Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 10/02/2025 - 10:41

Antallet af folkepensionister er vokset uafbrudt i to år

I december var der 1.142.892 folkepensionister, hvilket var godt 45.000 flere end to år forinden.

Af: /ritzau/

Antallet af folkepensionister er steget uafbrudt de seneste to år.

Det viser en opgørelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (Star).

I december var der helt præcist 1.142.892 folkepensionister i Danmark. Det er en stigning på lidt over 1000 personer sammenlignet med måneden før.

I den to år lange periode er det samlede antal steget med godt 45.000 folkepensionister.

Udviklingen skal ses i lyset af, at folkepensionsalderen ikke har rykket sig i samme periode. Det siger Helle Dalsgaard, der er chefrådgiver i pensionskoncernen Sampension.

- For det betyder, at der løbende er flere danskere, som får alderen til at gå på pension, og at der dermed kommer flere nye pensionister til.

- Udover den uændrede pensionsalder så bidrager det forhold, at danskerne generelt lever længere, også til, at gruppen af pensionister vokser støt.

- Eksempelvis betyder den stigende levetid, at vi nu ser langt flere pensionister, som har passeret 80 år, siger hun videre.

/ritzau/

København, 09/02/2025 - 08:00

Peter Mygind: Jeg har set mine dæmoner i øjnene

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Opskriften på et langt parforhold handler både om at lytte og om at se på sig selv med et granskende og kritisk blik, mener Sommerdahl-stjernen Peter Mygind.

Peter Mygind prøver at følge en særlig regel, hver gang han træder ind ad døren derhjemme.

Skuespilleren lægger sin telefon fra sig på et bestemt sted, og dér bliver den liggende som intet mindre end et kærlighedsløfte.

- Det smukkeste, man kan give sin partner, er nærvær og tilstedeværelse. Der er jo hele tiden noget, der prøver at forhindre én i nærvær - blandt andet telefonen, hvor man lige kan se en nyhed, om der er nogen, der skriver, eller man skal lige tjekke en mail, fortæller Sommerdahl-stjernen.

Med telefonen på behørig afstand ser han i stedet sin ægtefælle, Lise Mühlhausen, i øjnene og skænker hende sin fulde opmærksomhed.

- Hvis man ser meget tv, skal man også nogle gange lige prøve at slukke tv'et og bare gå en tur med den, man er sammen med, siger han og fortsætter:

- Så kan det være, der opstår en dyb samtale. Det kan også være, man bare holder i hånden, og det synes jeg, at Lise og jeg har været rigtig gode til.

Netop nærværet var noget Peter Myginds karakter, Dan Sommerdahl, missede i sit ægteskab, der gik endegyldigt i stykker tilbage i sæson to af den populære TV 2 Charlie-serie.

I sjette sæson, som ruller over skærmene nu, blomstrer kærligheden dog på ny mellem den garvede efterforsker og hans nye kærlighed, kystvagten Josefine, spillet af Maibritt Saerens. De skal giftes, og det får Dan Sommerdahl til at gruble over, hvordan han kan blive en bedre ægtemand denne gang.

- Dan blev jo forladt af sin hustru, fordi han glemte at ligeså optaget, han var af sit arbejde, ligeså optaget skulle han have været af sit ægteskab. Men det er der desværre nogle mennesker, der glemmer, og jeg ved, hvad jeg snakker om, da jeg selv har været gift i 33 år, fastslår Peter Mygind.

- Hvis du ikke plejer og passer på din bedre halvdel, ligeså meget som du passer på dine kolleger, så går det galt.

Opskriften på et langt parforhold handler både om at lytte og om at se på sig selv med et granskende og kritisk blik, mener den 61-årige skuespiller.

- I sidste ende er det vigtigste at kigge ind i sig selv og at arbejde med sine egne dæmoner og de sider af én selv, der gør andre kede af det.

- For jeg kan jo godt mærke, når jeg gør nogle ting, som gør min hustru ked af det, og så må jeg jo arbejde med det fremfor at sige: "Det er dit problem, du bliver ked af det". Det nemmeste er at give andre skylden.

Selv har Peter Mygind set sine indre dæmoner i øjnene gennem en masse terapi, fortæller han.

- Jeg tror på, at man som menneske altid kan udvikle sig, og at det er sundt at kigge på sig selv: Hvem er jeg? Hvorfor har jeg det med at reagere på samme måder igen og igen? Man kan godt ændre mønstre.

Han understreger, at det ikke handler om at lave fuldstændig om på sig selv.

- Det er bittesmå knapper, man justerer på hele livet igennem.

Og så er der den daglige gave af nærvær, der gerne må krydres med et godt skvæt af spontanitet. Noget, som han og Lise Mühlhausen excellerer i.

- En lørdag, hvor vi egentlig skulle have været hjemme: Pludselig tager vi pænt tøj på og går hånd og hånd i byen og ender med at drikke drinks på en eller anden bar og møder nogle sjove mennesker - at gøre spontane ting selv efter 33 år. Det gør vi, og jeg elsker, at vi gør det. Og det gør Lise også.

Du kan følge Peter Mygind i skikkelse af Dan Sommerdahl i et nyt afsnit af sjette sæson af "Sommerdahl" hver søndag på TV 2 Charlie og TV 2 Play.

/ritzau/

Læs Mere >>

Granada, 09/02/2025 - 02:46

Omstridt musicalfilm får stor pris ved Spaniens svar på Oscars

Valerie Macon/Ritzau Scanpix

"Emilia Pérez" er oscarfavorit og har vundet Bedste Europæiske Film ved Spaniens svar på prisuddelingen.

Musicalfilmen "Emilia Pérez" vinder prisen for Bedste Europæiske Film ved Spaniens svar på Oscar-uddelingen, Goya Awards, i Granada lørdag.

Filmen har været i modvind, efter at hovedrolleindehaveren, Karla Sofia Gascón, er blevet beskyldt for at udtale sig racistisk på sociale medier.

Gamle tweets på den platform, der nu hedder X, viser Gascón nedgøre islam, Kina og afroamerikaneren George Floyd, der i 2020 blev dræbt af en politibetjent i USA.

Opslagene stammer fra mellem 2019 og 2024.

Det har påvirket filmens markedsføringskampagne og skuespillerens omdømme negativt.

Den overvejende spansksprogede musicalfilm fortæller historien om en mexicansk narkokartelboss, der skifter køn til kvinde og vender kriminaliteten ryggen.

Før skandalen brød ud, blev filmen nomineret i 13 Oscar-kategorier og til fire Golden Globes. Den vandt desuden flere priser under sidste års filmfestival i Cannes.

Afstemningen om Goya-priserne sluttede den 24. januar, få dage før opslagene blev afsløret.

Spanske Gascón, som er den første transkønnede kvinde, der er nomineret til en Oscar for Bedste Kvindelige Skuespiller, har undskyldt for opslagene og trukket sig tilbage fra markedsføringen af filmen.

Hun bor i nærheden af den spanske hovedstad, Madrid, men deltog ikke i Goya-prisuddelingen i Granada.

Filmens franske instruktør, Jacques Audiard, har kaldt udtalelserne for "utilgivelige" og "væmmelige". Han er ikke i kontakt med Gascón længere, har han sagt til mediet Deadline.

Natten til fredag blev der afholdt Critics Choice Awards i Los Angeles i Californien. Heller ikke her deltog Gascón, der var nomineret i kategorien Bedste Kvindelige Skuespiller.

Denne vandt Demi Moore for sin rolle i "The Substance". I sin takketale nævnte hun alle sine mednominerede, herunder Gascón.

Filmen modtog prisen for Bedste Fremmedsprogede Film og Bedste Sang for melodien "El Mal", som Zoe Saldaña og Gascón fremfører i filmen. Saldaña tog prisen for Bedste Kvindelige Birolle.

Ud over Saldaña er også Selena Gomez på rollelisten.

Oscar-uddelingen skal afholdes i starten af marts.

/ritzau/AFP

Læs Mere >>

København, 10/02/2025 - 11:00

FAKTA: Angst kan være arvelig

* Angst hos hunde kan være arvelig. Hvis der avles på hunde, der er frygtsomme, er der risiko for, at hvalpene ligeledes bliver frygtsomme. Særligt små hunderacer har tendens til at være frygtsomme.

* Bliver en drægtig tæve udsat for meget stress, kan det også føre til angst hos hvalpene.

* Socialisering af hvalpe spiller ligeledes ind, når det gælder hundens risiko for at udvikle angst senere i livet.

* Nogle gange kan blot én dårlig oplevelse føre til, at hunden får angst.

Kilde: Iben Meyer, dyrlæge og adfærdsekspert samt adjunkt på Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 10/02/2025 - 11:00

Flere hunde får medicin mod angst

Lars Laursen/Ritzau Scanpix

En frygtsom hund skal hjælpes med ro og forståelse for dens personlighed, lyder rådet fra dyrlæge og adfærdsekspert.

Sitrende pels og halen mellem benene får i stigende grad dyrlæger til at udskrive angstdæmpende medicin til menneskets bedste ven.

Det oplever man i hvert fald hos den landsdækkende dyrehospitalskæde AniCura.

- Vi ser flere og flere hunde, som har nogle angstrelaterede adfærdsproblemer, som gør det svært for dem at begå sig i deres normale hundeliv, fortæller chefdyrlæge Hanne Friis.

Hundene har det til fælles, at de er stressede og har svært ved at håndtere situationer, de møder i hverdagen.

- Nogle reagerer ved at ryste og pibe, mens andre reagerer mere udadrettet og bliver aggressive, siger Hanne Friis.

For flere vokser problemet sig så stort, at hunden kommer i medicinsk behandling. En tendens, der ikke kommer bag på Iben Meyer, der er dyrlæge og adfærdsekspert samt adjunkt på Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet.

- Der er kommet flere præparater til dyr og en større bevidsthed om muligheden for at bruge medicin til behandling af adfærdsproblemer, siger hun og påpeger, at det er vigtigt at skelne mellem kortvarige og længere behandlinger, fortæller hun.

En kortvarig behandling kan være i forbindelse med nytårsaften, hvis hunden er bange for fyrværkeri og derfor har brug for noget beroligende. Problemet er mere alvorligt, hvis angsten bliver en hverdagsproblematik. Her er der brug for en større indsats.

- Medicinen er ikke en tryllestav og kan ikke stå alene. Den skal altid kombineres med en form for træning af hunden, siger Iben Meyer.

I det hele taget bør medicin være sidste udvej, mener Hanne Friis. Som dyrlæge vil hun altid først undersøge, om angsten skyldes noget fysisk.

Hvis hunden går rundt med smerter, kan det udløse ængstelig adfærd.

- Dernæst vil jeg altid anbefale, at man allierer sig med en dygtig hundeadfærdsspecialist, siger hun.

Som hundeejer skal du herfra være indstillet på, at der skal tid og tålmodighed til, før frygtsomheden er kureret, siger Iben Meyer.

- Træningen vil typisk fokusere på, at hunden langsomt og gradvist bliver tilvænnet det, den er bange for. Næste skridt er at forsøge at forbinde det, hunden er bange for, med noget godt og at arbejde med at give hunden kontrol og medindflydelse over situationen, fortæller hun.

Alle hunde er forskellige. Derfor lyder et helt overordnet råd til alle hundeejere, at det er vigtigt at øve sig i at læse hundens signaler og tage hensyn til dens personlighed og humør.

- Nogle gange bliver vi mennesker lidt for utålmodige. Vi skal i stedet give hunden tid til at forholde sig til situationen og ikke mase på, siger Iben Meyer.

Det er især små hunderacer, der har tendens til frygtsomhed. Her er det en god idé at være bevidst om, hvordan du selv reagerer, når de bliver bange.

- Vi ser ejere, der straks løfter hunden op, og det får den til at tænke, at der er tale om en farlig situation. Det er vigtigt, at vi selv nedtoner vores kropssprog, så hunden har en fornemmelse af, at vi har styr på det, lyder det fra Hanne Friis.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek