Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 05/11/2023 - 10:38

Minister vil have eksportaftale med Kina i tilfælde af svinepest

Danmark eksporterer for seks milliarder kroners svinekød til Kina årligt. Men minister frygter svinepest.

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Afrikansk svinepest er set i Sverige og Tyskland, og det har skabt bekymringer hos fødevareminister Jacob Jensen (V).

Derfor vil han lave en aftale med Kina om eksporten af svinekød, hvis uheldet skulle ramme danske bestande.

Konkret vil han have en såkaldt regionaliseringsaftale. Med sådan en i hånden vil der ved udbrud af svinepest i visse områder stadig kunne eksporteres fra de smittefri zoner.

Han påpeger, at der eksporteres for over seks milliarder kroner årligt til Kina, så der kan potentielt glippes mange penge, hvis smitten skulle ramme, og Kina lukker helt af.

Han har netop været i Kina, som nu overvejer, om en aftale skal indgås.

Ministeren selv er optimistisk:

- Jeg synes, det ser meget realistisk ud. Ting tager tid i Kina, og der er mange andre, der skal ind over - myndigheder og ministerier, siger Jacob Jensen.

Han siger, at der nok går en rum tid - måske flere måneder eller mere, før Kina endeligt vender tilbage og siger ja til en aftale, siger Jacob Jensen.

Kina har nu fået en invitation om at komme til Danmark for at bese svineproduktionen.

Svinekødseksporten faldt ellers sidste år sammenlignet med tidligere. Men ifølge fødevareministeren er det stadig så stor og afgørende en eksportkunde på svinekødsfronten, at en aftale er nødvendig.

- Vi er kendt for høj kvalitet i vores produkter. Det gælder svinekødet og den fødevaresikkerhed, der er i produktet.

- Det er noget, kineserne lægger vægt på, og det ry skal vi bevare, hvis der skulle komme afrikansk svinepest, siger han.

Jacob Jensen påpeger, at han på sin tur i Kina også har indgået andre aftaler. Blandt andet en om oksekødeksport, som Danmark ikke havde før.

- Det har også et potentiale for at skabe eksportkroner og arbejdspladser i Danmark, siger han.

/ritzau/

København, 05/11/2023 - 08:00

DR-stjerne: Valg koster i livet

ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Den autodidakte skuespiller Fanny Bornedal droppede ud af gymnasiet for at forfølge sin drøm. Det valg var ikke uden omkostninger.

Efterhånden som skoleåret for alvor gik i gang, føltes det mere og mere forkert for Fanny Bornedal, hver gang hun trådte ind i klasselokalet på gymnasiet.

Til sidst tog hun konsekvensen.

Hun droppede simpelthen ud for at forfølge drømmen om at leve som skuespiller.

- Jeg er rigtigt glad for, hvor jeg er i mit liv. Men der var også lang tid, hvor jeg ikke var så glad for det, fortæller Fanny Bornedal.

Alt, hvad man vælger i livet, koster noget, selv om det bringer nogle gaver med sig, konstaterer hun.

- Hele det der gymnasieungdomsliv har jeg ikke fået, og det skabte en stor ensomhed i lang tid. Som 16-17-årig var der rigtigt mange sociale ting, jeg ikke var en del af - og som jeg heller ikke helt følte, jeg kunne være en del af, fortæller den i dag 23-årige skuespiller.

- Man kan have været venner engang, og så kan man ikke længere ligesom mødes, fordi man er blevet så forskellige. Der var lang tid, hvor jeg tænkte: "Åh, skulle jeg dog bare have været der".

Men det var inderst inde et andet sted, hun gerne ville være.

Fanny Bornedal var kun syv år gammel, da hun fik sin første rolle. Det var i hendes fars, Ole Bornedals, drama "Kærlighed på film", og det vækkede hendes egen kærlighed til film.

Hun medvirkede i yderligere to Ole Bornedal-instruerede projekter, dramafilmen "Fri os fra det onde" og DR's filmatisering om slaget i 1864, inden hun fik sin første store rolle i julekalenderen "Den anden verden".

Fra at have været barneskuespiller fik hun sin første store rolle som ung kvinde i Aveny-T's teateropsætning af den norske ungdomssuccesserie "Skam".

Der - midt i de formative år - faldt følelserne på plads i Fanny Bornedal.

- Efter at have været meget alene i en periode og sådan: "Fuck, skulle jeg virkelig have droppet ud? Hvad med alle mine venner? Og tænk, hvis det ikke engang lykkes, og det ikke kommer til at gå", blev jeg en del af det her teaterfællesskab med de mennesker, der blev mine bedste nye venner, fortæller hun.

- Jeg kunne godt finde et fællesskab - det var bare andre steder, jeg skulle finde det. Og det er det, jeg synes, er noget af det fedeste ved at være skuespiller: Det er forholdet, man får, til sine medspillere og kolleger. Det sætter jeg meget stor pris på.

Fanny Bornedal nød derfor selvsagt at vende tilbage til optagelserne på den anden sæson af DR-dramaet "Carmen Curlers", som ruller over skærmen hver søndag.

Her er den autodidakte skuespiller tilbage i rollen som Kathrine, der går sine egne veje og opfordrer sine søskende, især lillebroren, der med største selvfølgelighed forventes at overtage forældrenes landbrug, til at gøre det samme.

- Nu hvor jeg sidder her, var det det rigtige, at jeg droppede ud, og det er det rigtige, at jeg skulle gennemgå en måske lidt ensom periode for at finde det, som jeg føler, er sådan et rigtig dejligt sted i mit liv med de helt rigtige venner og mennesker omkring mig, lyder det fra Fanny Bornedal.

- Det er jo livets finurlighed - man tager nogle valg, og så kan det gøre rigtigt ondt i rigtigt lang tid, og så lige pludselig giver det mening.

Fanny Bornedal afbryder slutningen på spørgsmålet om, hvorvidt valget har været det hele værd.

- Det er det heller ikke altid, indskyder hun.

Til december kan hun ses på biograflærredet i den længe ventede og overraskende efterfølger på Ole Bornedals kultklassiker "Nattevagten".

Herefter er kalenderen, hvad nogle vil kalde tom og andre beskrive som åben.

- Men sådan er det, konstaterer Fanny Bornedal.

- Og i sidste ende kan jeg bare ikke forestille mig at lave noget andet, siger hun så.

- Jeg har lyst til at være skuespiller, og jeg elsker at være på arbejde. Jeg elsker at dykke ned i karakterer, og jeg elsker at arbejde med instruktører.

- Så selv når de svære perioder kommer, hvor jeg bare tænker: "Åh nej, nej, nej", så vender jeg altid tilbage til det mindset, der er, at det er det, jeg vil og elsker, når jeg er i det.

Næste afsnit af "Carmen Curlers" kan ses på DR1 søndag klokken 21.00. Afsnittet er allerede tilgængeligt fra fredag morgen på DRTV.

/ritzau/

Læs Mere >>

Esbjerg, 04/11/2023 - 22:31

Social håndsrækning til ensomme i yderområder får kongelig hæder

Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Indsatsen Social Drive Out for ensomme i yderområder og designer Henrik Vibskov får kronprinsparrets priser.

Der var prisregn over Esbjerg lørdag aften, da kronprinsparret i år holdt dets årlige prisuddelingsfest i Musikhuset i Esbjerg.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary står bag uddelingen af Kronprinsparrets Priser, der har til formål at synliggøre og anerkende ekstraordinære præstationer inden for kunst, kultur og socialt arbejde.

Kronprinsparrets Sociale Pris gik til den sociale indsats Social Drive Out, der bringer nærvær, støtte og fællesskab ud til de yderområder, hvor nogle lever isoleret og i ensomhed.

- De kører ud af selv de mindste grusveje og møder mennesker der, hvor de er. Uge efter uge stiller de op foran den lokale brugs eller forsamlingshus og skaber et frit og uforpligtigende rum, hvor menneskeligt nærvær og støtte er i centrum, lød det fra kronprinsesse Mary under showet.

Social Drive Out startede som en akut indsats under corona, hvor mange mennesker mærkede ensomheden på tætteste hold. Siden er indsatsen fortsat og kører ud til 87 faste stoppesteder i hele landet.

Den anden store, prestigefyldte pris er Kronprinsparrets Kulturpris, der blev overrakt til designer og kunstner Henrik Vibskov.

Ud over at være designer på sit tøjmærke i eget navn, har han også undervist på flere anerkendte designskoler i verden samt arbejdet med musik, billedkunst og videoinstallationer, der har været udstillet på museer.

Kronprins Frederik fremhævede designerens legende og visionære tilgang til design.

- Henrik Vibskov er en ener på den danske modescene. Han har med sit visionære syn på design sat Danmark på verdenskortet, sagde han.

Med hver af de to store priser følger 500.000 kroner samt et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson.

Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris gik til kunstnerduoen How to Kill a Dog bestående af skuespiller og multitalent Emma Sehested Høeg samt filminstruktør Jennifer Vedsted Christiansen for at skabe ærlig scenekunst med fokus på emner som køn og ligestilling.

Den Sociale Stjernedryspris tilfaldt den kommunale indsats Energi til Hinanden for at tage afsæt i unges behov og ønsker, når de guider unge på vej mod job og uddannelse.

Modtagere af Stjernedryspriserne får hver 100.000 kroner.

Kronprinsparrets Priser blev indstiftet af Bikubenfonden i 2004 som en bryllupsgave til kronprinsparret.

Parret udpeger prismodtagerne efter indstilling fra to rådgivende komitéer med ekspertise inden for henholdsvis kunst, kultur og socialt arbejde.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 05/11/2023 - 08:00

FAKTA: Kender du historien bag mortensaften?

* Historien om mortensgås blev trykt for første gang tilbage i 1616.

* Morten Bisp, der også kaldes Martin af Tours, blev udpeget til biskop i den midtfranske by Tours, hvor han levede i 300-tallet.

* Men Morten var beskeden og ønskede ikke at blive indsat i det høje embede. Derfor gemte han sig i en gåsesti.

* Det brød gæssene sig ikke om, så de skræppede og afslørede ham. Og derfor besluttede Morten, at gæssene skal spises hvert år på denne dag. Mange vælger dog at spise en and.

* Mortensdag er den 11. november, og mortensaften er den 10. november.

Kilder: Den Store Danske og kristendom.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 05/11/2023 - 08:00

Mortensaften: Syre og fedme gør andestegen sublim

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

En erfaren slagter og tv-kok deler deres bedste råd, så du kan servere en veltilberedt and til mortensaften den 10. november.

Inden længe er det igen mortensaften, hvor duften af fjerkræ vil sprede sig i mange hjem og få maverne til at knurre.

Hvis du drømmer om at servere en saftig mortensand eller vil øve dig i kunsten, inden anden skal sidde i skabet til julemiddagen, deler en erfaren slagter og en kendt tv-kok deres bedste råd til at komme i mål i hjemmekøkkenet.

Først skal du vælge og købe anden. Og den må gerne have masser af fedt, som smelter under tilberedning og giver kødet god smag.

- Vi har valgt kun at sælge dansk hvid landand, fordi de er ekstra fede og giver det bedste resultat, siger Oliver Kostovski, som ejer og driver Slagteren ved Kultorvet, der er en af Københavns ældste slagterforretninger.

- Man kan heldigvis finde en god and flere steder, men man bør spørge sin lokale slagter, som forventeligt ved lidt mere om ænderne, siger han.

- Min generelle anbefaling er, at man går efter fritgående og gerne økologisk.

Du kan sagtens købe en frossen and, men du skal sørge for at tø den op langsomt i køleskabet i omkring to dage, lyder rådet fra Oliver Kostovski.

Som tommelfingerregel anbefaler han, at du køber en and på mellem 3,5 og 4 kilo til fire personer.

Tv-kok og kogebogsforfatter Claus Holm anbefaler også, at anden skal være opdrættet i Danmark.

- Som kok går jeg efter en fersk dansk landand. De er superfantastiske og svinder meget lidt ind under tilberedning, siger han.

- Men man kan også sagtens få gode resultater med en frossen and.

Han peger på, at anden bare skal have masser af fedt, og brystkødet skal være fyldigt.

Selve kødet skal have en mørk og flot farve.

Start med at fylde anden med æbler og svesker, og gnid den godt ind i salt og peber. Kom anden i ovnen på en rist med brystet opad og placer en bradepande under med vand, løg og laurbærblade, lyder opskriften fra Claus Holm.

- Giv den omkring 130 grader varmluft i et par timer. Derefter kigger jeg på den og skruer op for varmen. Den får omkring en halv time mere på 160 grader.

Undervejs kan du forsigtigt hælde noget af fonden i bradepanden over anden.

Til sidst skruer du helt op til 220 grader i en halv times tid for at gøre anden sprød. Mærk lidt efter på den, at den er mør og godt tilberedt, og lad den hvile.

- Lav en opbagt sovs, hvor du først varmer smør og mel i en gryde. Sigt derefter andefonden fra bradepanden ned i, og smag til med salt og peber, siger han.

Bland gerne lidt citron- og appelsinskal eller ribsgelé i sovsen. De syrlige smage er nemlig gode til at skære igennem andens fedme.

Hvis en hel and bliver for meget, kan du nemt tilberede andelår eller andebryst i en airfryer, fortæller Claus Holm, som er aktuel med en ny kogebog, der har titlen "Airfryer 4Ever", hvor han deler opskrifter til airfryeren.

- Kom spidskål, rødkål og søde kartofler skåret i store både i airfryerens skuffe. Tilføj et par rosenkål, og placer et andelår og et andebryst oven på det hele. Krydr med salt, peber, spidskommen, kanel og kardemomme, siger Claus Holm.

Giv det hele 180 grader i omkring 17 minutter, og skru derefter op til 200 grader i fem minutter.

- Tag brystet ud, og lad det hvile, mens du giver låret syv minutter mere, tilføjer han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv