09/01/2025 - 10:00
Denne faktor afgør om din emhætte er effektiv
Som forbruger er det langtfra ligetil at finde frem til en emhætte, der er effektiv til at fjerne mados, lyder det fra Teknologisk Institut.
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Går du op i at skabe et sundt indeklima derhjemme, spiller køkkenets emhætte en væsentlig rolle. Virker den optimalt, hjælper den nemlig med at opfange skadelige partikler, der hvirvler rundt i luften, når du steger bøffer på panden eller bager boller i ovnen.
Men det kan være lidt af en jungle at finde frem til en emhætte, der er god til netop det. Det fortæller Christian Grønborg Nicolaisen, der er sektionsleder hos Teknologisk Institut.
- Forbrugeren kan, som det ser ud i dag, ikke gå ned i butikken og umiddelbart se, hvor effektive de forskellige emhætter er, siger han.
Produkterne på hylderne bærer måske et energimærke, men det kan ikke bruges som rettesnor, når det gælder partikelforurening.
- Det energimæssige aspekt har ikke noget at gøre med, hvor god emhætten er til at fange partikler, påpeger Christian Grønborg Nicolaisen og tilføjer, at Teknologisk Institut arbejder sammen med Energistyrelsen på at få inkluderet emhættens evne til at fjerne mados i EU's energimærkning.
For at en emhætte kan betegnes som effektiv, skal den ifølge bygningsreglementet kunne fjerne 75 procent af osen, der kommer fra madlavningen. Dens evne til det kaldes "odour reduction factor".
- Forbrugerne skal derfor efterspørge en odour-effektiv emhætte med lav udsugning nede i butikken eller kontakte producenten og spørge til det. Der er en del producenter, der ikke oplyser odour-faktoren, og det er der så måske en grund til, fortæller Christian Grønborg Nicolaisen.
På din emhættejagt vil du hurtigt opdage, at der både findes emhætter, som har udsug til det fri, samt såkaldte recirkulerende emhætter, der renser luften og sender den ud i rummet igen.
- Der er for og imod for begge typer, så ingen skal dømmes ude. Det, der er vigtigt, er, at producenterne oplyser, hvor effektive emhætterne er til at fange og nedbryde madosen ved lavest mulig udsugning, så energiforbruget minimeres, siger sektionslederen.
Dog påpeger han, at bygningsreglementet forskriver, at emhætten skal have afkast til det fri. Det vil sige, at det er et krav til nybyggeri.
Er du i tvivl om, hvorvidt din nuværende emhætte virker optimalt, skal du sætte din lid til dine næsebor, fortæller Andreas Egholm Nielsen, der er konsulent hos Teknologisk Institut.
- Vær opmærksom på, hvor meget din madlavning lugter - særligt uden for dit køkken. Lugter det i hver eneste krog af dit hjem, efter du har stegt frikadeller, så har du nok ikke en emhætte, der er effektiv nok, eller også bruger du den ikke optimalt, siger han og tilføjer, at alderen på emhætten sjældent spiller en rolle for, hvor god den er:
- En emhætte bliver i bund og grund ikke særlig slidt. Jeg kender til mange emhætter på over 10 år, der stadig kører fint. Har du en recirkulerende emhætte med kulfilter, er det dog vigtigt at udskifte kulfilteret jævnligt i henhold til producentens anvisninger.
For at opretholde en god sugeevne anbefales det, at du løbende rengør emhættens fedtfilter, som typisk sidder i bunden af emhætten. I dag kan de fleste af den slags smides en tur i opvaskemaskinen.
/ritzau fokus/