København, 19/05/2025 - 20:45
OVERBLIK: Putin taler russisk over krypteret linje med Trump
Over en krypteret forbindelse med tolke har de to statsledere igen diskuteret krigen i Ukraine.
Drew Angerer, Gavriil Grigorov/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
USA's præsident, Donald Trump, og den russiske præsident, Vladimir Putin, har mandag talt sammen i et officielt telefonopkald for tredje gang i år. Opkaldet varede omkring to timer.
Men hvor ofte taler Trump og Putin egentlig sammen, hvordan foregår samtalerne, og hvad er de to statslederes holdning til krigen i Ukraine?
HVOR OFTE TALER DE SAMMEN?
* Det første officielle telefonopkald mellem Trump og Putin fandt sted 12. februar kort efter Trumps indsættelse som præsident.
* Trump sagde dengang, at både Putin og den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, havde udtrykt et ønske om fred i separate telefonsamtaler.
* 18. marts blev der igen etableret telefonforbindelse mellem Trump og Putin. Kreml oplyste efterfølgende, at samtalen varede omkring to timer. En af de længste samtaler, Putin havde haft.
* Putin gik med til at stoppe angrebene på ukrainske energianlæg, men nægtede at godkende en 30-dages våbenhvile, som Trump håbede ville være første skridt mod en permanent fredsaftale. Ukraine og Rusland har siden gentagne gange beskyldt hinanden for at bryde energivåbenhvilen.
TALER DE OGSÅ UOFFICIELT?
* Kreml sagde i marts, at der muligvis har været mere kontakt mellem Trump og Putin end de telefonopkald, der officielt er blevet annonceret i de seneste måneder.
* Før kontakten med Trump talte Putin senest med en siddende amerikansk præsident i februar 2022, da han og Joe Biden havde en samtale, kort før den russiske leder beordrede titusindvis af soldater ind i Ukraine.
* Washington Post-journalisten Bob Woodward skrev i sin bog "War" fra 2024, at Trump havde haft direkte samtaler med Putin op til syv gange, efter at Trumps første præsidentperiode sluttede i 2021.
* Medierne Reuters, The Washington Post og Axios har uafhængigt rapporteret, at Trump og Putin talte sammen i begyndelsen af november 2024. Det har Kreml afvist.
HVORDAN TALER DE SAMMEN?
* Trump og Putin taler via en krypteret forbindelse. Tolke deltager i samtalerne. Putin kan noget engelsk, men taler russisk under forhandlinger. De har indtil videre ikke anvendt videoopkald.
HVAD ER TRUMPS HOLDNING TIL KRIGEN I UKRAINE?
* Trump siger, at han ønsker at blive husket som fredsskaber. Han har gentagne gange opfordret til en afslutning på "blodbadet" i Ukraine.
* Trump har ofte sagt, at Putin er åben for fred, og at Ukraine simpelthen ikke "har kortene" til at føre krig mod Rusland.
* Trump har udelukket, at Ukraine skal blive en del af Nato. Han har antydet, at tidligere amerikansk støtte til udvidelsen af Nato var en af årsagerne til krigen.
* I slutningen af marts sagde Trump, at han var "rasende" på Putin. Han ville indføre sekundære toldsatser på op til 50 procent for købere af russisk olie, hvis han mente, at Rusland forhindrede hans bestræbelser på at afslutte krigen i Ukraine.
* Europæiske ledere siger, at Putin ikke er seriøs omkring fred. De frygter, at Trump og Putin kan presse en fredsaftale igennem, som reelt vil fratage Ukraine en femtedel af landets territorium og efterlade landet sårbart over for russiske angreb i fremtiden.
HVAD ER PUTINS HOLDNING TIL KRIGEN I UKRAINE?
* Putin sendte titusindvis af russiske tropper ind i Ukraine i februar 2022. Men konflikten begyndte allerede i 2014, efter at en prorussisk præsident blev væltet, og Rusland annekterede Krim-halvøen. Siden da har russisk-støttede separatister kæmpet mod de ukrainske væbnede styrker.
* Putin, hvis styrker kontrollerer knap en femtedel af Ukraine og er i fremmarch, siger, at han er villig til at diskutere fred.
* Putin er dog skeptisk over for en våbenhvile og siger, at kampene ikke kan sættes på pause, før en række vigtige betingelser først er afklaret.
* I juni 2024 sagde Putin, at Ukraine officielt skal opgive medlemskab af Nato. Han sagde også, at Ukraine skal trække landets tropper tilbage fra de fire ukrainske regioner, som Rusland gør krav på.
* Da Putin tidligere i maj foreslog direkte forhandlinger med Ukraine, henviste han specifikt til et udkast til en aftale fra 2022, som Rusland og Ukraine forhandlede om kort efter, at invasionen af Ukraine begyndte.
* Under et udkast til en fredsplan udarbejdet af Trump-administrationen ville USA anerkende Ruslands kontrol med Krim-halvøen og de facto anerkende russisk kontrol over Luhansk samt dele af Zaporizjzja, Donetsk og Kherson.
Kilde: Reuters
/ritzau/