Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 04/05/2025 - 07:00

Prins Joachims yngste søn fylder år på den anden side af Atlanten

Prins Joachims og prinsesse Maries søn, grev Henrik, har sin hverdag i USA. 4. maj fylder han 16 år.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Simone Gisselmann Elfving, Ritzau Fokus

Den yngste greve af Monpezat har fødselsdag.

Søndag 4. maj fylder prins Joachim og prinsesse Maries yngste søn, grev Henrik, 16 år.

Grev Henrik blev født prins til Danmark i 2009 på Rigshospitalet i København og fik navnene Henrik Carl Joachim Alain ved sin dåb i Møgeltønder Kirke.

I 2023 blev prinsetitlen dog skiftet ud med en adelstitel, da dronning Margrethe fratog prins Joachims børn prinse- og prinsessetitlerne.

Begrundelsen var, at det skulle give de fire søskende friere rammer til at skabe deres egne tilværelser uden at være begrænset af de særlige hensyn og forpligtelser, som et formelt tilhørsforhold til kongehuset indebærer.

Trods ændringen fra prins til greve bevarer grev Henrik sin plads i arvefølgen som nummer otte.

Det sønderjyske Schackenborg Slot dannede rammen om de første fem år af grev Henriks liv. I 2014 flyttede familien nord for København, og året efter begyndte grev Henrik på Sct. Joseph Søstrenes Skole i Ordrup.

Og følger grevens skolegang danske normer, nærmer han sig afslutningen.

Familien flyttede dog i 2019 til Frankrig, hvor grev Henriks mor, prinsesse Marie, kommer fra.

I den forbindelse skiftede greven til en international skole i Frankrig, hvor han gik i fire år inden familien igen flyttede.

I 2023 krydsede familien Atlanterhavet, da de flyttede hjemmet fra Frankrig til USA's hovedstad, Washington D.C. I den anledning går greven nu i skole i den amerikanske hovedstad.

Flytningen skete, i forbindelse med at prins Joachim skulle tiltræde en stilling som forsvarsindustriattaché ved den danske ambassade.

Grev Henrik udtalte da til B.T. i forbindelse med sin konfirmation i Paris, at det blev "et spændende nyt liv" i USA.

I april sidste år gav prins Joachim og prinsesse Marie interview til avisen The Washington Post, hvor de fortalte om familiens nye tilværelse.

- Vi har boet her i syv måneder nu, og de færreste ved, hvem vi er, bortset fra danskere, sagde prins Joachim til avisen.

For prinsesse Maries vedkommende stod den første tid i USA i familiens tegn. Her fokuserede hun på, at familien fandt sig til rette i det nye land, lød det.

/ritzau/

København, 04/05/2025 - 12:47

Prinsesse Marie skyder billeder af fødselar og hans far

Grev Henrik af Monpezat fylder 16 år. Det markerer kongehuset ved at dele nye billeder af fødselaren.

I anledning af grev Henriks 16-års fødselsdag har kongehuset delt nye billeder af fødselaren.

Hans mor, prinsesse Marie, har taget billederne, der søndag er blevet delt på kongehusets hjemmeside og på Instagram.

Billederne viser greven henholdsvis alene og i selskab med sin far, prins Joachim.

Prinsesse Marie fotograferede også grev Henriks lillesøster, komtesse Athena, da hun fyldte 13 år den 25. januar.

Grev Henrik blev født på Rigshospitalet 4. maj 2009 som Joachims yngste søn og den ottende i arvefølgen til tronen efter sine halvbrødre Nikolai og Felix, som prins Joachim har fra sit første ægteskab med Alexandra Malley.

Han blev døbt Henrik Carl Joachim Alain i juli 2009 i Møgeltønder Kirke og voksede op på Schackenborg Slot i Sønderjylland, inden han og familien i 2014 flyttede til Ordrup nord for København, hvor Henrik begyndte på Sct. Joseph Søstrenes Skole.

Da familien i 2019 flyttede til Frankrig, blev Henrik sammen med sin lillesøster, Athena, optaget på privatskolen EIB Monceau, inden han kort efter blev konfirmeret i Den Danske Kirke i Paris.

Den 1. januar 2023 fik Henrik, Athena, Nikolai og Felix frataget deres kongelige titler som prinser og prinsesse, da dronning Margrethe offentliggjorde, at Joachims efterkommere fremadrettet udelukkende kunne benytte deres titler som grever og komtesse af Monpezat.

Dronningen mente, at det ville gavne børnene at forme deres egen tilværelse, uden at skulle tage hensyn til kongehusets forpligtelser.

Det var Joachim dog ikke enig i og gav udtryk for, at børnene fik frataget deres identitet, og at de følte sig udstødte fra familien.

Senere i 2023 slog familien sig ned i USA’s hovedstad, Washington D.C., da prins Joachim skulle tiltræde som forsvarsindustriattaché ved den danske ambassade. Grev Henrik går nu i skole i den amerikanske hovedstad.

I april 2024 gav prins Joachim og prinsesse Marie interview til avisen The Washington Post, hvor de fortalte om familiens nye tilværelse i USA.

- Vi har boet her i syv måneder nu, og de færreste ved, hvem vi er, bortset fra danskere, sagde prins Joachim til avisen.

Kongehuset næste fødselar er kong Frederik, der fylder 56 år den 26. maj.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/05/2025 - 10:45

Prinsesse Marie skyder billeder af fødselar og hans far

Grev Henrik af Monpezat fylder 16 år. Det markerer kongehuset ved at dele nye billeder af fødselaren.

I anledning af grev Henriks 16-års fødselsdag har kongehuset delt nye billeder af fødselaren.

Hans mor, prinsesse Marie, har taget billederne, der søndag er blevet delt på kongehusets hjemmeside og på Instagram.

Billederne viser greven henholdsvis alene og i selskab med sin far, prins Joachim.

Grev Henrik blev født på Rigshospitalet 4. maj 2009, og er den ottende i arvefølgen til tronen. Han blev døbt Henrik Carl Joachim Alain i juli i Møgeltønder Kirke.

Henrik voksede op på Schackenborg Slot i Sønderjylland, inden familien i 2014 flyttede til Ordrup nord for København, hvor grev Henrik begyndte på Sct. Joseph Søstrenes Skole.

I 2019 flyttede familien til Frankrig, hvor prinsesse Marie kommer fra. Her fortsatte greven sin skolegang på en international skole. Han blev konfirmeret den 18. maj 2023 i Den Danske Kirke i Paris.

Senere i 2023 flyttede familien over Atlanten til USA’s hovedstad, Washington D.C., da Prins Joachim skulle tiltræde som forsvarsindustriattaché ved den danske ambassade.

Grev Henrik går nu i skole i den amerikanske hovedstad.

I april sidste år gav prins Joachim og prinsesse Marie interview til avisen The Washington Post, hvor de fortalte om familiens nye tilværelse i USA.

- Vi har boet her i syv måneder nu, og de færreste ved, hvem vi er, bortset fra danskere, sagde prins Joachim til avisen.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 04/05/2025 - 10:00

FAKTA: Symptomer på fransk hjerteorm

* Jakob Willesen, der er lektor og dyrlæge på Universitetshospitalet for Familiedyr på Københavns Universitet, undersøgte fra 2001 til 2003 henvendelsesårsagen, som hundeejere havde i forbindelse med fransk hjerteorm. Hver hund kunne godt have flere symptomer. Undersøgelsen viste, at det hyppigste symptom var hoste, hvilket 68,1 procent af de 160 undersøgte hunde havde.

* Andre hyppige symptomer var vejrtrækningsbesvær, nedstemthed, blødninger, motionintolerance og nedsat appetit. Selv om studiet blev foretaget fra 2001 til 2003, så fortæller Jakob Willesen, at tallene stadig har relevans i dag.

* Et nyere studie, der blev foretaget af Universitetshospitalet for Familiedyr på Københavns Universitet fra 2005 til 2019, undersøgte overlevelsesrisikoen ved fransk hjerteorm. Studiet viste, at de blødende hunde havde sværere ved at overleve.

* Overlevelsesraten hos hunde med blødninger var på 76,9 procent efter hospitalsudskrivelse og på 66 procent en måned efter udskrivelse. Hunde uden blødningssymptomer havde en overlevelsesrate på 94,8 procent efter hospitalsudskrivelse og 90,1 procent en måned efter udskrivelse.

Kilde: Jakob Willesen, der er lektor og dyrlæge på Universitetshospitalet for Familiedyr på Københavns Universitet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 04/05/2025 - 10:00

Fransk hjerteorm kan være dødsensfarlig for de firbenede i foråret

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Hunde er nysgerrige dyr, men tager de en bid af en snegl eller slikker på sneglens slim, kan det få alvorlige konsekvenser for hunden.

Fransk hjerteorm er en skjult trussel for hunde i Danmark. Parasitten kan give alvorlige symptomer og i værste fald være livstruende, hvis den ikke opdages i tide.

Hundene bliver smittet af sygdommen via snegle, som de enten spiser eller slikker under gåturen.

Hanne Friis, der er chefdyrlæge hos AniCura Danmark, fortæller, at sygdommen sjældent kan ses med det blotte øje, derfor skal du være meget opmærksom på din hund.

- Det klassiske symptombillede er, at hunden hoster, og den virker mere træt. Konditionen er dårligere end normalt, og den puster mere, siger hun.

Nogle hunde kan have en forøget blødningstendens. Det kan være blødninger ved øjenhulen eller i mundhulen.

Konsekvenserne kan i nogle tilfælde være fatale for de firbenede.

- Det er rigtig skidt, hvis ormene dør inde i hundene, fordi de forårsager blodpropper i hjernen eller andre steder. Både direkte som rester af de døde parasitter, og fordi de kan forstyrre blodets evne til at størkne. Derfor kalder jeg sygdommen en lille djævel, fordi den kommer i mange former, siger hun

Snegle færdes typisk ved skove og hundeparker, hvor der er tilpas meget fugt til, at de gerne vil være der. Derfor skal hundeejere være opmærksomme, hvis de går ture i områder, hvor der er mange hunde, der luftes uden snor.

- Prøv at bemærke, om der har været historier om smittetilfælde. Man kan også spørge sin dyrlæge, hvor mange tilfælde der er rapporteret om i regionen, man bor i, siger Hanne Friis.

Smitten blev i starten spredt rundt i København og Nordsjælland. I dag findes der dog tilfælde i hele landet.

- Historien har lidt været, at det er noget, der er på Sjælland. Når man har set tilfælde i Jylland, så har flere dyrlæger ikke tænkt fransk hjerteorm som den første indskydelse. Men man ser også hunde i dag, der bliver syge, og som ikke har været på Sjælland, siger hun.

Sygdommen kan ikke smitte fra hunde til andre dyr eller mennesker.

Alle hunderacer kan dog blive ramt af fransk hjerteorm, selv om skoleeksemplet i gamle dage var den unge labrador, der spiste alt, hvad den kunne komme i nærheden af.

- Parasitten skal via snegle for at smitte videre. En hund kan ikke smitte en anden hund direkte. De kan dog gøre det indirekte ved, at en syg hund smitter en snegl, der giver sygdommen videre til en anden hund. Ligeledes kan vilde ræve blive smittet af parasitten og smitte videre, fortæller chefdyrlægen.

Behandlingsformen for fransk hjerteorm er en ormekur. Det er dog ikke lovligt i Danmark for dyrlæger at give det som et forebyggende middel.

Samtidig skal hundene være under tæt observation, da hundene kan risikere en blodprop, når man prøver at få sygdommen væk.

- Ormekuren fungerer rigtig godt, men hvis hunden er meget syg, eller har mange parasitter, så kan det være farligt, da parasitterne bor i det store blodkar rundt om hjertet og i lungerne, siger Hanne Friis og fortsætter:

- Når man slår ormene ihjel, så bliver det til dødt materiale i blodkarret, og det kan give blodpropper, indtil parasitten er opløst i hundens system.

Derfor skal man reagere med det samme, hvis man mistænker, at ens hund kan have fået hjerteorm.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek