Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 29/03/2025 - 01:48

Løkke efter Vance-besøg i Grønland: Vi sætter ikke pris på jeres tone

Vi er åbne for at diskutere en større amerikansk tilstedeværelse i Grønland, siger Løkke efter Vance-besøg.

Af: /ritzau/

Vi er åbne for kritik, men vi sætter ikke pris på den tone, den leveres i.

Det siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) i en video, som han har delt på X natten til lørdag, få timer efter USA's vicepræsident J.D. Vances besøg i Grønland.

- Det er ikke sådan, man taler til sine tætte allierede. Jeg anser stadig Danmark og USA for at være tætte allierede, siger Løkke i videoen.

Da J.D. Vance fredag besøgte den amerikanske militærbase Pituffik Space Base, sendte han en kraftig kritik i retning mod Danmark.

I en tale på militærbasen sagde han, at basen er "mindre sikker, end den var for 30-40 år siden, da nogle af vores allierede ikke har holdt trit".

- Vores budskab til Danmark er meget enkelt: I har ikke gjort et godt stykke arbejde for befolkningen i Grønland, lød det fra Vance.

Lars Løkke Rasmussen siger i videoen natten til lørdag, at han respekterer, at USA har behov for en større militær tilstedeværelse i Grønland.

- Vi - Danmark og Grønland - er meget åbne for at diskutere det her med jer med et åbent sind, siger Løkke.

/ritzau/

Storbritannien, 09/04/2025 - 12:29

Kong Charles har 20-års bryllupsdag efter hård tid

Chris Jackson/Ritzau Scanpix

Selv om kong Charles og dronning Camilla har været gift i to årtier, går deres relation helt tilbage til 1970'erne. Det har medført en del drama.

Den britiske monark, kong Charles, har 20-års bryllupsdag med sin hustru, dronning Camilla.

Til tonerne af James Taylors "How Sweet It Is (To Be Loved By You)" markerer det britiske kongehus bryllupsdagen på sin officielle instagramprofil med en række billeder og klip fra parrets ægteskab.

På bryllupsdagen 9. april befinder parret sig i Italien, hvor de er på statsbesøg. Ugen forinden måtte kong Charles aflyse sine planer, fordi han oplevede bivirkninger fra den behandling, han får mod kræft.

Men statsbesøget i Italien gennemføres indtil videre som planlagt. Det er også i støvlelandet, at kong Charles og dronning Camilla er foreviget på en række nye portrætter, som det britiske kongehus har delt i anledning af parrets bryllupsdag.

Selv om kong Charles og dronning Camilla kan se tilbage på to årtier sammen som mand og kone, går deres relation helt tilbage til 1970'erne, hvor de færdedes i de samme kredse. De mødte angiveligt hinanden til en poloturnering.

Den royale romance er blevet skildret i Netflix-serien "The Crown", som beretter om ulykkelig kærlighed for parret, der dengang ikke måtte få hinanden. Angiveligt fordi hun var borgerlig og uden fine forældre, og han jo skulle have det rette parti, der passede til tronen.

Derudover var de begge i begyndelsen af 20'erne, og kong Charles, der dengang var prins, skulle i flåden.

Camilla Shand, som hun hed, fandt sammen med sin tidligere kæreste, officeren Andrew Parker Bowles. De blev gift i 1973 og fik en søn og en datter sammen.

Charles mødte i slutningen af 70'erne den unge Diana Spencer gennem hendes søster, som han på daværende tidspunkt havde en relation til.

De gik siden fra hinanden, og Charles og Diana blev i begyndelsen af 80'erne selv et par.

Den 32-årige Charles og den 19-årige Diana blev gift i sommeren 1981. Sammen fik de siden sønnerne prins William og prins Harry.

I 1996 kunne Charles' og prinsesse Dianas ægteskab ikke mere. Parret blev skilt under stor mediebevågenhed, og prinsesse Diana sagde efterfølgende i et interview, at der havde været tre personer i deres ægteskab.

Året efter omkom prinsesse Diana i en bilulykke i Paris med paparazzofotografer efter sig.

I 1999 forevigede fotografer det, der i årevis havde været en offentlighed hemmelig: Charles og Camilla, der forlod en fødselsdagsfest sammen.

I februar 2005 offentliggjorde det britiske kongehus, at parret skulle giftes. Vielsen fandt sted allerede to måneder efter ved en borgerlig ceremoni, der efterfølgende blev religiøst velsignet.

Selv om Camilla blev gift med den daværende tronarving, som bar tronfølgertitlen prinsen af Wales, brugte hun efterfølgende titlen hertuginde af Cornwall og ikke prinsesse af Wales som prinsesse Diana.

Dengang lød det, at når Charles en dag overtog tronen, ville Camilla bære titlen prinsessegemalinde.

Men i 2022 blev den udmelding ændret.

Storbritanniens daværende monark, dronning Elizabeth, udtrykte i anledning af sine 70 år på tronen ønske om, at Charles' hustru skulle bære dronningetitlen, når han en dag blev konge af Storbritannien.

Det blev han kort tid efter, da dronning Elizabeth gik bort i september 2022, 96 år gammel.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/04/2025 - 11:12

85 år efter besættelsen markerer kongehuset enden og freden

Kongehuset flager på halvt for at markere, at det er 85 år siden, Danmark blev besat.

Tidligt om morgenen 9. april 1940 trængte tyske tropper ind over grænsen og indledte en besættelse, der skulle vise sig at vare godt fem år, under Anden Verdenskrig.

Onsdag - 85 år efter den tyske invasion - markeres dagen på Amalienborg akkompagneret med et symbol på, at besættelsen ikke varede evigt.

Således flager kongehuset på halvt onsdag på Amalienborg og en række andre steder i landet.

- Klokken 12 stryges flaget til tops som et stille symbol på, at besættelsen ikke varede ved. Den sluttede som bekendt efter fem år og en lille måneds tid, skriver kongehuset på Instagram efterfulgt af et lille dansk flag.

Kort efter at grænsen i Sønderjylland blev overskredet, fulgte tyske landsætninger og angreb flere steder i Danmark.

Mens der udspillede sig skudvekslinger mellem danske gardere og tyske soldater på Amalienborg Slotsplads, mødtes daværende kong Christian X, den daværende statsminister, Thorvald Stauning, og flere ledende ministre.

Ministrene og kongen overgav sig samme morgen og indgik senere den omstridte samarbejdspolitik med den tyske besættelsesmagt.

Selv om det er 85 år siden, at tyske jagerfly kastede flyveblade ud over Danmark, hvor der stod, at Danmark var besat, er danskernes interesse i at lære om Anden Verdenskrig intakt.

Interessen for de fem krigsår er steget på baggrund af de seneste års krige og globale uro. Det viser en meningsmåling, der er foretaget af Norstat for Kristeligt Dagblad.

Et repræsentativt udvalg af danskerne er blevet spurgt til interessen i besættelsen i undersøgelsen. 51 procent har givet udtryk for, at interessen er steget, skriver dagbladet.

Den 4. maj om aftenen i 1945 blev den tyske overgivelse bekendtgjort.

Danskerne fejrede budskabet ved at rive mørklægningsgardinerne ned og sætte lys i vindueskarmene.

Siden er det blevet en tradition, at man sætter lys i vinduerne den 4. maj om aftenen for at mindes krigens afslutning.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 09/04/2025 - 09:00

FAKTA: Mærk din krop

* Når du flytter fokus fra din hjerne til din krop, kan du opleve, at der dukker spændinger eller følelser op, du ikke var forberedt på.

* Sker det, er der ingen grund til at blive bange eller bekymret. Prøv blot at registrere, hvad der sker, og betragt det som information, din krop giver dig.

* Øvelsen kropsskanning, hvor du gennemgår kroppen del for del, er et godt sted at begynde, hvis du gerne vil øve dig i at være mere til stede i din krop.

* Næste skridt kan være en siddende meditation. Det vil sige at sidde helt stille i længere tid ad gangen og øve dig i ikke at lade dig distrahere af hverken den uro, der foregår rundt om dig eller inden i dig.

Kilde: Lone Fjorback, der er leder af Dansk Center for Mindfulness ved Aarhus Universitet.

Læs Mere >>

, 09/04/2025 - 09:00

Fire øvelser til kroppen der giver ro i hovedet

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Sæt din lid til din krop, når tankerne og bekymringerne stikker af, lyder rådet fra både forsker og yogalærer.

En sitrende uro i verden og hverdagens evige hamsterhjul af gøremål kan få tankerne til at gå i selvsving.

Ved at flytte fokus ned i din krop kan du dog få mere ro på overetagen. Her får du fire fysiske øvelser fra yogaens verden, der giver din hjerne en pause.

1) Lys din krop op indefra.

Lad roen sænke med den afspændende øvelse kropsskanning.

Den anbefales af forsker og læge Lone Fjorback, der er leder af Dansk Center for Mindfulness ved Aarhus Universitet.

Her lægger du dig ned på gulvet, lukker øjnene og gennemgår langsomt din krop fra top til tå.

- Opmærksomheden fungerer som en lommelygte, der lyser forskellige steder hen. Fra fødderne op gennem benene, armene, før du til sidst når op til hovedet, siger Lone Fjorback.

Under øvelsen flytter du dermed din bevidsthed væk fra tankerne og ned i kroppen og åndedrættet, som du samtidig prøver at sende helt ned i bunden af maven.

Du kan finde gratis guidede kropsskanningsøvelser på Dansk Center for Mindfulness' hjemmeside.

Centeret kører i øvrigt i øjeblikket et tiltag, hvor du hver dag digitalt kan deltage i 12 minutters gratis guidet meditation. Det løber frem til uge 24.

2) Smelt dit hjerte.

Cathrine Koefoed, der er selvstændig yogalærer og indehaver af det digitale yogaunivers "Cathrine Yoga", peger på en stilling, hun har døbt smeltende hjerte.

Her sætter du knæene i gulvet og lader hænderne søge frem foran an dig, til din pande når underlaget. Hold numsen højt hævet, mens brystkassen søger nedad.

- Øvelsen hjælper med at slippe spændinger i netop den øvre del af kroppen, fortæller hun.

Samtidig har du hovedet nedad, hvilket øger blodtilførslen til hovedet.

- Det har en god effekt i forhold til at få ro og grounding i kroppen, siger Cathrine Koefoed.

3) Brækket vinge.

Fra smeltende hjerte kan du bevæge dig over i stillingen brækket vinge.

Det gør du blot ved at lade din ene arm glide ind under den anden og ud til siden. Drej hovedet i samme retning som armen, og læg den ene kind i gulvet. Skift arm efter et par minutter.

- Den er god til skuldrene og skulderbladene. Alt det ansvar, vi har taget på skuldrene, kan vi lette lidt med denne her stilling, lyder det fra Cathrine Koefoed.

4) Hjorten.

Hele din krop kommer i spil med stillingen hjorten. Du begynder siddende på dine underben - gerne på en træningsmåtte.

Herfra drejer du begge ben mod højre, så venstre underben ligger parallelt med den lange side af måtten, mens højre underben flugter med den korte side af måtten.

Lad overkroppen søge nedad, så den til sidst hviler mod underlaget. Hvil eventuelt din venstre kind mod dine overarme.

- Hjorten er rigtig god, fordi den twister kroppen. Du kan med fordel ligge syv minutter på hver side. Twistet gør, at du får ro på nervesystemet, fortæller Cathrine Koefoed.

For nogle kan det være svært at ligge stille i én stilling så længe ad gangen. Ved at koncentrere dig om dit åndedræt kan du dog aflede dine tanker, så de ikke myldrer ukontrolleret afsted.

- Det kan hjælpe at tælle til fire på hver indånding og til fem på hver udånding, så du har åndedrættet som et fokuspunkt, lyder rådet fra Cathrine Koefoed.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek