Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Jerusalem, 25/11/2023 - 10:51

Flere udvekslinger er på vej under aftale mellem Hamas og Israel

Lørdag ventes flere udvekslinger af gidsler og fanger på dag to i våbenhvile mellem Israel og Hamas.

-/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Udvekslingerne af gidsler og fanger står til at fortsætte på dag to af våbenhvilen mellem Israel og Hamas.

Således vil 42 palæstinensiske fanger blive løsladt lørdag som led i våbenhvileaftalen. Det oplyser israelske myndigheder ifølge nyhedsbureauet AFP.

Samtidig melder en israelsk myndighedskilde ifølge AFP, at Hamas vil frigive 14 gidsler lørdag.

Der er dog divergerende meldinger om det antal gidsler, som Hamas ventes at frigive lørdag.

Det israelske medie Haaretz har skrevet, at Israel har modtaget en liste på 13 gidsler, som vil blive frigivet lørdag.

Fredag var den første dag i den planlagte våbenhvile på mindst fire dage.

Her blev 13 israelske gidsler frigivet af Hamas. Samtidig blev ti thailandske og et filippinsk gidsel frigivet.

Imens blev 39 palæstinensiske kvinder og børn - nogle af dem dømt eller tilbageholdt på mistanke om våbenbesiddelse eller vold - løsladt fra israelske fængsler. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Den seneste opblussen i den årtier lange konflikt begyndte, da den militante palæstinensiske bevægelse Hamas 7. oktober brød igennem grænsen mellem Israel og Gazastriben og ifølge Israel dræbte omkring 1200 mennesker, størstedelen af dem civile. Omkring 240 blev bragt tilbage til Gazastriben som gidsler.

I den efterfølgende israelske offensiv har over 14.000 mennesker ifølge Hamas mistet livet.

Aftalen mellem Hamas og Israel omfatter i alt udveksling af mindst 50 gidsler i Hamas' varetægt og 150 palæstinensere i israelske fængsler.

Der sidder over 6800 palæstinensere fængslet i Israel for lovovertrædelser på sikkerhedsområdet. Det oplyser israelske fængselsmyndigheder ifølge Financial times.

Menneskerettighedsgrupper anslår, at omkring en tredjedel er tilbageholdt i "administrativ forvaring" på ubestemt tid. Det sker uden retssag eller en officiel anklage. De fleste af de dømte er blevet dømt ved en militærdomstol, skriver Financial Times.

/ritzau/

Horsens, 25/11/2023 - 10:00

Jens Werner takker af: Nu har jeg gjort mit

Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

- Det var en fantastisk aften, lyder det fra Jens Werner, der har takket af som dommer i "Vild med dans" efter 20 sæsoner.

Jens Werner trak sine sidste titaller op og var med til at sikre den tidligere fodboldspiller Kasper Fisker og hans partner, Karina Frimodt, sejren i årets udgave af "Vild med dans".

Sæsonen, som er den 20. af slagsen, er Jens Werners sidste som dommer.

- Det var en fantastisk aften. Det var det virkelig, siger Jens Werner.

- Alle har gjort sig umage på alle parametre, og det synes jeg, aftenen bar præg af. Og så skal man ikke underkende den energi, den stemning og den glæde, et levende publikum giver her, i forhold til de 150-175 mennesker der sidder i studiet om fredagen. Det er noget helt andet det her.

For første gang i fire år var finalen flyttet fra København til Forum Horsens, der har plads til 3000 publikummer.

"Vild med dans" kunne fejre 20-sæsoners jubilæum i år, og Jens Werner har været med siden programmets danske premiere i 2005. Faktisk allerede inden, at det første afsnit valsede over skærmen.

Han var nemlig hyret som konsulent på programmet og rådgav produktionen med at finde det rigtige underlag til gulvet, så deltagernes blanke sko ikke skøjtede rundt. Han udvalgte de rette materialer til kjolerne og satte tempoet på musikken.

Sjette program i årets udgave af dansedysten var dedikeret til "Vild med dans'" 20-sæsoners jubilæum, og her blev Jens Werner også hyldet med en stor tak og en kavalkade med mindeværdige momenter fra hans 18 år som dommer.

- Det ér den rigtige beslutning, jeg har taget. Den har været lidt undervejs de sidste par sæsoner, understreger Jens Werner, som vil hellige sin tid til familien.

- Jeg tror, man skal være ærlig og stoppe, mens legen er rigtig, rigtig god. Man skal være ærlig mod sig selv og stoppe, når man har den fornemmelse, der hedder: "Nu har jeg gjort mit. Nu er der andre, der må tage over".

Jens Werner er stadig vild med dans. Han driver en danseskole med sin hustru, Anette, som sammen med parrets børn også overværede årets Vild med dans-finale. På mandag er han tilbage for at undervise, som han altid har gjort.

Jens Werner oplyste i foråret, at han havde fået konstateret kræft. Heldigvis har han det rigtigt godt i øjeblikket.

- Jeg er i gode hænder. Jeg har et stærkt og positivt mind, og så har jeg kærligheden fra familien. De ting kombineret lover meget godt, siger Jens Werner.

TV 2 har allerede annonceret, at "Vild med dans" vender tilbage i 2024. Men den 21. sæson bliver uden Jens Werner - i hvert fald bag dommerbordet.

- Man ved jo aldrig, om de ringer, og jeg skal være vært - hvem ved, siger Jens Werner og understreger.

- Selvfølgelig kunne jeg overveje det. Men om jeg er dygtig nok, ved jeg ikke.

Der er en værtstjans ledig. For Jens Werner er ikke den eneste af programmets profiler, som har sagt tak for dansen.

Sarah Grünewald, som har været Vild med dans-vært siden 2013, meddelte inden årets premiereprogram, at denne sæson ville være hendes sidste.

/ritzau/

Læs Mere >>

Horsens, 25/11/2023 - 08:27

Sarah Grünewald: Vi bryder grædende sammen

Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

- "Vild med dans" har været en kæmpe tillidssag, fordi jeg ikke havde så meget tillid til mig selv, lyder det fra Sarah Grünewald, som nu stopper på programmet.

- Hej, mor, så blev det din sidste aften på "Vild med dans". Jeg synes, du er så sej, at du har lavet det i så mange år. Men lad nu være med at græde. Du kan glæde dig over, at du skal hjem til mig og spise fredagsslik i stedet for.

Sarah Grünewald takkede af efter et årti og 11 sæsoner som vært på "Vild med dans".

Og der ventede hende en surprise, da produktionen midt i den rullende liveudsendelse fra finalen overraskede hende med en kavalkade over hendes mest mindeværdige øjeblikke i programmet - og en hilsen fra hendes syvårige søn, Luis, hvis ord fik tårerne i øjenkrogen til at trille ned af kinderne.

- Jeg har godt, lyder reaktionen derpå.

- Jeg har det virkeligt dejligt. Det har været en overvældende dag, og det har været en så smuk finale og en vidunderlige måde at slutte det af på, siger hun.

- Jeg har det, som om jeg er blevet gift. Det er meget, meget rørende.

Det er taknemlighedstårer, der piblede frem. Og dem kommer der nok endnu flere af.

- Det er ikke slut endnu. For nu skal jeg ud og kramme alle mine kolleger farvel. Jeg ved, at der er flere... Når vi ser hinanden ude bagved, så bryder vi grædende sammen. På en god måde, understreger hun.

- Det er jo bare ren kærlighed.

Det er en længere og velovervejet beslutning, Sarah Grünewald traf, da hun inden premiereprogrammet meddelte, at denne sæson blev hendes sidste som vært.

For at gøre plads til nye kapitler må hun sætte punktum for det foregående.

- Det føles virkelig rigtigt, og det føles virkeligt dejligt. Det er, fordi jeg har det godt, understreger hun.

Sarah Grünewald havde en baggrund som model og havde lavet et par tv-ting, inden hun fik jobbet som vært på det populære program - i øvrigt på bedste sendetid på TV 2 fredag aften efteråret igennem år efter år.

Hun var egentlig ikke et særligt kendt navn dengang. Hun er aldrig blevet spurgt, om hun ville deltage i "Vild med dans" som nydanser.

Men værtstalentet brændte igennem, og hun blev kaldt en usleben diamant.

- "Vild med dans" har for det første været en kæmpe tillidssag, fordi jeg ikke havde så meget tillid til mig selv, lyder det fra Sarah Grünewald.

- De har altid regnet med, at jeg nok skulle klare den, og jeg var den rigtige til opgaven, når jeg nogle gange måske har følt, at jeg vaklede lidt, fortæller hun.

Sarah Grünewald er kendt for sin bramfrie attitude.

Så sent som i finalen, som blev vundet af tidligere fodboldspiller Kasper Fisker og partner Karina Frimodt, fortalte hun sin medvært, Martin Johannes Larsen, foran de rullende live-kameraer, at hun havde fået vokset sine hår i næsen.

Hun har også måttet fiske en kjole, der var kravlet op, ud under en udsendelse og lovede på et andet tidspunkt kvajebajer til alle, da hun kaldte Lis Sørensen for Søs Fenger.

Midt i holdning, hæl og tå har hun mere eller mindre bevidst gjort op med forestillingen om, hvordan man skal fremføre sig i et program.

- Der er ingen hemmelighed, at jeg tit er kommet efterfølgende og har undskyldt for noget, jeg har sagt, eller jeg har tænkt, var over stregen. Og jeg er altid bare blevet mødt med: "Det er okay. Du er bare et menneske. Vi laver bare fjernsyn". Så det har betydet ekstremt meget, siger Sarah Grünewald og fortsætter:

- Jeg er lidt svær at putte i en kasse, for så banker jeg med arme og ben, og så bliver jeg ikke en fed udgave af mig selv.

Sarah Grünewald begyndte på programmet som 29-årig. Om tre måneder fylder hun 40.

Det er sket meget i hendes liv privat og professionelt i den tid.

- Jeg startede som meget lille og umoden og helt ny og fik lov til at vokse og lave fejl, men stadig bare få at vide, at det var okay. Det har betydet virkelig, virkelig meget for mig, at jeg har kunnet gå på arbejde og blive grebet af nogle virkelig dygtige mennesker, siger Sarah Grünewald.

- Det har også været et helle for mig, når der var alt muligt andet. Også med alt det, der sker i verden. Vi har nogle gange tænkt: "Så står vi her, mens der er krig og ødelæggelse, og så laver vi bare danseprogram". Men et eller andet sted er det sgu også rart bare at lave et danseprogram og glemme alt det der. Det har virkelig været dejligt at få lov til at være med til det.

Sarah Grünewald har ikke en forkromet plan over, hvad hun skal lave efter Vild med dans-epoken. Måske nye tv-produkter, måske foredrag, måske flere film.

Men først venter julen.

Her skal hun lave julepynt og ikke mindst spise fredagsslik med Luis, som overraskede hende i finalen i det båndende indslag.

- Han er syv år gammel! Han har holdt det hemmeligt for mig i en måned, udbryder Sarah Grünewald.

- Jeg synes, det er helt vildt. Jeg ringede til ham efter første del af programmet og sagde tak.

Det var faktisk under "Vild med dans", at Sarah Grünewald i 2015 i slutningen af et program aede sin mave og afslørede, at hun var gravid og ventede Luis.

Lille Luis, som nu er så stor en dreng, at han kunne overraske sin mor i årets udgave af "Vild med dans".

- Børn er det vildeste billede på, hvordan tiden går, siger Sarah Grünewald.

Et årti som vært er forbi. Når "Vild med dans" vender tilbage næste år, bliver det uden Sarah Grünewald.

Sarah Grünewald har fået et evigt minde fra "Vild med dans". Hun har fået tatoveret en dansende mand på overarmen. Tatoveringen var en afskedsgave fra hendes medvært, Martin Johannes Larsen.

Nu er hun blevet så kendt, at hun potentielt kunne blive spurgt, om hun selv vil deltage i konkurrencen som nydanser. Men det er hun tøvende overfor.

- Det ved jeg ikke... Måske... Jeg elsker at danse. Men det bliver ikke lige nu.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/11/2023 - 08:00

FAKTA: Luciabrød stammer fra Sverige

* Traditionen med de lækre gule safranduftende luciabrød stammer fra Sverige, hvor de hedder lussebrød eller lussekat.

* De serveres typisk i forbindelse med luciaoptoget den 13. december.

* Den klassiske form på luciabrød er et "S" med en rosin i hver ende af brødet.

Kilde: Arla.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 25/11/2023 - 08:00

Lav roulade med risalamande og bag de skønneste luciabrød

Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Brug risalamanden fra i går til en roulade, og giv de klassiske luciaboller et pistacie-twist.

Julen er en tid, hvor hyggen går hånd i hånd med godt bagværk og søde desserter.

Og hvis du mangler inspiration til, hvilke søde ting du kan kreere i dit køkken, får du her en opskrift på luciabrød fra kok og ejer af restauranten Selma i København Magnus Pettersson og en opskrift på risalamande-roulader fra kok Umut Sakarya.

1) Lækre luciabrød med et pistacie-twist.

De smagfulde, gule luciabrød er perfekte til luciadag eller bare til at nyde, når lejligheden byder sig.

Du kan lave dem helt klassiske med safran og rosiner, men du kan også give dem et pistacie-twist, lyder det fra Magnus Pettersson.

Start med at sætte ovnen på 225 grader. Vælg over- og undervarme, ikke varmluft.

- Herefter går du i gang med din dej, som er ganske simpel at lave, fortæller han.

- Opløs 50 gram gær i 500 gram kold sødmælk, og rør sammen. Så tilsætter du ét gram safran og en fjerdedel af en skrabet vaniljestang.

- Rør 190 gram rørsukker, 1050 gram hvedemel, 200 gram saltet smør ved stuetemperatur og fire gram salt.

Herefter skal du ælte dejen i 20 minutter. Har du en røremaskine, så vælg en lav hastighed.

Når dejen er æltet færdig, giver du dig i kast med pistaciefyldet, som er her opskriften afviger fra den klassiske luciabolledej.

Fyldet er en sammenrørt masse af 130 gram stuetempereret saltet smør, 50 gram rørsukker, 70 gram blendede pistaciekerner og en fjerdedel skrabet vaniljestang.

- Rul dejen ud til et rektangel, og smør fyldet ud over dejen. Så folder du en af siderne ind mod midten og folder den anden side over, så der er tre lag, lyder det fra kokken.

- Skær nu dejen ud i strimler på hver to centimeter på den korte side, og rul dem til et "S", og læg dem på en bradepande med noget bagepapir.

Dejen skal nu hæve i cirka to timer ved stuetemperatur tildækket af et viskestykke, indtil brødene er dobbelt størrelse.

Så skal de bages i otte-ti minutter, indtil de har en gylden farve. Lad dem efterfølgende køle en smule af - gerne til omkring 70 grader celsius.

- Pensl dem med smeltet smør, og dyp dem i sukker og hakkede pistaciekerner. Spis dem med et koldt glas mælk, lyder det fra Magnus Pettersson.

Ifølge kokken kan du tage dine luciabrød til helt nye højder, hvis du bruger safran fra Pakistan eller Iran, himalayasalt, gammeldags kærnet smør og sicilianske pistaciekerner.

Men det er også helt fint blot at købe de ingredienser, du kan finde hos din lokale købmand eller i supermarkedet.

2) Brug rester til risalamande-roulade.

Efter julefrokosten eller efter selve juleaften er der ofte en masse risalamande tilbage.

Og i stedet for at smide det ud eller spise samme dessert igen, kan du ifølge kok Umut Sakarya bruge resterne til at lave en risalamande-roulade.

- Bag en helt klassisk lagkagebund med kartoffelmel og i stedet for at komme vaniljecreme i, så smører du den med risalamande og ruller den.

- Herefter skal den på køl, indtil den har sat sig. Den skal i hvert fald have fire timer, lyder det fra kokken.

Herefter er du sådan set færdig.

- Så kommer du kirsebær på toppen og spiser den, og det er bare superlækkert, siger Umut Sakarya.

Det er ifølge kokken både en nem og lækker ret, og så er det en rigtig god måde at få brugt sine rester på.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv