01/03/2024 - 08:30
Flere penge på fritvalgskontoen: Det kan du gøre med den ekstra løn
Privatansatte får en større indbetaling på fritvalgskontoen og bør overveje, hvor de står i livet, når de skal beslutte, hvad pengene skal gå til, lyder rådet.
Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus
Fra 1. marts 2024 stiger indbetalingen til den såkaldte fritvalgskonto fra syv til ni procent for ansatte på en række overenskomster.
Det betyder, at der kommer endnu flere penge ind på den særlige konto, som man selv kan vælge, hvordan man vil bruge.
- Det er en god idé at sætte sig ind, hvilke muligheder man har med en fritvalgsordning, så man kan bruge den bedst muligt, afhængig af hvor man står i livet, siger Hans Daugaard, der er forhandlingssekretær hos landets største fagforening, 3F.
- Er man en børnefamilie, skal man måske bruge pengene på en omsorgsdag eller barnets anden sygedag. Og nærmer man sig pensionsalderen, kan man overveje, om pengene skal indgå i en senioraftale, hvor man går lidt ned i arbejdstid.
Endelig er det også muligt at overføre pengene til sin pensionsopsparing.
Fritvalgsordningen er en del af overenskomsten for privatansatte, og indbetalingen er en procentdel af den ferieberettigede løn.
Hvis man har en månedlig ferieberettiget løn på 30.000 kroner før skat, svarer ni procent til 2700 kroner før skat om måneden.
- Da fritvalgsordningen blev indført første gang i 2007, udgjorde den kun 0,5 procent, så der er sket meget siden, fortæller Hans Daugaard.
Som lønmodtager skal man beslutte, om pengene skal bruges eller spares op til senere. Og det skal man gøre hvert år senest den 31. juli.
Hans Daugaard forklarer, at pengene vil blive udbetalt én gang årligt typisk med junilønnen, hvis man ikke selv beslutter noget andet. Fritvalgskontoen vil altså blive tømt hvert år.
Der kan være situationer, hvor det giver bedst mening at få de ekstra penge udbetalt.
- Det kan for eksempel være, hvis man har brug for pengene inden pension til større udgifter som rejser og udbetaling til bil eller bolig, eller hvis man har en dyr gæld, som man vil afvikle hurtigere, siger privatøkonom i PFA Camilla Schjølin Poulsen.
Men har man ikke brug pengene her og nu, kan det føles nemmere at spare beløbet op, når man ikke har været vant til at have pengene i hånden.
- Stigningen på to procent på fritvalgsordningen kan man for eksempel overveje at overføre til sin pensionsopsparing, hvis man er bagud med sine indbetalinger eller er bekymret for, om man får sparet nok op til tilværelsen som pensionist, siger hun.
Den ekstra indbetaling kan få ens pensionsopsparing til at vokse sig større over tid på grund af renters rente-effekten - altså renter af tilskrevne renter.
I et regneeksempel, som PFA har lavet til Ritzau, svarer de to procent ekstra på fritvalgsordningen - som altså kommer oven i det nuværende beløb - til en månedlig udbetaling på 342 kroner efter skat, hvis man har en månedsløn på 30.000 kroner før skat.
Vælger man som 25-årig i stedet at overføre pengene til sin pensionsopsparing, vil den forventede meropsparing som 67-årig være 627.000 kroner efter skat.
Og hvis man starter som 50-årig, vil den forventede meropsparing være 125.000 kroner.
- Har man en månedsløn på 50.000 kroner, svarer de to procent til en ekstra udbetaling på 570 kroner efter skat om måneden, siger Camilla Schjølin Poulsen og tilføjer:
- Hvis man som 50-årig vælger at overføre de penge til sin pensionsopsparing, vil den forventede meropsparing som 67-årig være 207.000 kroner efter skat. Og er man 25 år, bliver det til over en million kroner.
Er man i tvivl om, hvorvidt man har en fritvalgsordning, vil det nemmeste være at kigge på sin lønseddel. Det forklarer Hans Daugaard fra 3F.
- Alternativt vil det fremgå af ens ansættelseskontrakt, om man er ansat et sted med overenskomst, siger han.
Man kan også spørge sin tillidsrepræsentant eller fagforening.
/ritzau fokus/