25/06/2023 - 08:00
Haven i juli: Tynd ud i dine frugttræer
Hvis du vil have bedre og større frugter, du kan plukke direkte fra haven, er det en god idé at tynde lidt ud i dem.
Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus
Sommervejr er for mange lig med havearbejde. Vejret er godt, fuglene synger, og haven trænger til at blive gjort sommerfrisk.
Når kalenderen rammer juli, er det et godt tidspunkt at kigge på sine frugttræer. Det siger fagredaktør Louise Møller fra Haveselskabet.
- Ofte er der meget frugt på træerne, også lidt for meget hvis man gerne vil have en god kvalitet, fortæller hun.
- Og ved at tynde lidt ud i frugttræet, bliver kvaliteten af frugterne også bedre.
Her peger Louise Møller på, at der kan komme så mange frugter på et træ, at træet simpelthen ikke har nok energi til at modne dem alle.
Det gælder ifølge fagredaktøren især blomme- og æbletræer, hvor frugterne typisk hænger tæt på grenene.
Helt konkret skal du gå efter at frugterne ikke rører hinanden, lyder det fra Louise Møller.
Luger du derfor lidt ud, bliver de tilbageværende frugter bedre og større, og det mindsker risikoen for svampesygdommen gul monilia i frugterne.
- Det er en meget normal sygdom i danske frugttræer, og som gør frugten uspiselig, siger Louise Møller.
Gul monilia får mange frugtarter til at rådne på træet.
Sygdommen viser sig som små, gule svampesporer og kan brede sig fra frugt til frugt.
Men det kan du altså bekæmpe ved at tynde lidt ud i trækronen.
- Juli og august er begge gode måneder at beskære sine frugttræer. For kigger du på træets sundhed, er det bedst at beskære nu, mens det er i vækst, påpeger Louise Møller.
- Sårene på træet heler bedre i denne periode. Ulempen kan så være, at det er sværere at se på grund af alle bladene, siger hun.
En anden god grund til at beskære frugttræerne om sommeren er at sikre farven på frugterne. De får nemlig farve via solens stråler, fortæller Christian Faurschou, der er gartner og indehaver af Ellengaard Planteskole og Anlægsgartneri.
- Men pas på, du ikke beskærer for meget. Bladende er nemlig træets lunger, og klipper du for meget af, reducerer du energien, som bruges til at lave flotte frugter, siger han.
Ifølge Christian Faurschou må du ikke beskære træet så hårdt, som man ville gøre ved en vinterbeskæring.
Her peger gartneren på, at du ved en vinterbeskæring højst må tage 30 procent af kronen. Om sommeren anbefaler han ti procent.
- Du starter med at fjerne alle de syge og døde grene. En syg gren kan have sår på barken. Her er den mest hyppige sygdom frugttræskræft.
En god tommelfingerregel er ifølge Christian Faurschou, at du skærer en sygdomsramt gren af ti centimeter under såret.
- Du kan også klippe de nye skud, som gror lodret op og ind mod selve træstammen. Husk at træd en smule væk fra træet, så du klipper harmonisk.
- Til sidst er det en god idé at reducere mængden af frugter, hvis der er mange på træet, påpeger også han.
/ritzau fokus