Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 09/02/2025 - 08:00

Peter Mygind: Jeg har set mine dæmoner i øjnene

Opskriften på et langt parforhold handler både om at lytte og om at se på sig selv med et granskende og kritisk blik, mener Sommerdahl-stjernen Peter Mygind.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann og Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Peter Mygind prøver at følge en særlig regel, hver gang han træder ind ad døren derhjemme.

Skuespilleren lægger sin telefon fra sig på et bestemt sted, og dér bliver den liggende som intet mindre end et kærlighedsløfte.

- Det smukkeste, man kan give sin partner, er nærvær og tilstedeværelse. Der er jo hele tiden noget, der prøver at forhindre én i nærvær - blandt andet telefonen, hvor man lige kan se en nyhed, om der er nogen, der skriver, eller man skal lige tjekke en mail, fortæller Sommerdahl-stjernen.

Med telefonen på behørig afstand ser han i stedet sin ægtefælle, Lise Mühlhausen, i øjnene og skænker hende sin fulde opmærksomhed.

- Hvis man ser meget tv, skal man også nogle gange lige prøve at slukke tv'et og bare gå en tur med den, man er sammen med, siger han og fortsætter:

- Så kan det være, der opstår en dyb samtale. Det kan også være, man bare holder i hånden, og det synes jeg, at Lise og jeg har været rigtig gode til.

Netop nærværet var noget Peter Myginds karakter, Dan Sommerdahl, missede i sit ægteskab, der gik endegyldigt i stykker tilbage i sæson to af den populære TV 2 Charlie-serie.

I sjette sæson, som ruller over skærmene nu, blomstrer kærligheden dog på ny mellem den garvede efterforsker og hans nye kærlighed, kystvagten Josefine, spillet af Maibritt Saerens. De skal giftes, og det får Dan Sommerdahl til at gruble over, hvordan han kan blive en bedre ægtemand denne gang.

- Dan blev jo forladt af sin hustru, fordi han glemte at ligeså optaget, han var af sit arbejde, ligeså optaget skulle han have været af sit ægteskab. Men det er der desværre nogle mennesker, der glemmer, og jeg ved, hvad jeg snakker om, da jeg selv har været gift i 33 år, fastslår Peter Mygind.

- Hvis du ikke plejer og passer på din bedre halvdel, ligeså meget som du passer på dine kolleger, så går det galt.

Opskriften på et langt parforhold handler både om at lytte og om at se på sig selv med et granskende og kritisk blik, mener den 61-årige skuespiller.

- I sidste ende er det vigtigste at kigge ind i sig selv og at arbejde med sine egne dæmoner og de sider af én selv, der gør andre kede af det.

- For jeg kan jo godt mærke, når jeg gør nogle ting, som gør min hustru ked af det, og så må jeg jo arbejde med det fremfor at sige: "Det er dit problem, du bliver ked af det". Det nemmeste er at give andre skylden.

Selv har Peter Mygind set sine indre dæmoner i øjnene gennem en masse terapi, fortæller han.

- Jeg tror på, at man som menneske altid kan udvikle sig, og at det er sundt at kigge på sig selv: Hvem er jeg? Hvorfor har jeg det med at reagere på samme måder igen og igen? Man kan godt ændre mønstre.

Han understreger, at det ikke handler om at lave fuldstændig om på sig selv.

- Det er bittesmå knapper, man justerer på hele livet igennem.

Og så er der den daglige gave af nærvær, der gerne må krydres med et godt skvæt af spontanitet. Noget, som han og Lise Mühlhausen excellerer i.

- En lørdag, hvor vi egentlig skulle have været hjemme: Pludselig tager vi pænt tøj på og går hånd og hånd i byen og ender med at drikke drinks på en eller anden bar og møder nogle sjove mennesker - at gøre spontane ting selv efter 33 år. Det gør vi, og jeg elsker, at vi gør det. Og det gør Lise også.

Du kan følge Peter Mygind i skikkelse af Dan Sommerdahl i et nyt afsnit af sjette sæson af "Sommerdahl" hver søndag på TV 2 Charlie og TV 2 Play.

/ritzau/

København, 20/05/2025 - 08:00

Mindes Ulf Pilgaard: Et fjollehoved og knaldende godt begavet

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Skuespiller Niels Olsen og instruktør Joy-Maria Frederiksen kendte begge Ulf Pilgaard gennem flere årtier. I årets cirkusrevy hylder de revylegenden.

I 40 sæsoner fik Ulf Pilgaard latteren til at sprede sig i Teltet på Bakken.

Så efter den danske skuespiller og komiker i oktober sidste år gik bort, 83 år gammel af et hjertestop, bliver han i 2025-versionen af Cirkusrevyen hyldet for sit bidrag til scenekunsten.

Niels Olsen er blandt skuespillerne, der er på scenen i årets forestilling, som er instrueret af Joy-Maria Frederiksen.

Privat er de to gift og har hver især kendt Ulf Pilgaard gennem flere årtier på hver deres måde. De fremhæver begge hans latter, når de mindes revylegenden.

- Det kan nok ikke komme bag på nogen, at han havde sindssygt meget humor, siger Joy-Maria Frederiksen og fortsætter:

- Når Ulf begyndte at grine, var der ingen, der ikke kunne lade være med at grine med. Han havde den mest smittende høje latter nogensinde.

Første gang, hun stiftede bekendtskab med Ulf Pilgaard, var i Holstebro-revyen 1979, hvor hun som 15-årig var danser.

- Alt for ung!, indskyder hun selv.

Som skuespiller har Joy-Maria Frederiksen siden spillet sammen med Ulf Pilgaard flere gange. Ud over hans humoristiske side beskriver den i dag 60-årige skuespiller og instruktør også Ulf Pilgaard som en alvorlig mand og en meget sammensat person.

- Knaldende godt begavet og et fjollehoved samtidig. Han var fantastisk, siger hun.

Også hendes mand, Niels Olsen, har i mange år arbejdet sammen med den ikoniske komiker.

Da Niels Olsen i 1993 fik sin debut i Cirkusrevyen, var Ulf Pilgaard allerede en garvet herre på Bakken i Klampenborg.

- Han havde en fantastisk næse for det, der var sjovt, og en fantastisk umiddelbarhed til at bryde ud i et helt vildt grin, beskriver Niels Olsen, der i dag er 65 år.

I 2025 er det ham, der er den erfarne performer i Cirkusrevyen.

I sin 12. sæson står han side om side med Mads Knarreborg, Merete Mærkedahl, Bodil Jørgensen og debutanten Magnus Haugaard.

De mindes Ulf Pilgaard med en sang, og den har været svær at indøve, fortæller Niels Olsen.

- Til den hyldest er vi allerede blevet rørte et par gange. Det skal vi lige have fundet balancen i, for det er jo ikke os, der skal føle det. Det er publikum, der skal føle det, siger Niels Olsen og fortsætter:

- Men altså, det er jo klart, det er følsomt. Han har betydet utroligt meget. Der er en hel generation af skuespillere, for hvem han har været en form for revyfar. Han stod der jo bare som et fyrtårn.

Joy-Maria Frederiksen tilføjer, at hun ikke er bekymret for, om øjeblikket lægger en dæmper på det ellers høje humør i revyteltet.

- Det er ikke noget, man sidder og bliver ked af. Det er ikke sørgeligt på den måde, fordi det er jo en hyldest, hvor vi glæder os over alt det, han har givet os. Og selvfølgelig savner vi ham, siger Joy-Maria Frederiksen og understreger:

- Det er rørende, men det kan det godt være uden at blive trist.

Sidste gang, Ulf Pilgaard var med i Cirkusrevyen, var i 2021, hvor han havde rundet 80 år.

Cirkusrevyen spiller frem til 23. august.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 19/05/2025 - 18:27

Tv-stationer vil have gransket stemmeafgivelsen ved Eurovision

Denis Balibouse/Reuters

Finalen i Eurovision bød på store forskelle i, hvordan landenes juryer og befolkninger stemte.

Flere tv-stationer vil have undersøgt afstemningen ved årets Eurovision.

Det skriver det norske medie NRK.

I finalen fik Israel flest seerstemmer og kom på en andenplads ved årets Eurovision, men flere stiller nu spørgsmål til, om afstemningen var manipuleret.

Fra lande som Spanien, Sverige og Norge modtog Israel ingen point fra juryerne, men landenes seerstemmer placerede Israel i top.

Derfor vil tv-stationer som spanske La 1 og flamsksprogede VRT i Belgien nu have gransket, om der forekom fusk.

- På mange planer samarbejder vi VRT godt med EBU (European Broadcasting Union, red.), men uden seriøse svar, der tager hensyn til vores bekymringer om Eurovision Song Contest, vil vi stille spørgsmålstegn ved vores fremtidige deltagelse, skriver kanalen i en udtalelse.

European Broadcasting Union (EBU) arrangerer Eurovision.

VRT skriver i udtalelsen, at det bør undersøges, om det nuværende system reelt afspejler seernes holdning til numrene.

I flere lande i Europa var der protester mod Israel i dagene op til Eurovision.

Protesterne var også at se under selve showet, hvor to demonstranter kastede maling på et medlem fra den israelske delegation.

Det fremgik dog ikke af den officielle tv-transmission.

Stationerne vil også have undersøgt, om det giver mening at fortsætte med den opdelte pointgivning i konkurrencen, hvor juryernes vurderinger tæller for halvdelen og seernes for den anden halvdel.

Mandag kom det ligeledes frem, at den spanske premierminister, Pedro Sánchez, vil have Israel udelukket fra internationale, kulturelle begivenheder som Eurovision.

Kritikken skyldes Israels militære aktioner i Gaza, som Pedro Sánchez tidligere har fordømt.

Han sammenligner det med, at Rusland er blevet udelukket efter invasionen af Ukraine.

I Danmark fik Israel tre point fra fagjuryen. De danske seerstemmer gav landet samlet otte point kun overgået af Island og Sverige, der fik henholdsvis ti og tolv point.

Det viser tal fra Eurovision-mediet Good Evening Europe.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 20/05/2025 - 10:00

FAKTA: Årsager til gule tænder

* Rygning er en af de primære årsager til gule tænder, da cigaretter indeholder nikotin og tjære, som kan misfarve over tid.

* Der er mørke pigmenter i kaffe og te, hvilket kan forårsage misfarvning af dine tænder - særligt hvis forbruget er højt.

* Rødvin har farvestoffer kaldet tanniner, og de kan plette og misfarve tænderne.

* Sukkerholdige drikkevarer indeholder syre og sukker, som skader tænderne, og farvestoffer, der kan skade tandemaljen og medføre gule tænder.

* Med alderen bliver tandemaljen tyndere og gennemsigtig, og dermed kan man tydeligere se den gullige farve af tandbenet.

* Tandbørstningsteknikken skal være rigtig for at fjerne plak og pletter, ellers kan det medføre gule tænder.

* Tandkødsproblemer kan føre til blødning og inflammation, hvilket kan give gule tænder.

* Visse typer af antibiotika kan også give misfarvning af tænderne.

* Genetik spiller en rolle i farven på tænderne.

* Mundtørhed kan lede til gule tænder, da en tør mund kan give øget plak og bakterieophobning.

Kilde: Tandlægerne Brønshøj Torv.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 20/05/2025 - 10:00

Minimer gule tænder men lad ikke Hollywood blive idealet

Kevork Djansezian/Ritzau Scanpix

Hvide tænder er en del af et skønhedsideal, men det er de færreste, der er født med dem. Et par gode vaner og tandlægebesøg kan dog reducere den gule farve.

Det er de færreste, der har så hvidt et smil, som man kender det fra den røde løber i Hollywood. Med få råd kan man dog gøre sit for at undgå den gule misfarvning af tænderne.

En af måderne er at børste tænder med en fornuftig tandbørste og tandpasta. Det fortæller Palle Holmstrup, der er professor emeritus i parodontologi ved Københavns Universitet.

- Der er lette slibemidler i tandpastaer, der kan fjerne visse misfarvninger. Nogle misfarvninger kan dog kun undgås ved, at tænderne bliver pudset hos tandlægen indimellem, siger han.

Ud over tandbørstevaner kan dine drikkevaner påvirke dine tænder og give en gul farve.

- De ting, der typisk misfarver tænderne, er kaffe og te. Vin kan også misfarve, heriblandt rødvin, men det tror jeg ikke, er det største problem, siger han.

Samtidig har alder også en stor påvirkning, da ældre mennesker har større tilbøjelighed til at få gule tænder, hvilket tydeligt kan ses hos de 70- til 80-årige.

- Efterhånden som man bliver ældre, bliver tænderne automatisk mere grågullige. Det er der ikke så meget at gøre ved. Man skal bare være glad for at have levet så længe, at man oplever den naturlige udvikling i tændernes farve, siger han.

Torben Schønwaldt, der er formand for Tandlægeforeningen, siger, at første punkt til at undgå gule tænder er at stoppe med at ryge, da det misfarver tænderne.

Hvis man som ældre er utilfreds med den gullige farve, der kommer med alderen, er der dog muligheder, mener han.

- Man kan selvfølgelig gøre noget ved den naturlige proces i tænderne, fordi man kan blege tænderne, hvis man gerne vil have, at de skal være lidt lysere. Det er der ikke nogen ulemper ved, hvis man går til en tandlæge, der har styr på det, og hvis man ikke får dem afbleget for ofte, siger han.

Man kan få afbleget sine tænder med to til tre års mellemrum, fortæller han.

Gule tænder kan dog afhænge af genetik, da det handler om tændernes opbygning hos den enkelte person. Du kan godt være mellem 50 og 60 år med flotte tænder og være 30 år med gullige tænder.

- Tænderne kan være opbygget forskelligt ved at have tykkere eller tyndere lag af emalje uden på. Emaljelaget er det alleryderste af tanden. Det er det, der afgør, hvilken farve tænderne har, siger han.

Torben Schønwaldt anbefaler ikke, at man går efter Hollywoodsmilet, hvor man får sat en porcelænsfacade ind.

- Det brænder i mit tandlægehjerte, når jeg ser et intakt tandsæt, der er blevet slebet ned og får indsat porcelænsskaller, som er lige så hvide som en toiletkumme. Det er forfærdeligt, og det værste man kan gøre, siger han.

Det er ikke på grund af den alt for hvide farve, at Torben Schønwaldt fraråder porcelænsskaller.

- Det er en meget invasiv behandling. Har man først slebet tænderne ned, er tandsubstansen tabt for evigt, og det bryder tandnerven inde i tanden sig ikke om, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek

Privatliv