Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 29/06/2025 - 11:30

Statsminister om dansk EU-formandskab: Sikkerhed er nummer et

Danmark vil noget med formandskabet af EU, hvor sikkerhed er det vigtigste emne grundet verdenssituationen.

Mindaugas Kulbis/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

På tirsdag overtager Danmark formelt formandskabet for EU, og det altoverskyggende emne for den danske regering vil være Europas sikkerhed, når møderne i unionen og politikken skal drives frem.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) i et interview med Politiken forud for det ottende danske formandskab, som bliver den største udenrigspolitiske opgave for Danmark i dette årti og er en mulighed for at præge unionen.

- Vi vil noget med vores formandskab. Det er klart defineret, at sikkerhed er nummer et, siger Frederiksen til Politiken, som har interviewet statsministeren om det danske formandskab og andre aktuelle emner.

Hun afviser, at der er ét signaturprojekt og henviser blandt andet til, at den aktuelle sikkerhedspolitiske situation er anderledes end ved andre formandskaber.

Derfor vil hun blandt andet fokusere på oprustning af Europa, barrierer for forsvarsindustrien samt hjælp til Ukraine, hvis våbenindustri skal inviteres ind i andre europæiske lande.

Det danske EU-formandskab har tidligere præsenteret sine prioriteter, hvor forsvar og konkurrenceevne er de to vigtigste, mens irregulær migration og den grønne omstilling også fylder.

Danmarks opgave blive at styre møderne mellem medlemslandene, når de mødes for at løse aktuelle politiske opgaver og kriser.

Mette Frederiksen har tidligere kritiseret EU kraftigt, men i dag fremhæver hun Europa og står som en af de mest markante og erfarne EU-ledere formet af de udenrigspolitiske kriser som coronakrisen, Ruslands krig mod Ukraine og det amerikanske pres i forhold til told, sikkerhed og Grønland.

Hun har tidligere sagt til Ritzau, at de personlige relationer på den internationale scene er noget af det, som har overrasket hende mest ved at være statsminister.

- De personlige relationer er det meste af forklaringen på, når noget lykkes. Det havde jeg helt undervurderet, har hun sagt.

Tirsdag offentliggjorde den amerikanske præsident, Donald Trump, en sms fra Natos generalsekretær, hvor hollandske Mark Rutte storroste den amerikanske præsident.

Nogle ser det som en resultatorienteret diplomat, som forsøgte at holde fast i den transatlantiske alliance, hvor USA endte med at forpligtige sig forsvarssamarbejdet, mens andre ser det som, at Europa er for underdanigt overfor USA.

Undervejs kaldte Rutte den amerikanske præsident for Natos "daddy",

I interviewet med Politiken afviser Mette Frederiksen at tale om sms'en og henviser til Mark Rutte, som i hollandsk politik var kendt som "Teflon Mark", fordi han sad på premierministerposten så længe, da så godt som ingen politiske skandaler hang fast.

På spørgsmålet om hvorvidt hun havde sendt sådan en sms, svarer Frederiksen, at det er Rutte, der har sendt den.

Anderledes direkte er den danske statsminister, da hun lige ud siger, at Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, burde have haft en mere fremtrædende rolle på topmødet i Nato, som Mark Rutte planlagde.

- Jeg og vi mener jo fortsat, at Ukraine bør være med i Nato. Det har jeg ment i en årrække. Når man har den holdning, vil det også være naturligt, at han er inviteret med til Natos møder. Men det er ikke mig, der arrangerer Nato-møderne. Det er Mark Rutte, siger hun til Politiken.

/ritzau/

Washington D.C., 30/06/2025 - 18:27

USA annullerer punkduos visa efter antiisraelske råb på Glastonbury

Yui Mok/Ritzau Scanpix

Punkgruppen Bob Vylan skulle på tour i USA i efteråret, men er ikke velkommen efter optræden på festival.

USA's udenrigsministerium har annulleret den britiske punkgruppe Bob Vylans amerikanske visa, efter at duoen råbte antiisraelske slagord fra scenen på den britiske festival Glastonbury i weekenden.

Det skriver den amerikanske viceudenrigsminister, Christopher Landau, på det sociale medie X.

- Udenrigsministeriet har trukket de amerikanske visa til medlemmerne af bandet Bob Vylan tilbage som følge af deres hadefulde tirade på Glastonbury.

- Udlændinge, som hylder vold og had, er ikke velkomne i vores land, skriver Christopher Landau.

Bob Vylan havde planlagt en koncertturné i USA i oktober og november.

Bobby Vylan, der er det ene af Bob Vylans to medlemmer, fik publikum til at råbe med, da han fra scenen på Glastonbury lørdag råbte "befri, befri Palæstina" og "død, død over IDF" med henvisning til Israels militær.

Også den irske rapgruppe Kneecap udnyttede sin optræden på Glastonbury til at udtrykke sin modstand mod Israel. Et af gruppens medlemmer, Mo Chara, proklamerede under koncerten, at "Israel er krigsforbrydere".

Herefter råbte han "befri, befri Palæstina".

Britisk politi oplyser mandag ifølge nyhedsbureauet AFP, at det har åbnet en egentlig efterforskning af de to episoder.

Det sker, efter at politiet har gennemset videomateriale og lydoptagelser fra koncerterne, lyder det i en udtalelse.

Britiske politikere og ledende figurer i musikindustrien havde inden Glastonbury opfordret festivalens arrangører til at droppe Kneecaps optræden, fordi Mo Chara i maj blev tiltalt for terrorisme.

Ifølge anklagerne har han under en koncert medbragt et flag, der repræsenterer den iranskstøttede militante gruppe Hizbollah.

Storbritannien anser Hizbollah for at være en terrororganisation.

Mo Chara, der har det borgerlige navn Liam O'Hanna, nægter sig skyldig.

Mange af de 30.000 gæster, der overværede Kneecaps optræden på Glastonbury, havde medbragt palæstinensiske flag. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Efter Kneecaps og Bob Vylans koncerter skrev den israelske ambassade i Storbritannien i en udtalelse, at den var "dybt foruroliget over den provokerende og hadefulde retorik, der blev udtrykt på scenen på Glastonbury Festival".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 30/06/2025 - 15:37

Dansk tv-vært sygemeldt efter kraniebrud

Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Søndag fortalte den rutinerede tv-vært Karen-Helene Hjorth, at hun havde været ude for en cykelulykke. Nu melder hun ud om sin tilstand.

En cykeltur blev skæbnesvanger for den 48-årige tv-vært Karen-Helene Hjorth.

Søndag opslog nyhedsværten et billede på sin instagramprofil, hvor hun ligger i en hospitalsseng med, hvad der ligner et sæbeøje.

Nu fortæller hun til Ekstra Bladet, at hun i forbindelse med cykelulykken har pådraget sig et lille kraniebrud. Derudover har hun fået en hjernerystelse og er forslået over det meste af kroppen.

- Det skete på cykel i for høj fart. Både jeg og min medpassager blev slynget af cyklen, så det er lidt et mirakel, at der ikke er gået mere galt, for ingen af os havde hjelm på. Det har vi fra nu af, skriver hun i en besked til Ekstra Bladet mandag.

Grunden til, at hun havde en passager med, er, at ulykken skete på en ladcykel. Han pådrog sig en brækket arm og var mere bekymret for tv-værten.

Hun er i skrivende stund indlagt, men håber på at blive udskrevet senere mandag.

Indtil videre er Karen-Helene Hjorth sygemeldt fra TV 2 til midten af august.

Journalisten har været tv-vært siden 2003 og en fast del af værtsgruppen på TV 2 News siden 2009.

Sammen med sin eksmand har hun en 12-årig datter, Anna-Klara.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 30/06/2025 - 11:00

FAKTA: Sorgen er mangefacetteret

* Du kan have haft otte katte, hvor du ikke oplevede stor sorg, da de døde. Men så rammer sorgen pludselig ved kat nummer ni, fordi du af en eller anden grund var tættere knyttet til den.

* Nogle gange rammer sorgen over et kæledyr hårdt, fordi den repræsenterer et andet tab. Det kan være, det var din mand, der købte hunden, og siden er han gået bort.

* Sorg over kæledyr rammer bredt. Hos Center for Menneske-dyr-psykologi melder man om henvendelser fra alle aldersgrupper og køn. På hjemmesiden sorgoverdyr.aau.dk kan du finde hjælp.

Kilde: Tia Hansen fra Center for Menneske-dyr-psykologi på Aalborg Universitet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 30/06/2025 - 11:00

Håndter sorgen over tabet af et kæledyr

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Katten eller hunden er en del af familien, og derfor er det ganske normalt at sørge over dem, når de går bort, siger lektor i psykologi.

Det stikker i hjertet, når lyden af klikkende hundepoter forstummer, eller kattens sagte spinden fra lænestolen nu kun findes i din hukommelse.

Sorg over kæledyr er ganske normalt og temmelig udbredt. Alligevel er det noget, som vi tilsyneladende har svært ved at forholde os til. Det fortæller lektor i psykologi Tia Hansen fra Center for Menneske-dyr-psykologi på Aalborg Universitet.

- Mange af dem, der ringer til os, spørger, om det virkelig er normalt. De er overraskede over, at de føler sorgen så stærkt, fortæller hun og henviser til Aalborg Universitets hotline "Sorg over Dyr"-linjen, hvor man kan ringe ind og tale om sit tab.

Men du har intet at være flov over, hvis tristheden hænger ved, efter at du har sagt farvel til din højtelskede hund, kat eller undulat, understreger Tia Hansen.

- Sorg er helt basalt det, der sker, når du har knyttet et følelsesmæssigt bånd til nogen, og den nogen forsvinder - så bliver du ked af det, siger hun.

Derfor råder hun dig til at give dig selv lov til at sørge og til at tale om, hvordan du har det. I den forbindelse er det vigtigt ikke at forvente, at sorgen skal følge et bestemt forløb, eller at den rammer på samme måde hos andre, som den gør hos dig.

- Sorgen har to spor. Det følelsesmæssige spor, hvor man er ked af det, man har mistet. Så er der handlingssporet, som handler om at genoprette en hverdag, hvor man skal gøre nogle ting på nye måder. Her skal du give dig selv lov til at svinge frem og tilbage mellem de to spor, lyder det fra Tia Hansen, der understreger, at det også er vigtigt, at sorgen ikke kommer til at fylde det hele.

Måske har du et bestemt sted, du går hen for at mindes dyret, du har mistet. Og måske kan du på et tidspunkt begynde at betragte din sorg som noget smukt. Sådan lyder det fra Lise Lotte Christensen, som er adfærdskonsulent hos Dansk Kennel Klub.

- Man skal huske på, at sorgen er en spejling af den glæde og den kærlighed, man har følt til et andet væsen. Der kan man være megastolt over, at man har haft succes med at forme så tæt en relation med en anden art, siger hun.

For Lise Lotte Christensen virker det altid godt at dele anekdoter om den afdøde kat eller hund med andre, der også kendte den.

- Jeg husker de gode stunder og får familien til at dele sjove historier, fortæller hun og tilføjer, at det også kan være en fin måde at mindes på at få printet og indrammet nogle fotos af dyret.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek