Der er bare noget helt særligt ved mors mad. Når hjemmet fyldes med duften af noget, hun har lavet med så meget kærlighed, bliver man ramt af minder, der varmer krop og hjerte.
Men hvem skal lave mors mad og videreføre familiens madtraditioner, når man er blevet voksen og har forladt barndomshjemmet?
De overvejelser har pædagog og frivillig fodboldtræner Ebou Jagne også haft.
Han fandt en løsning, som måske kan inspirere andre.
Gennem sin opvækst fulgte Ebou Jagne sin mor i køkkenet flere gange, indtil han en dag besluttede sig for at begynde at skrive opskrifterne ned på sin telefon.
Det var mest praktisk, tænkte han, fordi opskrifterne så ikke ville blive væk, og han altid ville kunne finde dem frem.
- Jeg synes, det er vigtigt at lære opskrifterne og få dem skrevet ned, mens ens mor stadig er her, siger Ebou Jagne og uddyber:
- Så kan man også spørge hende, hvad man kan have gjort forkert, hvis ikke retten fungerer. Det gør jeg meget brug af. Jeg noterer også hendes råd i note-appen, så jeg kan være opmærksom på det, næste gang jeg skal lave retten.
Han erkender, at det nok aldrig kommer til at blive lige så lækkert, som når hans mor laver maden til ham. Men han gør sit bedste.
Det er også vigtigt for ham at kunne give familiens madtraditioner og retter videre til den næste generation, når han engang selv får børn.
I mange tilfælde er mors mad gået i arv fra hendes egen mor. Sådan er det også med Ebou Jagnes mor.
- Min mors retter forbinder mig med mine rødder og minder mig om min families historie og oprindelse, siger han.
Han vurderer, at han selv skal gøre en indsats, hvis han vil bevare forbindelsen til sine gambiske rødder, og det kan han blandt andet gøre gennem madlavning.
- Min mor er kaptajnen i køkkenet. Men hun har været klar over, at jeg på et tidspunkt skulle flytte hjemmefra og klare mig selv, siger han og fortsætter:
- Allerede da jeg var barn, inviterede hun mig ind i køkkenet og lod mig være med, når hun lavede mad.
Det har fået ham til at tænke på, at jo tidligere, man bliver introduceret til madlavning og får lov til at udforske det, desto større er chancen nok for, at man fastholder interessen.
- Jeg måtte dog ikke hjælpe til i køkkenet, da min mor værner meget om, at maden skal tilberedes på én bestemt måde, siger han.
Ebou Jagne deltog tidligere i år i TV 2 Kosmopols serie "Din nabos livret", hvor han delte sin mors opskrift på en gambisk ret med peanutbutter.
- Under optagelsen kom min mor ind i køkkenet for at kontrollere, om retten nu også var, som den skulle være, siger han og griner.
/ritzau fokus/