Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Farum, 28/04/2024 - 19:24

FCN-træner ville bruge sin opsparing på ekstra tid mod Brøndby

Nordsjælland pressede indædt på for et sejrsmål, men Brøndby kæmpede en uafgjort hjem i søndagens kamp.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Med en sejr over topholdet fra Brøndby IF kunne FC Nordsjælland spille sig bare tre point efter førerholdet i Superligaen, men det endte 1-1 i Farum.

Brøndby kom foran, men i de sidste 45 minutter var det stort set kun spil ned mod den ene ende. FCN havde bolden, og Brøndby parerede igen og igen. Til det absolut sidste pressede FCN på for et sejrsmål, men trods store chancer kom det aldrig.

Stod det til FCN-lejren var det heller ikke meget længere tid, holdet skulle bruge på at nedlægge Brøndby.

- Jeg ville godt have brugt hele min opsparing på at købe ti minutters mere spilletid, hvis man kunne det, siger FCN-cheftræner Johannes Hoff Thorup.

Spørgsmålet er så, om Brøndby-mandskabet ville stå helt pointløse med ti minutter mere af kampen.

- Det er muligt. Nu ved jeg ikke, hvor stor hans opsparing er, siger Brøndbys cheftræner, Jesper Sørensen, med et smil.

Brøndby-chefen så generelt en slutfase, hvor hans hold virkelig sled med tingene til det sidste fløjt under tung beskydning af FCN-offensiven.

- Efter udligningen var det da ikke os, der var tæt på at få sejren. Det ville ikke være retfærdigt at sige. Vi spillede en god første halvleg, men Nordsjælland gik ind og tog greb om kampen efter pausen, siger Sørensen.

Hvis de tre point var sendt mod det nordsjællandske, havde Superligaens guldkamp for alvor været åbnet op på vid gab. FCN ville med en sejr være blot tre point fra Brøndby i front, men søndagens pointdeling er ikke en katastrofe for Farum-klubben.

- Nu er vi halvvejs i slutspillet, og vi møder stadig hinanden på kryds og tværs. Så jeg tror, at det kan gå ret hurtigt, siger Johannes Hoff Thorup.

- Selvfølgelig ville det være en anden situation med tre point mod Brøndby. Vi tager det ene point med, og det mest positive ved præstationen var vores stærke anden halvleg.

FCN har seks point op til Brøndby, hvor der resterer fem runder af mesterskabsspillet. Allerede mandag kan guldkampen blive helt tæt igen, hvis FC Midtjylland vinder over Silkeborg. I så fald vil midtjyderne være et enkelt point fra Brøndby.

/ritzau/

København, 14/05/2024 - 12:21

Kong Frederik og dronning Mary fejrer 20-års bryllupsdag i Oslo

Lise Aserud/Ritzau Scanpix

Kong Frederik og dronning Mary blev gift den 14. maj 2004 i Vor Frue Kirke. Tirsdag er parret på statsbesøg i Oslo og kan samtidig fejrer 20 års ægteskab.

Kong Frederik og dronning Mary steg mandag om bord på kongeskibet "Dannebrog" i Hornbæk Havn og satte kurs mod den norske hovedstad Oslo, hvor de over de næste to dage er på statsbesøg.

Og tirsdag den 14. maj ankommer de til Oslo, hvor gaderne er pyntet med danske flag.

Men det er ikke den eneste særlige begivenhed, parret deler tirsdag.

Det er nemlig 20 år siden, at de to sagde ja til hinanden i Vor Frue Kirke i København.

Det skriver det danske kongehus også på sin Instagram-profil.

- Ankomsten til den norske hovedstad sker desuden på en helt særlig dag. Det er nemlig kongen og dronningens 20-års bryllupsdag, lyder det i et opslag.

De to mødte hinanden tilfældigt i 2000 i Sydney på baren Slip Inn under de olympiske lege.

Kong Frederik har flere gange sat ord på det skæbnesvangre møde. I biografien "Frederik - kronprins af Danmark" fra 2008 fortalte han, hvordan dronning Mary vakte hans interesse helt fra start.

- Det var alt ved hende, jeg blev draget af. I begyndelsen var det hendes øjne og relativt dybe stemme. Det var ikke bare forelskelse, men lige så meget følelsen af at have mødt en soulmate, sagde han i bogen.

For nylig har kong Frederik også sat ord på deres ægteskab i bogen "Kongeord", der udkom 17. januar i år - tre dage efter, at han blev udnævnt som konge.

- Ingen konge uden en dronning, og i alle de tanker, idéer og visioner bag mit kongeord finder man også dronning Mary, siger han i bogen ifølge ugebladet Her & Nu.

- Hun er opmærksom på alle de forandringer, som verden står overfor, og hun er organiseret i sit tankesæt omkring, hvor og hvordan hun ønsker at være og bistå mig som dronning. Dér har vi bygget et parallelt spor, hun og jeg, lyder det videre i bogen.

Kong Frederik fortæller også, at han har lært meget af at have en hustru, som til tider minder ham om, at han ikke altid har ret.

- Den modstand holder mig på tæerne, og selv om jeg nogle gange godt kan tage mig selv i at tænke: "Åh, skal vi virkelig bruge fem minutter mere på diskussion", så accepterer jeg, at Mary gerne lige vil have vendt endnu et par sten, siger han i bogen ifølge Her & Nu.

Siden parrets møde i Sydney for 24 år siden er meget sket. De har bragt en børneflok på to prinser og to prinsesser til verden.

I forbindelse med tronskiftet er parrets ældste søn Christian blevet kronprins.

I oktober sidste år fejrede han sin 18-års fødselsdag, hvor han blandt andet inviterede to 18-årige fra hver kommune i Danmark med til festen.

Derudover har kong Frederik og dronning Mary børnene prinsesse Isabella, der fyldte 17 år i april og tvillingparret prins Vincent og prinsesse Josephine på 13 år.

/ritzau/

Læs Mere >>

Oslo, 14/05/2024 - 11:51

Kongeparret indleder norsk statsbesøg til kanonsalutter og klapsalver

Ole Berg-Rusten/Ritzau Scanpix

Kong Frederik og dronning Mary er tirsdag blevet taget imod af det norske kongepar i hjertet af Oslo.

Det danske kongepar sejlede tirsdag ind til hjertet af den norske hovedstad, Oslo, til lyden af klapsalver og kanonsalutter.

Dermed påbegyndte kongeparret deres andet statsbesøg, knap en uge efter at de var kommet hjem fra Sverige.

Kongeparret lagde til kaj ved Honnørbryggen, hvor det norske kronprinspar, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, tog imod dem.

Kronprinsparret ankom kort før ankomst til Honnørbryggen, hvor de til lyden af kanonsalutter stævnede ud i en kongechalup for at hente det danske kongepar.

Den norske kong Harald og dronning Sonja stod for enden af kajen for at byde kong Frederik og dronning Mary velkommen.

De to kongepar og kronprinsparret forlod hurtigt kajen efter ankomsten. Kongeparret har et tætpakket program tirsdag, der blandet andet involverer en kranselægning, et besøg i et laboratorie og gallamiddag.

Statsbesøget til Norge tirsdag og onsdag og til Sverige i sidste uge ligger i forlængelse af tronskiftet i januar, hvor kong Frederik overtog tronen fra sin mor, dronning Margrethe.

Der er meget, der ved første øjekast i Oslo ligner kongeparrets besøg i Sverige. Men der er også meget, der afviger.

Mens det svenske kongepar var en central del af programmet i Sverige, vil man se en smule mindre til det norske kongepar på statsbesøget i Norge.

Derimod vil den norske tronarving, kronprins Haakon, og kronprinsesse Mette-Marit spille en større rolle.

I april lød det fra det norske kongehus, at Norges 87-årige kong Harald fremover skal have færre arbejdsopgaver af hensyn til kongens alder.

Meldingen fra kongehuset kom efter, at kongen havde været sygemeldt i to måneder i forbindelse med, at han fik indopereret en pacemaker efter et ildebefindende under en ferie i Malaysia.

Imens kongen var sygemeldt, varetog hans og dronning Sonjas søn, kronprins Haakon, kongens pligter.

Især forsvar og Nato var et stort tema i Sverige. I Norge vil programmet derimod centrere sig mere om grøn omstilling, klima og bæredygtighed.

Det er desuden også et område, som kong Frederik tidligere har gjort sig bemærket på.

Han har tidligere sagt, at han som konge vil have fokus på bekæmpelse af klimaforandringer.

Hans udnævnelse til klimakonge, der skete under et erhvervsfremstød til Polen i januar, lød dog lidt skævt i nogles ører.

SF har blandt andet ønsket, at kongehuset fremlægger sit klimaaftryk, og miljøorganisationen NOAH var ikke just begejstret for, at kongen fløj i et privatfly stillet til rådighed af Forsvaret til Polen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/05/2024 - 10:00

FAKTA: Bananens kunstige modning

* Bananen på dit køkkenbord har en lang rejse bag sig, og det har betydning for, hvordan den modner.

* Bananer plukkes umodne i for eksempel Sydamerika og transporteres i store kølrum, hvor de bliver sprøjtet med et enzym, som sætter gang i en modningsproces, så de er spiseklar, når de lander i butikkerne herhjemme.

* Modningsenzymet er udviklet til at virke under kølige forhold. Bananer bliver derfor hurtigere brune, hvis du lægger dem i køleskabet.

Kilde: Thomas Rønsch Toftdahl, som er kokkeunderviser på Hotel- og Restaurantskolen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 14/05/2024 - 10:00

Forvandl de brune bananer til guf for både dig og dine potteplanter

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

I stedet for at smide overmodne bananer ud kan du bruge dem til at kreere alt fra lækre snacks til effektiv plantegødning.

Frugtskålens brunplettede bananer rummer masser af potentiale. I hvert fald hvis du spørger Jane Ibsen Piper.

Hun står bag flere bøger om, hvordan man skaber mere luft i privatøkonomien. Og så deler hun gode hverdagsspareråd på Facebook-gruppen "Minimalisme og købestop" og Instagramprofilen "Project Handmade", der har over 40.000 følgere.

- De meget brune bananer er supersøde indeni, og det er ikke særlig rart at spise rent, men det fungerer rigtig godt i bagværk, fordi det er sødt og blødt, siger Jane Ibsen Piper.

Hjemme hos hende ryger de brune bananer løbende i fryseren, til hun har nok til at lave en ordentlig portion bananpandekager. En vellykket nedfrysning opnås ved at fjerne skrællen på bananerne, skære dem i stykker og putte dem i en bøtte.

Når bøtten er fuld, tages den ud, så bananstykkerne kan tø op, hvorefter de moses og blandes med æg, mel, havregryn og lidt salt. Regn med to små eller et stort æg, en deciliter hvedemel og en deciliter havregryn til to bananer.

- Så har vi en hurtig snack til bilen, når vi skal på tur, fortæller Jane Ibsen Piper.

Ud over pandekager kan bananerne fra fryseren også bruges i smoothies, til banankage, bananbrød eller bananmuffins.

Som nævnt skal skrællerne fjernes, inden bananerne ryger i fryseren. Ellers rådner de. Derudover skal du være opmærksom på, at bananer ikke kan nedfryses i længere tid.

Det fortæller Thomas Rønsch Toftdahl, som er kok og kokkeunderviser på Hotel- og Restaurantskolen.

- De indeholder en masse fedt, og derfor er de ikke vanvittigt velegnede til at blive opbevaret længe. Man kan godt fryse dem ned, men de bliver ofte dårlige efter tre-fire måneder, siger han.

Selv ynder han at dehydrere de overmodne bananer. Det gør han ved at skære frugten i skiver og lade dem tørre i ovnen ved cirka 60 grader i cirka ti timer.

- De er stadig fyldt med sukker, men fedtet er forbrændt. Det er lækkert på cornflakes eller havregryn, siger kokkeunderviseren.

Skrællerne fra de brune og bløde bananer behøver du heller ikke at smide ud, lyder det fra Jane Ibsen Piper.

- De kan bruges til gødning til potteplanterne, hvis man lægger dem i vand i et syltetøjsglas i en uges tid, siger hun.

Bananer indeholder kalium, som er et vigtigt næringsstof for planter. Du laver gødningen ved at putte en til to skræller ned i et stort syltetøjsglas. Hæld vand i helt op til toppen af glasset, og skru låget på. Efter en uge er blandingen klar til brug.

- Det skal fortyndes en til en med vand. Det vil sige, at du hælder bananvandet i vandkanden og hælder tilsvarende mængde rent vand oveni, siger Jane Ibsen Piper.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek