København, 25/11/2023 - 08:00
Lav roulade med risalamande og bag de skønneste luciabrød
Brug risalamanden fra i går til en roulade, og giv de klassiske luciaboller et pistacie-twist.
Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus
Julen er en tid, hvor hyggen går hånd i hånd med godt bagværk og søde desserter.
Og hvis du mangler inspiration til, hvilke søde ting du kan kreere i dit køkken, får du her en opskrift på luciabrød fra kok og ejer af restauranten Selma i København Magnus Pettersson og en opskrift på risalamande-roulader fra kok Umut Sakarya.
1) Lækre luciabrød med et pistacie-twist.
De smagfulde, gule luciabrød er perfekte til luciadag eller bare til at nyde, når lejligheden byder sig.
Du kan lave dem helt klassiske med safran og rosiner, men du kan også give dem et pistacie-twist, lyder det fra Magnus Pettersson.
Start med at sætte ovnen på 225 grader. Vælg over- og undervarme, ikke varmluft.
- Herefter går du i gang med din dej, som er ganske simpel at lave, fortæller han.
- Opløs 50 gram gær i 500 gram kold sødmælk, og rør sammen. Så tilsætter du ét gram safran og en fjerdedel af en skrabet vaniljestang.
- Rør 190 gram rørsukker, 1050 gram hvedemel, 200 gram saltet smør ved stuetemperatur og fire gram salt.
Herefter skal du ælte dejen i 20 minutter. Har du en røremaskine, så vælg en lav hastighed.
Når dejen er æltet færdig, giver du dig i kast med pistaciefyldet, som er her opskriften afviger fra den klassiske luciabolledej.
Fyldet er en sammenrørt masse af 130 gram stuetempereret saltet smør, 50 gram rørsukker, 70 gram blendede pistaciekerner og en fjerdedel skrabet vaniljestang.
- Rul dejen ud til et rektangel, og smør fyldet ud over dejen. Så folder du en af siderne ind mod midten og folder den anden side over, så der er tre lag, lyder det fra kokken.
- Skær nu dejen ud i strimler på hver to centimeter på den korte side, og rul dem til et "S", og læg dem på en bradepande med noget bagepapir.
Dejen skal nu hæve i cirka to timer ved stuetemperatur tildækket af et viskestykke, indtil brødene er dobbelt størrelse.
Så skal de bages i otte-ti minutter, indtil de har en gylden farve. Lad dem efterfølgende køle en smule af - gerne til omkring 70 grader celsius.
- Pensl dem med smeltet smør, og dyp dem i sukker og hakkede pistaciekerner. Spis dem med et koldt glas mælk, lyder det fra Magnus Pettersson.
Ifølge kokken kan du tage dine luciabrød til helt nye højder, hvis du bruger safran fra Pakistan eller Iran, himalayasalt, gammeldags kærnet smør og sicilianske pistaciekerner.
Men det er også helt fint blot at købe de ingredienser, du kan finde hos din lokale købmand eller i supermarkedet.
2) Brug rester til risalamande-roulade.
Efter julefrokosten eller efter selve juleaften er der ofte en masse risalamande tilbage.
Og i stedet for at smide det ud eller spise samme dessert igen, kan du ifølge kok Umut Sakarya bruge resterne til at lave en risalamande-roulade.
- Bag en helt klassisk lagkagebund med kartoffelmel og i stedet for at komme vaniljecreme i, så smører du den med risalamande og ruller den.
- Herefter skal den på køl, indtil den har sat sig. Den skal i hvert fald have fire timer, lyder det fra kokken.
Herefter er du sådan set færdig.
- Så kommer du kirsebær på toppen og spiser den, og det er bare superlækkert, siger Umut Sakarya.
Det er ifølge kokken både en nem og lækker ret, og så er det en rigtig god måde at få brugt sine rester på.
/ritzau fokus/