København, 12/04/2023 - 08:00
Sæt en kæp i hamsterhjulet med disse tips
Du får mere mening ind i hverdagen, hvis du tager aktivt stilling til, hvad du bruger din tid på, mener forfatter Maj My Humaidan.
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Halser du gennem hverdagen med en dirrende længsel et sted i baghovedet mod et andet liv?
Det gjorde forfatter og journalist Maj My Humaidan, da børnene var små, og tiden syntes at sive som sand mellem fingrene på hende.
Følelsen førte til en markant forandring. Hun og manden solgte huset i Svendborg og rykkede til Ærø, hvor de i tre år hjemmepassede og hjemmeskolede deres fire børn.
- Hvis du hver aften lægger hovedet på puden og føler dig forvirret, fordi du ikke bruger tiden på det, du allerhelst vil, så er det altid en god idé at stoppe op og tage en pause, siger Maj My Humaidan.
Det er det budskab, hun ønsker at formidle i bogen "Ærø-manifestet", hvor hun har samlet sine erfaringer fra et årti med børn både uden for og inden for normerne og de op- og nedture, der har været en del af rejsen.
Maj My Humaidan understreger, at bogen ikke slår et slag for, at alle skal eller kan lave så drastisk om på deres liv.
- Det er sjældent de store, radikale skift, der gør den største forskel. For mig er det langt mere det vedvarende arbejde med at være opmærksom på, hvem jeg er, og hvad der fungerer for mig, som skaber forandring, siger hun og fortsætter:
- Jeg har ingen indsigelser mod et ressourcestærkt menneske, der arbejder 50 timer om ugen, hvis det menneske har gjort op med sig selv, at det er meningsfuldt for vedkommende.
For hende findes glæden dog et andet sted.
- Jeg er 40 år og har for nogle år siden forstået, at for mig er oplevelser det, der gør livet værdifuldt. Og de oplevelser får jeg ikke ved at løbe så hurtigt, at jeg ikke har tid til at trække vejret.
Med oplevelser mener hun de mindste ting, som man nemt misser i dagligdagens ræs. Som at lægge mærke til, hvordan lyset falder ind ad vinduet om morgenen eller at holde sit barn i hånden på vej til og fra skole.
- Der ligger et vedvarende arbejde i at øve sig i at tage pauser. Vi har alle sammen lært, at vores værdi som mennesker ligger i det, vi udretter og producerer, så vi kan øge væksten i samfundet, siger Maj My Humaidan og fortsætter:
- Jeg har et relativt travlt liv, men jeg er meget bevidst om at tage pauser hver eneste dag og øver mig i at have travle dage i mit eget tempo.
En måde, hvorpå du kan tvinge dig selv ned i gear, er ved at bruge fødderne, siger hun.
- Prøv at gå i stedet for at cykle eller tage bilen. Når du går, er du mere til stede i verden, og du opfanger i højere grad de nuancer, der er omkring dig, og som jeg tror på, automatisk oplader vores batteri.
Samtidig kan det være godt at øve sig at i at sige nej både til private og professionelle tilbud.
- For de fleste af os er det vildt svært. Mit råd vil være, at du i stedet for at svare med det samme i stedet siger: "Jeg vender lige tilbage." Du kan også sige: "Jeg øver mig i at prioritere pauser, så det kan jeg desværre ikke".
Hjemmeskolelivet fik en ende, da Maj My Humaidans børn begyndte at efterspørge klassekammerater. Samtidig var det hårdt arbejde for hende og hendes mand at gøre noget andet end alle andre.
- Det kræver enormt mange ressourcer at stå uden for flertallet. Hvis der havde været et større hjemmeskolenetværk herhjemme, kunne vi nok godt have fortsat, men det blev en for stor opgave for os, fortæller hun.
Familiens hverdag bærer dog stadig præg af årene, hvor der ikke var noget fast skema eller beskeder på Aula.
- Vi har et liv, hvor vores børn går i skole, men stadig har de pauser og fridage, som de giver udtryk for, at de har behov for. Vi er helt klart mere nonchalante med at give vores børn fri end andre forældre, men vi er ikke arrogante omkring det.
/ritzau fokus/