København, 04/12/2022 - 10:00
Pas på dig selv og børnene i den første skilsmissejul
Det første jul efter skilsmissen kan være svær for både forældre og børn. Anerkend, at I kan have det forskelligt, siger psykolog fra Børns Vilkår.
Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus
Skal vi stadig fejre jul sammen, eller skal en af os holde juleaften uden børnene?
Det kan være spørgsmål, som du og din ekspartner pludselig skal forholde jer til, når I skal holde den første jul, efter at I er blevet skilt.
- De første år efter en skilsmisse kan være særligt svære, fordi følelserne af sorg, afsavn og vrede kan fylde ekstra meget – også hos forældrene, siger Malene Angelo.
Hun er psykolog ved Børns Vilkår og råder til, at I husker på, at det vigtigste er, at børnene får en god aften.
Så skal I tilbringe den store aften sammen, skal I for det første tage en fælles beslutning om, at I ikke drøfter eventuelle uenigheder, når de er til stede.
Derudover er børnene også optaget af, hvordan I som forældre har det med hinanden.
- Børnene har det bedst, når forældrene har det godt, siger psykologen.
Her bør I for eksempel anerkende, at I kan have det forskelligt efter skilsmissen. For mens den ene part måske er tilfreds med situationen, kan den anden være et helt andet sted, forklarer hun.
Derudover har I formentlig også begge gode intentioner om, at det skal blive en vellykket aften. Og det skal I prøve at fokusere på hos hinanden.
- Udfordr det, hvis du tænker, at "nu kritiserer han mig", eller "nu ønsker hun ikke, at jeg kommer", siger Malene Angelo.
Oplever du i løbet af aftenen, at det er en svær situation, kan du også tage en pause og eksempelvis trække noget luft.
- I flyvemaskinen må man tage iltmasken på selv for at hjælpe sine børn. Sådan er det også i en skilsmissekrise.
- Man må gøre noget godt for sig selv for at kunne levere det, der skal til, for at børnene kan mærke, at man er tryg og rolig, siger Malene Angelo.
I bør også være realistiske om, hvorvidt det er muligt at skabe en god aften under samme tag, så det ikke ender med at blive en dårlig oplevelse, siger psykologen.
Har børnene dårlig samvittighed over, at du eller din ekspartner skal tilbringe juleaften alene, bør du være den voksne og gøre det klart for dem, at de ikke skal bekymre sig om dig. Det siger familierådgiver og konfliktmægler Rita Juul, som står bag virksomheden Kondia.
Det er nemlig ikke barnet, der har ansvar for den voksnes trivsel, men omvendt, siger hun.
Faktisk har du mulighed for både at vise dig selv og børnene, at du nok skal få en god aften.
- Som voksen må man tage den situation på sig og ikke tænke, at "nu skal jeg ligge i krøllet joggingtøj i sofaen og have ondt af mig selv".
- Men "jeg tager en nystrøget skjorte på, sætter en god film eller serie på og sørger for at vise, at jeg også kan klare, når livet slår nogle krøller", siger Ruth Juul, der også er forfatter til bogen "Barnets bedste - efter skilsmissen".
Er børnene generelt kede af det, er det vigtigt at sige, at det er okay, og at I lytter til dem.
- Hvis ikke børnene må være kede af det, der er grund til at være ked af, lærer man dem at spille rollespil. Og det er ikke en god idé på den lange bane.
- For børn får belastningsreaktioner, hvis ikke de lærer at mærke de følelser, de har, siger Ruth Juul.
/ritzau fokus/