Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 25/06/2023 - 08:00

Helle Thorning: Jeg skruede ned for mig selv

Helle Thorning-Schmidt har taget utallige kampe med offentligheden for sin væremåde som kvinde. Og det har inspireret andre kvinder til at gøre det samme.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Laura Pretzmann, Ritzau Fokus

Helle Thorning-Schmidt tager sin telefon frem for at gå ind på de sociale medier, hvor en besked er tikket ind.

- I dag skal jeg til et vigtigt møde, så jeg tager et pink jakkesæt på. Jeg tør godt på grund af dig, har en kvinde for nylig skrevet til hende.

Kvinden er blevet inspireret af den tidligere statsminister, som flere gange har vist, at hun ikke er bleg for at trække i en farvestrålende kjole, lægge en pink neglelak og hoppe i glimmerskoene - uanset hvilket arrangement det drejer sig om - fordi det er det, hun har haft lyst til at tage på.

- Jeg får rigtig tit beskeder fra kvinder på de sociale medier. Og det viser bare, at der er mange kvinder, der går rundt og skruer ned for sig selv, fordi de gerne vil tages seriøst, fortæller Helle Thorning-Schmidt.

Hun er lige nu aktuel i Viaplay-dokumentaren "Statsministeren Helle Thorning-Schmidt". Her ser hun tilbage på den tid, hvor hun var formand for Socialdemokratiet og blev den første kvindelige statsminister i Danmark tilbage i 2011.

Man ser blandt andet, hvordan hun skruede ned for sit farvestrålende jeg for at blive taget mere seriøst af offentligheden. Men det var ikke altid nok.

Og afstanden blev større i befolkningen, som havde svært ved at relatere til hende, fordi hendes mand, den britiske politiker Stephen Kinnock, boede i udlandet.

- En kandidat som mig var så anderledes, at det overskyggede, hvem jeg var, og hvad jeg stod for.

- Og jeg skruede ned for mig selv for at passe bedre ind i det billede, folk havde af, hvordan en partiformand og en statsminister skulle være, fortæller den tidligere statsminister og tilføjer, at det er en balance, som mange kvinder skal deale med hver eneste dag.

Dokumentaren skildrer blandt andet, hvordan Helle Thorning-Schmidt mødte modstand fra pressen og endda fra sine egne partifæller.

- Hver dag fik jeg mystiske spørgsmål, som ikke havde noget med politik at gøre - eksempelvis: "Forestiller du dig virkelig, at du kan det her?", fortæller hun.

Der var især to emner, som overskyggede hendes politiske agenda: sladderen om skattesvig og sladderen om, at Stephen Kinnock var homoseksuel.

- Rygterne blev brugt til at fremstille mig og min familie, som om vi var falske, for det gav et billede af os som nogle, der ikke var ægte socialdemokrater og ikke mente det, vi sagde, siger Helle Thorning-Schmidt.

Til forskel fra de tidligere mandlige statsministre blev hun ofte kritiseret og nedgjort for sin væremåde.

Derfor er hun med i dokumentaren for at vise, hvordan hendes tid inden for politik var, så andre kvinder kan undgå at møde den samme modstand.

- Det er de dårlige gamle dage, som vi skal lære noget af, så vi ikke vender tilbage til den måde, det var på dengang.

- Og så skal vi vide, at vi har levet i et samfund, hvor der var nogle særlige barrierer for kvinder for at kunne komme ind i politik, lyder det fra den tidligere partiformand.

Dokumentaren er ikke bare en fortælling om Helle Thornings-Schmidts eget liv og egen karriere. Den har et større formål.

- Hvis det kun havde været mig, der havde været i den situation, som jeg var i, da jeg var formand for Socialdemokratiet, så havde dokumentaren været lidt ligegyldigt. Men det er det ikke, siger Helle Thorning-Schmidt.

- Det er et generelt tema i politik. Ikke bare i Danmark, men i hele verden. Og så er der også kvinder alle andre steder, som oplever, at de bliver behandlet anderledes, fordi de er kvinder.

Dokumentaren "Statsministeren Helle Thorning-Schmidt" kan ses på Viaplay.

/Ritzau/

FAKTA: Helle Thorning-Schmidts politiske karriere

* Helle Thorning-Schmidt har læst statskundskab på Københavns Universitet og har en kandidat i europæiske studier.

* Hendes politiske karriere begyndte, da hun i 1999 blev medlem af Europa-Parlamentet, hvor hun sad til 2004.

* I 2005 blev hun valgt som formandskandidat for Socialdemokratiet.

* Og Helle Thorning-Schmidt blev Danmarks første kvindelige statsminister i Danmark, hvilket hun var fra 2011 til 2015.

* Fra 2015 til 2016 var hun næstformand i Folketingets Præsidium.

* Derefter var hun færdig med politik, og hun begyndte i stedet at arbejde som direktør for Save the Children International med hovedsæde i London fra 2016 til 2019.

* I dag sidder Helle Thorning-Schmidt i bestyrelserne Oversight Board, Vestas og Edelman. Derudover holder hun foredrag.

* Hun har også skrevet bogen "Blondines betragtninger", som tager udgangspunkt i MeToo-debatten.

/ritzau/

Albertslund, 01/10/2023 - 08:00

Sofie Gråbøls mange meritter

* Sofie Gråbøl er autodidakt skuepsiller.

* Hun havde sin første filmrolle i 1986 i "Oviri" over for Hollywood-legenderne Donald Sutherland og Max von Sydow og udmærkede sig senere samme år i filmatiseringen af Tove Ditlevsens "Barndommens gade".

* Sofie Gråbøl har modtaget tre Bodil-statuetter, der uddeles af de Danske Filmkritikere: Bedste Kvindelige Birolle for førnævnte "Oviri" i 1987, Bedste Kvindelige Hovedrolle for "Sort høst" i 1994 og senest i år for Bedste Kvindelige Hovedrolle for sin præstation i "Rose".

* Hun har fået syv Robert-priser. Blandt for Årets Kvindelige Birolle i 2000 for "Den eneste ene" og i kategorien Årets Kvinde Hovedrolle I En Tv-serie for "Forbrydelsen" i 2013.

* Også internationalt har Sofie Gråbøl udmærket sig med roller i blandt andet "Fortitude" og "The Undoing".

/ritzau/

Læs Mere >>

Albertslund, 01/10/2023 - 08:00

Huset-aktuelle Sofie Gråbøl blev blæst bagover

ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Størstedelen af ansigterne på skærmen i DR-dramaet "Huset" er helt nye talenter, og det imponerede den erfarne skuespiller Sofie Gråbøl.

Som skuespiller får Sofie Gråbøl muligheden for at få et enestående indblik steder, som de færreste ellers får.

Som en del af forberedelsen til DR-dramaet "Huset" har Sofie Gråbøl været på workshop hos Kriminalforsorgen.

- Man har en eller anden idé om, at man godt ved, hvad der foregår i de her rimelig lukkede dele af systemet. Men det havde jeg ikke. Jeg tror, at jeg har baseret min opfattelse på nogle tv-serier og på en eller anden fornemmelse. Så for mig har det været virkelig interessant at sætte sig ind i denne her forholdsvis lukkede verden, siger Sofie Gråbøl.

- Vi berører jo nogle af de allermest grundlæggende dele af vores samfund - justitssystemet, som et fængsel er manifestationen af.

I "Huset" får fængslet, serien udspiller sig i, tre måneder til at få bugt med den dårlige omtale foranlediget af hierarkiet og handlen med stoffer, der dominerer blandt fangerne.

I front for fortællingen er fire fængselsbetjente, som ud over Sofie Gråbøl spilles af David Dencik, Charlotte Fich og Youssef Wayne Hvidtfeldt. Derudover er erfarne stjerner som Laura Christensen og Bjarne Henriksen også på rollelisten.

Og så udgjorde den i dag nedlagte Vridsløselille Fængsel i Albertslund, hvor størstedelen af optagelserne har fundet sted, en væsentlig faktor, fortæller Sofie Gråbøl.

- Bygningen har været en meget kraftig medspiller, synes jeg. Det parret med, at vi har sindssygt mange skuespillere med - nogle har spillet før, nogle har aldrig spillet før - har blæst mig bagover, siger den prisvindende skuespiller.

Størstedelen af ansigterne på skærmen er helt nye talenter, og det imponerede den rutinerede seriestjerne.

- De har været så sindssygt engagerede, modige, dygtige og har bragt en autenticitet med sig, siger Sofie Gråbøl.

- En del af dem kender også den verden fra deres eget liv. De har på en eller anden måde gjort, at alle os almindelige skuespillere, eller hvad man skal sige, virkelig har skullet stå på tæer, samtidig med at vi har fået sindssygt meget forærende.

Næste afsnit af "Huset" kan ses på DRTV fra fredag morgen og sendes på DR1 søndag klokken 20.00.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 08:00

FAKTA: Så langt bør du sidde fra dit tv

* 40 tommer tv: 2,4 meter (mindst 1,8 meter).

* 42 tommer tv: 2,5 meter (mindst 1,9 meter).

* 44 tommer tv: 2,6 meter (mindst 2,0 meter).

* 46 tommer tv: 2,7 meter (mindst 2,1 meter).

* 48 tommer tv: 2,8 meter (mindst 2,2 meter).

* 50 tommer tv: 2,9 meter (mindst 2,3 meter).

* 55 tommer tv: 3,2 meter (mindst 2,5 meter).

* 60 tommer tv: 3,4 meter (mindst 2,6 meter).

* 65 tommer tv: 3,6 meter (mindst 2,7 meter).

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 08:00

Hæng dit tv op rigtigt: Optimal højde for den bedste tv-oplevelse

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Hænger du dit tv op for højt på væggen? Det er der mange, som gør, lyder det fra filmoperatør.

Når der er blevet købt nyt tv, går diskussionen ofte på, hvor i rummet den smarteste placering af flimmerkassen er.

Men egentlig burde vi tale noget mere om, hvor højt oppe på væggen, vi hænger fjernsynet.

For det gør mange danskere nemlig forkert, lyder det fra Michael Berg, der er filmoperatør, biografdirektør i Birkerød Bio og direktør i det internationale filmdistributionsselskab United International Pictures.

- Mange sætter fladskærme op midt på væggen i hjemmet. Men det gør, at du ender med at kigge op for at se tv'et, siger han.

- I virkeligheden skal tv'et langt længere ned mod gulvet.

Ifølge filmoperatøren skal tv'et hænges op i sådan en højde, at du får tv'ets midte lige ud for dine øjne, når du sidder ned i sofaen.

På den måde sikrer du dig, at I hverken skal kigge op eller ned for at følge med.

- Den grundlæggende regel er, at tv'et skal placeres fra gulvet og så en tredjedel op på væggen. Placerer du den i midten vil det være alt for højt oppe, siger Michael Berg.

Det er selvfølgelig også en smagssag, hvor du ønsker at hænge dit tv, men dine præferencer er sandsynligvis påvirket af, hvor i verden du kommer fra. Sådan lyder det fra Rasmus Larsen, der er direktør for teknologimediet flatpanels.dk.

- Amerikanerne hænger gerne deres skærme højt, men det er ofte et praktisk hensyn i forhold til placeringsmuligheder eksempelvis over pejsen, fortæller Rasmus Larsen.

- De undersøgelser, som jeg er bekendt med, viser, at det ikke er sundt for nakken at kigge opad, idet det belaster nakkemusklerne og kan give nakkesmerter og hovedpine.

Herhjemme har vi for vane at gøre tingene en smule anderledes, lyder det. Her hænger vi typisk tv'et lidt lavere.

- I Europa har vi en anden tilgang, der er mere på linje med, hvordan vi også arbejder foran vores PC-skærme, siger han.

Lig med Michael Berg anbefaler Rasmus Larsen derfor, at du placerer dit tv ud fra dit synsfelt.

- Mit råd er, at når man sidder i sin sofa eller sine lænestole i stuen, så skal skærmens midterfelt være nogenlunde lige ud for synsfeltet eller en tak under, forklarer han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv