle krav til virksomhederne. I deres retningslinjer skal det fremgå, hvem de deler deres oplysninger med, siger Henning Mortensen.

- Så kan du tage stilling til, om det er noget, du kan leve med, eller om du hellere vil leve uden den app, tilføjer han.

På din telefon kan du selv gå ind i indstillingerne og begrænse specifikke apps' adgang til den populære lokalitetsdata.

Har du installeret en eller flere apps, som du ikke længere ønsker at bruge, fordi dine oplysninger potentielt sælges videre, har du ret til at få dine oplysninger slettet.

- Fortryder du, kan du tage fat i leverandøren og sige, at "i henhold til GDPR og mine rettigheder vil jeg gerne have slettet mine oplysninger". Ifølge loven har du ret til at få fjernet alle oplysninger, siger Henning Mortensen.

Problemet kan dog være, at dine oplysninger allerede er givet eller solgt videre til andre parter. Og dem kan virksomhederne have svært ved at få trukket tilbage.

- Derfor er det stort set umuligt at blive slettet i mere end første led, og det må vi nok finde os i, siger Henning Mortensen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

17/01/2020 - 09:00

FAKTA: Huslejen afhænger af flere faktorer

- Boligens stand, størrelse og placering er afgørende for, hvordan huslejen må fastsættes. Boligreguleringsloven har en række standardtakster.

- Den eneste undtagelse er nybyggeri - boliger bygget fra 1. januar 1992 og fremefter. Her må udlejer i princippet selv fastsætte lejen, men det skal fremgå på forhånd af lejekontrakten.

- Hvis huslejen for nybyggeri er absurd høj, kan du stadig få prøvet sagen hos Huslejenævnet. Men LLO ser stort set ingen sager, hvor lejer får medhold i klagen.

- Hvis man vil undgå tvister, kan enten lejer eller udlejer få huslejeniveauet forhåndsgodkendt hos Huslejenævnet. Det koster godt 500 kroner.

Kilder: Lejeloven, LLO, Retsinformation.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>