København, 09/04/2025 - 11:12
85 år efter besættelsen markerer kongehuset enden og freden
Kongehuset flager på halvt for at markere, at det er 85 år siden, Danmark blev besat.
Af: /ritzau/
Tidligt om morgenen 9. april 1940 trængte tyske tropper ind over grænsen og indledte en besættelse, der skulle vise sig at vare godt fem år, under Anden Verdenskrig.
Onsdag - 85 år efter den tyske invasion - markeres dagen på Amalienborg akkompagneret med et symbol på, at besættelsen ikke varede evigt.
Således flager kongehuset på halvt onsdag på Amalienborg og en række andre steder i landet.
- Klokken 12 stryges flaget til tops som et stille symbol på, at besættelsen ikke varede ved. Den sluttede som bekendt efter fem år og en lille måneds tid, skriver kongehuset på Instagram efterfulgt af et lille dansk flag.
Kort efter at grænsen i Sønderjylland blev overskredet, fulgte tyske landsætninger og angreb flere steder i Danmark.
Mens der udspillede sig skudvekslinger mellem danske gardere og tyske soldater på Amalienborg Slotsplads, mødtes daværende kong Christian X, den daværende statsminister, Thorvald Stauning, og flere ledende ministre.
Ministrene og kongen overgav sig samme morgen og indgik senere den omstridte samarbejdspolitik med den tyske besættelsesmagt.
Selv om det er 85 år siden, at tyske jagerfly kastede flyveblade ud over Danmark, hvor der stod, at Danmark var besat, er danskernes interesse i at lære om Anden Verdenskrig intakt.
Interessen for de fem krigsår er steget på baggrund af de seneste års krige og globale uro. Det viser en meningsmåling, der er foretaget af Norstat for Kristeligt Dagblad.
Et repræsentativt udvalg af danskerne er blevet spurgt til interessen i besættelsen i undersøgelsen. 51 procent har givet udtryk for, at interessen er steget, skriver dagbladet.
Den 4. maj om aftenen i 1945 blev den tyske overgivelse bekendtgjort.
Danskerne fejrede budskabet ved at rive mørklægningsgardinerne ned og sætte lys i vindueskarmene.
Siden er det blevet en tradition, at man sætter lys i vinduerne den 4. maj om aftenen for at mindes krigens afslutning.
/ritzau/