Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 12/04/2023 - 08:00

Dar Salim: Jeg har altid skabt min egen vej

- Jeg ved godt, hvad der fungerer, siger filmaktuelle Dar Salim. Selvtilliden er ikke kommet med succesen. Den er formet af noget langt mere fundamentalt.

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Stjernerne regnede over "Underverden", da filmen fik premiere i 2017.

Den blev kaldt et borende blik på både parallel-Danmark og på parnassets blinde øje mellem de hæsblæsende actionsekvenser.

Nu er fortsættelsen klar. "Underverden II" får premiere 13. april, og der er en blodrød tråd mellem etteren og efterfølgeren, fortæller universets altoverskyggende hovedrolleindehaver, Dar Salim.

- I etteren tog vi et opgør med forældregenerationen. I denne tager vi fat i de unge på kanten og spørger: "Hvad fanden er det, du vil? Hvad er det, du laver? Hvad er det, du tror, det her fører til? Et hus i Marbella og en masse damer? Det er jo ikke det, det ender med - du ender i Vestre. Får tæsk. Eller dør".

"Underverden II" udspiller sig seks år efter, at Zaid - spillet af Dar Salim - begav sig ned i den københavnske underverden for at jagte sin brors banemænd. En maskeret hævner med et blottet hjerte ned i et mørke i skærende kontrast til den hvide lægekittel, han til daglig iførte sig som kirurg.

Der er ikke nogen returbillet, når først man har begivet sig ned i underverdenen. Men Zaid øjner alligevel én, da han forpint af savnet til sin søn indvilger i at infiltrere den københavnske underverden, mod at den PET-agent, der tilbyder ham undercover-missionen, løslader ham.

- Han er drevet af kærlighed. Men for hvert skridt, han tager, er det et skridt længere væk fra at være far. Man siger - på papiret - at "Underverden" er en actionfilm. Men det har det aldrig været for mig. Det er lige så meget et karakterbåret drama, siger Dar Salim.

- I en amerikansk actionfilm kan du gøre alt. Det kan du ikke på dansk. Der skal være en form for løftet realisme i det, hvorfor en mand går til ekstremerne.

Det tog tre-fire års arbejde, inden historien var skåret, sådan som man nu kan se på biograflærredet.

Dar Salim er også krediteret som filmens executive producer.

- Jeg var også inde over alle processerne på etteren - denne gang fik jeg bare løn og en titel for det, bemærker han.

- Det er en ret speciel proces at lave "Underverden", hvor min rolle er anderledes. Så der var hurtigt enighed fra start af om, at hvis jeg skulle gå ind i det, ville jeg denne gang få en del af ejerskabet.

Selv om filmen selvfølgelig skal sælge billetter, skal det kommercielle ikke være på bekostning af kunsten.

Skræller man krudtet og kuglerne væk fra filmen og kigger under den skudsikre vest, banker historiens hjerte for forholdet mellem far og søn.

Og det var den, Dar Salim gerne ville fortælle.

- Jeg ville have, at toeren skulle være bedre end etteren. Jeg ved godt, hvad der fungerer, og hvad der ikke gør. Det er jo det, jeg bringer til bordet, og derfor er jeg også nødt til at stå ved det, siger han og fortsætter:

- Hvis man er saglig, faglig og kompetent, lytter folk også. Det har aldrig handlet om at have ret, men om at gå efter bolden. Jeg har gennem hele min karriere taget de snakke, der skal tages, for at det, jeg er med i, løfter sig.

Selvtilliden er ikke kommet med succesen. Den er formet af noget langt mere fundamentalt.

- Jeg har altid skabt min egen vej. Det har jeg tillært mig selv tidligt i tilværelsen, siger Dar Salim og fortsætter:

- Hvis du gerne vil blive pilot og vokser op i et betonkvarter, skal du selv finde vejen derhen. Hvis ens udgangspunkt er at blive nødt til at gøre tingene på sin egen måde for at komme frem i livet, så bliver du bedre til at lytte til din mavefornemmelse - og stole på den.

- Uanset hvad min søn en dag siger, at han gerne vil være, kan jeg vise ham vejen. Det har jeg ressourcerne til, siger den 45-årige skuespiller.

Dar Salim er uddannet pilot. Men da han ved et tilfælde landede en rolle i en tv-serie, begyndte en ny drøm at få luft under vingerne.

Han knoklede for at dygtiggøre sig, og der blev kvitteret for talentet.

Efter et par småjob fik Dar Salim sin første hovedrolle i "Gå med fred, Jamil".

Det er præcis 15 år siden. Siden fulgte roller i DR-dramaerne "Borgen" og "Broen", i prisbelønnede film som "Submarino", "Krigen" og "Kapringen", i Ridley Scotts episke actiondrama "Exodus: Gods and Kings" og i den verdensomspændende fantasysucces "Game of Thrones".

I 2017 kom "Underverden".

- Tid er noget mærkeligt noget. Det føles, som om det var i går. Samtidig er der sket en milliard ting, funderer Dar Salim.

Ligesom der er gået seks år i fiktionens univers mellem den første og den anden "Underverden", er der gået tilsvarende i virkelighedens verden.

Jo større summen af dit liv er, jo flere værktøjer har du til at portrættere karakteren.

- Du vokser dag for dag - hvis du ikke står stille, og det gør jeg ikke - ud fra de valg du træffer, de forhold du har haft, de sejre og nederlag du har haft, de mennesker du møder på din vej, de bøger du læser, og din fantasi.

- Men selv om jeg godt kan forstå, at det kan være nærliggende at tro, at jeg må tænke på min egen søn, når jeg spiller Zaid, fungerer det ikke sådan.

- At være far har selvfølgelig naturligt udvidet mit følelsesregister til et nyt spektrum af kærlighed, et nyt spektrum af angst - et nyt spektrum af alle følelser. Men det er ikke en til en med Zaid og hans søn.

Skuespil er derimod et slags livslangt studie af det at være menneske i forskellige situationer, fortæller Dar Salim.

Med bevidste tilvalg af roller på tværs af landegrænser og fravalg af ditto, der simpelthen er for stereotype, har han - som på alle andre parametre - skabt sin egen vej. Det har nu ført ham til sin hidtil største Hollywood-rolle.

Ugen efter at "Underverden II" lander i biografen, får Guy Ritchie-filmen "The Coverant", hvor Dar Salim spiller lige op med superstjernen Jake Gyllenhaal, premiere i USA.

- Det er et ret heftigt program. Men jeg klager ikke. Det er bare at gøre det, for det er nogle vilde, vilde, vilde ting, siger han med et smil.

Adspurgt, om han kan tage det hele ind, er det for tiden momentvis.

- Det er mere, når jeg kan se det i mine menneskers øjne, deres oprigtige glæde, at jeg også kan mærke det - det er, når man deler det med nogle, man holder af, at man kan mærke det mest, siger han.

Derfor er det også et must for Dar Salim, at de job, han tager, passer ind i hans liv.

- Jeg er så heldig, at der kommer tilbud fra alle territorier nu. Jeg har ikke nogen præferencer, hvor det er henne i verden. Bare jeg kan flyve frem og tilbage til min søn. Ellers fungerer jeg ikke, siger Dar Salim og tilføjer så:

- Og så skal det selvfølgelig være en god historie.

/ritzau/

København, 08/06/2023 - 04:50

Uenige anmeldere både roser og diskvalificerer dansk thriller

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Anmelderkorpset er dybt uenigt om Julie R. Ølgaards nye thriller om kvindedrab, der har premiere torsdag.

"Englemageren" er alt andet end en vellykket krimi.

Sådan lyder den hårde dom over ny film af Julie R. Ølgaard og Esben Tønnesen i en anmeldelse i Politiken torsdag. Her får filmen to hjerter.

- Det krymper sig i mig af ubehag, når jeg ser endnu en udpenslet krimi om mænd, der hader kvinder, skriver avisens anmelder Kim Skotte.

Julie R. Ølgaard spiller selv med i den psykologiske thriller, der har premiere torsdag. Her har hun rollen som kriminalbetjenten Laura, der har specialiseret sig i cyberkriminalitet og vender tilbage fra sygeorlov for at tage del i en efterforskning.

Også i Jyllands-Posten får filmen to stjerner.

- Ølgaard og Tønnesen forsøger forsigtigt at sige noget relevant, men sovser deres pointer ind i en usædvanligt dårlig kriminalintrige, som man skal være ufattelig tyndhudet for at lade sig rive med af, lyder det i Jyllands-Posten, hvor Katrine Sommer Boysen har anmeldt filmen.

Heller ikke Berlingskes anmelder er begejstret.

- Troværdigheden skrider i dansk film om sadistisk kvindemorder, lyder det fra Thomas Brunstrøm.

Han spørger i anmeldelsen sig selv om, hvorvidt verden "virkelig" har brug for endnu en film om en stjernepsykopatisk seriemorder, der dræber kvinder, og tildeler filmen tre stjerner.

Lidt mere positivt stemt er Bo Tao Michaëlis, der har anmeldt "Englemageren" for filmmagasinet Ekko.

I modsætning til avisernes anmeldere kalder han filmens handling "gammel vin på nye flasker".

- Den er både spændende og effektiv, skriver Michaëlis og giver filmen fire stjerner.

- Dansk krimithriller formår fermt at skildre jagten på en sadistisk seriemorder, der slår unge kvinder ihjel, lyder det.

I Alt for damerne fremhæves især kameraarbejdet, som anmelder Stephanie Caruana roser.

- Kameraarbejdet af Sophie Caroline Gohr er stærkt, smukt og dragende, og giver nye facetter på en type fortællinger, som publikum kender, skriver Caruana.

Hun giver filmen fire hjerter.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/06/2023 - 11:00

Gravid Jada ramt af komplikationer og aflyser Fredagsrock

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

På lægernes anbefaling aflyser Jada alle sine koncerter i juni. Til Fredagsrock i Tivoli afløser Hugorm den gravide sangerinde.

Den danske popstjerne Jada er i lykkelige omstændigheder og venter sit første barn.

Men for en uge siden blev Jada indlagt grundet komplikationer i graviditeten. Læger og jordemødre har gjort det klart for hende, at hun som følge af komplikationerne ikke skal ud og synge foreløbig.

Derfor må sangerinden aflyse alle koncerter i juni, herunder Fredagsrock i Tivoli, og alle kommende internationale shows.

- Jeg har været rigtig bange og ked af det og er det stadigvæk, men er også enormt lettet over, at tingene er stabile og så utrolig taknemmelig for den fantastiske omsorg og behandling, vi har fået, skriver Jada i en besked.

Takket være det har hun og den lille efterårsbaby, som hun venter, det stadig okay, skriver hun videre.

- Jeg troede, jeg skulle dele nyheden nu for bagefter at stå på scenen hele sommeren og gøre det, jeg elsker, sammen med jer. Jeg kan ikke beskrive, hvor meget jeg havde glædet mig til at skulle rundt til jer alle sammen og synge med mit barn i maven, skriver Jada.

- Lige nu skal jeg passe på mig selv og min familie. Men jeg glæder mig usigeligt til at komme ud og spille for jer igen, lyder det fra hende.

Jada, der står bag hits som "Nudes", "Dangerous" og "Don't Say My Name and Forget It Again", skulle have optrådt på Plænen i Tivoli den 16. juni.

- Det vigtigste er at passe på sig selv og sit barn! Gode tanker herfra til Jada, og så håber vi at få Jada tilbage på Plænen en anden gang, siger Tivolis underholdningsprogramchef, Thor Feilberg, i pressemeddelelsen.

Det er lykkedes forlystelsesparken at finde en afløser for Jada, og som på grund af de pludselige omstændigheder kan optræde med kort varsel.

Trioen Hugorm, der har Simon Kvamm i front, træder ind på scenen på Plænen næste fredag i stedet for.

- Det er altid beklageligt, når nogen må aflyse - og særligt Jada, som i min bog virkelig har et seværdigt liveshow kørende. Men når det nu skal være, træder Hugorm med glæde til for at tjene og servicere de ærværdige Tivoli-gæster, der fortjener kun det bedste, siger Simon Kvamm i pressemeddelelsen.

- Vi glæder os og kommer sprængfyldte med energi og lyst til at lade vores musik flyde ud i alle hjørner af den gamle have.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 07/06/2023 - 13:33

PFS-artikel trukket tilbage

PFS-artikel " Hold øje med boligkøbets røde flag" er trukket tilbage, da den er sendt ud ved en fejl.

Artiklen " Hold øje med boligkøbets røde flag" fra Ritzau Fokus er trukket tilbage, da den først skal udsendes til PFS-kunder mandag, hvor den vil blive udsendt på ny.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 07/06/2023 - 13:17

FAKTA: Bank- og advokatforbehold kan gavne

* Når du underskriver en betinget købsaftale, giver du dig selv en frist til blandt andet at få undersøgt boligens forhold, købsaftalens indhold og din endelige finansiering.

* Gør du købsaftalen betinget af både banken og din advokats godkendelse - et såkaldt bank- og advokatforbehold - har du mulighed for at fortryde en underskrevet købsaftale inden for en tidsfrist.

* Finder advokaten forhold i aftalen, som betyder, at du ikke vil købe alligevel, kan du fortryde handlen inden seks hverdage. Her kan sælger ikke kræve, at du betaler én procent af købesummen, som sælger ellers ville kunne.

Kilde: Nordea.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv