Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 14/05/2024 - 10:00

FAKTA: Bananens kunstige modning

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

* Bananen på dit køkkenbord har en lang rejse bag sig, og det har betydning for, hvordan den modner.

* Bananer plukkes umodne i for eksempel Sydamerika og transporteres i store kølrum, hvor de bliver sprøjtet med et enzym, som sætter gang i en modningsproces, så de er spiseklar, når de lander i butikkerne herhjemme.

* Modningsenzymet er udviklet til at virke under kølige forhold. Bananer bliver derfor hurtigere brune, hvis du lægger dem i køleskabet.

Kilde: Thomas Rønsch Toftdahl, som er kokkeunderviser på Hotel- og Restaurantskolen.

/ritzau fokus/

København, 08/04/2025 - 12:43

Kvamm efter X Factor-farvel: Omdanner Royal Arena til en kirke

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Efter sit X Factor-exit oplyste Simon Kvamm, at han ville hellige sig sine egne projekter. Nu venter en kæmpe kirkekoncert i Royal Arena i København.

- Føj for fanden, hvor gik det stærkt med billetsalget.

Det konstaterer Simon Kvamm i et opslag på Instagram. Derfor annoncerer han nu en koncert i Royal Arena i København som en del af sin kommende kirketour.

- Det her er et eksperiment, og jeg er godt nok spændt på det: Om det rent faktisk kan lade sig gøre at skabe en kirkestemning i Royal Arena? Om man kan nå ud i hjørnerne med et akustisk setup? Om jeg kan gennemføre uden at tude? Men én ting er jeg ikke i tvivl om: Det bliver en aften til huskebogen, skriver Simon Kvamm i opslaget på det sociale medie.

Da Simon Kvamm 18. februar fyldte 50 år, annoncerede han en kirketour, hvor han vil spille et udpluk af sit bugnende bagkatalog.

Simon Kvamm er netop nu forsanger i Hugorm. Derudover har han lavet solopladen "Vandmand", været en del af duoen De eneste to med Peter Sommer og så har han været frontmand i Nephew.

Billetterne til kirketouren blev revet væk på ti minutter, og ifølge Simon Kvamm fik det billetsiden til at crashe.

Han lancerede derfor en stribe ekstrakoncerter, som også hurtigt forsvandt.

Nu håber han at omdanne Royal Arena til en kirke.

- Denne ene gang bliver koncerten udvidet med alle vennerne, skriver han videre på Instagram og uddyber:

- Jeg inviterer nemlig en række af mine venner og kolleger til at gøre mig selskab på scenen. Nogle vil synge med, nogle vil spille med, og nogle vil måske ligefrem sige noget sjovt.

Simon Kvamm sluttede fredag aften sin tørn af som dommer i "X Factor". Efter tre sæsoner har han annonceret sit stop for at bruge sit kreative brændstof på egne projekter, som han begrundede det.

/ritzau/

Læs Mere >>

Filippinerne, 08/04/2025 - 11:31

Skaberne af Gift ved første blik laver nyt datingprogram

Efter en speeddate bliver en række par gift i Filippinerne, hvor de skal tilbringe deres bryllupsrejse, som de ikke bare sådan kan forlade.

Bryllupsklokkerne bimler endnu en gang i bedste sendetid.

Skaberne af "Gift ved første blik", som er et dansk koncept udviklet og produceret af Red Arrow's Snowman Productions, står nu bag et nyt datingprogram på tv.

Det annoncerer Warner Bros. Discovery Danmark i en pressemeddelelse.

I "Stranded on Honeymoon Island" siger en række danske singler ja til hinanden på en strand i Filippinerne.

Deltagerne har dog forinden været på en kort speeddate i Danmark, inden de rejser afsted til Asien. Men de ved dog ikke, hvem af dem, de har været på speeddating med, der bliver deres kommende ægtefælle.

Efter de har sagt ja til hinanden, bliver parrene efterladt på en isoleret strand.

- "Stranded on Honeymoon Island" er en helt ny måde at opleve dating på, siger programmets redaktør, Birgitte Moesgaard, i pressemeddelelsen og fortsætter:

- Seriens præmis bygger på, hvem vi bliver, når vi er fanget i tosomhed uden en nem udvej, og hvordan kærligheden måske vil blomstre, når vi udforsker relationen i helt andre omgivelser, end vi er vant til.

På strandene skal parrene tilbringe deres bryllupsrejse. Her er der fokus på kommunikation og samarbejde, for der er ingen mulighed for at stemple ud, når tingene bliver vanskelige, skriver Warner Bros. Discovery Danmark om programmet.

Sammen skal de på 14 dage undersøge, om kærligheden kan blomstre mellem dem, eller drømmen om at finde den eneste ene vil forblive på Honeymoon Island, lyder det.

"Gift ved første blik" havde premiere på DR i 2013. Som programtitlen antyder, indgår en række singler ægteskab med et komplet fremmed menneske, de møder første gang, idet de siger ja til hinanden.

Den seneste sæson, som var den tiende i rækken, blev sendt i 2024.

Ud af de over 40 par, der har giftet sig på public service-stationen, er det under en håndfuld, der stadig er sammen den dag i dag.

"Stranded on Honeymoon Island", som skaberne af "Gift ved første blik" også står bag, har allerede været lavet i Australien, Belgien, Tyskland, Portugal, Holland og Tjekkiet.

Nu venter den danske udgave, som får premiere 1. maj 2025 på streamingtjenesten Max og på Kanal 5.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 08/04/2025 - 08:00

FAKTA: Konkurrencerådets analyse af forsikringsmarkedet

* Hvis man forbliver kunde i det samme forsikringsselskab i flere år og ikke genforhandler sin aftale, er det sandsynligt, at man betaler mere for sine forsikringer end nye kunder.

* En ny analyse fra Konkurrencerådet viser, at en kunde, som har haft det samme forsikringsselskab i mindst ti år, i gennemsnit betaler 425 kroner mere om året for sin bilforsikring sammenlignet med en ny kunde.

* Og for indboforsikringen er den årlige merbetaling 240 kroner, mens den er 443 kroner for husforsikringen.

* Ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen regulerer forsikringsselskaberne hvert år priserne for de eksisterende kunder ud fra et indeks, som er vokset mere end forbrugerprisindekset.

Kilde: Konkurrencerådet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 08/04/2025 - 08:00

Forsikringer bliver dyrere: Det kan ofte betale sig at forhandle

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Loyale forsikringskunder, der ikke har genforhandlet deres aftale, betaler ofte mere end nye kunder. Derfor opfordres kunderne til at forhandle.

Mange danskere har den seneste tid oplevet betydelige prisstigninger på deres forsikringer.

En ny analyse fra Konkurrencerådet viser nu, at markedet for forsikringer har indikationer på manglende effektiv konkurrence.

Desuden er der loyalitetsbetaling. Det vil sige, at loyale kunder bidrager mere til selskabernes indtjening, fordi de har højere priser end nye kunder.

Og kunder, som er fyldt 65 år, og kunder med en kort uddannelse betaler også mere.

Ifølge projektleder i Forbrugerrådet Tænk Emil Rosager Schaarup viser den seneste tids prisstigninger og den udfordrede konkurrence på markedet, hvor vigtigt det er, at forbrugere holder øje med deres forsikringspriser.

- En af de åbenlyse grunde til prisstigningerne er jo selvfølgelig, at især de kommercielle forsikringsselskaber skal tjene penge, hvilket er helt naturligt, siger han.

- Men det er også svært at komme udenom, at forsikringsselskaberne har fået højere omkostninger især på hus- og bilforsikringer.

I fremtiden står forsikringsselskaberne overfor større risici - blandt andet på grund af klimaforandringerne.

- Men som forbruger skal man ikke tøve med at lægge pres på sit forsikringsselskab - for eksempel ved at indhente tilbud fra andre selskaber, siger Emil Rosager Schaarup.

Ifølge analysen fra Konkurrencerådet får langt de fleste forsikringskunder - 80 procent - noget ud af at forhandle prisen på deres forsikringer.

- Der er naturligvis en sammenhæng mellem de store prisstigninger, nogle forbruger oplever, og de overskud, som flere forsikringsselskaber har haft. Vi har set eksempler på, at prisen er blevet mere end fordoblet, siger han.

I februar 2025 var forsikringer i gennemsnit knap 17 procent dyrere i forhold til februar 2022.

De største prisstigninger var på blandt andet bolig- og rejseforsikringer. Det viser Danmarks Statistiks forbrugerprisindeks.

Hos Tryg, der er landets største forsikringsselskab, er den såkaldte combined ratio faldet fra 84,5 i 2022 til 81 i 2024. Kort fortalt er det et nøgletal, der viser forholdet mellem selskabets udgifter og indtægter.

Når tallet er under 100, tjener forsikringsselskabet penge. Jo lavere, tallet er, desto bedre indtjening.

Hvis combined ratio er 81, betyder det, at udgifterne udgør 81 kroner for hver 100 kroner i præmieindtægter. De resterende 19 kroner er selskabets indtjening.

Det varierer meget, hvad den enkelte kunde betaler, og hvilke prisstigninger der har været, fordi der er individuelle priser.

Derfor er det vigtigt som forbruger at være opmærksom på, hvad man betaler for sine forsikringer, lyder rådet fra Emil Rosager Schaarup.

- Vi anbefaler, at forbrugere i hvert fald en gang hvert andet år orienterer sig om deres egen forsikringspris og sammenligner den med priser fra andre forsikringsselskaber, siger han.

Brancheforeningen Forsikring & Pension undrer sig over, at Konkurrencerådets analyse viser, at der skulle være indikationer på, at konkurrencen ikke er velfungerende.

- Forsikringsselskaberne kæmper benhårdt om kunderne, lyder det fra administrerende direktør Kent Damsgaard i en pressemeddelelse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek

Privatliv