Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

 Seneste Forbrug og sundhed

26/07/2024 - 10:00

FAKTA: Tjek din forskudsopgørelse

* Med augusts komme er over halvdelen af året gået, og det er en god anledning til at tjekke din forskudsopgørelse for at se, om den stadig holder stik.

* Tjek, om oplysningerne i forskudsopgørelsen stemmer overens med, hvordan virkeligheden ser ud nu, og ret til, hvis de ikke gør.

* Vær især opmærksom på din lønindkomst og på eventuelle fradrag. Ved at rette i forskudsopgørelsen kan du undgå at skulle betale en ærgerlig restskat til næste år.

Kilde: Bettina Brask, formueøkonom hos Jyske Bank.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

25/07/2024 - 11:00

Forebyg skilsmissen med parterapi

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Du og din partner kan irritere hinanden på en ferie, hvor hverdagen ikke distraherer. Men er det alvorligt, og hvordan forebygger I flere konflikter?

I har glædet jer i flere måneder til ferien. Du og din partner skal endelig tilbringe noget tiltrængt tid sammen.

Men allerede første dag er der noget, der nager, og snart er der opstået et skænderi på den ferie, der skulle have været jeres frirum.

Det er helt normalt, hvis forventningerne er for høje, fortæller Katrine Axholm, der er parterapeut og forfatter.

- Hvis I trænger så meget til ferie, og I har svært ved at tilpasse jer nye situationer, samtidig med at I ikke er de bedste til at kommunikere, kan det være svært, siger hun.

Måske regner det, og der er mange myg på ferien i Sverige. Eller I skal på apoteket og til lægen, fordi jeres barn har fået feber, men lægen taler kun græsk. Pludselig er der en konflikt.

- Så får I spat af børnene, hinanden og vejret. Intet er rigtigt pludselig, siger Katrine Axholm.

Det sker især, hvis der ligger en masse og ulmer.

- Hvis I har rigtig meget skrammel som uløste konflikter, svigt og sårede følelser med jer fra hverdagen, så tæller det altså som ekstra bagage, når I letter med flyveren.

- Måske er hverdagen en flugt, for dér er I optagede af alt muligt andet. På ferien kan I blive meget mere konfronteret med det svære, fordi I sidder dér på altanen og hotellet. I kan ikke slippe væk, siger hun.

Når I så kommer hjem igen, kan det føles som en lettelse. Men I kan også se det som et wake-up-call til at gøre noget ved sagen.

Det er en god idé at starte i forebyggende parterapi, mener Katrine Axholm.

- De par, jeg har haft gennem tiden, har haft rigtig meget glæde af det. Det er en god idé at komme i terapi, inden lokummet brænder helt, og inden den ene står og siger, at de vil skilles, siger hun.

Det er vigtigt, at I gør jeres forarbejde, inden I kaster jer ud i terapi.

For eksempel er det ikke okay, at den ene part siger, at de kun deltager, fordi deres partner ønsker det, pointerer Lise Kramer Schmidt, der er familie-, par- og psykoterapeut samt næstformand i Dansk Psykoterapeutforening.

- Parterapi forudsætter, at der er to villige parter. I skal være villige til at vove pelsen og komme nærmere på hinanden. Det er udgangspunktet, siger hun.

Meget af arbejdet i parterapi sker uden for lokalet med terapeuten. Det er her, I skal bruge de redskaber, som terapeuten har givet jer.

Derfor er der nogle par, der kommer til Lise Kramer Schmidt, lige inden de skal på ferie, fortæller hun.

- Så er de kalibreret og går på ferie med en grundfølelse af at være i samme båd, fordi de har forventningsafstemt. De passer på hinanden på ferien, og det er betydningsfuldt, siger hun.

De par, der bruger terapien forebyggende, kommer enten hvert halve år og eller hver anden måned. Nogen kommer med års mellemrum.

- Det kommer an på, hvem I er som par. I skal finde ud af, hvad der fungerer for jer, siger Lise Kramer Schmidt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

25/07/2024 - 08:00

FAKTA: Her må du slå telt op i Danmark

* Du må slå telt op mange steder i naturen i Danmark. Ud over landets campingpladser er der mere end 1000 primitive lejrpladser, som både private lodsejere, kommuner og Naturstyrelsen lægger naturområder til.

* Naturstyrelsen har fri teltning i 200 af landets skovområder. Her må du også gerne lave en bivuak af presenning eller stofdug.

* Især i statsskovene findes der store lejrpladser, hvor du må overnatte med grupper. De store lejrpladser skal ofte bookes hos grundejeren som i langt de fleste tilfælde er Naturstyrelsen.

* Du skal altid spørge om lov til at overnatte på private arealer. 

* På stranden må du ikke slå telt op - eller noget der ligner eller har samme funktion. Du må dog gerne sove under åben himmel i sovepose eller under din kano eller jolle, der er vendt på hovedet.

Kilde: Friluftsrådet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

25/07/2024 - 08:00

Sheltertur i skoven: Oplev natten på en anderledes måde

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Skift sengen ud med et shelter, og oplev, hvad naturen har at byde på om natten.

Når naturen kalder, er det ikke kun for de tissetrængende. Nogle gange kalder den også på, at du pakker din taske og begiver dig ud i en af Danmarks mange skove for at overnatte.

Ud over at du kan få en hyggelig oplevelse med venner og familie, er det også en gave at opleve naturen om natten ifølge biolog og naturvejleder hos Naturstyrelsen Jes Aagaard.

- Sommernætterne er lyse, og når øjnene vænner sig til det, kan du måske få øje på natsværmere, flagermus eller måske en ræv, der er på jagt efter mus, siger han og anbefaler, at du i samme ombæring lægger mærke til skovens lyde om natten.

Og du behøver ikke købe dig fattig i alt muligt overlevelsesudstyr fra den dyre hylde i din lokale friluftsbutik for at komme afsted, siger Jes Aagaard.

Inden du træder ud blandt dyr og grene en hel nat, er det dog godt at have styr på det essentielle grej samt have nogle idéer til, hvad du kan lave.

- Det er klart, at det ikke er rart at være våd og kold, så tag en god sovepose og et godt liggeunderlag med, siger naturvejlederen og peger på, at fordi et shelter er åbent, kan det være en god idé at medbringe myggeolie også.

- Der er ikke noget mere irriterende end at vågne op med en masse myggestik. Du skal jo gerne slå øjnene op og synes, at det har været en fantastisk oplevelse at sove i naturen.

Derudover kan du medbringe et trangiasæt til mad eller noget brænde og optændingsgrej til et bål. Du må tænde bål på stranden og på de officielle bålpladser i naturen.

Når det kommer til shelterpladser i Naturstyrelsens områder, kan nogle af dem reserveres på hjemmesiden www.udinaturen.dk.

- Du må gerne overnatte i et shelter, du ikke har reserveret, men kommer der nogle med en reservation, så har de førsteret. Andre sheltere er efter først-til-mølle-princippet, siger Jes Aagaard og peger på, at hvis du ikke vil være afhængig af et shelter, kan du altid tage et telt med.

- Vi har over 200 skove i Danmark med fri teltning, hvor du må slå det op alle steder, siger han og tilføjer, at der også findes en oversigt over skovene med fri teltning på hjemmesiden.

Når det praktiske er på plads, er det bare at kaste sig ud i de store og små naturoplevelser.

Hvis I vil lokke spændende sommerfugle tæt på jeres camp, som I efterfølgende kan udforske under en natsafari, har naturvejlederen et godt tip:

- Tag noget rødvin med - det kan de voksne passende også drikke om aftenen - og noget snor, gerne noget hampereb, og klip det i en meters længde.

- Læg det så i blød i rødvin kogt op med sukker, og hæng det op. Når det bliver aften, så sidder der sommerfugle på snoren - og forskellige typer af fluer - som drikker sig en lille skid på, siger Jes Aagaard.

Ellers anbefaler naturvejlederen at gå en nattur, hvor I forsøger at være helt stille og opleve det særlige liv, der er i skoven om natten.

Naturstyrelsen inviterer den første weekend i september alle danskere med ud i skoven til arrangementet Nat i naturen. Her vil du kunne deltage i arrangementer i mørket over hele landet eller selv begive dig ud på opdagelse.

På www.natinaturen.dk kan du få et overblik over forskellige andre arrangementer landet over.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 24/07/2024 - 08:00

FAKTA: Hvad er BBR-registret?

* BBR-registret er en fælles facitliste for alle bygninger over ti kvadratmeter i Danmark. Der er også regler for bygninger som garager og udhuse.

* Oplysningerne i BBR-registreret anvendes i staten, kommunerne og i private virksomheder.

* Ud fra oplysningerne foretages en vurdering af din bolig. Den vurdering har betydning for den ejendomsskat, du skal betale.

* I det offentlige har oplysningerne i BBR-registret betydning for, hvad du kan få udbetalt i offentligt tilskud - for eksempel boligstøtte. I det private gælder det for eksempel låntagning og ejendomshandel.

* Det er boligejerens forpligtelse at registrere oplysninger i BBR-registret.

* I BBR kan du blandt andet registrere opførselsår, nye varmeinstallationer, antallet af toiletter og boligareal. Det gør du på bbr.dk.

Kilder: Vurderingsstyrelsen og bbr.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

26/07/2024 - 10:00

Kickstart din økonomi efter en dyr sommer

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Brug august til at danne dig et overblik over, hvor mange penge du fik brugt på sommerferien, og læg en plan for at bygge opsparingen op på ny.

Dine bankkonti kan meget vel se lidt skrabede ud efter en sommer med masser af vaffelis, kolde øl og måske en rejse til sydens sol med hele familien.

Når kalenderen rammer august, og hverdagen melder sin ankomst, er det derfor oplagt at få kigget pengesagerne godt igennem, siger Bettina Brask, der er formueøkonom hos Jyske Bank.

- For mange er det rigtig godt lige at få et overblik over, hvad ferien har kostet, siger hun og fortsætter:

- Måske har du brugt mere på ferien, end du havde tænkt hjemmefra, og så har du måske ikke lyst til at tjekke dine konti, men det er bedst at tjekke det med det samme.

Er der tale om et stort overforbrug, anbefaler Bettina Brask, at du sætter dig ned og lægger en plan for, hvordan du indhenter det. Samtidig kan det være en anledning til at lave en plan for næste års ferie, så du ikke havner i samme situation igen.

- Læg et feriebudget, og begynd allerede nu opsparingen til næste års ferie, så du med sikkerhed ved, at du har penge til at holde den ferie, du har lyst til, lyder rådet fra formueøkonomen.

Også Nicolaj Christensen, der er finansiel rådgiver og indehaver af firmaet Pengerådgivning, opfordrer dig til at sætte tid af i august til at kickstarte dine opsparingskonti.

- Det gør du ved at lave de klassiske øvelser, hvor du gennemgår alle dine poster for at se, om noget kan undværes, og dernæst sørger for, at du fremover får overført penge til opsparingen i starten af hver måned, når du får løn, siger Nicolaj Christensen.

Mens du er i gang, kan du med fordel opdatere dit budget, hvis du har sådan et. Har du ikke et, er det et godt tidspunkt at få det lavet, tilføjer han.

Er du boligejer med et realkreditlån, kan der derudover være kroner at spare ved at undersøge, om du kan få en lavere rente på lånet.

- Det er et oplagt tidspunkt at have fokus på, om du har det rigtige lån, siger Nicolaj Christensen og fortsætter:

- Vi har et faldende rentemarked, og det betyder, at hvis du er en af dem, der har en fast rente på et højt niveau, så kan der være penge at hente nu ved at få en billigere rente.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

25/07/2024 - 11:00

FAKTA: Start i forebyggende parterapi

* Par, der benytter sig af forebyggende parterapi, fortæller, at terapien har effekt i forhold til en større kærlig kontakt parret imellem, bedre kommunikation, og at det forebygger skilsmisse.

* Forebyggende terapi tilbydes af psykologer, parterapeuter, sexologer og familieterapeuter.

* Parterapi er ikke for alle, og begge parter må være indstillede på at kigge på deres egen andel i det svære.

* Find en parterapeut, som I begge har kemi med, og som kan gøre noget for jeres situation.

* En god start for nogle par kan være at komme én gang om ugen. Forløbet er tættest i starten.

* Gør jeres hjemmearbejde. Tjek dagligt ind med hinanden. Den største del af arbejdet foregår uden for lokalet med terapeuten.

* Måske skal I tage ud at spise i stedet for at tage til næste terapisession. Det vigtige er, at I får mod til at sige noget "fra mig om mig til dig". Det betyder, at du udtrykker dine følelser om dig selv til din partner uden at kritisere.

Kilder: familie-, par- og psykoterapeut samt næstformand i Dansk Psykoterapeutforening Lise Kramer Schmidt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>