Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 25/04/2024 - 05:00

Seks ud af ti vil sætte hveder på bordet

Store bededag er i år for første gang en arbejdsdag. Men hvederne holder et flertal fast i - nogle i protest.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Æg, sukker, gær, salt, smør, kardemomme, mælk og hvedemel. Den simple blanding har siden 1700-tallet dannet grundlag for hveder, som traditionelt er blevet spist aftenen inden store bededag.

De seneste uger har bagere og supermarkeder haft travlt med at gøre reklame for produktet med slogans som "Make store bededag great again" og "Hos os kan du stadig bede om en hvede".

Det budskab ser ud til at blive fulgt af et flertal af befolkningen, selv om store bededag i år for første gang ikke længere er en helligdag.

I en måling foretaget af Voxmeter for Ritzau svarer 58,6 procent af de adspurgte, at de planlægger at spise hveder i forbindelse med store bededag.

27,9 procent svarer nej, mens 13,5 procent af de i alt 1029 respondenter svarer, at de ikke ved, om de vil følge traditionen.

I år kan der være ekstra mange, der sætter dem på bordet, mener Caroline Nyvang, der er seniorforsker ved Dansk Folkemindesamling på Det Kongelige Bibibliotek.

Nogle vil gøre det i protest mod, at regeringen har fjernet fridagen, mener hun.

- Beslutningen vakte jo meget furore. Mange er indignerede, og en måde at vise det på kan være at gå til bageren og købe hvedeknopper.

Selv om den form for protest plejer at svækkes med tiden, vil hvederne overleve trods tabet af store bededag, mener hun.

Det er fastelavnsboller et eksempel på.

- Vi er vilde med fastelavnsboller, selv om der ikke længere er ret mange, der slår katten af tønden.

- Så hvis bagerne formår at holde fast i traditionen med hveder, er jeg sikker på, at der stadig vil være købere mange år frem, siger Caroline Nyvang.

Mens mange holder fast i hvederne, så viser målingen, at der vil være langt mellem de ansatte, der har fri, fordi arbejdspladsen holder lukket.

Blandt de adspurgte svarer kun fem procent, at dagen fortsat er en fridag på deres arbejdsplads.

Omkring hver tiende har taget en fri-, ferie- eller afspadseringsdag. Blandt dem sandsynligvis forældre, som har gjort det, fordi nogle skoler holder lukket, siger Caroline Nyvang.

- Andre kan have gjort det, fordi de allerede havde et arrangement i kalenderen, da helligdagen blev afskaffet.

Kommunernes Landsforening (KL) har ikke et overblik over, hvor mange af eleverne i folkeskolen, der skal møde.

Men blandt landets fire største kommuner er det kun Københavns Kommune, der har valgt at fastholde store bededag som en fridag.

I Aarhus, Odense og Aalborg er det blevet til en almindelig skoledag.

/ritzau/

Stockholm, 06/05/2024 - 12:40

Kongen: Et stærkt Norden er vigtigt for Europas sikkerhed

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Kong Frederik glæder sig over, at Sverige og Danmark er blevet tættere med Nato-medlemskab, siger han.

Sverige og Danmark er tætte som få, derfor er kongeparrets første statsbesøg til det svenske en god start på et nyt kapitel.

Det siger kong Frederik på et kort pressemøde på det kongelige slot i Sverige kort tid efter sin ankomst.

- Her er vi udenlands, men færdes hjemmevant. Vi mærker betydningen af bånd, der holder over tid og tronskifte.

Kongen nævner de tætte bånd mellem de to lande - heriblandt som partnere i Nordisk Råd, EU og nu også Nato.

- Det er glædeligt, ikke mindst set i lyset af den ulykkelige og brutale krig i Ukraine, siger kongen.

- Et stærkt Norden udgør ikke alene en del af vores identitet, men er en vigtig brik i Europas fremtidige sikkerhed, tilføjer han.

Det er ikke vanligt at høre den danske regent omtale en geopolitisk verdenssituation så tydeligt, som kong Frederik har gjort ved mandagens pressemøde.

Statsbesøget i Sverige mandag og tirsdag vil på mange måder markere, at Danmark og Sverige står sammen om fremtidens udfordringer - blandt andet i forsvarsalliancen Nato.

Inden kong Frederik tog læsebrillerne på og tog ordet ved det korte pressemøde, bød den svenske kong Carl Gustaf det danske kongepar velkommen med et par ord.

Han adresserede også den "ulykkelige krig i Ukraine", og at nabolandene ikke blot er venner og naboer, men også allierede.

I marts endte mere end 200 års svensk neutralitet, da den svenske statsminister, Ulf Kristersson, officielt meddelte, at Sverige træder ind i Nato.

Ikke siden Kalmarunionen, der blev opløst i 1523, har de nordiske landes forsvar været samlet. Men det er de nu igen. Denne gang i Nato.

Det er kutyme ved statsbesøg i Sverige, at der bliver afholdt et kort pressemøde som set mandag.

Normalvis aflægger det danske regentpar blot et statsbesøg per land i regentperioden, da det oftest er et stort anliggende, hvor den helt store både bogstavlige og billedlige røde løber rulles ud.

Men på grund af det nære skandinaviske bånd kan officielle statsbesøg godt opstå flere gange i for eksempel Norge og Sverige gennem en enkelt regentperiode.

/ritzau/

Læs Mere >>

Stockholm, 06/05/2024 - 11:28

Kongeparret er ankommet til Sverige til kanonsalutter

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Kong Frederik og dronning Mary er blevet taget imod af det svenske kongepar i hjertet af Stockholm.

Dronning Mary og kong Frederik har officielt taget hul på deres første statsbesøg som kongepar.

Med den guldbelagte robåd "Vasaorden" er de blevet roet ind til Skeppsbron i hjertet af den svenske hovedstad, Stockholm. Her er de blevet modtaget af det svenske kongepar, kong Carl Gustaf og dronning Silvia.

Flere er mødt frem med danske flag i hånden for at se kong Frederik og dronning Mary ankomme sammen med det svenske kronprinsessepar på besøget, der skal markere de historiske bånd mellem Sverige og Danmark.

De to skandinaviske konger inspicerede et grenaderkompagni fra den svenske livgarde ved ankomsten. Imens stod de to dronninger pænt i baggrunden og så til.

Sammen er de gået op til det svenske kongelige slot.

Kort inden det svenske skib lagde til kaj, lød der kanonsalutter for at byde det danske kongepar velkommen.

Og inden alles øjne var rettet mod den danske ankomst, stak kong Frederiks og dronning Marys gudbørn hovedet ud fra slottet og flagede med danske flag til de fremmødte.

Det danske kongepar er gudforældre til prinsesse Estelle og prins Oskar, der er kronprinsesse Victorias og prins Daniels børn.

Over to dage vil kongeparret deltage i en række begivenheder særligt centreret i Stockholm.

Statsbesøget til Sverige og senere i maj til Norge ligger i forlængelse af tronskiftet i januar, hvor kong Frederik overtog tronen fra sin mor, dronning Margrethe.

Traditionen om at tage ud til de skandinaviske kongehuse for at præsentere sig som et nyt kongepar rækker tilbage til 1947, hvor dronning Ingrid og kong Frederik IX gjorde det.

Kong Frederik og kronprinsesse Victoria har altid haft en nær relation, som kronprinsessen flere gange har italesat som en form for søskendeforhold.

De to har, siden de kom til verden med ni års mellemrum, haft en sammenlignelig skæbne. En dag skal de overtage tronen og sidde som regenter i henholdsvis Sverige og Danmark.

Men da kong Frederik i januar overtog tronen, er det officielle forhold mellem de to anderledes. Kutymen tilskriver sig, at da han er konge, og hun kronprinsesse, skal hun blandt andet neje for ham og lade kongen gå forrest og ikke længere følges side om side.

Prins Oskar og prinsesse Estelle forberedte sig på gudforældrenes besøg lørdag ved at sætte hvide striber på røde papirer for at symbolisere det danske flag. Det kunne man se på det svenske kongehus' Instagram.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 06/05/2024 - 10:00

FAKTA: Spyfluen bærer bakterier

* Spyfluer sætter sig på madvarer og afføring.

* Når de sætter sig på fødevarer, kan de sprede colibakterier og salmonella, som kan resultere i, at mennesker kan få madforgiftning og andre infektioner.

* Spyfluer kan lægge æg på mangelfuldt tildækkede madvarer. Kød, som er angrebet af larver, nedbrydes hurtigere og bør kasseres.

Kilde: skadedyrsekspert Claus Schultz og lex.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 06/05/2024 - 10:00

Din affaldssortering er en buffet for skadedyr

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Skraldespandene, som danskerne sorterer affald i, bliver lynhurtigt grobund for alskens fluer og larver, lyder det fra skadedyrsekspert.

Forårsvarmen er på vej ind over Danmark. Og selv om høje temperaturer lige er sagen for mange danskere, slæber det også problemer med sig.

Affaldsproblemer. For høje temperaturer kombineret med danskernes affaldssortering giver gode vækstbetingelser for klamme skadedyr og insekter, advarer skadedyrsekspert.

- Du skal være meget opmærksom på, at der kan komme mange insekter, som formerer sig rasende hurtigt, lyder det fra Claus Schultz, der er er formand for Brancheforeningen for skadedyrsfirmaer og teknisk chef i skadedyrsbekæmperen Rentokil.

Han peger på, at skadedyrene hurtigt bliver tiltrukket af lugte fra madvarer og plastbeholdere af organisk materiale, som eksempelvis plastbakker til kød og metaldåser med makrel.

- Det er ikke i alle kommuner, at låget kan lukke tæt. Blæser det op, og står skraldespandene i varmen og udsender gæring, så er bananfluer eksperter i at finde det. Og de formerer sig rigtig hurtigt, siger han og peger på, at også spyfluer og flæskeklannere tiltrækkes.

Her vil de så lægge æg i organisk materiale. Ifølge Claus Schultz lægger de mellem 300 og 500 æg per gang. Spyfluers æg, der blot klækkes til larver efter et døgn, er bedre kendt som maddiker, mens klannernes larver kaldes for klannerlarver.

Men du kan afhjælpe problemet, siger skadedyrseksperten, der anbefaler, at du finder haveslangen frem.

- Hver gang skraldespandene bliver tømt, så lægger du dem ned på græsset og spuler dem rene. Så undgår du den sump af væske, som godt kan opbygge sig i bunden, siger han.

Maddiker i skraldespandene er særligt et problem i sommermånederne, hvor varmen giver de bedste betingelser for skadedyrene.

- Det bedste råd er at komme affaldet i en pose, som lukker tæt, lyder det fra projektleder Carsten Hjort fra Arwos, som blandt andet varetager affaldsopgaver i Aabenraa Kommune.

- Du skal ikke fylde posen for meget, og det samme gælder for skraldespanden, for lukker den ikke tæt, er det nemmere for dyr at komme ind, siger han og peger på, at det selvfølgelig godt kan være svært at holde dem helt ude.

- Pas også på med bare at droppe en fyldt madaffaldspose ned i en tom beholder. Det kan den altså godt gå i stykker af, siger han.

Opdager du, at din skraldespand er beskidt, så sørg for, at den bliver gjort ren.

- Brug bare vand og ikke kemikalier. Det handler bare om at få den skyllet, siger Carsten Hjort.

Er det virkelig varmt, så anbefaler projektlederen, at du sætter dine skraldespande i skyggen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek