Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 12/04/2023 - 10:59

Brostrøm stopper som direktør i Sundhedsstyrelsen

Søren Brostrøm stopper som direktør i Sundhedsstyrelsen 7. oktober, bekræfter han i en pressemeddelelse.

Af: /ritzau/

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, stopper på posten, når hans kontrakt udløber 7. oktober.

Det bekræfter han til styrelsens hjemmeside.

Brostrøm siger, at han ikke søger forlængelse, når kontrakten udløber.

57-årige Brostrøm har stået i spidsen for Sundhedsstyrelsen siden 2015.

Inden da havde han været enhedschef i styrelsen i fire år.

Her skiftede han en knap 20-årig klinisk karriere ud med embedsmandsrollen i Sundhedsstyrelsen.

Brostrøm er uddannet speciallæge i gynækologi og obstetrik. Han har blandt andet været overlæge på gynækologisk-obstetrisk afdeling på hospitalerne i Glostrup og Herlev.

Professionelt har han måttet håndtere konflikten omkring en specialplan for sygehusene, der vakte opstandelse.

Det var Brostrøms opgave at få enderne til at mødes, da han trådte til.

I 2019 gjaldt det vaccinediskussionen. Her måtte Søren Brostrøm erkende, at Sundhedsstyrelsen havde begået flere fejl i starten af debatten om, hvorvidt vacciner mod HPV-virus var farlige.

Men det var, da coronapandemien ramte, at Brostrøm for alvor blev et kendt navn i offentligheden. Her tonede han frem på tv-skærmene hjemme i stuerne landet over ved de mange pressemøder med myndighederne.

Selv om han fra mange sider er blevet rost for sin evne til at kommunikere skarpt og klart, har der også været malurt i bægeret.

For i starten af coronavirussets udbrud lød det fra Søren Brostrøm, at risikoen var "meget lav" for spredning i Danmark. Efterfølgende erkendte han, at sygdommen i begyndelsen skulle have været håndteret anderledes.

Brostrøm tilslutter sig rækken af myndighedspersoner, der blev kendte navne under coronakrisen, men som efterfølgende har forladt deres poster.

Kåre Mølbak, der stod i spidsen for Statens Serum Institut (SSI) som faglig direktør, gik på pension i slutningen af januar 2021.

Samme måned gjorde Sundhedsministeriets daværende departementschef, Per Okkels, det samme.

Et par måneder senere, i marts 2021, meddelte Lægemiddelstyrelsens daværende direktør, Thomas Senderovitz, at han stoppede med øjeblikkelig virkning.

Søren Brostrøm leder i øjeblikket en robusthedskommission, som er sat i verden for at komme med anbefalinger til, hvordan der blandt andet kan sikres mere personale og et bedre arbejdsmiljø i sundhedsvæsenet.

Kommissionen skal efter planen fremlægge sit arbejde i sensommeren 2023.

/ritzau/

København, 12/04/2023 - 08:00

Dar Salim: Jeg har altid skabt min egen vej

- Jeg ved godt, hvad der fungerer, siger filmaktuelle Dar Salim. Selvtilliden er ikke kommet med succesen. Den er formet af noget langt mere fundamentalt.

Stjernerne regnede over "Underverden", da filmen fik premiere i 2017.

Den blev kaldt et borende blik på både parallel-Danmark og på parnassets blinde øje mellem de hæsblæsende actionsekvenser.

Nu er fortsættelsen klar. "Underverden II" får premiere 13. april, og der er en blodrød tråd mellem etteren og efterfølgeren, fortæller universets altoverskyggende hovedrolleindehaver, Dar Salim.

- I etteren tog vi et opgør med forældregenerationen. I denne tager vi fat i de unge på kanten og spørger: "Hvad fanden er det, du vil? Hvad er det, du laver? Hvad er det, du tror, det her fører til? Et hus i Marbella og en masse damer? Det er jo ikke det, det ender med - du ender i Vestre. Får tæsk. Eller dør".

"Underverden II" udspiller sig seks år efter, at Zaid - spillet af Dar Salim - begav sig ned i den københavnske underverden for at jagte sin brors banemænd. En maskeret hævner med et blottet hjerte ned i et mørke i skærende kontrast til den hvide lægekittel, han til daglig iførte sig som kirurg.

Der er ikke nogen returbillet, når først man har begivet sig ned i underverdenen. Men Zaid øjner alligevel én, da han forpint af savnet til sin søn indvilger i at infiltrere den københavnske underverden, mod at den PET-agent, der tilbyder ham undercover-missionen, løslader ham.

- Han er drevet af kærlighed. Men for hvert skridt, han tager, er det et skridt længere væk fra at være far. Man siger - på papiret - at "Underverden" er en actionfilm. Men det har det aldrig været for mig. Det er lige så meget et karakterbåret drama, siger Dar Salim.

- I en amerikansk actionfilm kan du gøre alt. Det kan du ikke på dansk. Der skal være en form for løftet realisme i det, hvorfor en mand går til ekstremerne.

Det tog tre-fire års arbejde, inden historien var skåret, sådan som man nu kan se på biograflærredet.

Dar Salim er også krediteret som filmens executive producer.

- Jeg var også inde over alle processerne på etteren - denne gang fik jeg bare løn og en titel for det, bemærker han.

- Det er en ret speciel proces at lave "Underverden", hvor min rolle er anderledes. Så der var hurtigt enighed fra start af om, at hvis jeg skulle gå ind i det, ville jeg denne gang få en del af ejerskabet.

Selv om filmen selvfølgelig skal sælge billetter, skal det kommercielle ikke være på bekostning af kunsten.

Skræller man krudtet og kuglerne væk fra filmen og kigger under den skudsikre vest, banker historiens hjerte for forholdet mellem far og søn.

Og det var den, Dar Salim gerne ville fortælle.

- Jeg ville have, at toeren skulle være bedre end etteren. Jeg ved godt, hvad der fungerer, og hvad der ikke gør. Det er jo det, jeg bringer til bordet, og derfor er jeg også nødt til at stå ved det, siger han og fortsætter:

- Hvis man er saglig, faglig og kompetent, lytter folk også. Det har aldrig handlet om at have ret, men om at gå efter bolden. Jeg har gennem hele min karriere taget de snakke, der skal tages, for at det, jeg er med i, løfter sig.

Selvtilliden er ikke kommet med succesen. Den er formet af noget langt mere fundamentalt.

- Jeg har altid skabt min egen vej. Det har jeg tillært mig selv tidligt i tilværelsen, siger Dar Salim og fortsætter:

- Hvis du gerne vil blive pilot og vokser op i et betonkvarter, skal du selv finde vejen derhen. Hvis ens udgangspunkt er at blive nødt til at gøre tingene på sin egen måde for at komme frem i livet, så bliver du bedre til at lytte til din mavefornemmelse - og stole på den.

- Uanset hvad min søn en dag siger, at han gerne vil være, kan jeg vise ham vejen. Det har jeg ressourcerne til, siger den 45-årige skuespiller.

Dar Salim er uddannet pilot. Men da han ved et tilfælde landede en rolle i en tv-serie, begyndte en ny drøm at få luft under vingerne.

Han knoklede for at dygtiggøre sig, og der blev kvitteret for talentet.

Efter et par småjob fik Dar Salim sin første hovedrolle i "Gå med fred, Jamil".

Det er præcis 15 år siden. Siden fulgte roller i DR-dramaerne "Borgen" og "Broen", i prisbelønnede film som "Submarino", "Krigen" og "Kapringen", i Ridley Scotts episke actiondrama "Exodus: Gods and Kings" og i den verdensomspændende fantasysucces "Game of Thrones".

I 2017 kom "Underverden".

- Tid er noget mærkeligt noget. Det føles, som om det var i går. Samtidig er der sket en milliard ting, funderer Dar Salim.

Ligesom der er gået seks år i fiktionens univers mellem den første og den anden "Underverden", er der gået tilsvarende i virkelighedens verden.

Jo større summen af dit liv er, jo flere værktøjer har du til at portrættere karakteren.

- Du vokser dag for dag - hvis du ikke står stille, og det gør jeg ikke - ud fra de valg du træffer, de forhold du har haft, de sejre og nederlag du har haft, de mennesker du møder på din vej, de bøger du læser, og din fantasi.

- Men selv om jeg godt kan forstå, at det kan være nærliggende at tro, at jeg må tænke på min egen søn, når jeg spiller Zaid, fungerer det ikke sådan.

- At være far har selvfølgelig naturligt udvidet mit følelsesregister til et nyt spektrum af kærlighed, et nyt spektrum af angst - et nyt spektrum af alle følelser. Men det er ikke en til en med Zaid og hans søn.

Skuespil er derimod et slags livslangt studie af det at være menneske i forskellige situationer, fortæller Dar Salim.

Med bevidste tilvalg af roller på tværs af landegrænser og fravalg af ditto, der simpelthen er for stereotype, har han - som på alle andre parametre - skabt sin egen vej. Det har nu ført ham til sin hidtil største Hollywood-rolle.

Ugen efter at "Underverden II" lander i biografen, får Guy Ritchie-filmen "The Coverant", hvor Dar Salim spiller lige op med superstjernen Jake Gyllenhaal, premiere i USA.

- Det er et ret heftigt program. Men jeg klager ikke. Det er bare at gøre det, for det er nogle vilde, vilde, vilde ting, siger han med et smil.

Adspurgt, om han kan tage det hele ind, er det for tiden momentvis.

- Det er mere, når jeg kan se det i mine menneskers øjne, deres oprigtige glæde, at jeg også kan mærke det - det er, når man deler det med nogle, man holder af, at man kan mærke det mest, siger han.

Derfor er det også et must for Dar Salim, at de job, han tager, passer ind i hans liv.

- Jeg er så heldig, at der kommer tilbud fra alle territorier nu. Jeg har ikke nogen præferencer, hvor det er henne i verden. Bare jeg kan flyve frem og tilbage til min søn. Ellers fungerer jeg ikke, siger Dar Salim og tilføjer så:

- Og så skal det selvfølgelig være en god historie.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 12/04/2023 - 08:00

Fynsk verdensstjerne er tredje navn på Grøns koncertplakat

Mø er det tredje navn, der skal på koncerttourne med Saveus og Aqua til sommer. Det afslører Grøn onsdag.

Grøn, der tidligere hed Grøn Koncert, løfter sløret for endnu en kunstner, der skal forbi i alt otte byer fra den 20. juli til den 30. juli.

Det nye navn på plakaten er fynske Mø, som skal være med til at fejre turnéens 40-års fødselsdag på de otte endagsfestivaler.

Det oplyser arrangørerne onsdag.

- Grøn er sådan en legendarisk festival, og jeg elsker, at de støtter en god sag. Jeg er mega excited over at skulle spille Grøn denne sommer og glæder mig helt vildt til at toure Danmark og møde publikummerne i alle disse byer, nogle af stederne har jeg ikke spillet i årevis, så det bliver vildt fedt at komme rundt i hele landet, siger Mø ifølge en pressemeddelelse.

Ud over Mø vil man på Grøn kunne opleve Aqua og Saveus.

Mø, hvis borgerlige navn er Karen Marie Ørsted, har arbejdet sammen med flere store kunstnere som Justin Bieber, Iggy Azalea og Major Lazer. Sidstnævnte lavede hun megahittet "Lean On" med i 2015.

Sidste år modtog hun prisen som Årets Danske Sangskriver til Danish Music Awards for sit tredje album, "Motordrome".

- Mø har i flere år stået øverst på ønskelisten til Grøn, og derfor er vi vanvittig stolte over endelig at kunne præsentere Mø og hendes live performance for hele Danmark, siger Theis Petersen, som er indsamlingschef i Muskelsvindfonden, ifølge meddelelsen.

Grøn-touren starter i Tårnby den 20. juli, hvorefter det hedder Kolding 21. juli, Aarhus 22. juli, Aalborg 23. juli, Esbjerg 27. juli, Odense 28. juli, Næstved 29. juli og til sidst Valby den 30. juli.

Siden begyndelsen af 1983 har Grøn Koncert eksisteret, og det har siden vokset sig større og større. I 2017 skar arrangørerne den sidste del af navnet og kalder sig nu bare Grøn.

Det er ølmærket Tuborg og Muskelsvindfonden, der står bag koncertturnéen. Overskuddet fra koncerterne går til fondens arbejde.

Det er som de seneste år Jakob Haugaard og Muskelsvindfondens formand, Simon Toftgaard Jespersen, der er værter ved koncerterne.

Der plejer at være omkring syv-otte kunstnere til Grøn Koncert. De første to navne blev præsenteret samme dag, som billetsalget til årets koncerter er startet.

Sidste år var blandt andre D-A-D, Andreas Odbjerg, Tessa og Christopher på plakaten.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 12/04/2023 - 08:00

FAKTA: Formuler dine livsværdier

* Føles hverdagen forkert, råder Maj My Humaidan dig til at finde ud af, hvad dine livsværdier er.

* Sæt dig ned, og skriv en liste over alt, hvad du bruger tid på i løbet af en dag.

* Kig derefter på listen, og udvælg de ting, du gerne vil skrue op for, og de ting, du gerne vil skrue ned for.

* Er du i tvivl, så spørg dig selv: Hvad gør mig varm indeni? Hvornår er jeg mest i flow? Hvornår oplever jeg, at min verden bliver større?

Kilde: forfatter og journalist Maj My Humaidan.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 12/04/2023 - 08:00

Sæt en kæp i hamsterhjulet med disse tips

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Du får mere mening ind i hverdagen, hvis du tager aktivt stilling til, hvad du bruger din tid på, mener forfatter Maj My Humaidan.

Halser du gennem hverdagen med en dirrende længsel et sted i baghovedet mod et andet liv?

Det gjorde forfatter og journalist Maj My Humaidan, da børnene var små, og tiden syntes at sive som sand mellem fingrene på hende.

Følelsen førte til en markant forandring. Hun og manden solgte huset i Svendborg og rykkede til Ærø, hvor de i tre år hjemmepassede og hjemmeskolede deres fire børn.

- Hvis du hver aften lægger hovedet på puden og føler dig forvirret, fordi du ikke bruger tiden på det, du allerhelst vil, så er det altid en god idé at stoppe op og tage en pause, siger Maj My Humaidan.

Det er det budskab, hun ønsker at formidle i bogen "Ærø-manifestet", hvor hun har samlet sine erfaringer fra et årti med børn både uden for og inden for normerne og de op- og nedture, der har været en del af rejsen.

Maj My Humaidan understreger, at bogen ikke slår et slag for, at alle skal eller kan lave så drastisk om på deres liv.

- Det er sjældent de store, radikale skift, der gør den største forskel. For mig er det langt mere det vedvarende arbejde med at være opmærksom på, hvem jeg er, og hvad der fungerer for mig, som skaber forandring, siger hun og fortsætter:

- Jeg har ingen indsigelser mod et ressourcestærkt menneske, der arbejder 50 timer om ugen, hvis det menneske har gjort op med sig selv, at det er meningsfuldt for vedkommende.

For hende findes glæden dog et andet sted.

- Jeg er 40 år og har for nogle år siden forstået, at for mig er oplevelser det, der gør livet værdifuldt. Og de oplevelser får jeg ikke ved at løbe så hurtigt, at jeg ikke har tid til at trække vejret.

Med oplevelser mener hun de mindste ting, som man nemt misser i dagligdagens ræs. Som at lægge mærke til, hvordan lyset falder ind ad vinduet om morgenen eller at holde sit barn i hånden på vej til og fra skole.

- Der ligger et vedvarende arbejde i at øve sig i at tage pauser. Vi har alle sammen lært, at vores værdi som mennesker ligger i det, vi udretter og producerer, så vi kan øge væksten i samfundet, siger Maj My Humaidan og fortsætter:

- Jeg har et relativt travlt liv, men jeg er meget bevidst om at tage pauser hver eneste dag og øver mig i at have travle dage i mit eget tempo.

En måde, hvorpå du kan tvinge dig selv ned i gear, er ved at bruge fødderne, siger hun.

- Prøv at gå i stedet for at cykle eller tage bilen. Når du går, er du mere til stede i verden, og du opfanger i højere grad de nuancer, der er omkring dig, og som jeg tror på, automatisk oplader vores batteri.

Samtidig kan det være godt at øve sig at i at sige nej både til private og professionelle tilbud.

- For de fleste af os er det vildt svært. Mit råd vil være, at du i stedet for at svare med det samme i stedet siger: "Jeg vender lige tilbage." Du kan også sige: "Jeg øver mig i at prioritere pauser, så det kan jeg desværre ikke".

Hjemmeskolelivet fik en ende, da Maj My Humaidans børn begyndte at efterspørge klassekammerater. Samtidig var det hårdt arbejde for hende og hendes mand at gøre noget andet end alle andre.

- Det kræver enormt mange ressourcer at stå uden for flertallet. Hvis der havde været et større hjemmeskolenetværk herhjemme, kunne vi nok godt have fortsat, men det blev en for stor opgave for os, fortæller hun.

Familiens hverdag bærer dog stadig præg af årene, hvor der ikke var noget fast skema eller beskeder på Aula.

- Vi har et liv, hvor vores børn går i skole, men stadig har de pauser og fridage, som de giver udtryk for, at de har behov for. Vi er helt klart mere nonchalante med at give vores børn fri end andre forældre, men vi er ikke arrogante omkring det.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv