Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

 Seneste Underholdning

Norge, 17/01/2021 - 01:10

30 år på tronen: Kongepar holder ved til den bitre ende

Ntb Scanpix/Reuters

Den norske monark, kong Harald, blev kronet den 17. januar 1991 med sin hustru, dronning Sonja, ved sin side.

Det norske regentpar, kong Harald og dronning Sonja, kan markere jubilæum efter 30 år på tronen.

Den 17. januar 1991 overtog kong Harald tronen straks efter sin far kong Olavs død - en skræmmende og overvældende overgang midt i sorgen, har han senere fortalt.

- Jeg var lettere ræd. Det kan bedst beskrive situationen. For at være helt ærlig var jeg ret sikker på, at jeg ikke ville klare det, fortalte kong Harald til det norske nyhedsbureau NTB i 2017.

Kong Harald og hans hustru, dronning Sonja, har indtil videre klaret posten i 30 år.

Regentparret er begge 83 år gamle og er stadig aktive og optaget af deres royale forpligtelser - til trods for at kongen er plaget af et skrantende helbred.

I 2003 fik han konstateret blærekræft, som han blev opereret for.

To år senere gennemgik han en hjerteoperation.

I 2017 og 2019 var han indlagt med infektioner, og i begyndelsen af 2020 var han indlagt med svimmelhed, og i efteråret 2020 - for blot få måneder siden - var han indlagt og sygemeldt i en længere periode med åndedrætsbesvær.

Under sygemeldingerne har hans søn, kronprins Haakon, taget over.

Selv om kronprins Haakon ikke er regentsparrets førstefødte - det er den omdiskuterede prinsesse Märtha Louise - skal han en dag overtage tronen.

Kong Harald holder fast i, at han selv vil bestride posten som konge, til den dag han tager sit sidste åndedrag.

- Når man har aflagt ed i Stortinget (Norges parlament, red.), varer det hele livet. Så enkelt er det for mig. Vi holder ved til den bitre ende, fastslog han i biografien "Kongen forteller" fra 2020 ifølge NTB.

Det holder ham også i gang, erkendte han.

- Jeg synes, jeg er heldig. Det er godt at have noget at lave. Jeg håber, at det, man laver, er meningsfuldt, siger han videre i bogen.

Kong Harald kom til verden den 21. februar 1937 og var den første norskfødte prins i 567 år.

Hans far, kong Olav, var faktisk født prins til Danmark, men blev kronprins af Norge, da hans forældre skulle overtage tronen i landet.

Kong Olav giftede sig med sin kusine, prinsesse Märtha, og sammen fik de først to prinsesser og siden en prins - Harald - som qua sit køn var arveberettiget.

I en alder af 53 år - den 17. januar 1991 - indtog han således tronen, men havde allerede det forgangne år fungeret som kronprinsregent og statsoverhoved, da kong Olav længe inden sin død var syg.

Som sin far og sin farfar, kong Haakon VII, tog kong Harald valgsproget "alt for Norge", men lagde en ny stil for dagen, har han siden fortalt.

- Vi arbejder mere ud fra ideen om samarbejde. Det er nye tider. Jeg kalder os et team - hoffet, kronprinsparret og os. Det er en styrke, sagde kong Harald i "Kongen forteller".

Ved sin side havde den nykronede konge sin hustru, dronning Sonja.

Parret mødte hinanden i 1959, da de begge var i starten af 20'erne. Men der skulle gå næsten et årti, før de officielt kunne stå frem som et par.

Gennem ni år måtte de holde den royale romance hemmelig.

Flere politikere og selv kong Haralds far var imod, at han ville gifte sig med en borgerlig kvinde.

Men kong Harald lod sin familie forstå, at kunne han ikke få sit livs kærlighed, så ville han aldrig gifte sig og føre slægten videre.

Kærligheden sejrede til sidst, og parret giftede sig den 29. august 1968 og kunne således fejre guldbryllup efter 50 år sammen som mand og kone i 2018 - og nu - i 2021 - 30 år som regentpar.

Det blev også benævnt i nytårstalen.

- I hele denne tid har det, der har givet os den største glæde, at rejse rundt i Norge og møde mennesker. Vi har savnet disse møder inderligt i år, sagde kong Harald.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/01/2021 - 09:30

Oh Land: X Factor er jo ikke virkeligheden

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

- Det er fuldstændig autentiske artister, men forløbet er ikke virkeligt, lyder det fra X Factor-dommeren.

