01/07/2025 - 10:00
Her kan du stadig støde på forbudte solfiltre
Solcremer bliver tjekket for potentielt hormonforstyrrende stoffer. Men et forbud betyder ikke, at produkterne straks fjernes fra hylderne.
Vibeke Toft/Ritzau Scanpix
Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus
Solcreme er en vigtig del af din beskyttelse mod solens skadelige uv-stråler. Samtidig er det godt at have fokus på, hvad du smører dig ind i.
1. juli træder et EU-forbud i kraft, der forbyder uv-filteret homosalate i solcremer til kroppen. Det sker, da stoffet er mistænkt for at have en hormonforstyrrende effekt.
Det betyder, at uv-filteret ikke længere må være i kropsprodukter på hylderne. Men der er ikke tale om et totalforbud, fortæller Stine Müller, der er projektleder hos Forbrugerrådet Tænk Kemi.
- Uv-filteret må stadig gerne være i produkter til ansigtet som ansigtssolcremer eller i dagcremer med uv-filter, fortæller hun.
Det skyldes, at ansigtsprodukter bliver brugt på et langt mindre område, så udsættelsen for stoffet er mindre, og derfor boner det ikke ud på samme måde i myndighedernes sikkerhedsvurderinger som kropscremer.
Stod det til Forbrugerrådet Tænk Kemi skulle det dog slet ikke være i nogen produkter - heller ikke til ansigtet.
- Selv om det enkelte produkt er sikkert at bruge, ved vi, at man bliver udsat for mange forskellige hormonforstyrrende stoffer, og her vil en ansigtscreme med homosalate også bidrage til udsættelsen, siger Stine Müller.
Homosalate er ikke det eneste solfilter, EU vil have udryddet fra solcremehylderne.
I maj 2025 blev uv-filteret 4-MBC forbudt, fordi det vurderes at være hormonforstyrrende. 4-MBC er kort for det knap så mundrette 4-Methylbenzylidene Camphor.
Men selv om det ikke længere er tilladt at bruge UV-filteret, og virksomheder ikke må sætte nye kosmetiske produkter med indhold af 4-MBC på EU-markedet, så er det ikke ensbetydende med, at du ikke kan komme til at smøre dig ind i det.
Virksomhederne har nemlig en periode til at nå at indrette sig, og derfor må produkter med det nu forbudte filter være på hylderne frem til 1. maj 2026.
Miljøstyrelsen har i mange år frarådet at bruge solfiltret til børn under 12 år, gravide og ammende.
- Stoffet virker hormonforstyrrende på skjoldbruskkirtlen. Hvis et produkt indeholder 4-MBC, skal det stå på indholdsdeklarationen med navnet 4-Methylbenzylidene Camphor, oplyser Miljøstyrelsen på sin hjemmeside.
Produkter med Svanemærket må ikke indeholde stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, og man kan derfor heller ikke finde 4-MBC i produkterne.
Forbrugerrådet Tænk Kemi har ikke set ret mange produkter med indhold af 4-MBC i deres test de seneste år.
- Det er måske, fordi myndighederne har været relativt tydelige i deres opfordring til ikke at bruge det stof. Det har kun været i enkelte produkter, men derfor er det alligevel vigtigt at få forbuddet, siger Stine Müller.
Anderledes ser det dog ud på onlinemarkedspladser, hvor rådet i en undersøgelse fandt indholdsstoffet i tre ud af seks produkter.
Forbrugerrådet Tænk Kemi anbefaler, at man ikke køber solcreme på onlineplatforme og -markedspladser som Temu, da man typisk handler direkte med virksomheder uden for EU, hvor der ikke gælder samme regler og forbud mod skadelige indholdsstoffer.
/ritzau fokus/