På sommerens festivaler er der utallige, indbydende muligheder, når sulten trænger sig på. Men det kan hurtigt blive dyrt, hvis du skal købe tre-fire færdige måltider om dagen.
Men det kan også blive lidt kedeligt at spise 21 omgange lunkent rugbrød med dåsetun i træk, så kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang inspirerer dig her til en dag med lidt mere spændende festivalmad.
- Du kommer langt med en god køletaske, hvis du smider en pose med isterninger i en gang i døgnet, siger hun.
Det åbner mulighederne lidt. Køletasken bør stå uden for teltet, da selv mange ikke-køleprodukter bliver dårlige, hvis de står under en varm teltdug.
- Morgenmad er et af de nemmere måltider. Især hvis du er til klassisk morgenmad. Du kan også bruge smøreost, der ikke skal på køl, til at smøre på nogle skorper eller knækbrød.
- Men de fleste morgenmadsprodukter, som man spiser med mælk på, er meget festivalagtige, uanset om det er havregryn eller cornflakes.
- I stedet for almindelig mælk, kan du bruge havredrik, som holder sig længere, så længe den er uåbnet, siger Louisa Lorang.
Så den kan man med fordel deles om, så hele havredrikken bliver brugt.
Frokosten kræver lidt mere arbejde.
- Dåsefisk kan man også blive glad for. Du kan købe nogle gode dåser med ansjoser, sardiner eller tun, et glas mayonnaise og nogle citroner, du kan sprøjte på.
- Det ville jeg så putte på noget surdejsbrød, der godt kan holde sig et par dage, siger Louisa Lorang.
Og til dagens sidste måltid, som skal sørge for at holde dig frisk hele natten, kommer de populære tortillas i spil.
- Jeg ville købe nogle store hvedetortillas, og så ville jeg købe en kålblanding. Kål mætter mere end en salat, der hurtigt falder sammen.
Du kan købe en chilisovs eller en chilimayo til for at give smag og til sidst noget tørret skinke som parma eller serrano.
- Det har en længere holdbarhed end kogt skinke og føles lidt mere luksusagtigt, siger kogebogsforfatteren.
Skal det være lidt mere simpelt, kan du bruge smøreost til tortillaen.
Og hvis du vil have "lidt mere overlevelse i kroppen", foreslår Louisa Lorang, at du pakker en lille spejderkniv og nogle grove grøntsager. De er ikke så vandholdige som andre grøntsager og holder sig derfor lidt længere.
Louisa Lorang fortæller, at du kommer rigtig langt med et spidskål, glaskål, blomkål, broccoli eller nogle gulerødder.
- Et tip er også at tage en proptrækker med, da sådan en ofte har en lille kniv på siden, siger kokken.
Hun fremhæver også, at flere tørre spegepølser og kakaomælk ikke er kølevarer, i modsætning til hvad mange måske tror.
Kan du undvære kødet, har Lotte Juul, der er klinisk diætist hos Hjerteforeningen, nogle anbefalinger til din hjemmelavede festivalmad. Hun synes, det er oplagt at tage fat i dåsemad.
- Du kan lave nogle salater med kikærter, bønner og linser. Du kan tage en dåse kikærter, en dåse majs og et glas oliven og blande det sammen. Så har du noget, der minder om en pastasalat, der er baseret på kikærter, siger hun.
Derfor ville det være en god idé at tage en blandingsskål med.
Dåsemaden er også omdrejningspunktet i hendes bud på en tortilla.
- Her kan du tage en dåse kidneybønner, en dåse majs og en avocado og putte det i en tortilla. Så står du med noget, der minder om et mexicansk måltid, siger diætisten.
Hvis du gerne vil køre de helt klassiske rugbrødsmadder med makrel, tun eller dåselaks, anbefaler Lotte Juul, at du fryser dit skiveskårede brød ned i forvejen. På den måde forlænges holdbarheden.
/ritzau fokus/