Sommerens sidste måned byder på masser af muligheder for at motionere dine grønne fingre. For eksempel er det et oplagt tidspunkt at plante nye jordbærplanter.
Det siger Anne Stine Bruun, der er landskabsarkitekt og havefaglig rådgiver hos Haveselskabet, som er en landsdækkende forening for haveejere.
- Efter tre-fire år begynder jordbærplanterne at få små og dårlige bær, og så skal de skiftes ud med nogle nye. Det kan man gøre ved at købe nye planter eller ved at tage udløberne fra de gamle planter og plante dem i ny jord, fortæller hun.
Fra jordbærbedet kan du løfte blikket og gå en tur blandt havens afblomstrede stauder for at høste deres frø. Det kan for eksempel være stjerneskærm, blåhat eller sporebaldrian. Tøm eventuelt de tørrede frøstande ned i små papirsposer, og skriv på, hvilken plante frøene kommer fra, før du lægger dem til opbevaring et mørkt og tørt sted.
- Det er en hurtig måde at få mange planter på, lyder det fra Anne Stine Bruun.
I køkkenhaven byder augustkalenderen på gødning af knoldselleri, kål og porrer. Det fortæller havebogsforfatter Yen Frydensberg Egebak, der sammen med sin familie dyrker grøntsager året rundt på en nedlagt æblegård på Fyn.
- I august og september regner det typisk mere, samtidig med at vi stadig har varme i jorden. Det betyder, at det er tid til gødning af de kål, vi regner med at høste i løbet af efteråret og vinteren, siger hun.
Har du løg eller hvidløg, som du endnu ikke har hevet op, så er august i øvrigt sidste chance for at gøre det. Når det er gjort, kan du eventuelt så salat, dild, koriander, spinat, vårsalat og rucola. Du kan også lige nøjagtig nå at så sæsonens sidste portion buskbønner.
Inde i drivhuset opfordrer Yen Frydensberg Egebak dig til at gennemgå tomatplanterne for svampesygdommen skimmel.
- Luft godt ud i drivhuset, og fjern alle blade, der ligner, at de er ramt af skimmel eller i det hele taget ser syge ud. Sørg også for at plukke alle de ramte tomater, så de ikke hænger og rådner og smitter de andre planter, råder hun.
Tomatplanter på friland kan i samme ombæring med fordel beskæres, så der kommer mere luft i planterne, hvilket gør det sværere for skimlen at få fat.
Planlægger du vinterdyrkning af grøntsager, kan du allerede tage hul på forspiringen i august. På dette tidspunkt af året forspirer Yen Frydensberg Egebak blandt andet spinat, rucola, vårsalat, radiser, mizuna, pak choi og senneper.
- Alle asiatiske bladgrøntsager kan man forspire i august, siger hun.
/ritzau fokus/