Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Seneste nyt

Geneve, 25/05/2020 - 20:05

WHO sætter forsøg med omstridt malariamiddel på pause

Christopher Black/Who/Reuters

Effekten af malariamidlet hydroxyklorokin til coronapatienter er usikker. WHO sætter forsøg på pause.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har suspenderet alle forsøg med malariamidlet hydroxyklorokin med coronapatienter, da der er sået tvivl om effekten.

Forsøgene er suspenderet, indtil man har fået overblik over, om det er farligt at tage midlet som coronapatient.

Det oplyser Verdenssundhedsorganisationen WHO på et pressemøde mandag i Geneve ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Indtil videre har 3500 patienter fordelt på 17 lande været med i forsøg i WHO-regi.

Et nyligt studie i lægetidsskriftet The Lancet har vist, at midlet rent faktisk kan øge risikoen for at dø og for at få alvorlige hjerteproblemer.

Hydroxyklorokin er tidligere blevet fremhævet af USA's præsident, Donald Trump.

Han har fortalt, at han har taget det forebyggende. I sidste uge sagde Trump dog, at han ville stoppe med at tage midlet.

WHO har tidligere advaret mod at bruge midlet i behandlingen af coronapatienter, medmindre det er som led i forsøg. Brasilien godkendte i sidste uge, at coronapatienter tager midlet.

I Danmark er der et igangværende forsøg med midlet på Hvidovre Hospital.

Her oplyser professor Thomas Benfield, der står i spidsen for forsøget, at man muligvis vil sætte det på pause. Der vil blive taget en beslutning i løbet af de nærmeste dage.

Dilemmaet er, at man måske aldrig finder ud af, om midlet virker, hvis man stopper forsøget.

Thomas Benfield understreger samtidig, at patienterne i det danske forsøg bliver meget nøje overvåget for eventuelle bivirkninger.

Der er endnu ikke en godkendt behandling mod coronavirus, men midlet Remdesivir, der oprindeligt blev udviklet til hepatitis, har vist gode resultater i forsøg med coronapatienter, der har haft kortere indlæggelser og lavere dødelighed.

I Danmark har Lægemiddelstyrelsen givet tilladelse til, at hospitaler kan ansøge om brug af Remdesivir. Det har mindst ti danske hospitaler gjort.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/05/2020 - 18:51

En underskrift er nu nok til at få sin kæreste over grænsen

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Hækkerup ændrer retningslinjerne for, hvornår danskere kan få deres kærester over grænsen under coronakrisen.

Med en ændring af retningslinjerne for, hvornår borgere i Danmark kan få besøg af deres kærester fra Norden eller Tyskland, gør justitsminister Nick Hækkerup (S) det nu en del nemmere for kæresteparrene.

Det er således nu tilstrækkeligt at underskrive en tro- og love-erklæring for at få sin kæreste fra Norden eller Tyskland ind over grænsen.

Det oplyser justitsministeren til DR.

Den nye retningslinje vil træde i kræft i løbet af et par dage.

- Hvis man kommer fra de nordiske lande eller Tyskland og skal besøge sin kæreste i Danmark, skal man printe et stykke papir ud og skrive under på, at man er kærester, og så er det tilstrækkeligt, siger justitsministeren til DR.

Ændringen kommer, efter at retningslinjerne i første omgang krævede, at man som udgangspunkt havde været sammen i seks måneder.

Derudover ville politiet give borgeren en række muligheder for at bevise, at man er i et forhold.

Søndag oplyste Rigspolitiet, at det eksempelvis kunne ske ved at fremvise oplysninger om navn, bopæl og kontaktoplysninger på sin kæreste. Samtidig kunne man få mulighed for at vise mails, sms'er, opkaldslister eller billeder.

Det afstedkom kritik fra blandt andet De Radikale. Retsordfører Kristian Hegaard mente, at der var risiko for, at det udviklede sig til et "kærlighedsbureaukrati".

Han anbefalede, at tilrejsende i stedet underskriver en tro- og love-erklæring. Det er det, som nu også bliver retningslinjen efter Nick Hækkerups ændring.

Det var i sidste uge, at Folketingets partier blev enige om at lade personer med fast ophold i de nordiske lande og Tyskland krydse grænsen til Danmark, hvis de er kærester med en person med fast bopæl i landet.

/ritzau/

Læs Mere >>

Søborg, 25/05/2020 - 17:51

Khader forsvarer at have kaldt Exitcirklens direktør islamist

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Naser Khader var "ret vild med mig", siger kvindelig imam i injuriesag i Østre Landsret.

Den kvindelige imam og direktør for Exitcirklen, Sherin Khankan, troppede op, da den ekstremistiske gruppe Hizb ut Tahrir havde arrangeret en demonstration mod Israels bombardementer i Libanon.

Det er efterhånden 14 år siden, men episoden bliver diskuteret i flere omgange mandag i Østre Landsret.

Her er et opgør om islamisme, sharia og æreskrænkelser i gang. Sherin Khankan har sagsøgt tre politikere for at have sværtet hende på ulovlig vis.

Naser Khader (K) er en af dem. Han har skrevet om Sherin Khankans "sorte islamistiske fortid", og dermed hentyder han for eksempel til, at hun var til stede ved Hizb ut Tahrirs demonstration i 2006.

Sherin Khankan forklarer selv i mandagens retsmøde, at hun var der som religionssociolog, og at hun ikke vil associeres med gruppen. Det var protesten mod bombardementerne, hun sympatiserede med.

Men Hizb ut Tahrir er ifølge Khaders opfattelse muslimske nazister.

- Selv om en sag er god, kunne jeg da ikke drømme om at gå i en demonstration med Al Qaeda, siger han.

De to har haft et nært personligt forhold. Engang var de kærester i nogle måneder. Og der er latter i retssalen, da Sherin Khankan siger, at "han var hvert fald ret vild med mig". På den modsatte side af lokalet griner Khader med.

Men han afviser al snak om, at hans forsøg på sammen med to andre politikerkolleger, Martin Henriksen (DF) og Marcus Knuth (dengang V, nu K), i en mail i 2017 at annullere en bevilling til Exitcirklen på 680.000 kroner, skal ses i sammenhæng med deres affære.

I mailen blev deres alarm blandt andet begrundet med, at Khankan skulle have forsvaret piskeslag som straf for utroskab. Det var i en artikel fra 2011. Men i artiklens indledning skriver hun, påpeger hendes advokat, at hun er imod barbariske straffe.

Den konservative politiker fastholder i retten sin betegnelse af hendes som islamist.

- Når man går ind for sharia, er man efter min opfattelse islamist. Men det betyder ikke, at man nødvendigvis er voldelig, siger Naser Khader.

Omvendt forklarer Sherin Khankan, at hun mener, at sharia sagtens kan forenes med et demokratisk samfund. For hende er det især en spirituel vejledning i form af de fem søjler, som ligner kristendommens ti bud.

- Vi står overfor en sproglig udfordring. Vi står overfor koncepter, som defineres og forstås forskelligt, siger hun.

Det tør siges. For den sagsøgte ekskæreste kommer med en blank afvisning:

- At reducere det til de fem søjler er a la carte sharia, siger han.

- Sharia er meget mere omfattende end straffemetoder eller de fem søjler. Så går man ind for, at samfundet skal styres af religion, siger Khader.

Martin Henriksen, der ikke kom i Folketinget ved sidste valg, fortæller dommerne, at Sherin Khankan efter hans opfattelse taler med to tunger.

I debatten blev trioens forsøg på indgreb mod bevillingen i sin tid set som et karaktermord og helt usædvanligt. Martin Henriksen har en anden opfattelse:

- Det havde været pligtforsømmelse, hvis jeg ikke havde reageret. Jeg er blevet valgt på en platform om, at jeg er islamkritisk, siger han.

Mailen var intern, men blev lækket til Berlingske.

- Det er fuldstændig normalt, at politikere har holdninger. Jeg ved godt, at politikere taler om armslængde, men det er mest, når de ikke vil tage ansvar for noget, siger han.

Retssagen fortsætter tirsdag.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/05/2020 - 17:35

Sundhedsstyrelsen advarede 1. marts mod for stor nedlukning

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Ifølge Ekstra Bladet advarede direktør i Sundhedsstyrelsen om, at nedlukning kunne gøre mere skade end gavn.

Ekstra Bladet bringer mandag aften en mail, hvor direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm til "centrale embedsmænd" den 1. marts advarer mod, at en stor nedlukning af Danmark kan gøre mere skade end gavn.

Mailen er sendt ti dage før, at regeringen 11. marts igangsatte en stor nedlukning af Danmark for at mindske smitten med coronavirus i Danmark. I den periode var antallet af smittede steget betragteligt.

- Tiltag som begrænsning af forsamlinger samt lukning af virksomheder, uddannelsesinstitutioner og trafikforbindelser kan have betydelige negative samfundsmæssige og økonomiske effekter, står der i mailen, som Ekstra Bladet bringer i sin helhed.

Den fortsætter:

- Da der kan være et ufordelagtigt forhold mellem skadelige og gavnlige effekter, vil der derfor være en høj tærskel for, at Sundhedsstyrelsen vil anbefale omfattende tiltag som anført.

I mailen skriver Søren Brostrøm også, at indgreb i forsamlingsfriheden, nedlukning af virksomheder og begrænsninger af trafik ikke er set i Danmark i nyere tid og "kan i sig selv være med til at øge befolkningens usikkerhed og give indtryk af større risiko, end der er reelt".

Den 1. marts var der fire danskere konstateret smittet med coronavirus herhjemme. Den 11. marts var der 514.

Det var dagen, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) igangsatte en stor nedlukning af samfundet.

Forsamlinger på over 100 personer blev varslet forbudt, alle studerende blev sendt hjem, alle offentligt ansatte i ikkekritiske funktioner blev sendt hjem, og private blev opfordret til at lade ansatte arbejde hjemme.

- Vi skal forhindre smitten i at brede sig, og det er derfor, vi tager de her tiltag. Vi følger hele tiden udviklingen. Vi forsøger at tage forholdsregler hele vejen rundt, som er de rigtige på det tidspunkt, de bliver truffet.

- Nu er vi i en ny situation, og derfor tager vi nogle ret markante skridt op ad stigen, sagde statsministeren.

/ritzau/

Læs Mere >>

Berlin, 25/05/2020 - 17:29

Stor hjælpepakke på plads: Lufthansa får Tyskland som medejer

Ralph Orlowski/Reuters

Hjælpepakke på 67 milliarder kroner til Lufthansa er på plads. Den tyske stat vil eje 20 procent af selskabet.

Den tyske regering og flyselskabet Lufthansa er mandag nået til enighed om en redningspakke til 67 milliarder kroner.

Det oplyser Lufthansa i en meddelelse mandag eftermiddag. Nyhedsbureauet dpa erfarede tidligere mandag historien på baggrund af anonyme kilder i den tyske regering.

Hjælpepakken er en kombination af statslån og køb af aktier. Som en del af pakken kommer den tyske stat til at eje 20 procent af Lufthansa.

Det er dog planen, at staten vil sælge sine aktier i flyselskabet igen og senest i 2023.

Forbundskansler Angela Merkels regering og Lufthansa har forhandlet om planen i adskillige uger.

Hjælpepakken skal godkendes af Lufthansas aktionærer og konkurrencemyndighederne, før den kan træde i kraft.

Lufthansa er ligesom de øvrige flyselskaber i branchen hårdt presset af coronakrisen.

Lufthansa ejer også flyselskaberne Austrian Airlines, Brussels Airlines, Eurowings og Swiss Air.

Størstedelen af koncernens 760 fly har de seneste måneder stået på jorden.

Koncernen har omkring 138.000 ansatte. Titusinder af arbejdspladser er i fare for at blive nedlagt på grund af coronakrisen.

For nylig varslede selskabet, at den mindst har 100 fly for mange i flåden, i forhold til hvad der er efterspørgsel til at dække.

I løbet af kommende uger regner selskabet med at sende flere fly på vingerne, så der vil være omtrent 160 aktive fly. Det oplyste Lufthansa i weekenden.

/ritzau/dpa

Læs Mere >>

København, 25/05/2020 - 17:03

DF-lokalforening står ved intention bag slettet billede

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

DF'er har slettet et billede til et Facebook-opslag, som formentlig henviser til igangværende Støjberg-sag.

Medlem af byrådet i Svendborg og tidligere folketingsmedlem for Dansk Folkeparti Dorthe Ullemose har fjernet et billede til et opslag på sin Facebook-side.

Billedet, der var knyttet til opslaget, forestiller en brasiliansk pige, som sidder med oppustet mave på en hospitalsseng, fordi hun angiveligt er indlagt med sygdom i leveren og milten.

I opslaget på Dorthe Ullemoses Facebook-side lyder det blandt andet:

- Barnebrude hører ikke hjemme i Danmark. Vi skal ud af EU, så vi kan blive herre i eget hus.

Dorthe Ullemose har efterfølgende fjernet billedet. Opslaget er ligeledes blevet delt på Dansk Folkeparti i Svendborgs Facebook-side.

- Grunden til, at jeg fjernede billedet, er, at jeg ikke er sikker på, om den her pige er gravid.

- Men det ændrer ikke på, at andre piger på hendes alder bliver gravide med gamle mænd, hvilket er sygt, skriver Dorthe Ullemose i en kommentar til sit Facebook-opslag.

Opslaget kom søndag. Samme dag, som den tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) blev afhørt i Instrukskommissionen i sagen om, hvorvidt hun havde givet en ulovlig instruks om at adskille alle asylpar, hvor den ene er mindreårig.

Ritzau har været i kontakt med Dansk Folkeparti på Christiansborg, som ingen kommentarer har til sagen.

Dorthe Ullemose er ikke vendt tilbage på Ritzaus henvendelser. Hun sad i Folketinget for Dansk Folkeparti fra 2015-2019.

Formand for Svendborg Lokalforening Marianne Mix Larsen fortæller, at lokalforeningen står ved billedet, da det skal opfattes symbolsk, men har fjernet det, da der ikke er tale om en barnebrud.

- Hun lignede en, der var gravid. Det kunne lige så godt have været en, der var gravid.

- Jeg synes, at man skal læse teksten og se på symbolikken i det. Det handler om barnebrude og små piger, der bliver misbrugt på det groveste, siger hun og fortsætter:

- Men jeg forstår også, at hele journaliststanden er på jagt efter højrefløjen, fordi Mette Frederiksen (S) og hele hendes slæng skal føres frem.

- Og så vælger man at fluekneppe - havde jeg nær sagt - over et billede, når det i virkeligheden handler om, at der er små piger i Danmark, der bliver giftet bort til store, svedige, gamle tykke mænd mod deres vilje.

- Jeg synes, det er ulækkert, at man går efter Inger Støjberg. Vi støtter Inger Støjberg. Og vi forstår godt, at hun forbød det.

Inger Støjberg sagde søndag til kommissionen, at hun ikke havde beordret en adskillelse af alle asylpar, hvor den ene var under atten, men i en instruks gjort det klart, at der skulle ske en individuel vurdering af, om det kunne gøres inden for børnekonventionen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/05/2020 - 16:23

LA mister sin sidste lokalpolitiker i Københavns Kommune

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Heidi Wang, der har sidder i Københavns Borgerrepræsentation for LA, skifter til Venstre, skriver Venstre.

Liberal Alliance har mistet sit sidste medlem af Københavns Borgerrepræsentation, efter at Heidi Wang har forladt partiet til fordel for Venstre.

Det oplyser Venstre i en pressemeddelelse.

- Jeg vil fortsat kæmpe for den liberale sag, og det kan jeg bedre gøre i et fællesskab med andre partikolleger.

- Og Venstre er klart det parti, der ligger tættest på mine politiske standpunkter, skriver Heidi Wang i meddelelsen.

Venstres beskæftigelses- og integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard, skriver om Heidi Wangs tilbagekomst til partiet, som hun repræsenterede, før hun skiftede til Liberal Alliance i 2010:

- Vi kender Heidi som en flittig og ordentlig politiker med hjertet på det rette sted og glæder os, til hun bliver en del af vores gruppe igen.

Tidligere i maj skiftede Liberal Alliances andet medlem af Københavns Borgerrepræsentation fra partiet til De Konservative. Her var tale om Karina Bergmann.

- Jeg er opvokset i den konservative højborg Vallensbæk Strand med borgerlige forældre og konservative værdier, og inden for den seneste tid kan jeg mærke, at jeg orienterer mig mere mod de værdier end liberalismen, skrev hun på Facebook i den forbindelse.

Karina Bergmann blev under kommunalvalget kendt for en række valgplakater, der i teksten slog fast, at hun ikke var den tidligere borgmester for beskæftigelse- og integration i København Anna Mee Allerslev.

Anna Mee Allerslev var på det tidspunkt meget omtalt for sit bryllup, der blev afholdt på rådhuset, samt for renovering af sin lejlighed af et selskab, der også havde kontrakter med kommunen.

- Nej, det er ikke mig med brylluppet på rådhuset, var et eksempel på en tekst fra Karina Bergmann.

Liberal Alliance fik ved kommunalvalget i 2017 3,9 procent af stemmerne i København hvilket altså svarede til to medlemmer af den 55 medlemmer store borgerrepræsentation.

På landsplan fik Liberal Alliance 2,6 procent af stemmerne ved kommunalvalget - en mindre tilbagegang.

Ifølge partiets hjemmeside har man nu 23 byrødder Danmark over.

/ritzau/

Læs Mere >>

Seneste sport

Seneste kendte og royale