Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

 Seneste Forbrug og sundhed

København, 16/01/2021 - 08:00

FAKTA: Undgå syntetisk tøj og forebyg svedlugt

* For at forebygge svedlugt kan du bruge en deodorant eller en antiperspirant. Begge dele kan forhindre svedlugt i en kortere eller længere periode og findes i forskellige former.

* Brug tøj af naturlige materialer som bomuld, viskose, hør og silke. Undgå syntetisk tøj, der ikke lader huden ånde, og undgå for varmt tøj.

* Barberede armhuler kan lugte mindre af sved, da svedlugt kan sætte sig i hårene, og det kan være nemmere at rense området.

* Undgå chili og ingefær, der øger svedproduktionen.

* Undlad ikke fysisk aktivitet, selv om det får dig til at svede, men vask dig, brug deodorant, og skift tøj.

Kilde: Apoteket.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 15/01/2021 - 07:00

Disse materialer holder dig varm i kulden

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Tøjets varmeegenskaber og isolationsevne afhænger af materialet, og hvad det skal bruges til. To eksperter fortæller her, hvordan du bedst holder dig varm.

Stive fingre, følelsesløse tæer og læber, der bliver begyndende blå.

Der er intet værre end at fryse om vinteren.

Men faktisk er en overraskende faktor med til at holde dig varm.

- Hvis man skal koge det ned til én pointe, så er luft næsten den vigtigste faktor, siger Troels Matz, der er friluftsnørd, mangeårig hundeslædeguide og marketingskoordinator i Spejder Sport.

Eller sagt på en anden måde: din krop afgiver hele tiden varme. Og jo bedre du holder på den, jo bedre står du imod kulden.

Så vælg gerne lag på lag, og gå efter tøj, som ikke sidder alt for stramt, siger Charlotte Fischer, der er seniorkonsulent ved Teknologisk Institut med speciale i tekstil.

- Derudover skal man vide, at nogle materialer har bedre isoleringsevne end andre, siger hun.

Højdespringeren er uld, lyder svaret enstemmigt fra eksperterne.

Uld leder varmen, isolerer optimalt og varmer, selv om det bliver fugtigt af sved. Desuden har uldfibrene en krøllet struktur med mikroskopiske luftlommer, som netop holder på kropsvarmen.

Gå efter så høj en uldprocent som muligt. Mange produkter er iblandet andre materialer, men selve uldprocenten skal helst ikke under 50 procent.

- Til gengæld kan man sagtens gå efter en finere kvalitet såsom merinould, hvis man selv eller børnene synes, at det andet kradser, siger Charlotte Fischer.

Hvis du primært fryser, når du står stille eller venter på bussen, er dun også en mulighed.

- Med dunjakken kan du springe lag-på-lag-princippet over og bare smide jakken, når du kommer ind på kontoret. For dunjakken er så varm, at du kan nøjes med en skjorte under, siger Troels Matz.

Dun har nemlig også en høj isoleringsevne.

Til gengæld har det nogle udfordringer, når det ikke bruges i fjeldklima, men derimod i fugtigt, dansk vintervejr.

Dun mister nemlig sin isoleringsevne, når det bliver vådt.

- Dunfibrene vil simpelthen klaske sammen, så her kommer fibermaterialerne i spil som en tredje mulighed. Fiber er groft sagt en efterligning af dun, men forskellen er, at det varmer, selv om det er vådt, siger Troels Matz.

Tjek fiberproduktets isoleringsevne.

Dette vil typisk stå angivet inde i produktet.

- Bamsefor eller fibervat kan sagtens være tykt og se varmt ud - uden at være det, siger Charlotte Fischer.

Fibervat og fleece er nemlig en bred betegnelse.

Derfor vil der også være forskel på, hvor meget luft der er mellem fibrene - og dermed: hvor godt tøjet holder på varmen.

- Hvis det eksempelvis er en jakke, skibukser eller termobukser vil yderlaget også spille en rolle. Derfor tester man det i kombination, og det vil stå angivet som en samlet isolationsevne, siger Charlotte Fischer.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

14/01/2021 - 07:00

FAKTA: Lån fra skole, netværk og tv

* Tal med skolen, og spil med åbne kort, hvis I har svært ved at få hjemmeskolingen til at fungere. Find fælles fodslag for, hvordan I får det bedste ud af situationen.

* Lad børnene kigge lidt på tablet eller DR Ramasjangs nye kanal for hjemmeskole, hvis det kan være en gulerod i pauserne.

* Ring til de andre forældre, og del jeres tanker, erfaringer og udfordringer. Bekymringerne bliver ofte halvt så tunge at bære, når man er to om det.

Kilder: Rasmus Edelberg fra Skole & Forældre, Naja Kinch Sohn fra Red Barnet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

14/01/2021 - 07:00

Kørt sur i hjemmeskoling? Tre gode råd til forældrene

Anthon Unger/Ritzau Scanpix

Hjemmeundervisningen trækker tænder ud hos flere familier. Red Barnet og foreningen Skole & Forældre giver deres bud på, hvordan I kan lette stemningen.

Der kan være småt med både kontorpladsen og det mentale overskud, hvis både forældre og børn arbejder hjemme.

Og mens hjemmeskolingen i foråret var præget af en vis pionerånd, er den hos mange begyndt at trække tænder ud, konstaterer Rasmus Edelberg, der er formand for foreningen Skole & Forældre.

- Selv om vi har været i gang noget tid, er presset ikke blevet mindre - tværtimod er man måske nået en udmatning. Derfor frygter vi, at nogen familier knækker nakken på opgaven, siger han.

Red Barnet bakker op og peger på, at det i sidste konsekvens går ud over børnene. De råder derfor til, at I sænker ambitionsniveauet, hvis hjemmeskolen volder problemer.

Hellere nå tre opgaver med skindet på næsen - end fem opgaver med gråd og tænders gnidsel, tilføjer Rasmus Edelberg.

- Det vigtigste er at bevare trygheden, omsorgen, trivslen og de gode relationer i familien. Ellers bliver det slet ikke til at holde ud derhjemme. Et lille fagligt efterslæb kan skolen hjælpe med at indhente senere, siger han.

Ræk gerne ud, og spørg om hjælp hos klasselæreren.

For selv om skoledagen har skiftet arena, er lærerne stadig til stede online og eksperter på det faglige.

Og undersøgelser viser, at mange forældre mister evnen til at forstå eksempelvis elevernes matematikopgaver omkring 6. klasse. Så undlad at piske dig selv med skorpioner, fordi du ikke mestrer det faglige.

- Din kerneopgave er egentlig, som den altid har været: at vise interesse for barnets skolegang, lytte, spørge ind til lektierne og sørge for barnets struktur rundt om skoledagen, siger Rasmus Edelberg.

Og netop struktur er et nøgleord uanset alder, tilføjer Naja Kinch Sohn, der er seniorrådgiver i Red Barnet.

Sørg for, at der bliver skabt en tydelig overgang mellem skoledag, frokostpauser, frikvarter og fritid.

Når I spiser morgenmad, kan I eksempelvis tale om, hvad barnet skal lave i løbet af dagen.

Det kan også være fint at give lidt medbestemmelse.

- Det kan være, at man lader barnet vælge, hvad I skal spise til frokost - eller om det helst vil kælke, lege på værelset eller på legeplads, når det bliver frikvarter, nævner Naja Kinch Sohn.

Hvis du derimod er forælder til et større barn, så stik hovedet ind på værelset engang imellem. Vis omsorg og interesse, lav et frugtfad, og mind dem om at holde pauser.

Det vigtigste er, at der er klare overgange mellem, hvornår hjemmet er forum for henholdsvis skole og fritid.

Hos de mindste kan I låne lidt fra klassens ritualer:

- I indskolingen har man ofte nogle morgenritualer, hvor man synger, laver gymnastik eller snakker om dagens navn og dato. Spørg klasselæreren, og lad jer inspirere af det, foreslår Naja Kinch Sohn.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

01/01/1970 - 01:00

Læs Mere >>

København, 16/01/2021 - 08:00

Stinker dit tøj? Bekæmp lugten med to våben

Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Det kan være irriterende, når svedlugten ikke vil slippe løbetrøjen eller arbejdsskjorten. Men to metoder er effektive: temperatur og vaskemiddel.

Det kan være både irriterende og pinligt at stå på arbejdet eller i supermarkedet og fornemme en gammel svedlugt komme snigende fra trøjen, som ellers burde være ren.

Men lugten af sved skyldes bakterier, som bliver siddende i tøjet. Det fortæller Louise Grønhøj, som er rengøringsekspert ved Basic Clean.

- Mikroorganismerne gemmer sig i fibrene, som tøjet er vævet af. De små tråde er lidt spaltede, og dem hopper svedmikroorganismerne ned i og putter sig, siger hun.

Det forklarer Charlotte Fischer, som er seniorkonsulent ved Teknologisk Institut, også.

- Bakterierne skal man have slået ihjel, og det kan man gøre med enten temperatur eller vaskemiddel.

Det samme gælder tøj, der lugter jordslået eller hengemt.

Både Charlotte Fischer og Louise Grønhøj råder til at vaske tøjet ved 60 grader, hvis det kan tåle det.

- Det vil være godt at få vasket tøjet ved 60 grader, for det slår bakterierne ihjel, mens 30-40 grader bare ikke altid er nok.

- Kan tøjet ikke tåle det, kan man bruge noget desinficerende middel, og det behøver ikke være dyre specialprodukter, siger Charlotte Fischer.

Ifølge Louise Grønhøj kan du lave en opløsning af vand og desinficeringsmiddel og lade tøjet ligge i det i 10-20 minutter.

- Det vigtige er, at når man tager det op, så skal man hænge det op og lade det hænge, til det er tørt, og så give det en tur i vaskemaskinen på det højeste antal grader, det kan tåle.

Hun forklarer, at det ikke er nødvendigt at gøre, hver gang du har brugt tøjet.

- Man kan gøre det, når tøjet begynder at lugte dårligt. Der kan sagtens gå en måned eller to, før problemet opstår.

En anden ting, som mikroorganismer ikke kan tåle, er kulde, forklarer Louise Grønhøj.

- Så hvis man ikke lige har tid til at lægge tøjet i blød, så kan man komme det i en pose, lægge det i fryseren natten over og vaske det bagefter.

Lugter tøjet i stedet af røg, så kan du lægge det i vaskemaskinen og hælde lidt husholdningseddike ved, fortæller Louise Grønhøj.

Til slut skal tøjet altid tørre helt, inden det lægges sammen, så det ikke ligger fugtigt i skabet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 15/01/2021 - 07:00

FAKTA: Fødderne sænker kropsvarmen

* Du kan tabe varme gennem fødderne, hvis fodtøjet ikke er tilstrækkeligt luftigt eller isoleret.

* En anden klassisk faldgrube er at fryse, fordi man bruger sine vandrestøvler som vinterstøvler. Vandrestøvler er nemlig stive i sålen for at fiksere foden, og derfor bliver blodgennemstrømningen ikke naturligt holdt i gang.

* En optimal dansk vinterstøvle er derimod en såkaldt "pac boot". De fås i mange modeller, men kaldes ofte "Sorel-støvler" på dansk. Den har både en tyk og bevægelig sål, og samtidig holder den vind og vand ude.

* Derudover er man alt andet lige bedre stillet, hvis man lægger en indlægssål af uld eller filt ned i sine kondisko eller pæne støvler.

Kilde: Troels Matz fra Spejder Sport.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>