Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 12/04/2023 - 08:00

Dar Salim: Jeg har altid skabt min egen vej

- Jeg ved godt, hvad der fungerer, siger filmaktuelle Dar Salim. Selvtilliden er ikke kommet med succesen. Den er formet af noget langt mere fundamentalt.

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Stjernerne regnede over "Underverden", da filmen fik premiere i 2017.

Den blev kaldt et borende blik på både parallel-Danmark og på parnassets blinde øje mellem de hæsblæsende actionsekvenser.

Nu er fortsættelsen klar. "Underverden II" får premiere 13. april, og der er en blodrød tråd mellem etteren og efterfølgeren, fortæller universets altoverskyggende hovedrolleindehaver, Dar Salim.

- I etteren tog vi et opgør med forældregenerationen. I denne tager vi fat i de unge på kanten og spørger: "Hvad fanden er det, du vil? Hvad er det, du laver? Hvad er det, du tror, det her fører til? Et hus i Marbella og en masse damer? Det er jo ikke det, det ender med - du ender i Vestre. Får tæsk. Eller dør".

"Underverden II" udspiller sig seks år efter, at Zaid - spillet af Dar Salim - begav sig ned i den københavnske underverden for at jagte sin brors banemænd. En maskeret hævner med et blottet hjerte ned i et mørke i skærende kontrast til den hvide lægekittel, han til daglig iførte sig som kirurg.

Der er ikke nogen returbillet, når først man har begivet sig ned i underverdenen. Men Zaid øjner alligevel én, da han forpint af savnet til sin søn indvilger i at infiltrere den københavnske underverden, mod at den PET-agent, der tilbyder ham undercover-missionen, løslader ham.

- Han er drevet af kærlighed. Men for hvert skridt, han tager, er det et skridt længere væk fra at være far. Man siger - på papiret - at "Underverden" er en actionfilm. Men det har det aldrig været for mig. Det er lige så meget et karakterbåret drama, siger Dar Salim.

- I en amerikansk actionfilm kan du gøre alt. Det kan du ikke på dansk. Der skal være en form for løftet realisme i det, hvorfor en mand går til ekstremerne.

Det tog tre-fire års arbejde, inden historien var skåret, sådan som man nu kan se på biograflærredet.

Dar Salim er også krediteret som filmens executive producer.

- Jeg var også inde over alle processerne på etteren - denne gang fik jeg bare løn og en titel for det, bemærker han.

- Det er en ret speciel proces at lave "Underverden", hvor min rolle er anderledes. Så der var hurtigt enighed fra start af om, at hvis jeg skulle gå ind i det, ville jeg denne gang få en del af ejerskabet.

Selv om filmen selvfølgelig skal sælge billetter, skal det kommercielle ikke være på bekostning af kunsten.

Skræller man krudtet og kuglerne væk fra filmen og kigger under den skudsikre vest, banker historiens hjerte for forholdet mellem far og søn.

Og det var den, Dar Salim gerne ville fortælle.

- Jeg ville have, at toeren skulle være bedre end etteren. Jeg ved godt, hvad der fungerer, og hvad der ikke gør. Det er jo det, jeg bringer til bordet, og derfor er jeg også nødt til at stå ved det, siger han og fortsætter:

- Hvis man er saglig, faglig og kompetent, lytter folk også. Det har aldrig handlet om at have ret, men om at gå efter bolden. Jeg har gennem hele min karriere taget de snakke, der skal tages, for at det, jeg er med i, løfter sig.

Selvtilliden er ikke kommet med succesen. Den er formet af noget langt mere fundamentalt.

- Jeg har altid skabt min egen vej. Det har jeg tillært mig selv tidligt i tilværelsen, siger Dar Salim og fortsætter:

- Hvis du gerne vil blive pilot og vokser op i et betonkvarter, skal du selv finde vejen derhen. Hvis ens udgangspunkt er at blive nødt til at gøre tingene på sin egen måde for at komme frem i livet, så bliver du bedre til at lytte til din mavefornemmelse - og stole på den.

- Uanset hvad min søn en dag siger, at han gerne vil være, kan jeg vise ham vejen. Det har jeg ressourcerne til, siger den 45-årige skuespiller.

Dar Salim er uddannet pilot. Men da han ved et tilfælde landede en rolle i en tv-serie, begyndte en ny drøm at få luft under vingerne.

Han knoklede for at dygtiggøre sig, og der blev kvitteret for talentet.

Efter et par småjob fik Dar Salim sin første hovedrolle i "Gå med fred, Jamil".

Det er præcis 15 år siden. Siden fulgte roller i DR-dramaerne "Borgen" og "Broen", i prisbelønnede film som "Submarino", "Krigen" og "Kapringen", i Ridley Scotts episke actiondrama "Exodus: Gods and Kings" og i den verdensomspændende fantasysucces "Game of Thrones".

I 2017 kom "Underverden".

- Tid er noget mærkeligt noget. Det føles, som om det var i går. Samtidig er der sket en milliard ting, funderer Dar Salim.

Ligesom der er gået seks år i fiktionens univers mellem den første og den anden "Underverden", er der gået tilsvarende i virkelighedens verden.

Jo større summen af dit liv er, jo flere værktøjer har du til at portrættere karakteren.

- Du vokser dag for dag - hvis du ikke står stille, og det gør jeg ikke - ud fra de valg du træffer, de forhold du har haft, de sejre og nederlag du har haft, de mennesker du møder på din vej, de bøger du læser, og din fantasi.

- Men selv om jeg godt kan forstå, at det kan være nærliggende at tro, at jeg må tænke på min egen søn, når jeg spiller Zaid, fungerer det ikke sådan.

- At være far har selvfølgelig naturligt udvidet mit følelsesregister til et nyt spektrum af kærlighed, et nyt spektrum af angst - et nyt spektrum af alle følelser. Men det er ikke en til en med Zaid og hans søn.

Skuespil er derimod et slags livslangt studie af det at være menneske i forskellige situationer, fortæller Dar Salim.

Med bevidste tilvalg af roller på tværs af landegrænser og fravalg af ditto, der simpelthen er for stereotype, har han - som på alle andre parametre - skabt sin egen vej. Det har nu ført ham til sin hidtil største Hollywood-rolle.

Ugen efter at "Underverden II" lander i biografen, får Guy Ritchie-filmen "The Coverant", hvor Dar Salim spiller lige op med superstjernen Jake Gyllenhaal, premiere i USA.

- Det er et ret heftigt program. Men jeg klager ikke. Det er bare at gøre det, for det er nogle vilde, vilde, vilde ting, siger han med et smil.

Adspurgt, om han kan tage det hele ind, er det for tiden momentvis.

- Det er mere, når jeg kan se det i mine menneskers øjne, deres oprigtige glæde, at jeg også kan mærke det - det er, når man deler det med nogle, man holder af, at man kan mærke det mest, siger han.

Derfor er det også et must for Dar Salim, at de job, han tager, passer ind i hans liv.

- Jeg er så heldig, at der kommer tilbud fra alle territorier nu. Jeg har ikke nogen præferencer, hvor det er henne i verden. Bare jeg kan flyve frem og tilbage til min søn. Ellers fungerer jeg ikke, siger Dar Salim og tilføjer så:

- Og så skal det selvfølgelig være en god historie.

/ritzau/

København, 24/04/2024 - 13:57

Nyt dansk stjernepar: Vi er gode til at date hinanden

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

En god kemi på jobbet førte til, at skuespillerne Johanne Milland og Alex Høgh Andersen senere faldt pladask for hinanden. Nu flytter de sammen.

I den kommende Viaplay-serie "Kald mig far" drages hovedkarakteren Emil mod den charmerende Siv, som han tilfældigt støder ind i, mens de begge er i færd med at samle skrald fra bølgerne i Københavns havn.

Kemien mellem de to skuespillere, Alex Høgh Andersen og Johanne Milland, skulle senere vise sig at række ud over rollerne, og i dag er de kærester - og på vej til at få samme adresse.

- Vi kendte ikke hinanden på forhånd, så vi mødte hinanden på arbejdet. Det var helt klassisk. Hun var den bedste til rollen og slog benene væk under os alle sammen, da vi castede, fortæller Alex Høgh Andersen om sit første møde med Johanne.

- Hun gav så meget værdi til serien. Hun var simpelthen så skøn. Det var først, nogle måneder efter at optagelserne var slut, at vi fandt ud af, at det måske var noget mere. Og nu flytter hun ind hos mig om nogle dage, siger Alex Høgh Andersen med et smil.

Heller ikke Johanne Milland havde forudset, at kærligheden ventede på den anden side af "Kald mig far", der handler om den unge Emil, som pludselig skal håndtere, at hans mor - spillet af Ellen Hillingsø - finder sammen med hans bedste ven. Alt imens lever han selv i et ganske usundt forhold, men forelsker sig altså så småt i Siv i skikkelse af Johanne Milland.

- Vi mærkede en virkelig god spillekemi med hinanden under optagelserne, og så blev vi enormt gode venner og havde det sindssygt sjovt sammen, fortæller Johanne Milland uden at kunne sætte en finger på, hvornår det helt præcist slog klik mellem hende og Alex Høgh Andersen.

- Jeg ved ikke, hvordan pokker det kom i stand. Men på et tidspunkt var vi bare begge sådan: "Nå, du er nice. Vi er nice. Okay, så lad os prøve at køre". Og siden da har det bare været enormt naturligt. Det var egentlig et venskab, der udviklede sig, siger Johanne Milland, der synes, at de er gode sammen.

- Vi har det sjovt. Vi er gode venner. Vi er gode til at kommunikere og er meget rolige, og det er dejligt, fortæller hun.

Selv om de begge lever travle liv - med Askepot-musicalturné rundt i Danmark for Johanne Millands vedkommende og filmjobs i udlandet i Alex Høgh Andersens kalender - så sørger de for at prioritere hinanden.

- Vi har været gode til at rejse sammen. Vi kan godt lide at lave aktive ting, og vi er rigtig gode til at date, når vi endelig er hjemme. Lige nu er det meget projekter i hjemmet, der optager vores tid. Men det er vi også gode til at lave sammen, fortæller Johanne Milland.

Samme toner lyder fra en glad Alex Høgh Andersen.

- Altanen er blevet fikset nu, fordi hun har fået styr på det. Så lejligheden er blevet mindre en drengehybel, selv om den egentlig ikke var så drengehybelagtig, siger han.

Komedieserien "Kald mig far" løber over seks afsnit og har premiere på Viaplay 28. april.

Serien er blevet til efter en idé af Alex Høgh Andersen og Magnus Haugaard, der ud over at spille bedste venner på skærmen også er bedste venner i virkeligheden.

Rollelisten tæller også fornævnte Ellen Hillingsø samt Peter Gantzler, Roberta Hilarius Reichhardt og Søren Sætter-Lassen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/04/2024 - 10:06

Nyforlovet Elvira Pitzner er gravid: En vidunderlig ny begyndelse

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Tv-personligheden og diamantdatteren Elvira Pitzner venter sit første barn med sin forlovede, forretningsmanden Mortada Haddad.

Det forgangne år har været omvæltende for mediepersonligheden Elvira Pitzner.

Nu kan hun glæde sig over, at hun venter sit første barn med sin forlovede, Mortada Haddad.

Det bekræfter den vordende mor i et videoklip delt på Instagram, hvor hun viser sin spirende babybule og holder et skanningsbillede frem.

Over for Ekstra Bladet bekræfter den kommende far, at parret venter en lille ny verdensborger.

- Elvira og jeg er overlykkelige over, at vi venter et barn. Efter en tid med mange prøvelser ser vi dette som en vidunderlig ny begyndelse, skriver Mortada Haddad i en sms til mediet.

Parret afslørede tirsdag, at de var blevet forlovet.

Elvira Pitzner og Mortada Haddad blev anholdt og varetægtsfængslet under en rejse til Dubai i november 2023.

Den iranske bokser Milad Saadati, som Elvira Pitzner tidligere har dannet par med, påstod, at Elvira Pitzner og Mortada Haddad var kærester, og at hun dermed var ham utro.

Milad Saadati og Elvira Pitzner blev islamisk gift i 2021.

Med et islamisk ægteskab underlægger man sig sharialoven. I De Forenede Arabiske Emirater betyder det, at man under artikel 356 kan anklages og dømmes for utroskab. Op til tre måneders fængsel.

Efter tre dages varetægtsfængsling blev Elvira Pitzner og Mortada Haddad løsladt. Men de fik inddraget deres pas og måtte ikke forlade landet, før en domstol havde taget stilling til anklagen.

Retten i Dubai endte med at frikende Elvira Pitzner. Den anerkendte, at Elvira Pitzner og Saadati ikke var gift.

15. februar fik Elvira Pitzner grønt lys til at forlade Dubai. Dagen efter rejste hun ud af emiratet sammen med Mortada Haddad.

- Det er pinligt at indse, hvor godtroende og naiv jeg har været på flere planer, og det er et faktum, jeg hver dag lever med, skrev Elvira Pitzner på Instagram i januar, mens sagen stod på.

Hele sagen trak adskillige overskrifter i Danmark. Også politisk fik det betydning.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) fortalte i december til Ekstra Bladet, at han havde nævnt sagen for emiraternes justitsminister.

Peter Hummelgaard tilføjede, at han delte nogle oplysninger med sin kollega, "der forhåbentlig kan være med til at gøre, at den lokale anklagemyndighed i Dubai får fremmet sagen".

Elvira Pitzner er blandt andet kendt fra TV 2's dokumentarserie om Pitzner-familien, "Diamantfamilien", og sit eget selvbetitlede program, "Bare Elvira", på streamingtjenesten discovery+. Derudover har den 26-årige kendis medvirket i en række realityshows.

Mortada Haddad er iværksætter og har blandt andet stiftet datingappen Lovra.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 23/04/2024 - 08:00

FAKTA: Undgå forurening når du sanker

* Der er forskel på at sanke i egen have og ude i naturen eller i byen.

* Vær opmærksom på forurening fra biler. En tommelfingerregel er, at hvis du ikke kan høre dine egne tanker for trafikstøj, er det ikke et sted, du skal sanke.

* Hold også øje med, om du sanker et sted, hvor der ofte bliver luftet hunde. I så fald skal du være opmærksom på afføring og tis.

* Som med alt man finder i naturen, skal man huske at skylle ukrudtet grundigt inden brug.

Kilde: Mikkel-Lau Mikkelsen, projektchef fra Vild Mad-appen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 23/04/2024 - 08:00

Brug havens hadede planter i køkkenet

Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Der er guld gemt i din have. Skvalderkål, brændenælder og mælkebøtter er blot noget af det ukrudt, du kan bruge i madlavningen, hvis bare du ændrer dit mindset.

Det er ikke kun de smukke forårsblomster, der springer ud i fuldt flor her til foråret. Også havens mere ubudne gæster er begyndt at spire frem.

Men faktisk er ukrudtet mere ven end fjende. Det handler bare om at ændre sit mindset, fortæller projektchef Mikkel-Lau Mikkelsen fra Vild mad-appen.

- Skvalderkål, brændenælder, mælkebøtter, tidsler og løgkarse er bare nogle af de ukrudtsplanter, der er spiselige, og som faktisk er lette at bruge i køkkenet, siger han og fortsætter:

- Man kan hurtigt tænke, at det er en helt ny måde at lave mad på, men det behøver det ikke være.

Den helt almindelige skvalderkål kan bruges i stedet for bredbladet persille, mens brændenælder kan bruges i en varm ret, som var det spinat og mælkebøtteblade i stedet for rucolasalat, fortæller han.

Tager man til Italien og Frankrig, er det ikke unormalt, at mælkebøtter og brændenælder er på menuen.

- Stegte brændenælder er virkelig lækre. Steg dem i olivenolie med noget hvidløg og chili, så har du en gammel italiensk klassiker, siger Mikkel-Lau Mikkelsen, der selv finder inspiration i andre landes madkulturer.

Men det er vigtigt at vide hvilke dele af ukrudtsplanten, der egner sig til madlavning, råder Mikkel-Lau Mikkelsen. For eksempel er det kun brændenældens omtrent seks øverste skud, der smager godt.

Kristine Fenger, der er uddannet filosof med speciale i miljøetik og naturhaver og aktuel med bogen "I gang med spiselige bede", bruger også gerne ukrudt fra haven, når hun skal lave mad.

Her kommer hun med to bud på opskrifter med havens ofte hadede planter:

1. Mælkebøttefrikadeller

Til mælkebøttefrikadeller bruges de gule blomster.

Saml en skål med mælkebøtteblomsterne. Børnene synes ofte, det er en sjov opgave, fortæller Kristine Fenger.

Pluk det gule fra blomsterne.

Tilsæt et halvt fintsnittet eller revet løg, tre æg, to håndfulde havregryn, tre spiseskefulde kikærtemel, salt og løvstikke.

Bland farsen godt, og lad den herefter trække.

Form mælkebøttefrikadellerne, og steg dem på en pande i fedtstof efter eget valg.

- Jeg elsker, at man kan tage en lidt hadet plante og få vendt frustrationen til: "Yes! Nu skal vi endelig lave mælkebøttefrikadeller!". Det er sjovt, når det kan lykkes, siger Kristine Fenger.

2. Urtesalt

Til urtesalt kan man høste de urter, man nu har lyst til at bruge, fortæller Kristine Fenger.

- Vi kan godt lide at bruge brændenælde sammen med løvstikke, men man kan også bruge skovløg, skvalderkål, ramsløg eller hvad man nu har i haven, siger hun.

Saml en stor skål med urter, og blend dem i en foodprocessor, eller hak dem fint.

Bland salt i de hakkede urter. Til en stor skål bruges omkring 1 kilo salt. Men det er vejledende, fortæller Kristine Fenger.

Fordel urtesaltet på en bageplade, og sæt det på bordpladen til tørring.

Afhængigt af hvor fugtigt der er, skal urtesaltet tørre mellem tre dage og en uge. Rør gerne lidt i urterne under tørringstiden.

Urterne kan også tørres i ovnen, men Kristine Fenger foretrækker selv at tørre dem på køkkenbordet.

Når saltet er knastørt, kan det opbevares i et syltetøjsglas.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek