Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 19/02/2024 - 11:02

Kaos i Det Røde Hav får flere til at ty til fragt gennem Rusland

Flere virksomheder sender varer med tog gennem Rusland, efter at rederier ikke sejler gennem Det Røde Hav.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Uroen i Det Røde Hav får flere virksomheder til at vælge at fragte varer med tog gennem Rusland.

Det skriver Børsen, der har talt med flere speditører.

Både østrigske ÖBB og tyske Railgate Europe har set en øget efterspørgsel på fragt gennem Rusland de seneste uger.

Også danske logistikselskaber får flere opgaver i Rusland. Det siger Martin Aabak, topchef i brancheorganisationen Danske Speditører til Børsen.

- Vi ser uden tvivl en stigning. Det er jo legitimt at vælge den rute, da det ikke bryder med de vedtagne sanktioner mod Rusland. Det er selvfølgelig problematisk, da det sender flere penge i lommen på Rusland, siger han.

Danske Mærsk oplyser til Børsen, at selskabet ikke fragter varer gennem Rusland. DSV oplyser, at koncernen ikke har aktiviteter i Rusland.

Ifølge EU's sanktioner mod Rusland er det tilladt at fragte varer gennem landet, så længe toget ikke stopper i Rusland.

Flere af verdens største rederier er stoppet med at sejle gennem Det Røde Hav, der ellers er blandt de mest populære fragtruter mellem Europa og Asien. I stedet sendes skibene syd om Afrika - en omvej på tusindvis af kilometer.

Det skyldes, at houthier fra Yemen gentagne gange har angrebet kommercielle skibe i Det Røde Hav. Blandt andet er flere Mærsk-skibe blevet angrebet.

Houthierne har erklæret, at de angriber skibene i protest imod Israels angreb på palæstinensere i Gazastriben.

For at beskytte den tilbageværende skibstrafik i Det Røde Hav har USA, Storbritannien og flere andre lande sendt krigsskibe til området.

Det ventes, at EU mandag vil beslutte at sende en mission til området for at beskytte skibsfarten.

Det siger den danske udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (M), inden et møde mellem EU-landenes udenrigsministre.

Den danske fregat "Iver Huitfeldt" ventes at bidrage til EU-missionen. Skibet befinder sig allerede i området efter at have forladt Danmark 29. januar.

/ritzau/

New York City, 26/11/2024 - 06:31

Euforisk dansk instruktør føler sig midt i et hjertestop efter Emmy

Charly Triballeau/Ritzau Scanpix

Instruktør Teys Schucany er i en slags choktilstand, efter at "En af drengene" er blevet hædret med en Emmy.

Det blev en af de store aftener for dansk tv, da der natten til tirsdag blev uddelt priser ved International Emmy Awards i New York.

Den danske tv-serie "En af drengene" løb således med en af de prestigefulde priser i kategorien Bedste Børne-liveaction.

Serien, der blev vist på Viaplay i 2023, er instrueret af den danske instruktør Teys Schucany. Og han lægger ikke skjul på sin begejstring.

- Jeg tror, jeg er lidt i choktilstand. Jeg havde virkelig ikke regnet med det, og jeg er også helt svedig, siger han efter showet i en Instagram-story på prisuddelingens officielle kanal.

- Jeg føler, at jeg er midt i et hjertestop - som om der foregår noget helt vildt i min krop. Det er mine følelser lige nu, og det er sådan, min krop reagerer. Så det er hele pakken, siger Teys Schucany.

"En af drengene" handler om den følsomme teenagedreng Lau, der sammen med drengene fra sin provinsby tager på "mandetur" for at bevise, at han er "en rigtig mand", skriver Viaplay om serien på sin hjemmeside.

Undervejs viser det sig at blive vanskeligt, da han på turen får følelser for en anden dreng, lyder beskrivelsen videre.

Tv-serien er instrueret af Teys Schucany og skrevet af Schucany sammen med manuskriptforfatter Frederik Rye.

Det er Teys Schucanys første tv-serie.

30-årige Schucany har tidligere instrueret og skrevet manuskriptet til filmen "Elsker dig i skjul" fra 2021, ligesom han har instrueret filmen "Flygt frys kæmp" fra 2022.

"En af drengene" er ikke Frederik Rye og Teys Schucanys første samarbejde. Det var nemlig Rye, der stod bag manuskriptet til "Flygt frys kæmp".

Karakteren Lau spilles af skuespiller Jonathan Meinert Pedersen, mens også Jacob Spang Olsen, Oliver Tikotzki og Rasmus Botoft er på rollelisten.

/ritzau/

Læs Mere >>

New York City, 26/11/2024 - 06:30

Dansk ungdomsserie modtager international Emmy

Charly Triballeau/Ritzau Scanpix

Dansk filminstruktørs seriedebut, "En af drengene", har modtaget en Emmy for Bedste Børne-liveaction.

Den danske tv-serie "En af drengene" modtager en Emmy for Bedste Børne-liveaction ved den internationale udgave af prisuddelingen natten til tirsdag i New York.

Det fremgår af et opslag fra International Emmy Awards på det sociale medie X.

Liveaction er typisk en spillefilm eller en tv-serie, der er optaget med levende skuespillere uden animation.

"En af drengene" blev oprindeligt sendt på streamingtjenesten Viaplay i 2023 og er produceret af produktionsselskabet Apple Tree Productions.

Serien handler om den følsomme teenagedreng Lau, der sammen med drengene fra sin provinsby tager på "mandetur" for at bevise, at han er "en rigtig mand", skriver Viaplay om serien på sin hjemmeside.

Undervejs viser det sig at blive vanskeligt, da han på turen får følelser for en anden dreng, lyder beskrivelsen videre.

Tv-serien er instrueret af den danske filminstruktør Teys Schucany og skrevet af Schucany sammen med manuskriptforfatter Frederik Rye. Ungdomsserien er Schucanys første tv-serie.

30-årige Schucany har tidligere instrueret og skrevet manuskriptet til filmen "Elsker dig i skjul" fra 2021, ligesom han har instrueret filmen "Flygt frys kæmp" fra 2022.

Ungdomsserien er ikke Frederik Rye og Teys Schucanys første samarbejde. Det var nemlig Rye, der stod bag manuskriptet til "Flygt frys kæmp".

Lau spilles af Jonathan Meinert Pedersen, mens også Jacob Spang Olsen, Oliver Tikotzki og Rasmus Botoft er på rollelisten.

Jonathan Meinert Pedersen har tidligere spillet rollen som Tristan i tv-serien "Klassen".

Han har også medvirket i filmen "For min brors skyld" fra 2014, ligesom han har haft roller i opsætninger på Det Ny Teater og Odense Teater.

International Emmy Awards uddeles til internationale tv-produktioner uden for det amerikanske marked.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/11/2024 - 09:00

FAKTA: Familier flytter sammen

* Andelen af husstande, hvor der bor 25-44-årige med hjemmeboende børn sammen med mindst en af de voksnes forældre, er steget siden 2013.

* Tallet toppede i 2021, hvor 2,01 procent af landets husstande med børnefamilier også husede mindst en bedsteforælder.  Siden er der sket et lille fald, så andelen i 2023 lå på 1,97 procent.

* Kigger man på hele befolkningen, er antallet af voksne, der bor sammen med mindst en af deres forældre, også vokset siden 2013. I 2023 gjaldt det for 3,2 procent af de 30-44-årige, mens tallet lå på 2,3 procent ti år før. Størstedelen af dem, der bor sammen med deres forældre, er enlige mænd.

Kilde: Danmarks Statistik.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 25/11/2024 - 09:00

Tre generationer under et tag kræver klar plan

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Lad beslutningen modne, før du flytter sammen med børn og børnebørn, lyder rådet fra familieterapeut.

Hyggelige fællesspisninger og masser af stjernestunder med børnebørnene. Forestillingen om at bo sammen på tværs af generationer lyser måske rosenrødt op i tankerne. Men i praksis er det sværere end som så at lykkes med projektet.

- Det, jeg ofte ser, er, at illusionerne og drømmene er forskellige for de forskellige generationer, og derfor kommer det nemt til at vælte, når virkeligheden banker på, fortæller Michael Gunnersen, der er familieterapeut med egen klinik i Aalborg, hvor han blandt andet beskæftiger sig med familier, der flytter sammen.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik er der siden 2013 sket en stigning i andelen af børnefamilier, der bor med mindst en af forældrenes forældre. I 2023 gjaldt det for 1,97 procent af husstandene med 25-44-årige med hjemmeboende børn. Ti år tidligere lå tallet på 1,47 procent.

Inden I som familie bliver en del af statistikken, råder Michael Gunnersen jer til at lave en grundig forventningsafstemning.

Måske forestiller de voksne børn sig, at bedsteforældrene bliver faste børnepassere i hverdagen, mens bedsteforældrene egentlig gerne fortsat vil spørges hver gang.

Omvendt regner bedsteforældrene måske med at kunne undvære hjemmeplejen i fremtiden, mens de voksne børn ingen planer har om at yde den form for omsorgsarbejde.

- Jeg anbefaler, at man mindst bruger tre måneder til et halvt år og gerne et år på at have disse snakke, så man modnes i beslutningen sammen, lyder det fra Michael Gunnersen.

Gå konkret til værks, og tal alle mulige scenarier igennem, I kan forestille jer. Jo mere konkrete, samtalerne bliver, jo bedre kan I spore jer ind på, om det store familiebofællesskab kan fungere for jer.

- Jo mere uklarhed, der er om forventninger og grænser, des større bliver udfordringerne, man møder. Så ender det med små irritationsmomenter, som vokser sig store, understreger familieterapeuten.

En konflikt kan for eksempel opstå, hvis der ikke er nogen klar aftale om, hvorvidt man må gå ind til hinanden uden at give besked først.

- Så kan det være, at man eksploderer, fjerde gang ens mor kommer ind på badeværelset, mens man står kun i underbukser. Sådan en situation kunne være undgået med en grundig forventningsafstemning, siger Michael Gunnersen.

Selv om det for nogle kan virke fjollet, plejer han at anbefale, at familien på forhånd bliver enige om nogle deciderede vedtægter for bofællesskabet. Her kan der blot tages udgangspunkt i en skabelon som dem, der bruges i ejerforeninger.

- Der er nogle, der griner lidt i skægget, når jeg foreslår det, men jeg ved, det virker. For så har man en ramme for, hvordan man forholder sig til tingene, når der er noget, der bliver svært. Det kan virke komisk, men det er konfliktforebyggende og kan i sidste ende redde relationen, siger han.

Husk i den forbindelse også at involvere eventuelle andre i familien, der på den ene eller anden måde kan blive påvirket af beslutningen.

- Især den økonomiske del skal afklares, inden man går ind i det. Måske er der andre voksne søskende, som måske skal have en forskud på arven. Derfor anbefaler jeg altid, at man får en advokat med på råd fra starten, siger Michael Gunnersen.

Når familien er flyttet sammen, er det vigtigt at holde fast i samtalerne om samværet. Michael Gunnersen foreslår, at I fast holder et familiemøde en gang om ugen eller hver 14. dag, hvor I stiller hinanden to spørgsmål: "Hvad lykkes?", og "hvad udfordrer?".

- Ligesom man plejer sit parforhold, er det vigtigt at pleje familierelationerne. Det kræver, at man løbende skaber et rum, hvor man kan tale sammen, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek