Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

04/05/2025 - 10:00

Fransk hjerteorm kan være dødsensfarlig for de firbenede i foråret

Hunde er nysgerrige dyr, men tager de en bid af en snegl eller slikker på sneglens slim, kan det få alvorlige konsekvenser for hunden.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: Af Lukas Damgaard-Sørensen Pagonakis, Ritzau Fokus

Fransk hjerteorm er en skjult trussel for hunde i Danmark. Parasitten kan give alvorlige symptomer og i værste fald være livstruende, hvis den ikke opdages i tide.

Hundene bliver smittet af sygdommen via snegle, som de enten spiser eller slikker under gåturen.

Hanne Friis, der er chefdyrlæge hos AniCura Danmark, fortæller, at sygdommen sjældent kan ses med det blotte øje, derfor skal du være meget opmærksom på din hund.

- Det klassiske symptombillede er, at hunden hoster, og den virker mere træt. Konditionen er dårligere end normalt, og den puster mere, siger hun.

Nogle hunde kan have en forøget blødningstendens. Det kan være blødninger ved øjenhulen eller i mundhulen.

Konsekvenserne kan i nogle tilfælde være fatale for de firbenede.

- Det er rigtig skidt, hvis ormene dør inde i hundene, fordi de forårsager blodpropper i hjernen eller andre steder. Både direkte som rester af de døde parasitter, og fordi de kan forstyrre blodets evne til at størkne. Derfor kalder jeg sygdommen en lille djævel, fordi den kommer i mange former, siger hun

Snegle færdes typisk ved skove og hundeparker, hvor der er tilpas meget fugt til, at de gerne vil være der. Derfor skal hundeejere være opmærksomme, hvis de går ture i områder, hvor der er mange hunde, der luftes uden snor.

- Prøv at bemærke, om der har været historier om smittetilfælde. Man kan også spørge sin dyrlæge, hvor mange tilfælde der er rapporteret om i regionen, man bor i, siger Hanne Friis.

Smitten blev i starten spredt rundt i København og Nordsjælland. I dag findes der dog tilfælde i hele landet.

- Historien har lidt været, at det er noget, der er på Sjælland. Når man har set tilfælde i Jylland, så har flere dyrlæger ikke tænkt fransk hjerteorm som den første indskydelse. Men man ser også hunde i dag, der bliver syge, og som ikke har været på Sjælland, siger hun.

Sygdommen kan ikke smitte fra hunde til andre dyr eller mennesker.

Alle hunderacer kan dog blive ramt af fransk hjerteorm, selv om skoleeksemplet i gamle dage var den unge labrador, der spiste alt, hvad den kunne komme i nærheden af.

- Parasitten skal via snegle for at smitte videre. En hund kan ikke smitte en anden hund direkte. De kan dog gøre det indirekte ved, at en syg hund smitter en snegl, der giver sygdommen videre til en anden hund. Ligeledes kan vilde ræve blive smittet af parasitten og smitte videre, fortæller chefdyrlægen.

Behandlingsformen for fransk hjerteorm er en ormekur. Det er dog ikke lovligt i Danmark for dyrlæger at give det som et forebyggende middel.

Samtidig skal hundene være under tæt observation, da hundene kan risikere en blodprop, når man prøver at få sygdommen væk.

- Ormekuren fungerer rigtig godt, men hvis hunden er meget syg, eller har mange parasitter, så kan det være farligt, da parasitterne bor i det store blodkar rundt om hjertet og i lungerne, siger Hanne Friis og fortsætter:

- Når man slår ormene ihjel, så bliver det til dødt materiale i blodkarret, og det kan give blodpropper, indtil parasitten er opløst i hundens system.

Derfor skal man reagere med det samme, hvis man mistænker, at ens hund kan have fået hjerteorm.

/ritzau fokus/

Washington D.C., 30/06/2025 - 18:27

USA annullerer punkduos visa efter antiisraelske råb på Glastonbury

Yui Mok/Ritzau Scanpix

Punkgruppen Bob Vylan skulle på tour i USA i efteråret, men er ikke velkommen efter optræden på festival.

USA's udenrigsministerium har annulleret den britiske punkgruppe Bob Vylans amerikanske visa, efter at duoen råbte antiisraelske slagord fra scenen på den britiske festival Glastonbury i weekenden.

Det skriver den amerikanske viceudenrigsminister, Christopher Landau, på det sociale medie X.

- Udenrigsministeriet har trukket de amerikanske visa til medlemmerne af bandet Bob Vylan tilbage som følge af deres hadefulde tirade på Glastonbury.

- Udlændinge, som hylder vold og had, er ikke velkomne i vores land, skriver Christopher Landau.

Bob Vylan havde planlagt en koncertturné i USA i oktober og november.

Bobby Vylan, der er det ene af Bob Vylans to medlemmer, fik publikum til at råbe med, da han fra scenen på Glastonbury lørdag råbte "befri, befri Palæstina" og "død, død over IDF" med henvisning til Israels militær.

Også den irske rapgruppe Kneecap udnyttede sin optræden på Glastonbury til at udtrykke sin modstand mod Israel. Et af gruppens medlemmer, Mo Chara, proklamerede under koncerten, at "Israel er krigsforbrydere".

Herefter råbte han "befri, befri Palæstina".

Britisk politi oplyser mandag ifølge nyhedsbureauet AFP, at det har åbnet en egentlig efterforskning af de to episoder.

Det sker, efter at politiet har gennemset videomateriale og lydoptagelser fra koncerterne, lyder det i en udtalelse.

Britiske politikere og ledende figurer i musikindustrien havde inden Glastonbury opfordret festivalens arrangører til at droppe Kneecaps optræden, fordi Mo Chara i maj blev tiltalt for terrorisme.

Ifølge anklagerne har han under en koncert medbragt et flag, der repræsenterer den iranskstøttede militante gruppe Hizbollah.

Storbritannien anser Hizbollah for at være en terrororganisation.

Mo Chara, der har det borgerlige navn Liam O'Hanna, nægter sig skyldig.

Mange af de 30.000 gæster, der overværede Kneecaps optræden på Glastonbury, havde medbragt palæstinensiske flag. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Efter Kneecaps og Bob Vylans koncerter skrev den israelske ambassade i Storbritannien i en udtalelse, at den var "dybt foruroliget over den provokerende og hadefulde retorik, der blev udtrykt på scenen på Glastonbury Festival".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 30/06/2025 - 15:37

Dansk tv-vært sygemeldt efter kraniebrud

Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Søndag fortalte den rutinerede tv-vært Karen-Helene Hjorth, at hun havde været ude for en cykelulykke. Nu melder hun ud om sin tilstand.

En cykeltur blev skæbnesvanger for den 48-årige tv-vært Karen-Helene Hjorth.

Søndag opslog nyhedsværten et billede på sin instagramprofil, hvor hun ligger i en hospitalsseng med, hvad der ligner et sæbeøje.

Nu fortæller hun til Ekstra Bladet, at hun i forbindelse med cykelulykken har pådraget sig et lille kraniebrud. Derudover har hun fået en hjernerystelse og er forslået over det meste af kroppen.

- Det skete på cykel i for høj fart. Både jeg og min medpassager blev slynget af cyklen, så det er lidt et mirakel, at der ikke er gået mere galt, for ingen af os havde hjelm på. Det har vi fra nu af, skriver hun i en besked til Ekstra Bladet mandag.

Grunden til, at hun havde en passager med, er, at ulykken skete på en ladcykel. Han pådrog sig en brækket arm og var mere bekymret for tv-værten.

Hun er i skrivende stund indlagt, men håber på at blive udskrevet senere mandag.

Indtil videre er Karen-Helene Hjorth sygemeldt fra TV 2 til midten af august.

Journalisten har været tv-vært siden 2003 og en fast del af værtsgruppen på TV 2 News siden 2009.

Sammen med sin eksmand har hun en 12-årig datter, Anna-Klara.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 01/07/2025 - 09:00

FAKTA: Tre sparetips til bilferien

* Drop tagboksen, hvis du vil spare brændstof. Den øgede vindmodstand kan øge forbruget med op til 15 procent. Brug i stedet en bagageboks på bilens trækkrog, hvis du har mulighed for det.

* Tjek dæktrykket. Det er hurtigt glemt, men lavt dæktryk kan øge forbruget med tre til fire procent og gøre kørslen dyrere.

* Hold igen med farten. Kører du 110 kilometer i timen i stedet for 130 kilometer i timen, kan du spare op mod 20 procent i brændstof.

Kilde: fdm.dk

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 01/07/2025 - 09:00

Sydpå i elbil? Lille detalje kan gøre din tur ekstra dyr

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det kan blive en hed fornøjelse, hvis køleanlægget ikke virker, når du skal afsted på sommerferie, men de færreste ved måske, at det også slider på elbilen.

Der er over 400.000 elbiler i Danmark, og hvis du er en af dem, der har planer om at vælge elbilen til at køre på ferie syd for grænsen, er der noget, du skal være opmærksom på.

Sådan lyder det fra Jesper Valentin Lund, der er konceptchef for autoværkstedskæden Det grønne e.

- Du skal sørge for, at der er nok kølemiddel på din elbil. Kører man i varmen, og der ikke er nok på, kan det nedsætte ladehastigheden og bilens rækkevidde, fordi el-komponenterne i bilen ikke har den rigtige temperatur, siger han.

Og så skal bilen bruge mere strøm på at nedkøle kabinen og batteriet. Han forklarer, at hvis du mister halvdelen af kølemidlet, kan strømforbruget blive fordoblet.

På den måde kan det både blive en dyrere fornøjelse at komme frem til sin feriedestination og tage længere tid.

Jesper Valentin Lund forklarer, at vi har været vant til, at aircondition i traditionelle biler er til for at give komfort, men i elbiler har det også en sikkerhedsmæssig funktion.

- Det er gået fra at være nice to have til need to have. I Danmark kan du godt køre rundt uden at opdage, at der ikke er nok kølemiddel på bilen, men det gør man, hvis man kører rundt sydpå, siger konceptchefen.

Hvis der ikke er nok kølemiddel på bilen, kan el-komponenterne ikke køles ned og får derfor en for høj temperatur. Det kan stresse komponenterne og i værste fald give fejl eller føre til, at de bliver ødelagt. Og det kan blive en dyr fornøjelse.

- Et batteri kan godt koste 100.000 kroner, siger Jesper Valentin Lund.

Kølemiddel forsvinder naturligt henad vejen på grund af diverse utætheder i systemet.

Generelt anbefaler Jesper Valentin Lund, at man får niveauet af kølemiddel tjekket hvert andet år hos et værksted, da det kræver særligt udstyr. Elbil eller ej.

- Hav det med i din betragtning, hvis du vil passe på din elbil. Det er for sent, når du er kørt afsted på ferie, siger han og minder om, at ligesom en konventionel bil har en elbil også brug for vedligeholdelse.

Det er en vane, som elbilejerne skal vænne sig til.

- Det er ikke en evighedsmaskine, siger Jesper Valentin Lund.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek