København, 23/05/2024 - 08:00
Bryan Rice: Ligesom at blive forelsket
Fællessang ligger Bryan Rices hjerte nært, og han mener, at der er noget helbredende i at synge sammen. Snart synger han for i Tivoli til fællessangkoncerter.
Af: Af Silja Petri, Ritzau Fokus
Det var ikke en selvfølge, at Bryan Rice skulle leve af at lave musik.
Ingen i hans familie arbejder med musik, og selv er Bryan Rice egentlig uddannet spansktolk. Men musikken fik alligevel fat i ham.
- Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle arbejde med musik, selv om jeg altid har udtrykt mig gennem musik. Så det er et rent lykketræf, at jeg har fået lov til at leve af det, siger han.
Sangeren har fra barnsben sunget med på både rigtige og opdigtede sange. I sin fritid gik han til spejder, hvor der også blev brugt meget tid på at synge rundt om lejrbålet.
- Musik ligger helt inde i mit DNA, siger han og tilføjer:
- Det lyder måske lidt holistisk, men jeg har virkelig en følelse af, at det er musikken, der vil mig og har gjort mig til en form for talerør.
Snart skal han stå på scenen i Tivoli og synge for, når fællessangkonceptet "Syng med i Tivoli" løber over sommeren.
Bryan Rice gæster scenen sammen med Maria Montell og Anette Heick den 6. og den 27. juni. Senere skal Michael Carøe, Zindy Laursen, Lonnie Devantier og Gry Johansen-Meilstrup også synge for.
Fællessang er noget, som ligger Bryan Rices hjerte nært. Når han selv spiller koncert, er han begyndt at tage sange med, som alle kender, og som alle kan synge med på.
- Jeg kan mærke, at selv om folk kommer for at høre mig synge, så giver det bare en fed følelse at synge nogle sange sammen, siger den 45-årige sanger.
"Syng med i Tivoli" har fundet inspiration fra den svenske fællessangkoncert "Allsång på Skansen". Men der er også flere eksempler fra Danmark, hvor folk har fundet sammen gennem sang.
- Min farmor har fortalt mig historier om, hvordan man mødtes under anden verdenskrig for at synge sammen. Og de sange, som man sang dengang, står stadig rigtig stærkt i musikhistorien, siger Bryan Rice.
Det samme skete nogle år tilbage under coronapandemien.
Her stimlede danskere sammen foran deres fjernsyn til DR-programmet "Fællessang - sammen hver for sig", der havde dirigent og komponist Phillip Faber bag klaveret.
- Fællessang bliver et sted, hvor vi mødes, og det kalder på en eller anden måde på noget helbredelse, siger Bryan Rice og fortsætter:
- Jeg er af den overbevisning, at musik kan en masse ting, som vi slet ikke er klar over.
Bryan Rice er meget optaget af, hvordan musik kan hjælpe mennesker.
- Når man synger sammen, så sker der rent fysiologisk det samme, som når man bliver forelsket. Vi hjælper hinanden, når vi synger sammen, og det synes jeg, er sindssygt stærkt, siger han.
Flere studier viser, at kroppen udløser hormonet oxytocin, når man synger med andre.
Oxytocin bliver også kaldt "kærlighedshormonet", fordi det udløses ved kys og berøring.
Toner og tekster kan ifølge Bryan Rice blandt andet også hjælpe børn og unge, der ikke trives.
Det har det også gjort i sangerens eget liv.
- Jeg tror, at musikken har hjulpet mig, uden at jeg egentlig var bevidst om det, siger han og fortsætter:
- Min mor siger, at man altid kunne høre, hvilket humør jeg var i, fordi jeg som barn altid sang. Man kunne altid fornemme min sindsstemning, og sådan har det været hele mit liv.
/ritzau/