Det er tredje gang, at sangerinden Oh Land sidder bag dommerbordet i "X Factor", men i de to foregående sæsoner er alle hendes deltagere blevet stemt ud inden den store finale.

Og det skal der laves om på i år.

- Mit mål for sæsonen er at skabe nogle øjeblikke, hvor folk virkelig kan mærke musikken og mennesket bag musikken på en måde, som gør, at man husker på, hvorfor musik er så sindssygt vigtigt, siger Oh Land og uddyber:

- Nogle gange viser det følelser, som man ikke ville have kunnet forklare andre måder. Det er i hvert fald det, musik betyder for mig.

Om kort tid begynder hun at arbejde med sine tre udvalgte artister frem mod det første liveshow, som går i luften den 26. februar.

- Jeg føler da, at siden første gang, jeg var med i "X Factor" og ikke anede egentlig, hvad jeg gik ind til, har jeg lært det bedre og bedre at kende og lært, hvad det er, der skal til, og hvordan man skal fortolke forskellige ting, fordi "X Factor" jo ikke er virkeligheden, siger Oh Land og uddyber:

- Det er jo et tv-program på den måde, at man på meget, meget kort tid skal etablere en artist gennem skærmen. Det er jo ikke et normalt forløb for en musiker. Det er nogle andre måder, tingene fungerer på i virkeligheden som musiker, siger sangerinden og fortsætter:

- Derfor bliver man nødt til at gå til det på en anden måde, end man ville gøre i virkeligheden. Det er noget, jeg har lært i løbet af den tid, jeg har været med.

Selv om "X Factor" ikke er virkeligheden, er talenterne autentiske, understreger Oh Land.

- Der har aldrig stået en vinder, som ikke har fortjent at vinde, for du kan ikke komme igennem "X Factor" uden at kunne noget. Så på den måde synes jeg, at det er fuldstændig autentiske artister, men forløbet er ikke virkeligt, hvis man kan sige det på den, siger hun og fortsætter:

- Det er måske også derfor, at nogle kæmper med det bagefter. Men det betyder ikke, at de ikke har talentet til at kunne klare det. Det er bare en helt anden måde, en anden slags virkelighed, siger sangerinden.

En ting er talent. Noget andet er omstændigheder og uforudsigeligheden, som præger sådan et program som "X Factor".

- Personligt tror jeg ikke på sådan nogle tricks, man kan hive op, for så ville en hvilken som helst person kunne gå ind og blive nummer et. Det er en kombination af rigtig mange ting, og at alle stjernerne står rigtigt.

- Jeg håber, jeg får nogle artister, hvor vejen ligesom baner sig selv meget, meget tydeligt på en måde, hvor folk kan relatere til det, lyder det fra Oh Land.

"X Factor" sendes hver fredag fra klokken 20.00.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/01/2021 - 16:03

Udskyder comeback: Hugo Helmig giver fans plaster på såret

Popsangeren Hugo Helmig Helmig arbejder på et nyt album, der efter planen udkommer til sommer.

Efter en skandaleombrust periode skulle popsnedkeren Hugo Helmig have gjort et storstilet comeback på livescenen til Roskilde Festival 2020, som også havde hans celebre far, Thomas Helmig, på plakaten.

Men sammen med resten af verdens planer forsvandt festivalen som bekendt i coronaens kølvand, ligesom at hans øvrige turné også blev udskudt.

I stedet var Hugo Helmig klar til at indtage de danske scener i begyndelsen af 2021, men nu har den 22-årige sanger erkendt, at det heller ikke kan lade sig gøre.

- Som I nok har regnet ud, må vi nu flytte hele touren igen på grund af corona. Det er jo helt vildt nederen, men der er intet, vi kan gøre desværre, skriver Hugo Helmig på Instagram.

- Nu flytter vi i stedet det hele til efteråret, så vi er sikre på at komme ud at spille, skriver han til et billede af den nye turnéplan.

Men der er ikke kun dårlige nyheder fra den unge sanger.

Som et lille plaster på såret afslører han nemlig, at han bruger tiden på at lave et nyt album, som kommer til juni.

Der er altså lys i horisonten for Please Don't Lie-sangeren, der var helt nede at kysse asfalten i 2019.

Her måtte han aflyse alle sine koncerter - herunder på Roskilde Festival 2019 og shows i Tyskland - på grund af et kokainmisbrug.

Nedturen kulminerede, da hans mor, psykolog og tidligere topmodel Renée Toft Simonsen, måtte tilkalde politiet, fordi Hugo Helmig rendte psykotisk rundt på gaden.

- Tilbagefaldet var et mareridt. Selv om han er flyttet hjemmefra, er det selvfølgelig en bekymring for mig som mor, har Renée Toft Simonsen sagt i et interview med norske VG ifølge BT.

Popsangeren kom siden i behandling for sit misbrug og udsendte efter sine aflyste koncerter en pressemeddelelse:

- Jeg har fået en personlig indsigt i løbet af de sidste par måneder, som jeg bliver nødt til at tage alvorligt, også selv om det har mange omkostninger.

- Der er ikke noget, jeg hellere ville, end at stå oppe på de store scener denne sommer - men jeg bliver simpelthen nødt til at fortsætte det arbejde med mig selv, som jeg har sat i gang.

Hugo Helmigs misbrug kostede ham også kortvarigt kærligheden.

Han og kæresten Marie Frølund fandt siden sammen igen, men i november 2020 oplyste Hugo Helmig, at forholdet endnu en gang var forlist, og parret havde brudt forlovelsen.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 01/01/1970 - 01:00

Læs Mere >>

, 01/01/1970 - 01:00

Læs Mere >>

København, 17/01/2021 - 09:30

Badehotellet-stjerne: Sådan er det at spille sammen med min mand

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Amalie Dollerup og Andreas Jebro har slet ikke haft tid til at blive trætte af hinanden det seneste år.

Gennem syv sæsoner af "Badehotellet" har seerne lært Amanda bedre og bedre at kende, og til februar er hun klar til endnu engang at slå dørene op som hotellets bestyrerinde.

Og denne gang tjekker en helt særlig gæst ind. For skuespillerinden bag, Amalie Dollerup, kan nemlig byde sin mand, Andreas Jebro, velkommen som gæst.

Og det har været en dejlig oplevelse for de to, der også har sønnen August på halvandet år sammen.

Faktisk var det ikke helt nye omgivelser for 36-årige Andreas Jebro, da han troppede op til optagelserne.

- Året før var Andreas på barsel med vores søn, så han har været derude bag kameraerne, og han kendte rigtig mange af dem i kostume- og frisørafdelingen. Alle damerne flokkedes om mine to drenge, fortæller Amalie Dollerup med et grin.

- Så det var lidt sjovt, at han så fik lov at stå foran kameraet året efter.

Andreas Jebro træder i ottende sæson ind på hotellet i rollen som arkæologen Claus Villumsen.

Selv om han altså ikke tidligere har været en del af skuespillerholdet, så har det været brugbart at kende til forholdene omkring indspilningerne.

Og han har kunnet trække på sin kones store erfaring gennem nu otte år på tv-serien.

- Jeg tror, det gav noget, at han kendte meget til det i forvejen og kendte så mange af menneskerne. For det kan godt være lidt voldsomt med så mange mennesker at forholde sig til på settet. Der tror jeg, han havde en fordel.

- Det er en stor maskine at komme ind i, og der er det meget godt at have lidt insiderviden. Det går også lidt stærkt på sådan et tv-set - der er nogle gange ikke så meget tid, fortæller den 34-årige skuespillerinde.

Det har også givet nye oplevelser for parret, der har været gift siden 2017.

- Vi har haft nogle nye ting at snakke om, i og med at det er en helt særlig genre og en helt særlig måde at arbejde på.

- Vi har haft det sjovt. Men vi har også haft en masse praktik, der skulle gå op, fortæller hun.

Optagelserne begyndte i august, og i efteråret skulle deres søn, August, begynde i vuggestue.

Derfor har der været mange ender, der skulle mødes.

Og selv om parret altså har været rigtig meget sammen - som kolleger, forældre, ægtefolk og midt i en pandemi - så har de ikke haft tid til at kede sig.

- Andreas gik også til prøver på en teaterforestilling på Aveny-T, mens han indspillede den første del af "Badehotellet". Så vi havde virkelig meget logistik, der skulle gå op, siger hun.

- Derfor tror jeg ikke på den måde, vi blev trætte af hinanden, fordi vi bare kæmpede derudad med det ene og andet arbejde og vuggestueindkøring og bedsteforældre, der hjalp med at passe, siger hun og tilføjer:

- Og så har vi givet hinanden plads, og vi har givet hinanden tid - vi har også meget skiftende arbejdsdage, så to dage er aldrig ens for os, fortæller skuespillerinden.

Amalie Dollerup og Andreas Jebro har også haft scener sammen i "Badehotellet". Men deres historier hører ikke på den måde sammen, afslører hun.

- Det er klart, at når Amanda er bestyrerinde, kommer hun til at have noget med ham at gøre. Men hendes hovedhistorie er ikke med ham. Og han har sit at se til, griner hun.

/ritzau/

Læs Mere >>

Norge, 17/01/2021 - 08:30

30 år på tronen: Kongepar holder ved til den bitre ende

Ntb Scanpix/Reuters

Den norske monark, kong Harald, blev kronet den 17. januar 1991 med sin hustru, dronning Sonja, ved sin side.

Det norske regentpar, kong Harald og dronning Sonja, kan markere jubilæum efter 30 år på tronen.

Den 17. januar 1991 overtog kong Harald tronen straks efter sin far kong Olavs død - en skræmmende og overvældende overgang midt i sorgen, har han senere fortalt.

- Jeg var lettere ræd. Det kan bedst beskrive situationen. For at være helt ærlig var jeg ret sikker på, at jeg ikke ville klare det, fortalte kong Harald til NBT - Norges svar på DR - i 2017.

Kong Harald og hans hustru, dronning Sonja, har indtil videre klaret posten i 30 år.

Regentparret er begge 83 år gamle og er stadig aktive og optaget af deres royale forpligtelser - til trods for at kongen er plaget af et skrantende helbred.

I 2003 fik han konstateret blærekræft, som han blev opereret for.

To år senere gennemgik han en hjerteoperation.

I 2017 og 2019 var han indlagt med infektioner, og i begyndelsen af 2020 var han indlagt med svimmelhed, og i efteråret 2020 - for blot få måneder siden - var han indlagt og sygemeldt i en længere periode med åndedrætsbesvær.

Under sygemeldingerne har hans søn, kronprins Haakon, taget over.

Selv om kronprins Haakon ikke er regentsparrets førstefødte - det er den omdiskuterede prinsesse Märtha Louise - skal han en dag overtage tronen.

Kong Harald holder fast i, at han selv vil bestride posten som konge, til den dag han tager sit sidste åndedrag.

- Når man har aflagt ed i Stortinget (Norges parlament, red.), varer det hele livet. Så enkelt er det for mig. Vi holder ved til den bitre ende, fastslog han i biografien "Kongen forteller" fra 2020 ifølge NBT.

Det holder ham også i gang, erkendte han.

- Jeg synes, jeg er heldig. Det er godt at have noget at lave. Jeg håber, at det, man laver, er meningsfuldt, siger han videre i bogen.

Kong Harald kom til verden den 21. februar 1937 og var den første norskfødte prins i 567 år.

Hans far, kong Olav, var faktisk født prins til Danmark, men blev kronprins af Norge, da hans forældre skulle overtage tronen i landet.

Kong Olav giftede sig med sin kusine, prinsesse Märtha, og sammen fik de først to prinsesser og siden en prins - Harald - som qua sit køn var arveberettiget.

I en alder af 53 år - den 17. januar 1991 - indtog han således tronen, men havde allerede det forgangne år fungeret som kronprinsregent og statsoverhoved, da kong Olav længe inden sin død var syg.

Som sin far og sin farfar, kong Haakon VII, tog kong Harald valgsproget "alt for Norge", men lagde en ny stil for dagen, har han siden fortalt.

- Vi arbejder mere ud fra ideen om samarbejde. Det er nye tider. Jeg kalder os et team - hoffet, kronprinsparret og os. Det er en styrke, sagde kong Harald i "Kongen forteller".

Ved sin side havde den nykronede konge sin hustru, dronning Sonja.

Parret mødte hinanden i 1959, da de begge var i starten af 20'erne. Men der skulle gå næsten et årti, før de officielt kunne stå frem som et par.

Gennem ni år måtte de holde den royale romance hemmelig.

Flere politikere og selv kong Haralds far var imod, at han ville gifte sig med en borgerlig kvinde.

Men kong Harald lod sin familie forstå, at kunne han ikke få sit livs kærlighed, så ville han aldrig gifte sig og føre slægten videre.

Kærligheden sejrede til sidst, og parret giftede sig den 29. august 1968 og kunne således fejre guldbryllup efter 50 år sammen som mand og kone i 2018 - og nu - i 2021 - 30 år som regentpar.

Det blev også benævnt i nytårstalen.

- I hele denne tid har det, der har givet os den største glæde, at rejse rundt i Norge og møde mennesker. Vi har savnet disse møder inderligt i år, sagde kong Harald.

/ritzau/

Læs Mere >>