Havregryn om morgenen og et par skiver rugbrød til frokost gør en større forskel for din sundhed, end du måske går rundt og tror.
Ifølge et studie fra 2024, som Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning står bag, kan du føje flere raske leveår til tilværelsen ved at skrue op for fuldkorn i dagligdagen.
Gennem befolkningsundersøgelser har forskerne fulgt en række personer og deres spisevaner, fra de var i begyndelsen af 50'erne og 60'erne og 20 år frem.
- Der kan vi se, at de mænd, der spiste mest fuldkorn, fik et helt år ekstra uden sygdom sammenlignet med dem, der ikke havde et højt fuldkornsindtag. For kvinder var det lidt mindre, fortæller Cecilie Kyrø, der er seniorforsker ved Center for Kræftforskning.
Forskning har tidligere slået fast, at fuldkorn beskytter mod tyktarmskræft, hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes. Med dette studie ønskede Cecilie Kyrø og hendes kolleger at se mere holistisk på, hvilken effekt fuldkorn har på vores liv.
- Vi vil alle sammen gerne leve længere, men vi vil jo helst have, at de år, vi lever længere, er gode år, siger hun og understreger, at fuldkorn er en vigtig komponent, når det gælder om at opnå en sund aldring.
Fuldkornsprodukter er kendetegnet ved, at de er lavet af hele kornet. Det vil sige, at skallerne også er med, og i dem sidder en lang række mineraler og vitaminer, som er gavnlige for helbredet. De er blandt andet medvirkende til at holde blodtrykket og kolesteroltallet nede.
Og du kan ret nemt få mere fuldkorn på tallerkenen i hverdagen, fortæller Natasha Selberg, der er ernæringsfaglig chefkonsulent hos Hjerteforeningen.
- Den officielle anbefaling lyder på 90 gram om dagen, og det kan man jo tænke, lyder af meget. Men det svarer til en portion havregryn om morgenen, er par skiver rugbrød til frokost og en lille portion fuldkornspasta til aftensmad. Så er du dækket ind, og så kan du altid fylde mere på, siger hun.
For at få endnu mere fuldkorn indenbords som en del af en varieret kost råder Natasha Selberg dig til at kigge efter varer i supermarkedet, der bærer det orange fuldkornsmærke, som er en garanti for et højt fuldkornsindhold. Herfra handler det om at tænke fuldkorn ind i alle måltider.
Erstat for eksempel den hvide pasta med en fuldkornsvariant, brug fuldkornsmel i pizza- eller tærtedejen. Kom kerner fra hvede, rug og havre i salaten, og afprøv brune eller røde ris i stedet for de hvide.
- Du kan også putte havregryn i kødbollerne eller frikadellefarsen, og hvis du er hoppet med på bølgen med den grønne grød, kan du tilsætte havregryn til den for at få fuldkorn den vej også, siger Natasha Selberg.
I forhold til brød er rugbrød en sikker kilde til fuldkorn, og derudover kan det være en idé at gå efter fuldkornsvarianten, når det gælder sandwichbrød, burgerboller samt pita- og pølsebrød. Her er Fuldkornsmærket i øvrigt et godt pejlemærke.
- Det kan være svært at se, om brød er fuldkorn. Farven kan godt snyde, og der kan godt være mange kerner i et brød, uden at det er et fuldkornsprodukt, fortæller Natasha Selberg.
/ritzau fokus/