Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Vejle, 25/06/2023 - 10:59

Mand i kritisk tilstand efter knivstikkeri - to personer anholdt

To personer skal i grundlovsforhør, efter at der ifølge politiet skete et knivstikkeri natten til søndag.

Af: /ritzau/

Flere personer ydede en mand førstehjælp natten til fredag i Vedelsgade i Vejle, hvor der ifølge politiet er sket et knivstikkeri.

En yngre mand har meldt sig som gerningsmand og er anholdt, ligesom en kvinde med tilknytning til gerningsstedet.

Det oplyser Sydøstjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Begge anholdte fremstilles i grundlovsforhør klokken 15 søndag.

- Der er tale om en hændelse mellem tre personer, som kender hinanden. Vi arbejder fortsat på gerningsstedet og har for nuværende ikke yderligere kommentarer, skriver politikredsen.

Politiet modtog en anmeldelse klokken 02.24 natten til søndag.

/ritzau/

København, 25/06/2023 - 08:00

Helle Thorning: Jeg skruede ned for mig selv

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Helle Thorning-Schmidt har taget utallige kampe med offentligheden for sin væremåde som kvinde. Og det har inspireret andre kvinder til at gøre det samme.

Helle Thorning-Schmidt tager sin telefon frem for at gå ind på de sociale medier, hvor en besked er tikket ind.

- I dag skal jeg til et vigtigt møde, så jeg tager et pink jakkesæt på. Jeg tør godt på grund af dig, har en kvinde for nylig skrevet til hende.

Kvinden er blevet inspireret af den tidligere statsminister, som flere gange har vist, at hun ikke er bleg for at trække i en farvestrålende kjole, lægge en pink neglelak og hoppe i glimmerskoene - uanset hvilket arrangement det drejer sig om - fordi det er det, hun har haft lyst til at tage på.

- Jeg får rigtig tit beskeder fra kvinder på de sociale medier. Og det viser bare, at der er mange kvinder, der går rundt og skruer ned for sig selv, fordi de gerne vil tages seriøst, fortæller Helle Thorning-Schmidt.

Hun er lige nu aktuel i Viaplay-dokumentaren "Statsministeren Helle Thorning-Schmidt". Her ser hun tilbage på den tid, hvor hun var formand for Socialdemokratiet og blev den første kvindelige statsminister i Danmark tilbage i 2011.

Man ser blandt andet, hvordan hun skruede ned for sit farvestrålende jeg for at blive taget mere seriøst af offentligheden. Men det var ikke altid nok.

Og afstanden blev større i befolkningen, som havde svært ved at relatere til hende, fordi hendes mand, den britiske politiker Stephen Kinnock, boede i udlandet.

- En kandidat som mig var så anderledes, at det overskyggede, hvem jeg var, og hvad jeg stod for.

- Og jeg skruede ned for mig selv for at passe bedre ind i det billede, folk havde af, hvordan en partiformand og en statsminister skulle være, fortæller den tidligere statsminister og tilføjer, at det er en balance, som mange kvinder skal deale med hver eneste dag.

Dokumentaren skildrer blandt andet, hvordan Helle Thorning-Schmidt mødte modstand fra pressen og endda fra sine egne partifæller.

- Hver dag fik jeg mystiske spørgsmål, som ikke havde noget med politik at gøre - eksempelvis: "Forestiller du dig virkelig, at du kan det her?", fortæller hun.

Der var især to emner, som overskyggede hendes politiske agenda: sladderen om skattesvig og sladderen om, at Stephen Kinnock var homoseksuel.

- Rygterne blev brugt til at fremstille mig og min familie, som om vi var falske, for det gav et billede af os som nogle, der ikke var ægte socialdemokrater og ikke mente det, vi sagde, siger Helle Thorning-Schmidt.

Til forskel fra de tidligere mandlige statsministre blev hun ofte kritiseret og nedgjort for sin væremåde.

Derfor er hun med i dokumentaren for at vise, hvordan hendes tid inden for politik var, så andre kvinder kan undgå at møde den samme modstand.

- Det er de dårlige gamle dage, som vi skal lære noget af, så vi ikke vender tilbage til den måde, det var på dengang.

- Og så skal vi vide, at vi har levet i et samfund, hvor der var nogle særlige barrierer for kvinder for at kunne komme ind i politik, lyder det fra den tidligere partiformand.

Dokumentaren er ikke bare en fortælling om Helle Thornings-Schmidts eget liv og egen karriere. Den har et større formål.

- Hvis det kun havde været mig, der havde været i den situation, som jeg var i, da jeg var formand for Socialdemokratiet, så havde dokumentaren været lidt ligegyldigt. Men det er det ikke, siger Helle Thorning-Schmidt.

- Det er et generelt tema i politik. Ikke bare i Danmark, men i hele verden. Og så er der også kvinder alle andre steder, som oplever, at de bliver behandlet anderledes, fordi de er kvinder.

Dokumentaren "Statsministeren Helle Thorning-Schmidt" kan ses på Viaplay.

/Ritzau/

FAKTA: Helle Thorning-Schmidts politiske karriere

* Helle Thorning-Schmidt har læst statskundskab på Københavns Universitet og har en kandidat i europæiske studier.

* Hendes politiske karriere begyndte, da hun i 1999 blev medlem af Europa-Parlamentet, hvor hun sad til 2004.

* I 2005 blev hun valgt som formandskandidat for Socialdemokratiet.

* Og Helle Thorning-Schmidt blev Danmarks første kvindelige statsminister i Danmark, hvilket hun var fra 2011 til 2015.

* Fra 2015 til 2016 var hun næstformand i Folketingets Præsidium.

* Derefter var hun færdig med politik, og hun begyndte i stedet at arbejde som direktør for Save the Children International med hovedsæde i London fra 2016 til 2019.

* I dag sidder Helle Thorning-Schmidt i bestyrelserne Oversight Board, Vestas og Edelman. Derudover holder hun foredrag.

* Hun har også skrevet bogen "Blondines betragtninger", som tager udgangspunkt i MeToo-debatten.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/06/2023 - 08:00

Peter Schrøder: Der går længere tid mellem rollerne

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Den 76-årige skuespiller Peter Schrøder skal spille den ældre prins Henrik i musicalen "Margrethe". Her skal han skildre mennesket bag prinsen.

Den 76-årige skuespiller Peter Schrøder får debut i en musical, når han hen over sommeren skal portrættere prins Henrik i musicalen "Margrethe", der er skabt i anledningen af dronningens 50 år på den danske trone.

Da skuespilleren i første omgang fik tilbudt rollen som prinsen, kom det en smule bag på ham.

- Når man kommer i min alder, kommer rollerne ikke buldrende ind ad døren på samme måde, som da jeg var yngre. Men jeg tager stilling til hvert enkelt tilbud - og umiddelbart kunne jeg godt se mig selv stå på scenen igen, fortæller Peter Schrøder.

Men han skulle tænke sig om en ekstra gang, da han fik rollen som prinsen tilbudt.

- Da jeg lige blev præsenteret for rollen som prins Henrik, tænkte jeg: "Ups, hvordan skal jeg lige gribe det an?". For det er en figur, som alle har en mening om.

- Og jeg var bange for, at det ville blive en karikatur, fordi der før er lavet vellykkede parodier af prins Henrik, fortæller Peter Schrøder.

Derfor har han brugt ekstra lang tid på at studere prins Henrik, så han kan vise mennesket bag prinsen til publikum.

- Jeg har eksempelvis fundet nogle bestemte ting, som jeg synes, der karakteriserer ham, siger Peter Schrøder og uddyber:

- Det kan være hans syn på forskellige ting og den måde, han bevæger sig på og bruger sproget, fortæller Peter Schrøder, som har en lang skuespillerkarriere bag sig.

Han Han fik sit gennembrud tilbage i 1973 i "Niels Klims underjordiske rejse" på Gladsaxe Teater.

Siden har han været med i utallige teaterforestillinger, serier og film - eksempelvis "Gummi-Tarzan", "Busters verden" og "Den gode, den onde og den virk'li sjove", og så har han arbejdet i en årrække som teaterinstruktør på blandt andet Vendsyssel Teater.

Så selv om det er første gang, han spiller en rolle i en musical, så er det ikke første gang, han stiller sig op på en scene og synger ud til publikum. Det har han nemlig gjort mange gange før, når han har lavet musikteater.

- Jeg har det altid godt, når der er musik involveret i en forestilling, fortæller den garvede skuespiller.

I musicalen "Margrethe" følger man dronning Margrethe gennem fire faser af hendes liv: som barn, teenager, voksen og som gammel. De fire perioder bliver portrætteret af forskellige skuespillere.

På samme måde bliver prins Henrik spillet af forskellige skuespillere. Her spiller Peter Schrøder den ældste prins Henrik, og Matador-stjernen Ulla Henningsen spiller den ældste dronning Margrethe.

- Det er længe siden, jeg har stået på scenen, så det ser jeg frem til, fortæller Peter Schrøder.

Musicalen "Margrethe" har premiere den 23. juni på Det Kongelige Teaters Gamle Scene i København.

FAKTA: Peter Schrøders karriere

* Peter Schrøder er dansk skuespiller, filminstruktør og teaterleder.

* Han blev uddannet som skuespiller på Statens Teaterskole i 1973 og fik sit gennembrud samme år i "Niels Klims underjordiske rejse" på Gladsaxe Teater.

* I de sidste 50 år har han medvirket i 34 film, 20 tv-serier, syv revyer og to julekalendere. Blandt andet i "Krummerne", Busters verden" og "Brødrene Mortens jul".

* Derudover har han optrådt i flere satireprogrammer - eksempelvis i "Den gode, den onde og den virk'li sjove", hvor replikken "Det er fand'me uhyggeligt du" gik igen i hvert afsnit.

* Peter Schrøder har også arbejdet fem år på Det Kongelige Teater, hvor han blandt andet spillede med i operaen "Mikadoen".

* Derudover har han været teaterdirektør på Vendsyssel Teater i ni år, og derefter var han kunstnerisk leder på teateret i tre år.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 25/06/2023 - 08:00

FAKTA: Høst disse krydderurter nu

* Juli er et godt tidspunkt at høste og klargøre krydderurter, så du har til vinteren.

* Her egner eksempelvis timian, rosmarin, salvie og oregano sig godt til tørring.

* Klip små bundter, som du hænger op i skyggen. Hvis du lader dem tørre i solen, fordamper noget af det, som giver den kraftige smag. Om tre til fire uger er de tørre nok.

* Nogle krydderurter egner sig ikke så godt til tørring. Det er eksempelvis dild og persille. Frys dem i stedet ned. Skyl dem fri for jord, og put dem i fryseposer.

Kilde: Louise Møller, fagredaktør, Haveselskabet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 25/06/2023 - 08:00

Haven i juli: Tynd ud i dine frugttræer

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Hvis du vil have bedre og større frugter, du kan plukke direkte fra haven, er det en god idé at tynde lidt ud i dem.

Sommervejr er for mange lig med havearbejde. Vejret er godt, fuglene synger, og haven trænger til at blive gjort sommerfrisk.

Når kalenderen rammer juli, er det et godt tidspunkt at kigge på sine frugttræer. Det siger fagredaktør Louise Møller fra Haveselskabet.

- Ofte er der meget frugt på træerne, også lidt for meget hvis man gerne vil have en god kvalitet, fortæller hun.

- Og ved at tynde lidt ud i frugttræet, bliver kvaliteten af frugterne også bedre.

Her peger Louise Møller på, at der kan komme så mange frugter på et træ, at træet simpelthen ikke har nok energi til at modne dem alle.

Det gælder ifølge fagredaktøren især blomme- og æbletræer, hvor frugterne typisk hænger tæt på grenene.

Helt konkret skal du gå efter at frugterne ikke rører hinanden, lyder det fra Louise Møller.

Luger du derfor lidt ud, bliver de tilbageværende frugter bedre og større, og det mindsker risikoen for svampesygdommen gul monilia i frugterne.

- Det er en meget normal sygdom i danske frugttræer, og som gør frugten uspiselig, siger Louise Møller.

Gul monilia får mange frugtarter til at rådne på træet.

Sygdommen viser sig som små, gule svampesporer og kan brede sig fra frugt til frugt.

Men det kan du altså bekæmpe ved at tynde lidt ud i trækronen.

- Juli og august er begge gode måneder at beskære sine frugttræer. For kigger du på træets sundhed, er det bedst at beskære nu, mens det er i vækst, påpeger Louise Møller.

- Sårene på træet heler bedre i denne periode. Ulempen kan så være, at det er sværere at se på grund af alle bladene, siger hun.

En anden god grund til at beskære frugttræerne om sommeren er at sikre farven på frugterne. De får nemlig farve via solens stråler, fortæller Christian Faurschou, der er gartner og indehaver af Ellengaard Planteskole og Anlægsgartneri.

- Men pas på, du ikke beskærer for meget. Bladende er nemlig træets lunger, og klipper du for meget af, reducerer du energien, som bruges til at lave flotte frugter, siger han.

Ifølge Christian Faurschou må du ikke beskære træet så hårdt, som man ville gøre ved en vinterbeskæring.

Her peger gartneren på, at du ved en vinterbeskæring højst må tage 30 procent af kronen. Om sommeren anbefaler han ti procent.

- Du starter med at fjerne alle de syge og døde grene. En syg gren kan have sår på barken. Her er den mest hyppige sygdom frugttræskræft.

En god tommelfingerregel er ifølge Christian Faurschou, at du skærer en sygdomsramt gren af ti centimeter under såret.

- Du kan også klippe de nye skud, som gror lodret op og ind mod selve træstammen. Husk at træd en smule væk fra træet, så du klipper harmonisk.

- Til sidst er det en god idé at reducere mængden af frugter, hvis der er mange på træet, påpeger også han.

/ritzau fokus

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv