Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Washington D.C., 27/06/2025 - 17:24

Højesteret begrænser dommeres magt til at bremse Trump

Landsdækkende påbud rækker ud over det mandat, Kongressen har givet føderale domstole, mener USA's Højesteret.

Saul Loeb/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

USA's Højesteret har fredag begrænset føderale dommeres magt til at omgøre præsident Donald Trumps ordrer.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Fredagens afgørelse fra USA's øverste domstol ses som en stor sejr for Trump-administrationen, skriver medierne BBC og AFP.

Præsidenten selv er da også hurtigt ude og erklære sejr i et opslag på sit sociale medie, Truth Social.

- KÆMPE SEJR i USA's Højesteret!, skriver han og varsler samtidig et pressemøde i Det Hvide Hus fredag klokken 17.30 dansk tid.

Afgørelsen i USA's Højesteret faldt i forbindelse med en juridisk strid om Trumps forsøg på at begrænse nyfødtes ret til amerikansk statsborgerskab.

Et af de første dekreter, som præsidenten underskrev, efter at han var tiltrådt i januar, var et opgør med denne rettighed.

Kritikere siger, at det er i strid med forfatningen at fratage nyfødte deres ret til amerikansk statsborgerskab.

Højesterettens afgørelse fredag handler ikke om dette spørgsmål, men sætter rammerne for, hvad lavere domstole kan afgøre.

I en afgørelse med stemmerne 6-3 erklærede Højesteret, at landsdækkende påbud udstedt af distriktsdommere "sandsynligvis overstiger den rimelige myndighed, som Kongressen har givet de føderale domstole".

Det konservative flertals beslutning møder kritik fra Sonia Sotomayor, som er en af de tre liberale højesteretsdommere, der er imod afgørelsen.

- Flertallet ignorerer fuldstændig, hvorvidt præsidentens dekret er i overensstemmelse med forfatningen, siger hun ifølge Reuters.

Flertallet "fokuserer i stedet udelukkende på spørgsmålet om, hvorvidt føderale domstole har mandat til at udstede universelle påbud", mener hun videre.

Dommere ved lavere retsinstanser har i flere tilfælde blokeret for mange af de dekreter, præsidenten har udstedt.

Højesteretten har et flertal af konservative dommere.

De tre, der var imod at begrænse de lavere domstoles muligheder for at begrænse præsidentens påbud, betragtes som liberale.

I sin første embedsperiode udpegede Trump tre af de ni dommere, som i dag udgør højesteretten. De tre betragtes som meget konservative.

/ritzau/

Washington D.C., 30/06/2025 - 18:27

USA annullerer punkduos visa efter antiisraelske råb på Glastonbury

Yui Mok/Ritzau Scanpix

Punkgruppen Bob Vylan skulle på tour i USA i efteråret, men er ikke velkommen efter optræden på festival.

USA's udenrigsministerium har annulleret den britiske punkgruppe Bob Vylans amerikanske visa, efter at duoen råbte antiisraelske slagord fra scenen på den britiske festival Glastonbury i weekenden.

Det skriver den amerikanske viceudenrigsminister, Christopher Landau, på det sociale medie X.

- Udenrigsministeriet har trukket de amerikanske visa til medlemmerne af bandet Bob Vylan tilbage som følge af deres hadefulde tirade på Glastonbury.

- Udlændinge, som hylder vold og had, er ikke velkomne i vores land, skriver Christopher Landau.

Bob Vylan havde planlagt en koncertturné i USA i oktober og november.

Bobby Vylan, der er det ene af Bob Vylans to medlemmer, fik publikum til at råbe med, da han fra scenen på Glastonbury lørdag råbte "befri, befri Palæstina" og "død, død over IDF" med henvisning til Israels militær.

Også den irske rapgruppe Kneecap udnyttede sin optræden på Glastonbury til at udtrykke sin modstand mod Israel. Et af gruppens medlemmer, Mo Chara, proklamerede under koncerten, at "Israel er krigsforbrydere".

Herefter råbte han "befri, befri Palæstina".

Britisk politi oplyser mandag ifølge nyhedsbureauet AFP, at det har åbnet en egentlig efterforskning af de to episoder.

Det sker, efter at politiet har gennemset videomateriale og lydoptagelser fra koncerterne, lyder det i en udtalelse.

Britiske politikere og ledende figurer i musikindustrien havde inden Glastonbury opfordret festivalens arrangører til at droppe Kneecaps optræden, fordi Mo Chara i maj blev tiltalt for terrorisme.

Ifølge anklagerne har han under en koncert medbragt et flag, der repræsenterer den iranskstøttede militante gruppe Hizbollah.

Storbritannien anser Hizbollah for at være en terrororganisation.

Mo Chara, der har det borgerlige navn Liam O'Hanna, nægter sig skyldig.

Mange af de 30.000 gæster, der overværede Kneecaps optræden på Glastonbury, havde medbragt palæstinensiske flag. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Efter Kneecaps og Bob Vylans koncerter skrev den israelske ambassade i Storbritannien i en udtalelse, at den var "dybt foruroliget over den provokerende og hadefulde retorik, der blev udtrykt på scenen på Glastonbury Festival".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 30/06/2025 - 15:37

Dansk tv-vært sygemeldt efter kraniebrud

Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Søndag fortalte den rutinerede tv-vært Karen-Helene Hjorth, at hun havde været ude for en cykelulykke. Nu melder hun ud om sin tilstand.

En cykeltur blev skæbnesvanger for den 48-årige tv-vært Karen-Helene Hjorth.

Søndag opslog nyhedsværten et billede på sin instagramprofil, hvor hun ligger i en hospitalsseng med, hvad der ligner et sæbeøje.

Nu fortæller hun til Ekstra Bladet, at hun i forbindelse med cykelulykken har pådraget sig et lille kraniebrud. Derudover har hun fået en hjernerystelse og er forslået over det meste af kroppen.

- Det skete på cykel i for høj fart. Både jeg og min medpassager blev slynget af cyklen, så det er lidt et mirakel, at der ikke er gået mere galt, for ingen af os havde hjelm på. Det har vi fra nu af, skriver hun i en besked til Ekstra Bladet mandag.

Grunden til, at hun havde en passager med, er, at ulykken skete på en ladcykel. Han pådrog sig en brækket arm og var mere bekymret for tv-værten.

Hun er i skrivende stund indlagt, men håber på at blive udskrevet senere mandag.

Indtil videre er Karen-Helene Hjorth sygemeldt fra TV 2 til midten af august.

Journalisten har været tv-vært siden 2003 og en fast del af værtsgruppen på TV 2 News siden 2009.

Sammen med sin eksmand har hun en 12-årig datter, Anna-Klara.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 01/07/2025 - 10:00

FAKTA: Vær påpasselig som gravid eller ammende

* Vil man være ekstra forsigtig i forhold til sin udsættelse for hormonforstyrrende stoffer, kan man vælge produkter med Svanemærket. De må ikke indeholde stoffer, der er på EU's liste over mistænkte hormonforstyrrende stoffer.

* Det er særligt vigtigt at være opmærksom på sin udsættelse for kemikalier, hvis man er gravid eller ammende. Her anbefaler Miljøstyrelsen, at man vælger Svanemærket kosmetik og i øvrigt begrænser forbruget af kosmetiske produkter så meget som muligt.

* Kan man ikke finde en svanemærket variant, kan man forsøge at undgå triclosan, propylparaben, bytulparaben, isopropylparaben og isobutylparaben, hvis man vil være ekstra forsigtig.

Kilde: Miljøstyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 01/07/2025 - 10:00

Her kan du stadig støde på forbudte solfiltre

Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Solcremer bliver tjekket for potentielt hormonforstyrrende stoffer. Men et forbud betyder ikke, at produkterne straks fjernes fra hylderne.

Solcreme er en vigtig del af din beskyttelse mod solens skadelige uv-stråler. Samtidig er det godt at have fokus på, hvad du smører dig ind i.

1. juli træder et EU-forbud i kraft, der forbyder uv-filteret homosalate i solcremer til kroppen. Det sker, da stoffet er mistænkt for at have en hormonforstyrrende effekt.

Det betyder, at uv-filteret ikke længere må være i kropsprodukter på hylderne. Men der er ikke tale om et totalforbud, fortæller Stine Müller, der er projektleder hos Forbrugerrådet Tænk Kemi.

- Uv-filteret må stadig gerne være i produkter til ansigtet som ansigtssolcremer eller i dagcremer med uv-filter, fortæller hun.

Det skyldes, at ansigtsprodukter bliver brugt på et langt mindre område, så udsættelsen for stoffet er mindre, og derfor boner det ikke ud på samme måde i myndighedernes sikkerhedsvurderinger som kropscremer.

Stod det til Forbrugerrådet Tænk Kemi skulle det dog slet ikke være i nogen produkter - heller ikke til ansigtet.

- Selv om det enkelte produkt er sikkert at bruge, ved vi, at man bliver udsat for mange forskellige hormonforstyrrende stoffer, og her vil en ansigtscreme med homosalate også bidrage til udsættelsen, siger Stine Müller.

Homosalate er ikke det eneste solfilter, EU vil have udryddet fra solcremehylderne.

I maj 2025 blev uv-filteret 4-MBC forbudt, fordi det vurderes at være hormonforstyrrende. 4-MBC er kort for det knap så mundrette 4-Methylbenzylidene Camphor.

Men selv om det ikke længere er tilladt at bruge UV-filteret, og virksomheder ikke må sætte nye kosmetiske produkter med indhold af 4-MBC på EU-markedet, så er det ikke ensbetydende med, at du ikke kan komme til at smøre dig ind i det.

Virksomhederne har nemlig en periode til at nå at indrette sig, og derfor må produkter med det nu forbudte filter være på hylderne frem til 1. maj 2026.

Miljøstyrelsen har i mange år frarådet at bruge solfiltret til børn under 12 år, gravide og ammende.

- Stoffet virker hormonforstyrrende på skjoldbruskkirtlen. Hvis et produkt indeholder 4-MBC, skal det stå på indholdsdeklarationen med navnet 4-Methylbenzylidene Camphor, oplyser Miljøstyrelsen på sin hjemmeside.

Produkter med Svanemærket må ikke indeholde stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, og man kan derfor heller ikke finde 4-MBC i produkterne.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har ikke set ret mange produkter med indhold af 4-MBC i deres test de seneste år.

- Det er måske, fordi myndighederne har været relativt tydelige i deres opfordring til ikke at bruge det stof. Det har kun været i enkelte produkter, men derfor er det alligevel vigtigt at få forbuddet, siger Stine Müller.

Anderledes ser det dog ud på onlinemarkedspladser, hvor rådet i en undersøgelse fandt indholdsstoffet i tre ud af seks produkter.

Forbrugerrådet Tænk Kemi anbefaler, at man ikke køber solcreme på onlineplatforme og -markedspladser som Temu, da man typisk handler direkte med virksomheder uden for EU, hvor der ikke gælder samme regler og forbud mod skadelige indholdsstoffer.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek