Dublin, 27/05/2025 - 22:57
Irland vil stoppe handel med israelskbesatte områder
Irland ser på lovgivning, der skal forbyde import fra israelskbesatte områder og håber, at andre følger med.
Clodagh Kilcoyne/Reuters
Af: /ritzau/
Irlands regering har tirsdag godkendt udarbejdelsen af et lovforslag, der skal forbyde import af varer fra israelskbesatte områder.
Det skriver nyhedsbureauet AFP.
Sidste år vurderede Den Internationale Domstol (ICJ), at israelske bosættelser på Vestbredden, i Østjerusalem og i Gaza er ulovlige. Det har ifølge Irlands regering været vejledende for beslutningen.
- Regeringen er nået til enighed om at gå videre med lovgivning, der forbyder handel med varer fra ulovlige bosættelser i det besatte palæstinensiske territorium, siger en talsperson for Irlands udenrigsministerium til AFP.
- Det er regeringens opfattelse, at dette er en forpligtelse i henhold til folkeretten.
Det omfatter "bolig-, landbrugs- og forretningsinteresser", der ligger uden for Israels internationale anerkendte grænser, lyder det.
Før kabinettet traf beslutningen, lød det fra den irske udenrigsminister, Simon Harris, til pressen, at han håber, at andre EU-lande vil følge i Irlands fodspor på området.
- Det, jeg håber i dag, er, at når det her lille land i Europa træffer beslutningen og bliver et af de første lande, og nok det første i land i den vestlige verden til at overveje lovgivning på det her område, så håber jeg, at det inspirerer andre europæiske lande til at tilslutte sig os.
Ifølge talspersonen for udenrigsministeriet vil regeringen få en opdatering på udkastet til lovgivningen "i de kommende uger".
Det forventes ikke vedtaget før efteråret, skriver AFP.
Et irsk importforbud vil primært være symbolsk, da det vil have minimal økonomisk indvirkning, skriver nyhedsbureauet.
Det drejer sig om frugt, grøntsager og tømmer. Mellem 2020 og 2024 havde handlen en værdi på mindre end en million euro - 7,5 millioner kroner.
Flere EU-lande - heriblandt Irland, Sverige, Spanien, Norge og Slovenien - anerkender staten Palæstina. Danmark gør ikke.
I sidste måned sagde Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, at Frankrig måske allerede i juni også vil anerkende en palæstinensisk stat.
I sidste uge lød det fra EU's udenrigschef, Kaja Kallas, at der er et "stærkt flertal" blandt EU-landene for at se på artikel to i associeringsaftalen mellem EU og Israel.
Artikel to i aftalen giver mulighed for at suspendere associeringsaftalen, hvis EU fastslår, at Israel begår alvorlige krænkelser af menneskerettighederne.
/ritzau/