07/09/2025 - 10:00
Lad efterårets æbler give dine simreretter et syrligt spark
Efterårets æbler bugner af smag, og mulighederne synes næsten uendelige, hvis du vil eksperimentere i køkkenet og samtidig sikre, at ingen går til spilde.
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Af: Af Kristian Spinding Andersen, Ritzau Fokus
Du går sjældent galt i byen med en klassisk æblekage, en sprød crumble eller en lun æblegrød.
Men hvis du har lyst til at tænke lidt ud af boksen dette efterår, er der også masser af muligheder i det salte køkken. Her kan æblerne tilføre din madlavning et friskt pust og et ekstra smagselement.
Sådan lyder det fra Marie Melchior, der er kogebogsforfatter, og står bag bogen "Vild med æbler".
- Jeg synesdet er ærgerligt, hvis æblerne kun bruges i søde retter, fordi de kan så meget mere. Om det er i retter med fisk, i en frisk salat eller som ekstra smag til kød.
- Det er ikke så vigtigt, hvilken type æbler, du har i din have. Du kan bruge dem alle.
Ifølge Marie Melchior er der mange retter, hvor efterårets syrlige kan bringe et friskt pust. Eksempelvis i gryderetter eller boller i karry.
- Det smager sindssygt godt at rive et æble i farsen til boller i karry eller lægge et par friske skiver og noget bredbladet persille oven på, når du anretter, siger hun.
- Bikser du en frisk spinatsalat eller noget lignende sammen, så skær lige lidt frisk æble, og bland det i. Det tilføjer både syre og sødme, der virkelig løfter den, siger Marie Melchior.
Ligger du inde med virkelig mange æbler, skal du ikke være nervøs for, at du ikke kan nå at få dem brugt. De kan nemlig holde sig langt ind i vinteren, hvis du opbevarer dem rigtigt.
- Opbevar dem mørkt og køligt. Ved mellem nul og seks grader holder de sig bedst. Men de kan også holde sig op til to måneder i køleskabet, siger Marie Melchior.
Æbler udskiller ethylen, en naturlig gas, der fremskynder modningen både på æblet selv og på andre frugter. Derfor er det vigtigt at give dem plads i kasser eller bakker, hvis du vil have dem til at holde længere. Hvis først et æble begynder at blive dårligt, risikerer det at smitte resten.
- Hvis du lægger dem i en frugtskål, holder de sig nok i højst to uger. Derfor er det vigtigt, at de har noget adskillelse. Ligger de tæt op ad hinanden eller sammen med andre frugter, risikerer du, at de rådner hurtigere, siger hun.
Alternativt kan også bruge dem til at lave din egen æblemost. Der ligger flere mosterier rundt om i landet, hvor du kan indlevere en pose æbler og få friskpresset most retur.
Hvis du har en frugtkværn eller presser, kan du kaste dig ud i dit eget most-projekt. Et oplagt valg, hvis du vil udnytte efterårets høst til fulde, mener Marie Melchior.
/ritzau fokus/