Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 03/12/2022 - 08:00

Silas Holst ekskluderet: Boybands gav mig håb

Folkeskolen var ikke en sjov tid for danser Silas Holst. Han beskriver det som et mobbehelvede, men boybands viste vejen frem og gav ham lov til at drømme.

Af: Af Tenna Linnet, Ritzau Fokus

Når Silas Holst indtager landets scener for både at synge, danse og performe ikoniske boybandhits fra 90'erne, ligger det meget tæt på hans hjerte.

Han og kollegerne Joakim Tranberg, Teit Samsø, Jeff Ace Schjerlund og Kim Ace Schjerlund fortolker internationale boybandbangere fra blandt andet Backstreet Boys, *NSYNC og Take That.

Koncertoplevelsen hedder "The Boyband Tour" og er en hyldest til de grupper, som hjalp Silas Holst med at acceptere sig selv.

- For en danse- og sangglad dreng som mig var der noget vildt i at se fem gutter stille sig op og synkrondanse, samtidig med at de blev hyldet for det, siger Silas Holst og fortsætter:

- Som teenager har man brug for at måle sig med andre en stor del af tiden, og derfor inspirerede de håb og drømme for rigtig mange unge mennesker, tror jeg.

For ham var boybandene beviset for, at man sagtens kunne leve af at udtrykke sig gennem musik og bevægelser og blive anerkendt for den, man er.

- De forenede på en måde alt det, jeg elskede, inden jeg fandt ud af, at der var noget, der hed musicals.

- Der var noget håb i, at jeg godt måtte synge og danse, for det gjorde andre også, siger den 39-årige danser.

Det blev begyndelsen på Silas Holsts omfangsrige repertoire. Han fik sit helt store gennembrud i "Vild med dans", og det bragte ham videre til musicals som "Dirty Dancing", "The Book of Mormon" og "Saturday Night Fever".

Han har leveret mange mindeværdige præstationer.

I 2019 vandt han som den første nogensinde "Vild med dans" med en mandlig deltager, skuespilleren Jakob Fauerby, og udtrykte, at han var stolt af danskernes mangfoldighed.

Den mærkede han ikke, da han voksede op.

- Når jeg tænker tilbage på min skoletid, tænker jeg først og fremmest, at det var helt vildt ensomt. Det var en følelse af at skulle overleve noget i 13 år i stedet for at skulle opleve det, siger han.

Det viste sig allerede fra første skoledag.

- Mit mobbehelvede startede med noget så simpelt, som at en dreng spurgte, om jeg var en dreng eller pige, fordi jeg gik i meget anderledes tøj end de andre.

- Jeg gik i striktrøjer i stedet for håndboldtrøjer og gik til dans i stedet for fodbold. Jeg var grundlæggende anderledes fra barnsben, siger den tredobbelte "Vild med dans"-vinder.

Mere skulle der ikke til. Han var stemplet som "ham den mærkelige".

Han blev aldrig valgt først, når der skulle dannes hold i idræt. Han spiste altid alene i spisefrikvarteret og havde ingen, han kunne være sammen med om aftenen.

Når han ikke dansede i sin fritid, sad han derfor derhjemme og så fjernsyn. Dansekammeraterne kom langvejs fra og tog hurtigt hjem igen, så han havde ingen dybe venskaber.

- Men det fandt jeg på en måde også en plads i. Det gav en masse tid til at drømme stort og sætte mål, siger han i dag.

Det var måske det, der gjorde, at Silas Holst stillede op i en dansekonkurrence i 9. klasse, funderer han.

Alene indtog han scenen foran hele skolen, dansede til "Everybody" af Backstreet Boys - og vandt.

Siden har det banebrydende nummer fremkaldt gode minder i hans erindringer.

- Det var en af de få gange i mit 13-årige skoleliv, hvor sol, måne og stjerner stod rigtigt, og jeg bare følte mig som en konge for en aften.

- Jeg ved ikke lige, hvor jeg fik modet fra. Men den vandt jeg sgu. Det var ret vildt, siger han og griner.

Det var gennem dans og sang, at han fangede de andres anerkendelse.

De få lyspunkter som dansekonkurrencen er indprentet i hans hukommelse som de eneste succesoplevelser i løbet af alle 13 skoleår.

Mobningen har gjort, at Silas Holst har levn fra fortiden, som han skal gøre op med hele tiden. På den måde handler det stadig lidt om at overleve.

- Grundlæggende er der en stemme inde i mig, der siger, at folk ikke kan lide mig. Den stemme er til tider meget larmende.

- Men jeg tror, at jeg på en eller anden måde har omfavnet den og tænkt, at det nok er den, der holder mig dejligt ydmyg og taknemmelig for alt det, der sker i mit liv. Jeg forventer ikke at få noget foræret, siger den kommende boyband-stjerne.

Til årets Reumert, som hylder og hædrer scenekunsten, blev han tildelt statuetten i kategorien Årets Mandlige Hovedrolle for sin præstation som dragqueenen Lola i musicalen "Kinky Boots".

Efter prisuddelingen havde han en følelse af at tudbrøle i tre dage, fortæller han.

- Jeg var bare grundlykkelig, fordi jeg lykkedes med noget, jeg satte mig for. Det giver også et grundlag for i den grad at sætte pris på ting, siger Silas Holst.

Derfor glæder han sig vanvittigt meget til at optræde med hits som "I Want It That Way" og "Bye Bye Bye" på "The Boyband Tour".

Turnéen slutter på Frederiksberg den 18. februar 2023.

- Alle drenge har haft en hed drøm om at være sådan en popstjerne, der kunne fylde Wembley. Nu er det så en lillebitte Wembley, vi prøver at fylde i KB Hallen. Det hele går lidt op i en højere enhed, siger han.

- Der ligger enormt meget kærlighed til de boybands i showet. Så det er jo ikke drømmen, der er noget galt med. Og det er altid vigtigt at holde fast i drømmen, siger Silas Holst.

"The Boyband Tour" har premiere i Hermans i Aarhus 3. december og slutter i KB Hallen på Frederiksberg 18. februar 2023.

/ritzau/

København, 16/04/2025 - 12:37

Koncert og klapsalver møder dronning Margrethe ved nedtonet fejring

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Kongeparret og andre medlemmer af den kongelige familie er med til at fejre dronning Margrethes fødselsdag.

Dronning Margrethes fødselsdag er blevet lidt af et tilløbsstykke foran Fredensborg Slot, hvor en folkemængde onsdag har taget imod hende.

Klokken 12 trådte hun ud på trappen foran slottets hovedindgang sammen med kongeparret, deres børn og flere andre medlemmer af den kongelige familie.

Det viser billeder fra stedet.

Modtagelsen skete til lyden af hujen, klapsalver og en fødselsdagskoncert, som blev fremført af Den Kongelige Livgardes Musikkorps i den indre slotsgård.

Dronningens 85-års fødselsdag er den anden, siden hun under sin nytårstale i 2023 til stor overraskelse fortalte, at hun ville overlade tronen til sin søn.

Hun henviste til en rygoperation året før.

Onsdag er der tale om en nedtonet fejring, har Thomas Larsen, der er forfatter til flere bøger om dronning Margrethe og kongehuskommentator på DR, fortalt.

Tidligere var der tradition for store fejringer på hendes runde og halvrunde dage.

- Hun har overladt den store scene til kong Frederik og dronning Mary. Det er dem og deres børn, der skal have opmærksomheden, mens hendes egen rolle er som pensionist, har Thomas Larsen sagt.

I centrum for opmærksomheden er i stedet kongeparrets ældste datter, prinsesse Isabella, der fylder 18 år den 21. april.

Det blev markeret på Aarhus Rådhus i fredags, og tirsdag aften blev prinsessen fejret i Det Kongelige Teater.

Resten af dronningens fødselsdag markeres privat på slottet og inkluderer blandt andet en fødselsdagsfrokost, hvor kongeparret er værter, samt en middag om aftenen med familie, venner og repræsentanter fra hoffet.

Efter fødselsdagen tager dronning Margrethe ophold på Marselisborg Slot i Aarhus.

Her plejer hun at fejre påske, men på grund af fødselsdagen er opholdet udskudt.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/04/2025 - 11:15

Dronning nedtoner 85-årsdag og lader barnebarn stråle

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Ingen stor fest på dronning Margrethes fødselsdag. Isabella løber i stedet med opmærksomheden.

Dronning Margrethe holder af at blive fejret på sin fødselsdag. En fyldt slotsplads på Amalienborg gør hende varm om hjertet, har hun fortalt.

Og på de runde fødselsdage har hun - bortset fra under coronaepidemien - indbudt Europas kongelige og det officielle Danmark til fest.

Mere beskedent bliver det, når dronning Margrethe fylder 85 år onsdag.

Fødselsdagen fejres med en koncert klokken 12 på Fredensborg Slot overværet af familien og borgere i byen.

Resten af dagen er privat, oplyser kongehuset.

Den nedtonede fejring symboliserer, at dronning Margrethe mente det alvorligt, da hun abdicerede i januar 2024, siger Thomas Larsen, der er forfatter til flere bøger om dronning Margrethe og kongehuskommentator på DR.

- Hun har overladt den store scene til kong Frederik og dronning Mary. Det er dem og deres børn, der skal have opmærksomheden, mens hendes egen rolle er som pensionist.

I centrum for opmærksomheden er i stedet kongeparrets ældste datter, prinsesse Isabella, der fylder 18 år den 21. april.

Det blev markeret på Aarhus Rådhus i fredags, og tirsdag aften blev prinsessen fejret i Det Kongelige Teater.

- Det er helt bevidst, at det er de nye generationer, der skal stråle. At opleve det er måske den største gave, dronning Margrethe kan få. Hun kan glæde sig over den store folkelige opbakning, som er blevet kong Frederik og dronning Mary til del, siger Thomas Larsen.

Det var i sin nytårstale i 2023, at dronning Margrethe til stor overraskelse fortalte, at hun ville trække sig tilbage.

Hun henviste til en rygoperation året før, inden talens ultimative sætning faldt:

- Jeg overlader tronen til min søn, kronprins Frederik.

Dermed brød hun med næsten 900 års tradition i det danske kongehus. Sidst en monark abdicerede, var i 1146, hvor kong Erik Lam frasagde sig tronen.

Ellers har danske regenter først erstattet hinanden efter dødsfald.

I fraværet af erfaringer med abdikationer har kongehuset kunnet skæve til Holland.

Her abdicerede dronning Beatrix i 2013 i en alder af 74 år og overgav tronen til kronprins Willem-Alexander og kronprinsesse Máxima.

Men den store forskel er, at der i Holland er tradition for at abdicere, siger historiker Sebastian Olden-Jørgensen, Københavns Universitet.

Han synes, at dronning Margrethe har spillet en mindre aktiv rolle end den, der var lagt op til efter tronskiftet, hvor hun fik sit eget hof, ligesom hun kan være rigsforstander. Det er sket et par gange siden tronskiftet.

- Jeg synes, at dronning Margrethe er tilbageholdende, måske på grund af alder og helbred. Hvilken rolle hun spiller over for det nye kongepar, ved vi jo ikke, siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Mens dronning Margrethe var regent, havde 81 foreninger og organisationer hende som protektor. I forbindelse med tronskiftet blev antallet skåret ned for alle kongehusets protektioner, og i dag har hun 20.

En af dem er Ebbe Muncks Mindefond, der er stiftet til minde om journalist, modstandsmand og hofchef Ebbe Munch, der døde i 1974.

I fondens bestyrelse sidder tidligere chefredaktør på Politiken Bo Lidegaard. Han har mødt dronningen ved flere lejligheder både før og efter tronskiftet og beundrer den måde, som hun tackler ændringen på.

Hun har formået at trække sig fuldstændigt tilbage i rollen som regent, samtidig med at hun er aktiv inden for områder, der altid har haft hendes interesse, siger han.

- Når man har haft en så prominent rolle hele sit liv, så aftvinger det beundring, at man forstår, at det ikke længere er den, man er. At man i stedet har fået friheden til at træde ind i en anden rolle.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 16/04/2025 - 10:00

FAKTA: Hvidevarer kyles ud i stor stil

* I Danmark kasseres der cirka en halv million hvidevarer om året.

* Knap en tredjedel af de kasserede hvidevarer virker stadig.

* Op mod 165.000 fungerende hvidevarer havner på landets genbrugspladser.

* Årligt kasseres der cirka 122.000 vaskemaskiner, hvoraf 41.000 af dem kunne vaske videre.

Kilde: tal fra Coop Analyse 2024.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 16/04/2025 - 10:00

Små vaner batter: Forlæng levetiden for hjemmets hvidevarer

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Manglende vedligehold bærer typisk skylden for, at opvaskemaskinen eller tørretumbleren går i stykker, fortæller hvidevarereparatør.

Din vaskemaskine vil takke dig, hvis du husker at fjerne fnulleret fra filteret og fra tid til anden kører en kogevask.

Manglende vedligeholdelse er nemlig ofte det, der får hjemmets hvidevarer til at gå i stykker.

Det fortæller Peter Vestergaard, der er indehaver af og direktør for firmaet Vestergaards Hvidevarer i Hobro.

- Vi kører typisk ud for at skifte varmelegemer, som er kalket helt til, fordi mange ikke får afkalket deres maskiner, siger han.

Problematikken gælder især vaske- og opvaskemaskiner, som i nogle hjem kører dagligt og måske flere gange om dagen.

- Jeg anbefaler en jævnlig afrensning af vaske- og opvaskemaskinen med citronsyre, eller med hvad producenten foreskriver. Jeg bruger selv stort set kun citronsyre, fordi det er effektivt til at afkalke og affedte, siger Peter Vestergaard.

Benytter du dig altid af det energisparende eco-program på opvaske- og vaskemaskinen, er det i øvrigt en god idé en gang imellem at lade maskinerne køre et program på en høj temperatur, så de renser godt igennem.

- Når man kun vasker ved 40-50 grader, er vandet ikke ret meget varmere end det, vi tager bad i, og derfor bliver tingene på et tidspunkt fedtede, siger Peter Vestergaard.

Sørg samtidig for ofte at rense filtrene, der sidder i både opvaskemaskinen, vaskemaskinen og tørretumbleren.

Et stoppet filter i en vaskemaskine kan for eksempel betyde, at beskidt vand cirkuleres rundt. Tjek også afløb og vandlås for at sikre, at maskinen kommer ordentligt af med vandet.

I den lidt lettere ende anbefaler Tine R. Sode, der fagekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius, at du i det daglige husker at rense vaskemaskinens sæbeskåle.

- Sørg også for at tørre gummilisterne af, så du undgår, at der dannes skimmelsvamp, siger hun og peger på, at næsten alle hvidevarer har gummilister, som er vigtige at holde rene.

Med fryseren handler det om at afrime den en gang imellem, så den ikke står og bruger unødig energi på at holde det isede lag koldt.

- Det er sådan set de her helt basale rengøringsråd, der gør en forskel, fastslår Tine R. Sode.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek