Strasbourg, 06/05/2025 - 16:05
EU-Kommissionen vil forbyde russisk gas inden udgangen af 2027
EU-Kommissionen foreslår helt at kappe energibåndene til Rusland. Tidsplan skal koordineres med EU-lande.
Af: /ritzau/
EU-Kommissionen foreslår at udfase russisk gas inden udgangen af 2027. Det skal ske i samarbejde med medlemslandene.
Samtidig skal EU blive uafhængigt af russisk olie og atomenergi.
Det fremgår af forslaget RepowerEU roadmap, som EU-kommissær for energi Dan Jørgensen tirsdag fremlagde på et pressemøde.
- I dag viser EU styrke og beslutsomhed. Budskabet til Rusland er klart: I skal ikke længere afpresse vores medlemsstater.
- Jeres gas vil blive forbudt. Jeres skyggeflåde vil blive stoppet, siger Dan Jørgensen om forslaget, der også skal gøre op med russisk olie og atomenergi.
Tirsdagens køreplan er en opfølgning på den store plan for energiforsyningen i EU kaldet RepowerEU, som blev præsenteret i 2022.
Den nye køreplan opstiller ni konkrete tiltag, der skal sikre en "koordineret og trinvis tilgang" til udfasningen af russisk energi.
Køreplanen vil i næste måned blive fulgt op af lovforslag, der dækker olie, gas og atomenergi.
EU-Kommissionen vil samtidig pålægge EU-landene at lave nationale planer for udfasningen af russisk energi inden udgangen af i år.
Inddragelsen af medlemslandene skal sikre, at udfasningen sker med respekt for de enkelte landes forhold og uden at gå unødigt ud over borgere og virksomheders adgang til energi.
- Vi forventer ikke, at køreplanen vil føre til en stigning i energipriserne. Men for nogle lande vil det være en sværere omstilling end for andre lande.
- Derfor skal de nationale planer ikke kun sikre, at tingene går i den rigtige retning, men også sikre, at EU-Kommissionen kan hjælpe med vores værktøjer, så ingen EU-lande bliver for hårdt ramt, siger Dan Jørgensen.
EU-Kommissionen er afhængig af, at EU-landene og EU-Parlamentet siger ja til planen.
Dan Jørgensen understreger dog, at planen kan vedtages med kvalificeret flertal.
Det vil sige, at eksempelvis Ungarn ikke har veto-ret over for udfasningen af russisk energi.
Ungarn har flere gange truet med at bruge sin veto-ret, når det gælder sanktioner mod Rusland eller støtte til Ukraine.
Derfor håber Dan Jørgensen, at der med brug af kvalificeret flertal kan samles opbakning til køreplanen.
Sker det, så kan EU-Kommissionen om nødvendigt rejse en sag ved EU-Domstolen mod lande, der ikke overholder forbud mod at importere russisk energi.
Og det vil ske, lader Dan Jørgensen indirekte forstå:
- Den situation vi er i nu, er totalt uacceptabel. Vi er afhængige af Rusland, som har brugt energi til afpresning, siger Dan Jørgensen.
Han peger samtidig på, at EU-landene under krigen har brugt flere penge på at købe russisk energi end på at give støtte til Ukraine.
Trods tusinder af dræbte ukrainere og omfattende russiske bombardementer af ukrainske byer, så kom 19 procent af EU's samlede gasimport sidste år fortsat fra Rusland ifølge EU-Kommissionens tal.
Russisk olie er ifølge Dan Jørgensen til gengæld begrænset til kun at udgøre tre procent af EU's import.
Men EU-landene købte sidste år fortsat 13 millioner ton råolie og mere end 2800 ton uran fra Rusland.
/ritzau/