Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 03/06/2025 - 10:56

Thomsen debuterer som dansk landstræner i sin hjemby

Helle Thomsen debuterer som landstræner for Danmark i testkamp mod Island i Frederikshavn.

Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Når Helle Thomsen får debut i spidsen som træner for kvindernes håndboldlandshold, sker det i hendes hjemby, Frederikshavn.

Det oplyser DanskHåndbold på sin hjemmeside.

Modstanderen i Arena Nord bliver Island i en testkamp 20. september.

Thomsen ser frem til sin første opgave med holdet.

- At det så lige bliver i Frederikshavn, hvor jeg stadig har hjemme, når jeg er i Danmark, og har fået hele min håndboldopvækst, gør det bare til noget helt særligt, siger Helle Thomsen.

Testmodstanderen deltager ligesom Danmark ved VM i december.

- Island er en god modstander at møde. Det er et hold, som vi selvfølgelig skal slå, men det vigtigste er, at jeg kommer lidt tættere på holdet og lærer dem at kende, så vi kan finde en god rytme sammen, inden VM begynder.

I Frederikshavn ser Arena Nords administrerende direktør, Per Malmberg, frem til at tage imod bysbarnet.

- Helle Thomsen havde som spiller en stor tid i Frederikshavn F.I. i 90’erne, hvor klubben opnåede placeringer i top fire næsten ti år i træk og blandt andet vandt både sølv- og bronzemedaljer, lyder det fra Per Malmberg.

Thomsen blev i april præsenteret som ny landstræner efter Jesper Jensen. Hun har tidligere været landstræner for Holland og Sverige.

Aktuelt er hun træner for CSM Bucuresti, og det fortsætter hun med ved siden af landstrænerjobbet det første år.

/ritzau/

København, 13/07/2025 - 08:00

Dansk stjerne: Jeg kan andet end at være et dumt svin

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Joachim Knop er i årevis blevet stemplet som arrogant. Nu viser han nye sider af sig selv, når han skal få folk til at grine.

Joachim Knop har ofte følt sig fanget og sat i bås.

I en periode levede han i skyggen af den arrogante Peter, som han har spillet i filmene om "Anja og Viktor", og han har flere gange siden fået besked på at skrue ned for "Hellerup-dialekten" - på trods af, at han hele livet har boet på Østerbro i København.

- Folk troede, at jeg helt sikkert var ligesom Peter i virkeligheden, lyder det fra Joachim Knop.

- Jeg prøvede at fortælle, at der altså var mange andre ting, som jeg syntes var sjovt. Jeg ville gerne vise verden, at jeg kunne noget andet end at være et dumt svin, siger skuespilleren.

Selv om Joachim Knop af mange nok er mest kendt for rollen som Peter i "Anja og Viktor", så har den danske skuespiller haft en del andre roller på film og tv, siden han i 1991 debuterede i dramaet "Drengene fra Sankt Petri".

Og foruden en lang skuespillerkarriere, så gør han sig også som operasanger.

I år 2000 blev han uddannet fra Operaakademiet på Det Kongelige Teater i København, hvor han også mødte sin hustru, den norske operasanger Tuva Semmingsen. De to blev gift i 2002 og har sammen tre børn.

Og sangkundskaberne er også kommet Joachim Knop til gode i skuespilkarrieren, når han medvirker i diverse musicals.

Nu træder han endnu en gang ind på musicalscenen, når han skal spille den forheksede hushovmester Cogsworth i musicaludgaven af "Skønheden og udyret", der premierer på Det Kongelige Teater 8. juli.

- Mange vil sikkert sige, at ham her hushovmesteren er skræddersyet til min personlighed. Han er sådan et ordensmenneske. Alt skal hele tiden være i orden, og han taler sikkert lidt for pænt, og på den måde skal jeg ikke ændre så meget ved mig selv.

- Jeg taler jo pænt - det får jeg fandeme altid at vide. Så det er dejligt, at jeg ikke skal tænke så meget over den del. Nu skal jeg bare få knæene til at holde.

Den 53-årige entertainer har nemlig lovet instruktøren, at han vil rende rundt på sine knæ ved de kommende forestillinger.

Og det er ikke det eneste løfte, som Joachim Knop har givet.

- Vi har lovet instruktøren, at vi skal være de sjove i forstillingen. Og det forpligter, siger han og tilføjer:

- Normalt får jeg at vide, at jeg skal være ham, der synger pænt, men nu skal jeg være sjov.

Han bliver på Gamle Scene genforenet med Anja, når han endnu en gang skal spille over for Sofie Lassen-Kahlke, der i musicalen indtager rollen som den fortryllede tekande, Mrs. Potts

De to har ad flere omgange spillet over for hinanden - blandt andet i de fem Anja og Viktor-film, hvor de særligt i seriens første film, "Kærlighed ved første hik", bruger meget tid sammen.

Og stjerneskuespilleren håber, at de kan få publikum til at grine, men han ønsker også, at de skal gå fra forestillingen med en påmindelse om, at det er det indre, der er det vigtigste.

- Jeg ved godt, at alle mennesker går og får lavet nye læber og bryster, men man kan faktisk også godt arbejde lidt med alt det, der er inde bag alt det lort.

- Det er da fint nok, at folk ser godt ud, men det må ikke være facade det hele, folk er fandeme blevet så forfængelige. Pil hellere lidt ved det indre. Det er det, der er sjovest i længden, det andet bliver man hurtigt træt af.

Det budskab forsøger Joachim Knop at give videre til publikum, når "Skønheden og udyret - the musical" fra 8. juli til 9. august opføres på Det Kongelige Teater.

Efter spilleperioden i København kan man opleve musicalen i Aalborg, Randers, Esbjerg, Vejle, Holstebro, Aarhus og Odense.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 12/07/2025 - 08:00

Dansk kendis: Jeg gik rundt med konstant dårlig samvittighed

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Musicalstjernen Xenia Lach-Nielsen må erkende, at arbejdet på scenen ofte udspiller sig, når alle andre har fri.

Når musicalstjernen Xenia Lach-Nielsen 31. december synger årets sidste nytårskoncert, kan hun se tilbage på et hæsblæsende 2025, hvor hun siden påske kun har haft 14 dages fri - samlet set.

- Hvis man ligesom helt inde i knoglerne er lavet af - nu siger jeg det meget højtragende - teaterets væsen, så kan man ikke undvære det. Jeg vil ikke sige, at det er et drug, men det er jo så sjovt!, siger hun.

Men med sådan et ekstrovert job kommer også behovet for det stik modsatte, når hun går fra scenen igen.

Alt socialt er sat på standby.

- Jeg skal have min søvn, og jeg skal have noget at spise. Og så er det faktisk nærmest det, lyder det fra Xenia Lach-Nielsen.

- Men så har jeg en hund, som nok kommer før alle andre. Også min mand. Men hun har jo ikke valgt at være hund hos mig, så hun skal bare have det godt! Ellers skal man ikke have et dyr. Men min mand er jo stor og voksen og laver selv en masse ting.

Privat er den 53-årige musicalstjerne gift med skuespilleren Peter Gantzler.

De har dannet par i efterhånden 30 år og mødte hinanden under indspilningerne af en film, hvor de skulle spille kærester.

Kort efter blev de det også privat.

- Det er ofte sådan, at han laver film og tv om dagen, og jeg spiller om aftenen. Det har været sådan hele vores liv. Det er bare vilkårene. Og heldigvis har jeg en mand, der forstår det, siger Xenia Lach Nielsen.

Sammen har de datteren Rosa på 26 år.

- Da min datter var yngre, gik jeg rundt med konstant dårlig samvittighed. Altså konstant! Nu er det slet ikke på det niveau, lyder det fra Xenia Lach-Nielsen om sine arbejdstider.

- Jeg savner selvfølgelig at være sammen med min datter. Men hun lever jo sit eget liv nu og er en voksen kvinde og gider ikke være sammen med mig hele tiden alligevel. Men det er 100 procent hende, jeg prioriterer, hvis jeg har et øjeblik.

Sommeren over har Xenia Lach-Nielsen stået på de skrå brædder i årets udgave af Tivolirevyen, som spiller sidste forestilling søndag 13. juli.

Inden stod hun på scenen i Sting-forestillingen "The Last Ship", og nu venter musicalen "Chess".

- Det er jo så utroligt sjovt at spille teater. Det er jo de mest fantastiske mennesker - som regel - og jeg går ikke på arbejde en eneste dag uden at grine røven ud af bukserne. Det er livsbekræftende!, siger Xenia Lach-Nielsen.

Men man kan heller ikke lave en musical eller en revy, hvis man ikke har det godt sammen, pointerer hun.

- Det er ikke muligt, simpelthen. Så du er hele tiden udfordret i din evne til at samarbejde, siger Xenia Lach-Nielsen og fortsætter:

- Man lærer enormt meget om andre, og man lærer enormt meget om sig selv. Hvor meget kan man klare? Hvad vil man stå model til? Hvor går ens grænser? Og så får man trænet sin hjerne i at huske, og man får udviklet sit talent. Hvis man har et.

Den autodidakte skuespiller debuterede i opsætningen af musicalen "Hair" på Betty Nansen Teatret på Frederiksberg i 1996.

Siden har hun medvirket i et væld af andre musicals og i teaterkoncerter. Men hun har også haft roller uden sang og musik.

Senest kunne hun ses i DR-dramaet "Generationer".

- Jeg er mere min egen kaptajn i branchen nu på grund af min alder og min kæmpe erfaring. Men derfor kan jeg godt sådan helt lille pige-agtigt tænke: "Ej, hvor er jeg heldig, at der er nogen, der overhovedet vil bruge mig!", samtidig med at jeg godt ved, hvad jeg er værd, siger Xenia Lach-Nielsen og fortsætter:

- Jeg synes, det er ret interessant med den alder, jeg har nu, i forhold til hvordan jeg var, da jeg var ung. Der kan jeg godt mærke, at jeg måske har kastet mig ud i nogle ting, som der ikke rigtigt var, hvad skal man sige, bund i, og som jeg er blevet ked af og bagefter har skullet samle mig selv op fra.

- I dag kan jeg fornemme, om noget vil være godt eller skidt for mig og for forestillingen. Jeg har noget erfaring og modenhed at byde ind med i forhold til at sige: "Jeg synes, vi skal gøre det på den her måde i stedet for".

Xenia Lach-Nielsen erkender også, at hun har lavet fejldispositioner - at hun har sagt nej til en rolle, som hun måske burde have takket ja til, da hun fik muligheden for det.

- Sådan laver man fejl hele tiden - det gør man jo i livet, altså i det hele taget, men det lærer man jo også noget af.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 13/07/2025 - 10:00

FAKTA: God pasning det første år giver pote

* Vær grundig med at passe krydderurterne det første år, de bliver plantet, så de får lov til at etablere sig. Passer du godt på krydderurterne det første år, skal du ikke gøre ret meget arbejde de næste.

* Det betyder eksempelvis, at hvis det ikke regner, skal du ud med vandkanden, for planterne har ikke udviklet et stort rodnet endnu. Det er du også nødt til at tænke over, hvis du skal være væk flere uger i sommerferien.

* Vand planterne én gang om ugen, hvis det ikke regner, eller hvis jorden er tør, når du mærker efter med en finger. Du skal ikke sjatvande. En tommelfingerregel er at vande med en fuld vandkande per kvadratmeter.

* Lav et jorddække, så planterne får lov til at etablere sig godt.

Kilde: Kristine Fenger, som er havebogsforfatter og uddannet filosof med speciale i miljøetik og naturhaver.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 13/07/2025 - 10:00

Udforsk oversete urter og bliv belønnet med duft, smag og summen

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Det er ikke nødvendigvis de mest kendte krydderurter, der er de mest spændende. Har du mod på at prøve noget nyt, venter der indbydende sanseindtryk.

Dild, purløg, basilikum, oregano og timian er fast inventar i de danske køkkenhaver og køkkener.

Men bevæger du blikket lidt ud over supermarkedets faste sortiment, kan du udvide dit krydderurte-repertoire til gavn for både øjet, næsen, munden og ikke mindst biodiversiteten.

Nogle af de velkendte krydderurter som basilikum og mynte findes ikke bare i den gængse version, men indeholder et hav af sorter, du kan gå på opdagelse i, fortæller Heidi Kirk Nissen, som er havebogsforfatter og redaktør på havenyt.dk.

- Jeg har syv-otte forskellige mynter. Det er ikke den mest almindelige, der er den mest spændende. Man kan for eksempel prøve chokolademynte til det søde køkken og til drinks, siger hun.

Det vækker genklang hos Kristine Fenger, som er havebogsforfatter og uddannet filosof med speciale i miljøetik og naturhaver.

Hun foreslår at prøve kræfter med basilikummynte, bergamottemynte, citronmynte eller solbærmynte.

- Basilikummynten er jeg rigtig glad for. Den har ikke det der tandpastaagtige i smagen, som mynte kan have. Man kan høste af den i store mængder, og den har en god og spændende smag, forklarer Kristine Fenger.

Inden for basilikum kan man prøve citronbasilikum, som er lidt finere i det, supplerer Heidi Kirk Nissen.

- Den bruger jeg ikke til pesto, men til frugtretter, marmelade og urtesirup, og man kan også bruge dens hvide blomster, fortæller hun.

Anisisop eller indianermynte, som den også kaldes, er en flerårig staude med lilla eller hvide blomster, som ikke kun er en fryd for øjet.

- Bierne er fuldstændig vilde med den. Den er pæn i blomsterbedet og højner biodiversiteten. Blomsterne og bladene smager af lakrids og en smule af mynte, hvis man virkelig smager efter, forklarer Heidi Kirk Nissen.

De fintsnittede blade kan spises rå som drys på salater, og blomsterne kan bruges på kager eller frugtsalater for at give et lakridsstrejf. Bladene kan også tørres og bruges til urtete.

Der findes også et bredt udvalg af salviesorter, der kan bidrage med vidt forskellige smage. Det gælder eksempelvis ananassalvie og solbærsalvie.

For at opnå den gyldne kombination af stort udbytte og minimal arbejdsindsats fremhæver Kristine Fenger, som til daglig driver virksomheden Blomst og Bønne samt butikken Verdens Mindste Planteskole, de flerårige krydderurter.

- De er nemmere, fordi de skal plantes én gang, og så har du dem måske i 5, 10 eller 15 år, siger hun.

- Sæsonen for at kunne bruge krydderurter er også længere med de flerårige. Og så er de mere modstandsdygtige over for tørke, fortsætter hun.

Hun fremhæver skotsk lostilk, som kan beskrives som en blanding af selleri og løvstikke.

- Man kan bruge både blade, blomster og stængel. Jeg bruger den til nærmest alt, hvor man gerne vil have lidt grøn smag - pesto, salater og suppe, hvor jeg også bruger løvstikke, forklarer hun.

Vil du peppe din madlavning op med et hint af fennikel, kan du prøve bronzefennikel eller grøn bladfennikel.

- Begge er bladfennikler, så de laver ikke en knold, men de smager lige sådan, fortæller Kristine Fenger.

Det er store planter med et fjeragtigt løv, der minder lidt om dild, og som er henholdsvis rødligt og grønt.

Man kan spise både blade, blomster og frø, som også kan tørres og bruges som krydderi.

- Den kan bruges alle de steder, man ville bruge almindelig fennikel. De er virkelig nemme at dyrke og frodige, så man får meget krydderurt for pladsen.

For at supplere dine retter med en løgsmag, foreslår Kristine Fenger kinapurløg, nikkende løg og kantet løg.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek

Privatliv