Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Malmø, 11/05/2024 - 06:00

FAKTA: De seneste ti års Eurovision-vindere

Den 68. vinder af det internationale melodigrandprix kåres lørdag aften.

Peter Kneffel/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Lørdag aften bliver det afgjort, hvem der skriver sig ind i musikhistorien efter blandt andre de danske Eurovision-vindere Emmelie de Forest, Brødrene Olsen og Grethe og Jørgen Ingmann.

Her bliver vinderen af årets internationale melodigrandprix fundet i den grande finale, som afvikles fra Malmö Arena i Sydsverige.

Her er de seneste ti års Eurovision-vindere:

2023: Sverige - Loreen: "Tattoo".

2022: Ukraine - Kalush Orchestra: "Stefania".

2021: Italien - Måneskin: "Zitti E Buoni".

2020: Eurovision aflyst grundet coronapandemien.

2019: Holland - Duncan Laurence: "Arcade".

2018: Israel - Netta: "Toy".

2017: Portugal - Salvador Sobral: "Amar Pelos Dois".

2016: Ukraine - Jamala: "1944".

2015: Sverige - Måns Zelmerlöv: "Heroes".

2014: Østrig - Conchita Wurst: "Rise Like a Phoenix".

Kilde: eurovision.tv.

/ritzau/

København, 23/05/2024 - 07:00

Eurovision-stjerner og Lord Siva giver koncerter i Tivoli

Jens B''ttner/Ritzau Scanpix

Tivoli afslører 11 nye artister, der skal spille til Fredagsrock på Plænen.

De norske poptvillinger Marcus og Martinus, der stillede op ved dette års Eurovision for nabonationen Sverige, kommer til Danmark.

Det skriver Tivoli i en pressemeddelelse, hvor yderligere ti nye koncerter over sommeren bliver annonceret.

De 11 artister optræder alle til koncerter i forbindelse med Tivolis Fredagsrock, hvor store kunstnere som Take That og Diana Ross indtager Plænen klokken 22 en sommerfredag.

Udover Eurovision-stjernerne er Eee Gee, Rasmus Seebach, Ankerstjerne, Kind mod Kind og Lord Siva blandt de artister, der spiller klokken 19 på forskellige fredage i forbindelse med Fredagsrock.

Med det udvidede program får gæster, der besøger haven, glæde af en større del af haven og en større del af fredag, lyder det fra kulturdirektøren i Tivoli, Frederik Wiedemann.

- De seneste somre har vi set, at mange koncertgæster kommer tidligere om fredagen under Havefest for at nyde festivalstemningen med stort comedyprogram, koncerter klokken 19 og dj's, inden det går løs med de store Fredagsrock-koncerter klokken 22, siger han i meddelelsen.

Take That, der er et af de helt store navne på programmet for Tivolis Fredagsrock, har selv valgt artisten, der skal varme op for dem den 28. juni.

Her kan gæsterne stifte bekendtskab med Alfie Castley, som er særlig kendt på det sociale medie TikTok.

Det bliver Alfie Castleys debut i Tivoli. Sange som "Teenage Mona Lisa" og "Heaven's Got a Place (Someone New)" har gjort ham til et stort navn på TikTok.

Desuden optræder sangeren JJ Paulo, der er særlig kendt for sit nummer "My Bebe". Han træder op på scenen den 14. juni, inden Hans Philips Fredagsrockskoncert går i gang klokken 22.

Dopha, som optræder inden Tim Christensen 30. august, løfter sløret for overraskelser i forbindelse med sin tur på scenen.

- Der bliver spillet sange fra mit debutalbum og min ep. Og så kommer jeg selvfølgelig også til at tage et par hemmeligheder med, siger hun i pressemeddelelsen.

/ritzau/

Læs Mere >>

Oslo, 23/05/2024 - 03:12

Gyldendal i Norge blev narret af falsk prisvindende forfatter

Norsk Gyldendal vil politianmelde person, som ifølge forlaget har udgivet sig for at være kendt forfatter.

En ukendt person har ifølge forlaget Gyldendal i Norge udgivet sig for at være forfatteren Johan Harstad for at få tilsendt hans nye roman, som først skal udgives om flere måneder.

Det oplyser Gyldendal til det norske medie VG.

Den anmelderroste forfatters nye roman, som har den norske titel "Under brosteinen, stranden!", skulle egentlig først åbnes af offentligheden, når den bliver udgivet i slutningen af august.

Men torsdag eftermiddag i sidste uge - da de fleste på Gyldendals kontor var taget hjem for at gøre sig klar til fejringen af Norges nationaldag, 17. maj - tikkede der en e-mail fra en Johan Harstad ind til tre af forlagets ansatte.

- Han bad om at få tilsendt en PDF af sin roman, oplyser forlagets redaktør for norsk skønlitteratur, Mari Marstein.

- Det var lige efter frokost dagen før 17. maj, hvor redaktionen er lidt i opløsning. Samtidig er Harstad en vigtig forfatter, så vores medarbejdere reagerede hurtigt. De fandt den seneste version af manuskriptet og trykkede send, siger redaktøren.

E-mailen var dog ikke fra Johan Harstad, men fra en anden person, som havde oprettet en mailadresse med forfatterens navn i.

Gyldendal vil nu politianmelde sagen til politiet, oplyser Mari Marstein.

Ifølge hende har personen, der udgiver sig for at være Johan Harstad, også henvendt sig til forfatterens agent, ligesom vedkommende har kontaktet de udenlandske forlag, der udgiver Harstads bøger.

- Det er lidt mystisk. Vi tænker 'hvad er det, som han eller hun vil opnå?' Vi mistænker, at det er en slags indsamling af trofæer, siger hun.

Johan Harstad selv siger til VG, at hændelsen ikke holder ham vågen om natten, men at det "klart er irriterende".

- Jeg er meget nysgerrig på, hvem det er. Jeg håber på en eller anden måde, at der står et menneske bag, og at det ikke er en eller anden AI-ting (kunstig intelligens, red.), der går og støvsuger manuskripter, siger forfatteren.

Johan Harstad er blandt andet kendt for sit over 1000 sider lange værk "Max, Mischa og Tet-offensiven" fra 2018.

Blandt de priser, han har modtaget, er Den hollandske litteraturpris Europese Literatuurprijs og den norske Aschehougprisen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 22/05/2024 - 10:00

FAKTA: Værd at vide om elcykler

* Salget af elcykler i Danmark er steget markant de seneste år. I dag findes der en elcykel i hver ottende familie.

* De mest almindelige købere af elcykler er pendlere, ældre, og personer med længere daglige rejser.

* De tre vigtigste grunde til at vælge en elcykel er ifølge ejerne selv, at det er mindre anstrengende, det giver motion og man kan tilbagelægge længere afstande.

* Når man har en elcykel, cykler man længere ture.

* Forbedringer i batteriteknologi og motorer har gjort elcykler mere effektive og pålidelige.

Kilde: Vejdirektoratet, Danmarks Statistik, Cyklistforbundet, Teknologisk Institut.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 22/05/2024 - 10:00

Undgå fælderne og gør en god handel når du køber brugt elcykel

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det kan være både bæredygtigt og budgetvenligt at købe en brugt elcykel, men du skal være opmærksom, hvis det ikke skal ende som en dårlig forretning.

Tanken om en transportform, der giver motion og frisk luft, men også hjælp til bakkerne, er tillokkende for flere og flere af os, og i dag er der batteri og motor på hver fjerde solgte cykel.

Det betyder, at markedet for brugte elcykler vokser, og står du og mangler en elcykel, kan det være en fordel at kigge i den retning, lyder det fra presseansvarlig hos Cyklistforbundet Jørgen Schlosser.

- En god, ny elcykel koster mange penge, så hvis du finder en god brugt, kan der være en del at spare. Også ud fra et miljømæssigt hensyn giver det mening at købe brugt, siger han.

Det bæredygtige og budgetvenlige bliver også fremhævet af leder af Gazelle Elcykel Testcenter, Tomas Pedersen. Men fordelene holder kun, hvis man er opmærksom på flere ting, understreger han.

- Det er dyrt at få en elcykel repareret og alene det at få udskiftet batteriet kan koste op til 5000 kroner, så man skal virkelig undersøge cyklen grundigt, inden man køber den. Ellers kan besparelsen ende som en udgift, siger han.

Det kan måske lyde uoverskueligt, men ifølge de to cykelkyndige kan du sagtens gøre en god handel, hvis du følger disse fem fif:

1. Gør dit forarbejde: Der er mange elcykler på markedet, og du bør læse op på, hvilke cykler der har den bedste kvalitet. Det er dem, du skal gå efter. En del billige, nye cykler er af tvivlsom kvalitet og vil som brugte altid være en dårlig forretning. Når du har besluttet dig for et eller flere mærker, kan du tage en testtur på en ny cykel hos cykelhandleren, så du ved, hvordan den skal føles.

2. Det, du kan se og mærke: Skab dig et indtryk af cyklens stand. Den skal virke vedligeholdt og ikke have store skrammer på stellet, rust, slidte bremser og gear eller knirkende krankleje. Tag fat i pedalerne og mærk, om de kører naturligt og stabilt rundt. Giv baghjulet en drejetur og lyt efter, om gearene "tikker", som de skal. Du bør også cykle en tur og mærke, om cyklen kører ubesværet, og at batteriet trækker, som det skal.

3. Tillid til sælger: Et køb af en brugt elcykel er også et spørgsmål om en god mavefornemmelse. Virker sælger ærlig og kan fortælle troværdigt om, hvordan cyklen er blevet passet på. Er den blevet opbevaret tørt? Hvor langt har den kørt? Hvordan er batteriet blevet behandlet. Bed også om en kvittering, så du sikrer dig, at cyklen ikke er stjålet. Hvis kvittering mangler, kan du finde stelnummeret på cyklen og slå det op hos politi.dk.

4. Den store joker: Batteriet er det vigtigste at holde øje med, for skal det skiftes, er det en stor ekstraudgift. Et batteri til en elcykel kan i gennemsnit fuldt oplades 1500 gange, før det skal skiftes. De fleste gode elcykler viser batteriets rækkevidde, og hvis det har en kort rækkevidde, er det et faresignal. Tjek desuden, om det har spor efter at være blevet tabt. Det kan have betydning for kapaciteten.

5. Spørg fagfolk: Ligesom ved køb af en brugt bil, kan det være en god investering at få et professionelt blik cyklen. En cykelhandler kan hjælpe med at vurdere det, du måske selv har svært ved. Ikke mindst kan mange steder måle batteriets stand. Ved et tjek vil man også kunne se, om batteriets indlagte sikkerhedsforanstaltninger er intakte.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek