Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 09/01/2025 - 11:00

Forskere borer ned til 1,2 millioner år gammel is i Antarktis

Dansk professor kalder det "et stort skridt for klimaforskningen". Forskerne begyndte boringen i 2019.

Af: /ritzau/

Forskere fra Københavns Universitet har sammen med et internationalt forskerhold gennemført en 2800 meter dyb iskerneboring i Antarktis.

Dorthe Dahl-Jensen, professor og leder af iskerneforskning-konsortiet ved Københavns Universitet (KU), kalder det "et stort skridt for klimaforskningen" i en pressemeddelelse fra Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på KU.

Siden 2019 har forskerholdet fra basen "Lille Dome C" boret i iskappen på Sydpolen. Og da 2025 blot var få dage gammel, ramte forskerne grundfjeldet 2800 meter nede.

Forskerne forventer, at iskernen kan give en optegnelse af klimabegivenheder, temperaturer og mængden af drivhusgasser, som går mere end 1,2 millioner år tilbage i tiden.

De hidtidige iskerner har kunnet optegne klimabegivenheder 800.000 år tilbage i tiden.

Gennem årene presses islagene mere og mere sammen. Man kan beskrive det som et lag af pandekager, der bliver tyndere og tyndere, siger Dorthe Dahl-Jensen.

Tilsammen udgør alle lagene en klimaserie fra alle de år, der er gået, mens iskappen har været der.

- Det er særligt, at det er lykkedes os at finde et sted, hvor vi kan følge klimakurven 1,2 millioner år tilbage i tiden. Det kan være svært at finde et sted, hvor pandekagerne ikke er blandet rundt, siger hun.

Men i de iskerneprøver, som forskerne har fundet, ligger lagene ordnede, således at man kan aflæse klimaet for de forskellige perioder.

Hun forklarer, at man blandt andet bedre vil kunne forudsige klimaets udvikling ved at undersøge, hvordan klimaet har udviklet sig for 1,2 millioner år siden.

Men en ting er at få lavet iskerne-prøverne. En anden ting er at fået viden ud af dem.

- Vi kommer til at måle på den her iskerne i mange år. Første skridt er, at isprøverne skal fragtes fra midt inde i Antarktis og ud til kysten, hvor et fragtskib henter dem i maj. Jeg tænker, at vi vil have den første viden omkring juletid 2026, siger Dorthe Dahl-Jensen.

Projektet er støttet af EU og har navnet "Beyond EPICA - oldest ice". Forskningsholdet består af 12 forskningsgrupper fra ti forskellige nationer, blandt andet Italien, Tyskland og Frankrig.

/ritzau/

København, 09/01/2025 - 10:33

Dronning Mary på forsiden af Vogue i bæredygtighedens tegn

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Et kongeligt anneks bygget i bæredygtig stil er tophistorien i næste nummer af Vogue Living Australia.

Dronning Mary bliver ansigt på bæredygtighed på næste forside af Vogue Living Australia.

Det skriver Ekstra Bladet på baggrund af et opslag fra Vogue Living på Instagram.

- Denne meget specielle udgave indeholder H.M. Dronning Mary foran det danske kongepars cirkulære anneks, skriver magasinet i opslaget.

Magasinforsiden viser dronning Mary posere i sommerligt tøj i et rustikt anneks omgivet af rå bjælker.

Det kongelige anneks, der ligger ved Fredensborg, er en ældre værkstedsbygning omdannet med udgangspunkt i genbrug og genanvendelse, har kongehuset tidligere oplyst i et opslag på Facebook.

Byggeriet er ifølge chefredaktøren hos Vogue Living et pejlemærke for, hvordan et bæredygtigt og cirkulært projekt ser ud, lyder det i opslaget.

Sidste år besøgte det danske boligmagasin Bo Bedre kongeparrets anneks. I den forbindelse sagde dronning Mary om projektet:

- Der blev tænkt og tegnet, og min mand og jeg fulgte projektet fra start til slut ved at blive inddraget i, hvad der kunne lade sig gøre, og i samarbejde med håndværkere og arkitekter finde frem til den rigtige løsning.

Annekset er designet af kongeparret og arkitekt Anders Lendager, skriver Vogue Living Australia på sin hjemmeside.

Ifølge Ekstra Bladet kan forsidebillederne fra Vogue Living Australia stamme fra Bo Bedres reportage.

Dronning Mary kan ses på forsiden på torsdag, hvor magasinet udkommer.

Når kongeparret tidligere har været på forsiden i forbindelse med klima og bæredygtighed, har det ofte handlet om en kritik af, at parrets udadtil grønne profil ikke stemte overens med blandt andet investeringer i nogle af verdens største olieselskaber gennem fonde.

I begyndelsen af året meldte kongehuset ud, at det har justeret i sine investeringer med et skærpet fokus på bæredygtighed.

- Alle de kongelige fondes aktier ligger i dag i investeringsfonden Global Sustainable Future hos Danske Invest, oplyste kongehusets økonomichef, Dan Folke Pedersen, til DR i et skriftligt svar i begyndelsen af januar.

/ritzau/

Læs Mere >>

Los Angeles, 09/01/2025 - 03:44

Oscar-nominering udskudt efter naturbrande i Los Angeles

Patrick T. Fallon/Ritzau Scanpix

Flere kendte personer har måttet forlade deres hjem i områder i Los Angeles efter voldsomme naturbrande.

Naturbrande i og omkring Los Angeles i den amerikanske delstat Californien har ført til, at næste uges Oscar-nominering er blevet udskudt med to dage.

Det oplyser arrangørerne bag.

Brandene har forstyrret flere Hollywood-begivenheder, netop som prisuddelingssæsonen er blevet skudt i gang.

Denne weekends Critics Choice Awards er blevet udskudt som følge af de enorme naturbrande, der ifølge myndighederne bevæger sig med over 100 kilometer i timen.

Produktionen af tv-shows som "Jimmy Kimmel Live" og "Grey's Anatomy" måtte afbrydes onsdag, og flere filmpremierer er aflyst. Los Angeles' myndigheder har forment offentlig adgang til det berømte Hollywood-skilt i bakkerne over Los Angeles.

Den seneste melding er, at brandene har spredt sig til Hollywood Hills, som grænser op til Universal City, der huser filmstudiet og forlystelsesparken Universal Studios Hollywood.

Mindst 100.000 mennesker er blevet evakueret som følge af naturbrandene omkring Los Angeles, og det omfatter også berømte amerikanere, oplyser de på sociale medier.

Det gælder blandt andre skuespillerne Jamie Lee Curtis, James Woods og Mandy Moore samt journalisten Maria Shriver.

Også den amerikanske mediepersonlighed Paris Hilton samt skuespiller Mark Hamill, der er kendt for at spille Luke Skywalker i "Star Wars"-filmene, er blandt de berørte.

De største af brandene har fortæret næsten fem hektar i kvarteret Pacific Palisades, der ligger mellem kystbyerne Santa Monica og Malibu. Det er hjemsted for mange berømtheder inden for film-, tv- og musikbranchen.

Dagen efter at James Woods havde evakueret sit hus i området, lød det fra skuespilleren, at "alle huse omkring os står i flammer".

- Vi befandt os bogstaveligt talt i brandens epicenter, da den startede, sagde Woods, der er kendt for sine roller i "Ghosts of Mississippi" fra 1996 og "Any Given Sunday" fra 1999, til CNN onsdag.

- Der var så meget kaos. Det var som et helvede, lød det fra Woods.

Maria Shriver, der var førstedame i Californien, da hun var gift med den tidligere guvernør Arnold Schwarzenegger, udtaler sig også om situationen.

- Hjerteskærende, ødelæggende, ufatteligt, skriver hun på det sociale medie X.

- Alt er væk: Vores nabolag og vores restauranter. Brandmændene gør deres bedste, men denne brand er enorm og ude af kontrol.

/ritzau/Reuters

Læs Mere >>

, 09/01/2025 - 10:00

FAKTA: Din mad udsender skadelige partikler

* Studier fra Nottingham of University i England viser, at fine partikler i hjemmet hører til blandt de mest skadelige luftforureninger for menneskers helbred.

* Forskerne peger på madlavning som en af de primære kilder til disse fine partikler.

* Det vurderes, at partikelkoncentrationen ved madlavning er op til 20 gange højere end den koncentration, man ser ved en stor skovbrand, hvor man blive bedt om at lukke vinduerne.

* Partiklerne opstår primært, når du steger noget, eller når du skruer godt op for ovnen.

Kilde: Teknologisk Institut.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 09/01/2025 - 10:00

Denne faktor afgør om din emhætte er effektiv

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Som forbruger er det langtfra ligetil at finde frem til en emhætte, der er effektiv til at fjerne mados, lyder det fra Teknologisk Institut.

Går du op i at skabe et sundt indeklima derhjemme, spiller køkkenets emhætte en væsentlig rolle. Virker den optimalt, hjælper den nemlig med at opfange skadelige partikler, der hvirvler rundt i luften, når du steger bøffer på panden eller bager boller i ovnen.

Men det kan være lidt af en jungle at finde frem til en emhætte, der er god til netop det. Det fortæller Christian Grønborg Nicolaisen, der er sektionsleder hos Teknologisk Institut.

- Forbrugeren kan, som det ser ud i dag, ikke gå ned i butikken og umiddelbart se, hvor effektive de forskellige emhætter er, siger han.

Produkterne på hylderne bærer måske et energimærke, men det kan ikke bruges som rettesnor, når det gælder partikelforurening.

- Det energimæssige aspekt har ikke noget at gøre med, hvor god emhætten er til at fange partikler, påpeger Christian Grønborg Nicolaisen og tilføjer, at Teknologisk Institut arbejder sammen med Energistyrelsen på at få inkluderet emhættens evne til at fjerne mados i EU's energimærkning.

For at en emhætte kan betegnes som effektiv, skal den ifølge bygningsreglementet kunne fjerne 75 procent af osen, der kommer fra madlavningen. Dens evne til det kaldes "odour reduction factor".

- Forbrugerne skal derfor efterspørge en odour-effektiv emhætte med lav udsugning nede i butikken eller kontakte producenten og spørge til det. Der er en del producenter, der ikke oplyser odour-faktoren, og det er der så måske en grund til, fortæller Christian Grønborg Nicolaisen.

På din emhættejagt vil du hurtigt opdage, at der både findes emhætter, som har udsug til det fri, samt såkaldte recirkulerende emhætter, der renser luften og sender den ud i rummet igen.

- Der er for og imod for begge typer, så ingen skal dømmes ude. Det, der er vigtigt, er, at producenterne oplyser, hvor effektive emhætterne er til at fange og nedbryde madosen ved lavest mulig udsugning, så energiforbruget minimeres, siger sektionslederen.

Dog påpeger han, at bygningsreglementet forskriver, at emhætten skal have afkast til det fri. Det vil sige, at det er et krav til nybyggeri.

Er du i tvivl om, hvorvidt din nuværende emhætte virker optimalt, skal du sætte din lid til dine næsebor, fortæller Andreas Egholm Nielsen, der er konsulent hos Teknologisk Institut.

- Vær opmærksom på, hvor meget din madlavning lugter - særligt uden for dit køkken. Lugter det i hver eneste krog af dit hjem, efter du har stegt frikadeller, så har du nok ikke en emhætte, der er effektiv nok, eller også bruger du den ikke optimalt, siger han og tilføjer, at alderen på emhætten sjældent spiller en rolle for, hvor god den er:

- En emhætte bliver i bund og grund ikke særlig slidt. Jeg kender til mange emhætter på over 10 år, der stadig kører fint. Har du en recirkulerende emhætte med kulfilter, er det dog vigtigt at udskifte kulfilteret jævnligt i henhold til producentens anvisninger.

For at opretholde en god sugeevne anbefales det, at du løbende rengør emhættens fedtfilter, som typisk sidder i bunden af emhætten. I dag kan de fleste af den slags smides en tur i opvaskemaskinen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek