Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Teheran, 04/12/2022 - 10:57

Medie: Irans omstridte moralpoliti er blevet afskaffet

Der har været protester i Iran i cirka to en halv måned. Nu er hårdt kritiseret moralpoliti angiveligt opløst.

Af: /ritzau/

Iran har afskaffet landets omstridte moralpoliti efter cirka to en halv måneds protester udløst af den 22-årige kvinde Mahsa Aminis død.

Det skriver nyhedsbureauet AFP søndag.

Mahsa Amini døde, da hun var i moralpolitiets varetægt.

Ifølge AFP skriver det iranske nyhedsbureau Isna, at Irans chefanklager, Mohammad Jafar Montazeri, har udtalt sig på en religiøs konference.

Her blev han angiveligt spurgt, "hvorfor moralpolitiet bliver nedlagt".

- Moralpolitiet har ikke noget at gøre med den dømmende magt, sagde han.

Moralpolitiet blev etableret under den tidligere præsident Mahmoud Ahmadinejad og har patruljeret gaderne i Iran siden 2006.

Moralpolitiet er omstridt og har været kritiseret på grund af dets metoder.

/ritzau/

København, 04/12/2022 - 08:00

Esben Dalgaard: Jeg får penge for at lege

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Skuespil er mere end bare et arbejde for Esben Dalgaard, som føler sig privilegeret over, at skillelinjen mellem job og privatliv er lille.

Tænder man for DR's nye julekalender, "Julehjertets hemmelighed", eller tuner ind på TV 2's tredje julekalender om nissepigen Tinka, "Tinka og sjælens spejl", dukker skuespilleren Esben Dalgaard op i dem begge.

På DR spiller han herregårdsejeren Erik Lindestrup, mens han på TV 2 genoptager rollen som nissen Grot.

- Jeg synes jo, at ungerne er vores allervigtigste aftagere af kultur. Og jeg vil meget gerne være med til at højne kvaliteten af underholdning til børn, siger Esben Dalgaard og fortsætter:

- Det er i øvrigt også dem, der er forbrugerne fremadrettet. Så jeg synes faktisk, det er supervæsentligt at være med til at give dem et ordentligt afsæt til, hvad der er godt at se. På den måde er jeg all in på alt, hvad der kan laves af lødig og god børneunderholdning.

Mens "Julehjertets hemmelighed" er DR's nye satsning, kender Esben Dalgaard Tinka-universet virkelig godt.

Han blev introduceret i anden del af fortællingen om Tinka, "Tinka og kongespillet", og er nu med til at slutte trilogien om den populære nissepige.

- Grot er en kongekarakter, jeg virkelig godt kan lide. Han er et barn i en voksen mands krop, og det kan ikke blive bedre, jubler Esben Dalgaard.

- Jeg får penge for at lege, for Grot er et legebarn, og på den måde er Grot illustrativ for meget af mig. Det betyder ikke, at jeg fjoller - der er forskel på fjol og leg. Men vi skuespillere har jo en legende tilgang. Han er 100 procent en stereotyp, som også lever i høj grad i mig, siger den 46-årige skuespiller.

Mens de matcher indvendigt, har Esben Dalgaard også forsøgt at matche Grot udvendigt.

Inden optagelserne af "Tinka og kongespillet", der blev sendt i 2019, tog Esben Dalgaard adskillige kilo på for at spille den madglade nisse.

Sideløbende med optagelserne af årets julekalender, "Tinka og sjælens spejl", deltog Esben Dalgaard i discovery+- og Kanal 5-eksperimentet "12 uger i helvede".

Han skulle gennem et hårdt træningsforløb, og derudover powerwalke en time hver evig eneste dag.

Kosten var også skærpet. Han skulle faste 16 timer i døgnet, og i de otte timer, spisevinduet var åbent, var der udelukkende sund mad på tallerkenen.

Esben Dalgaard er en kamæleon, der ofte ændrer udseende og fysik efter de karakterer, han portrætterer. Men her harmonerede eksperimentet ikke med ønsket om at tage fysisk form som Grot.

- Jeg tabte mig rigtigt mange kilo. Jeg var helt nede på 82 kilo. Første gang, jeg spillede Grot, vejede jeg 110 kilo, fortæller Esben Dalgaard.

- Jeg ville helt klart hellere have gået fysisk ind i rollen. Men det var der ikke nogen mulighed for. Det tager tid at ændre form - begge veje - og det havde jeg ikke denne gang. Du kan ikke bare blive stor eller tabe det igen over natten. Så det blev simpelthen et kostume denne gang.

Esben Dalgaard er ikke den eneste, der genoptager sin rolle i finalejulekalender, som binder bånd omkring Tinka-trilogien.

En stor del af de øvrige skuespillere - som Josephine Chavarria Højbjerg, Hadi Ka-koush, Neel Rønholt og Birthe Neumann - har alle trukket nissehuen på igen.

- Jeg synes, at det der specielle, eventyrlige univers opstod meget nemt og meget hurtigt igen. Især fordi man har kendt hinanden i flere år, siger Esben Dalgaard og fortsætter:

- Mange af os er også kammerater på kryds og tværs og spiser private middage sammen og sådan nogle ting. Så det er meget hyggeligt.

Ja, det er faktisk mere end hyggeligt - det er et kæmpe privilegie, lyder det fra Esben Dalgaard.

- Det er hele den filosofiske debat: Skal der være en opdeling af arbejde og privatliv? For så har vi lige pludselig halvdelen af vores liv, vi kun lever for at få mulighed for at leve den anden halvdel af livet.

- Derfor føler jeg mig meget privilegeret over, at jeg rent faktisk elsker mit arbejde. For så mig er der en meget lille skillelinje mellem de to. Det kunne jeg ønske for mange. Det er jo sindssygt heldigt, siger Esben Dalgaard.

"Tinka og sjælens spejl" kan ses på TV 2 hver dag frem til den 24. december.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 03/12/2022 - 08:00

Silas Holst ekskluderet: Boybands gav mig håb

Folkeskolen var ikke en sjov tid for danser Silas Holst. Han beskriver det som et mobbehelvede, men boybands viste vejen frem og gav ham lov til at drømme.

Når Silas Holst indtager landets scener for både at synge, danse og performe ikoniske boybandhits fra 90'erne, ligger det meget tæt på hans hjerte.

Han og kollegerne Joakim Tranberg, Teit Samsø, Jeff Ace Schjerlund og Kim Ace Schjerlund fortolker internationale boybandbangere fra blandt andet Backstreet Boys, *NSYNC og Take That.

Koncertoplevelsen hedder "The Boyband Tour" og er en hyldest til de grupper, som hjalp Silas Holst med at acceptere sig selv.

- For en danse- og sangglad dreng som mig var der noget vildt i at se fem gutter stille sig op og synkrondanse, samtidig med at de blev hyldet for det, siger Silas Holst og fortsætter:

- Som teenager har man brug for at måle sig med andre en stor del af tiden, og derfor inspirerede de håb og drømme for rigtig mange unge mennesker, tror jeg.

For ham var boybandene beviset for, at man sagtens kunne leve af at udtrykke sig gennem musik og bevægelser og blive anerkendt for den, man er.

- De forenede på en måde alt det, jeg elskede, inden jeg fandt ud af, at der var noget, der hed musicals.

- Der var noget håb i, at jeg godt måtte synge og danse, for det gjorde andre også, siger den 39-årige danser.

Det blev begyndelsen på Silas Holsts omfangsrige repertoire. Han fik sit helt store gennembrud i "Vild med dans", og det bragte ham videre til musicals som "Dirty Dancing", "The Book of Mormon" og "Saturday Night Fever".

Han har leveret mange mindeværdige præstationer.

I 2019 vandt han som den første nogensinde "Vild med dans" med en mandlig deltager, skuespilleren Jakob Fauerby, og udtrykte, at han var stolt af danskernes mangfoldighed.

Den mærkede han ikke, da han voksede op.

- Når jeg tænker tilbage på min skoletid, tænker jeg først og fremmest, at det var helt vildt ensomt. Det var en følelse af at skulle overleve noget i 13 år i stedet for at skulle opleve det, siger han.

Det viste sig allerede fra første skoledag.

- Mit mobbehelvede startede med noget så simpelt, som at en dreng spurgte, om jeg var en dreng eller pige, fordi jeg gik i meget anderledes tøj end de andre.

- Jeg gik i striktrøjer i stedet for håndboldtrøjer og gik til dans i stedet for fodbold. Jeg var grundlæggende anderledes fra barnsben, siger den tredobbelte "Vild med dans"-vinder.

Mere skulle der ikke til. Han var stemplet som "ham den mærkelige".

Han blev aldrig valgt først, når der skulle dannes hold i idræt. Han spiste altid alene i spisefrikvarteret og havde ingen, han kunne være sammen med om aftenen.

Når han ikke dansede i sin fritid, sad han derfor derhjemme og så fjernsyn. Dansekammeraterne kom langvejs fra og tog hurtigt hjem igen, så han havde ingen dybe venskaber.

- Men det fandt jeg på en måde også en plads i. Det gav en masse tid til at drømme stort og sætte mål, siger han i dag.

Det var måske det, der gjorde, at Silas Holst stillede op i en dansekonkurrence i 9. klasse, funderer han.

Alene indtog han scenen foran hele skolen, dansede til "Everybody" af Backstreet Boys - og vandt.

Siden har det banebrydende nummer fremkaldt gode minder i hans erindringer.

- Det var en af de få gange i mit 13-årige skoleliv, hvor sol, måne og stjerner stod rigtigt, og jeg bare følte mig som en konge for en aften.

- Jeg ved ikke lige, hvor jeg fik modet fra. Men den vandt jeg sgu. Det var ret vildt, siger han og griner.

Det var gennem dans og sang, at han fangede de andres anerkendelse.

De få lyspunkter som dansekonkurrencen er indprentet i hans hukommelse som de eneste succesoplevelser i løbet af alle 13 skoleår.

Mobningen har gjort, at Silas Holst har levn fra fortiden, som han skal gøre op med hele tiden. På den måde handler det stadig lidt om at overleve.

- Grundlæggende er der en stemme inde i mig, der siger, at folk ikke kan lide mig. Den stemme er til tider meget larmende.

- Men jeg tror, at jeg på en eller anden måde har omfavnet den og tænkt, at det nok er den, der holder mig dejligt ydmyg og taknemmelig for alt det, der sker i mit liv. Jeg forventer ikke at få noget foræret, siger den kommende boyband-stjerne.

Til årets Reumert, som hylder og hædrer scenekunsten, blev han tildelt statuetten i kategorien Årets Mandlige Hovedrolle for sin præstation som dragqueenen Lola i musicalen "Kinky Boots".

Efter prisuddelingen havde han en følelse af at tudbrøle i tre dage, fortæller han.

- Jeg var bare grundlykkelig, fordi jeg lykkedes med noget, jeg satte mig for. Det giver også et grundlag for i den grad at sætte pris på ting, siger Silas Holst.

Derfor glæder han sig vanvittigt meget til at optræde med hits som "I Want It That Way" og "Bye Bye Bye" på "The Boyband Tour".

Turnéen slutter på Frederiksberg den 18. februar 2023.

- Alle drenge har haft en hed drøm om at være sådan en popstjerne, der kunne fylde Wembley. Nu er det så en lillebitte Wembley, vi prøver at fylde i KB Hallen. Det hele går lidt op i en højere enhed, siger han.

- Der ligger enormt meget kærlighed til de boybands i showet. Så det er jo ikke drømmen, der er noget galt med. Og det er altid vigtigt at holde fast i drømmen, siger Silas Holst.

"The Boyband Tour" har premiere i Hermans i Aarhus 3. december og slutter i KB Hallen på Frederiksberg 18. februar 2023.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/12/2022 - 10:00

FAKTA: Pak den dårlige tale væk foran børnene

* Hvis juleaften kommer til at handle om forældrenes skænderier, kan det ødelægge børnenes jul.

* Derfor bør I som forældre holde jer fra konflikterne.

* Skal du holde juleaften med børnene og andre familiemedlemmer, og hvor din ekspartner ikke er til stede, kan I voksne aftale, at der ikke bliver talt dårligt om den anden forælder. Det kan nemlig være ubehageligt for børnene, hvis nogen i familien gør det.

* Er det svært at undgå konflikterne, kan du og din ekspartner søge professionel hjælp eller spørge bekendte til råds.

Kilde: Malene Angelo, psykolog hos Børns Vilkår.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 04/12/2022 - 10:00

Pas på dig selv og børnene i den første skilsmissejul

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Det første jul efter skilsmissen kan være svær for både forældre og børn. Anerkend, at I kan have det forskelligt, siger psykolog fra Børns Vilkår.

Skal vi stadig fejre jul sammen, eller skal en af os holde juleaften uden børnene?

Det kan være spørgsmål, som du og din ekspartner pludselig skal forholde jer til, når I skal holde den første jul, efter at I er blevet skilt.

- De første år efter en skilsmisse kan være særligt svære, fordi følelserne af sorg, afsavn og vrede kan fylde ekstra meget – også hos forældrene, siger Malene Angelo.

Hun er psykolog ved Børns Vilkår og råder til, at I husker på, at det vigtigste er, at børnene får en god aften.

Så skal I tilbringe den store aften sammen, skal I for det første tage en fælles beslutning om, at I ikke drøfter eventuelle uenigheder, når de er til stede.

Derudover er børnene også optaget af, hvordan I som forældre har det med hinanden.

- Børnene har det bedst, når forældrene har det godt, siger psykologen.

Her bør I for eksempel anerkende, at I kan have det forskelligt efter skilsmissen. For mens den ene part måske er tilfreds med situationen, kan den anden være et helt andet sted, forklarer hun.

Derudover har I formentlig også begge gode intentioner om, at det skal blive en vellykket aften. Og det skal I prøve at fokusere på hos hinanden.

- Udfordr det, hvis du tænker, at "nu kritiserer han mig", eller "nu ønsker hun ikke, at jeg kommer", siger Malene Angelo.

Oplever du i løbet af aftenen, at det er en svær situation, kan du også tage en pause og eksempelvis trække noget luft.

- I flyvemaskinen må man tage iltmasken på selv for at hjælpe sine børn. Sådan er det også i en skilsmissekrise.

- Man må gøre noget godt for sig selv for at kunne levere det, der skal til, for at børnene kan mærke, at man er tryg og rolig, siger Malene Angelo.

I bør også være realistiske om, hvorvidt det er muligt at skabe en god aften under samme tag, så det ikke ender med at blive en dårlig oplevelse, siger psykologen.

Har børnene dårlig samvittighed over, at du eller din ekspartner skal tilbringe juleaften alene, bør du være den voksne og gøre det klart for dem, at de ikke skal bekymre sig om dig. Det siger familierådgiver og konfliktmægler Rita Juul, som står bag virksomheden Kondia.

Det er nemlig ikke barnet, der har ansvar for den voksnes trivsel, men omvendt, siger hun.

Faktisk har du mulighed for både at vise dig selv og børnene, at du nok skal få en god aften.

- Som voksen må man tage den situation på sig og ikke tænke, at "nu skal jeg ligge i krøllet joggingtøj i sofaen og have ondt af mig selv".

- Men "jeg tager en nystrøget skjorte på, sætter en god film eller serie på og sørger for at vise, at jeg også kan klare, når livet slår nogle krøller", siger Ruth Juul, der også er forfatter til bogen "Barnets bedste - efter skilsmissen".

Er børnene generelt kede af det, er det vigtigt at sige, at det er okay, og at I lytter til dem.

- Hvis ikke børnene må være kede af det, der er grund til at være ked af, lærer man dem at spille rollespil. Og det er ikke en god idé på den lange bane.

- For børn får belastningsreaktioner, hvis ikke de lærer at mærke de følelser, de har, siger Ruth Juul.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv