Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 12/04/2023 - 08:00

Dar Salim: Jeg har altid skabt min egen vej

- Jeg ved godt, hvad der fungerer, siger filmaktuelle Dar Salim. Selvtilliden er ikke kommet med succesen. Den er formet af noget langt mere fundamentalt.

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Stjernerne regnede over "Underverden", da filmen fik premiere i 2017.

Den blev kaldt et borende blik på både parallel-Danmark og på parnassets blinde øje mellem de hæsblæsende actionsekvenser.

Nu er fortsættelsen klar. "Underverden II" får premiere 13. april, og der er en blodrød tråd mellem etteren og efterfølgeren, fortæller universets altoverskyggende hovedrolleindehaver, Dar Salim.

- I etteren tog vi et opgør med forældregenerationen. I denne tager vi fat i de unge på kanten og spørger: "Hvad fanden er det, du vil? Hvad er det, du laver? Hvad er det, du tror, det her fører til? Et hus i Marbella og en masse damer? Det er jo ikke det, det ender med - du ender i Vestre. Får tæsk. Eller dør".

"Underverden II" udspiller sig seks år efter, at Zaid - spillet af Dar Salim - begav sig ned i den københavnske underverden for at jagte sin brors banemænd. En maskeret hævner med et blottet hjerte ned i et mørke i skærende kontrast til den hvide lægekittel, han til daglig iførte sig som kirurg.

Der er ikke nogen returbillet, når først man har begivet sig ned i underverdenen. Men Zaid øjner alligevel én, da han forpint af savnet til sin søn indvilger i at infiltrere den københavnske underverden, mod at den PET-agent, der tilbyder ham undercover-missionen, løslader ham.

- Han er drevet af kærlighed. Men for hvert skridt, han tager, er det et skridt længere væk fra at være far. Man siger - på papiret - at "Underverden" er en actionfilm. Men det har det aldrig været for mig. Det er lige så meget et karakterbåret drama, siger Dar Salim.

- I en amerikansk actionfilm kan du gøre alt. Det kan du ikke på dansk. Der skal være en form for løftet realisme i det, hvorfor en mand går til ekstremerne.

Det tog tre-fire års arbejde, inden historien var skåret, sådan som man nu kan se på biograflærredet.

Dar Salim er også krediteret som filmens executive producer.

- Jeg var også inde over alle processerne på etteren - denne gang fik jeg bare løn og en titel for det, bemærker han.

- Det er en ret speciel proces at lave "Underverden", hvor min rolle er anderledes. Så der var hurtigt enighed fra start af om, at hvis jeg skulle gå ind i det, ville jeg denne gang få en del af ejerskabet.

Selv om filmen selvfølgelig skal sælge billetter, skal det kommercielle ikke være på bekostning af kunsten.

Skræller man krudtet og kuglerne væk fra filmen og kigger under den skudsikre vest, banker historiens hjerte for forholdet mellem far og søn.

Og det var den, Dar Salim gerne ville fortælle.

- Jeg ville have, at toeren skulle være bedre end etteren. Jeg ved godt, hvad der fungerer, og hvad der ikke gør. Det er jo det, jeg bringer til bordet, og derfor er jeg også nødt til at stå ved det, siger han og fortsætter:

- Hvis man er saglig, faglig og kompetent, lytter folk også. Det har aldrig handlet om at have ret, men om at gå efter bolden. Jeg har gennem hele min karriere taget de snakke, der skal tages, for at det, jeg er med i, løfter sig.

Selvtilliden er ikke kommet med succesen. Den er formet af noget langt mere fundamentalt.

- Jeg har altid skabt min egen vej. Det har jeg tillært mig selv tidligt i tilværelsen, siger Dar Salim og fortsætter:

- Hvis du gerne vil blive pilot og vokser op i et betonkvarter, skal du selv finde vejen derhen. Hvis ens udgangspunkt er at blive nødt til at gøre tingene på sin egen måde for at komme frem i livet, så bliver du bedre til at lytte til din mavefornemmelse - og stole på den.

- Uanset hvad min søn en dag siger, at han gerne vil være, kan jeg vise ham vejen. Det har jeg ressourcerne til, siger den 45-årige skuespiller.

Dar Salim er uddannet pilot. Men da han ved et tilfælde landede en rolle i en tv-serie, begyndte en ny drøm at få luft under vingerne.

Han knoklede for at dygtiggøre sig, og der blev kvitteret for talentet.

Efter et par småjob fik Dar Salim sin første hovedrolle i "Gå med fred, Jamil".

Det er præcis 15 år siden. Siden fulgte roller i DR-dramaerne "Borgen" og "Broen", i prisbelønnede film som "Submarino", "Krigen" og "Kapringen", i Ridley Scotts episke actiondrama "Exodus: Gods and Kings" og i den verdensomspændende fantasysucces "Game of Thrones".

I 2017 kom "Underverden".

- Tid er noget mærkeligt noget. Det føles, som om det var i går. Samtidig er der sket en milliard ting, funderer Dar Salim.

Ligesom der er gået seks år i fiktionens univers mellem den første og den anden "Underverden", er der gået tilsvarende i virkelighedens verden.

Jo større summen af dit liv er, jo flere værktøjer har du til at portrættere karakteren.

- Du vokser dag for dag - hvis du ikke står stille, og det gør jeg ikke - ud fra de valg du træffer, de forhold du har haft, de sejre og nederlag du har haft, de mennesker du møder på din vej, de bøger du læser, og din fantasi.

- Men selv om jeg godt kan forstå, at det kan være nærliggende at tro, at jeg må tænke på min egen søn, når jeg spiller Zaid, fungerer det ikke sådan.

- At være far har selvfølgelig naturligt udvidet mit følelsesregister til et nyt spektrum af kærlighed, et nyt spektrum af angst - et nyt spektrum af alle følelser. Men det er ikke en til en med Zaid og hans søn.

Skuespil er derimod et slags livslangt studie af det at være menneske i forskellige situationer, fortæller Dar Salim.

Med bevidste tilvalg af roller på tværs af landegrænser og fravalg af ditto, der simpelthen er for stereotype, har han - som på alle andre parametre - skabt sin egen vej. Det har nu ført ham til sin hidtil største Hollywood-rolle.

Ugen efter at "Underverden II" lander i biografen, får Guy Ritchie-filmen "The Coverant", hvor Dar Salim spiller lige op med superstjernen Jake Gyllenhaal, premiere i USA.

- Det er et ret heftigt program. Men jeg klager ikke. Det er bare at gøre det, for det er nogle vilde, vilde, vilde ting, siger han med et smil.

Adspurgt, om han kan tage det hele ind, er det for tiden momentvis.

- Det er mere, når jeg kan se det i mine menneskers øjne, deres oprigtige glæde, at jeg også kan mærke det - det er, når man deler det med nogle, man holder af, at man kan mærke det mest, siger han.

Derfor er det også et must for Dar Salim, at de job, han tager, passer ind i hans liv.

- Jeg er så heldig, at der kommer tilbud fra alle territorier nu. Jeg har ikke nogen præferencer, hvor det er henne i verden. Bare jeg kan flyve frem og tilbage til min søn. Ellers fungerer jeg ikke, siger Dar Salim og tilføjer så:

- Og så skal det selvfølgelig være en god historie.

/ritzau/

København, 05/12/2023 - 16:23

DR sætter sammen med kendte kvinder fokus på overgangsalderen

I en ny programserie sætter forskere sammen med ukendte kvinder og velkendte ansigter - blandt andre Line Baun og Cecilie Hother - fokus på overgangsalderen.

Hvad sker der fysisk og mentalt, når østrogenniveauet daler, og kroppen indtræder i overgangsalderen?

Det sætter DR fokus på i en ny programserie.

I "Velkommen til overgangsalderen" fortæller en række kvinder om de forandringer og udfordringer, de hver især oplever - herunder tørre slimhinder, vrede, angst, parforholdsproblemer, hedeture og umulig nattesøvn - i overgangsalderen, som er perioden omkring den sidste menstruation.

Både almindelige kvinder og kendte ansigter medvirker i programrækken. Blandt de kendte kvinder, som sætter ord på følelserne og symptomerne, er vært Cecilie Hother, frisør Gun-Britt Zeller, entertainer Søs Egelind og skuespillerne Trine Pallesen, Lone Hertz og Lærke Winther samt kommunikatør og influencer Line Baun Danielsen.

Det oplyser public service-stationen i en pressemeddelelse.

De fortæller blandt andet om at føle sig alene, om at blive overmandet af raseri og lade det gå ud over de nærmeste, hormonbehandling, om brudte forhold, angsten for at miste deres kvindelighed og det at træde ind i en ny epoke af livet.

- Vi håber, at vi med programmerne kan være med til at nedbryde tabuet om overgangsalderen og starte værdifulde samtaler om denne vigtige periode i kvinders liv. Ikke kun kvinder imellem, men også mellem mænd og kvinder, på arbejdspladserne og i samfundet generelt, siger programchef Anne Garlichs i pressemeddelelsen.

Ud over de personlige beretninger vil forskere fortælle om viden på området i Danmark sammenlignet med andre lande, oplyser DR.

Første afsnit af "Velkommen til overgangsalderen" kan se på DRTV den 7. december fra klokken 6.00 og på DR1 samme aften klokken 21.25.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 05/12/2023 - 16:07

DR og en række kendte kvinder sætter fokus på overgangsalderen

I en ny programserie sætter forskere sammen med ukendte kvinder og velkendte ansigter - blandt andre Line Baun og Cecilie Hother - fokus på overgangsalderen.

Hvad sker der fysisk og mentalt, når østrogenniveauet daler, og kroppen indtræder i overgangsalderen?

Det sætter DR fokus på i en ny programserie.

I "Velkommen til overgangsalderen" fortæller en række kvinder om de forandringer og udfordringer, de hver især oplever - herunder tørre slimhinder, vrede, angst, parforholdsproblemer, hedeture og umulig nattesøvn - i overgangsalderen, som er perioden omkring den sidste menstruation.

Både almindelige kvinder og kendte ansigter medvirker i programrækken. Blandt de kendte kvinder, som sætter ord på følelserne og symptomerne, er vært Cecilie Hother, frisør Gun-Britt Zeller, entertainer Søs Egelind og skuespillerne Trine Pallesen, Lone Hertz og Lærke Winther samt kommunikatør og influencer Line Baun Danielsen.

Det oplyser public service-stationen i en pressemeddelelse.

De fortæller blandt andet om at føle sig alene, om at blive overmandet af raseri og lade det gå ud over de nærmeste, hormonbehandling, om brudte forhold, angsten for at miste deres kvindelighed og det at træde ind i en ny epoke af livet.

- Vi håber, at vi med programmerne kan være med til at nedbryde tabuet om overgangsalderen og starte værdifulde samtaler om denne vigtige periode i kvinders liv. Ikke kun kvinder imellem, men også mellem mænd og kvinder, på arbejdspladserne og i samfundet generelt, siger programchef Anne Garlichs i pressemeddelelsen.

Ud over de personlige beretninger vil forskere fortælle om viden på området i Danmark sammenlignet med andre lande, oplyser DR.

Første afsnit af "Velkommen til overgangsalderen" kan se på DRTV den 7. december fra klokken 6.00 og på DR1 samme aften klokken 21.25.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 05/12/2023 - 09:00

FAKTA: Opskrift på brændte mandler

* Kom nogenlunde lige dele mandler og sukker i en pande eller gryde og tilsæt en smule vand. En basisopskrift er 200 gram mandler, 225 gram sukker og en deciliter vand.

* Du kan også pifte dine brændte mandler op med smage som lakridspulver, kanel, ingefær eller den japanske citrusfrugt yuzu.

* Varm blandingen op ved middelvarme, indtil al væsken er fordampet. Hold hele tiden øje med blandingen.

* Når væsken er fordampet, vil sukkeret begynde at karamellisere og sætte sig på mandlerne.

* Hæld blandingen ud på et stykke bagepapir, og fordel mandlerne. Husk, at underlaget skal kunne holde til varmen.

* Når mandlerne er kølet ned, kan du brække dem fra hinanden.

Kilder: Anders Kuk Kristensen, medejer og køkkenchef hos Ghrelin, og Mads Dalsborg, køkkenchef i Bjørnekælderen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 05/12/2023 - 09:00

Sådan laver du dine egne lækre brændte mandler

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

To professionelle kokke tager dig med i køkkenet, så du kan lære at lave klassiske brændte mandler eller pifte dem lidt op til dine julegæster.

Det er snart jul igen, og flere steder i landet breder den søde duft af brændte mandler sig fra gadesælgere.

Hvis du vil lave en stor portion til dig selv og dine julegæster, får du her kyndig vejledning fra to professionelle kokke.

Start med at finde en pande eller gryde, som du kan bruge til at lave dine brændte mandler.

Anders Kuk Kristensen, der er medejer og køkkenchef hos Ghrelin i Aarhus, bruger selv en wokpande, når han laver brændte mandler derhjemme.

- Det fungerer bedst med noget, som har lidt kant, siger han.

Basisopskriften til brændte mandler indeholder mandler, sukker og en smule vand.

Du kan i princippet frit vælge, hvilke mandler du bruger. Men kokken har selv sine præferencer.

- Jeg er lidt feinschmecker, så jeg bruger kun store spanske mandler. Men man kan også bruge billigere mandler. Fordelen ved store mandler er, at de bedre kan holde til den varme sukkermasse, siger han og tilføjer, at han også fjerner skallen.

Ifølge Anders Kuk Kristensen kan det betale sig at bruge den ekstra tid på at afskalle mandlerne, fordi det fjerner den bitre smag, som skallen kan have.

Du kan dog sagtens lave dine brændte mandler uden at fjerne skallen.

- Jeg plejer at bruge nogenlunde samme mængde mandler og sukker. Til 200 gram mandler bruger jeg for eksempel 225 gram sukker og én enkelt deciliter vand, siger han.

Kom alle ingredienser i en pande, og varm det hele op ved middel varme. Du skal være tålmodighed og hele tiden holde øje med blandingen.

Hvis du vil krydre dine brændte mandler med andre smage, foreslår Anders Kuk Kristensen, at du kommer en teske lakridspulver per 100 gram sukker i blandingen og en kvart vaniljestang.

Sådan foretrækker han at lave brændte mandler. Og fordelen ved at lave dem selv er, at du kan bruge de smage, som du selv kan lide.

Der er også andre måder at pifte mandlerne op, så dine gæsters ganer bliver overrasket.

Mads Dalsborg, der er køkkenchef hos Bjørnekælderen på Frederiksberg, foreslår, at du kommer en smule hakket ingefær eller den japanske citrusfrugt yuzu i sukkerblandingen.

- De giver brændte mandler en friskhed i smagen, og det er et godt alternativ til den ellers fede og tunge julemad, siger han og tilføjer:

- Sådan ville jeg give mine brændte mandler et twist.

Når du har kommet alle ingredienserne i panden, skal du vente på, at al væsken er fordampet.

Derefter vil sukkeret karamellisere og sætte sig på mandlerne, siger Anders Kuk Kristensen.

- Jeg tilføjer en skefuld smør og en fingerspids salt, når jeg kan se, at sukkeret begynder at sætte sig på mandlerne, siger han.

Når mandlerne er klar, fordeler du dem ud på et stykke bagepapir, så de kan køle ned. Husk at tænke over, om underlaget kan holde til den høje varme.

Vent, indtil mandlerne er kølet helt af, og så kan du brække dem fra hinanden og opbevare dem i en lufttæt beholder.

Og du skal ikke være bange for at lave for mange brændte mandler.

- De smager også godt som topping til en risalamande, siger Mads Dalsborg.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv