08/05/2025 - 08:00
Hjerne på overarbejde: Derfor kan adhd kræve støtte - også som voksen
En adhd-diagnose kan give ret til støtte. Målet er blandt andet at hjælpe med at strukturere hverdagen, så man bliver fastholdt på arbejdsmarkedet.
Sven Hoppe/Ritzau Scanpix
Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus
Flere danskere får i dag stillet diagnosen adhd - også voksne. Ofte kommer erkendelsen sent i livet efter år med uro, koncentrationsbesvær og en følelse af aldrig helt at passe ind.
Personer med adhd kan i nogle tilfælde være så hæmmede i hverdagen, at de har brug for støtte fra kommunen.
Senest har en sag om bevilget personlig assistance til en person med adhd skabt debat om, hvem der kan og bør få hjælp fra kommunen.
Men hvad er adhd egentlig, og hvorfor kan det give ret til støtte?
Adhd står for Attention Deficit Hyperactivity Disorder og er en neuropsykiatrisk lidelse, som giver forstyrrelser i en persons opmærksomhed og aktivitet.
Lidelsen viser sig forskelligt fra person til person, fortæller Jane Alrø Sørensen, der er generalsekretær i den landsdækkende forening for pårørende Bedre Psykiatri.
- For mange med adhd kan det være en udfordring at fastholde et job, og hyppige jobskift er ikke unormalt, siger hun og uddyber:
- En lav tolerance over for modgang og en tendens til hurtigt at føle sig presset, når tingene ikke går som forventet, kan være blandt årsagerne.
I 2021 brugte 1,7 procent af alle piger og kvinder under 30 år adhd-medicin svarende til omkring 17.000 personer ifølge tal fra Danmarks Statistik.
Ser man på hele befolkningen på tværs af køn og alder, var andelen lidt lavere på 1,2 procent, hvilket svarer til cirka 70.600 personer.
- Hvis man som voksen har en mistanke om, at man har adhd, kan man blandt andet spørge sig selv om, om man har haft mange jobskift. Det kan være, at man har haft svært ved at færdiggøre en uddannelse, siger Jane Alrø Sørensen.
- Mange mennesker med adhd giver udtryk for, at de i deres barndom er blevet opfattet som ubegavede, dovne eller dårligt opdragede. Men i virkeligheden har deres hjerner været på overarbejde hele tiden.
Personer med adhd kan også være evige tidsoptimister.
Kan man som voksen genkende nogle af de mønstre, skal man måske overveje at blive udredt, anbefaler Jane Alrø Sørensen:
- Det kan være rigtig svært og hårdt at leve med adhd. Derfor kan det være en stor hjælp at få værktøjer til at strukturere hverdagen og kompensere for de udfordringer, man har.
Det er egen læge, der sætter en udredning i gang. Viser det sig, at man har adhd, kan det give ret til støtte fra kommunen, hvis man har brug for hjælp til at få hverdagen til at hænge sammen.
Ifølge Jane Alrø Sørensen har hjælpen til formål at kompensere for den funktionsnedsættelse, man har som følge af adhd.
- Det er meget dyrt for statskassen, når en person, der kan arbejde, er på passiv forsørgelse. Derfor er der god fornuft i at tilbyde hjælp til at sikre tilknytningen på arbejdsmarkedet.
Ifølge tal fra Social- og Boligstyrelsen, står to ud af tre af de voksne, der er diagnosticeret med adhd, uden arbejde.
- Personer med adhd er helt almindelige mennesker med både talenter, drømme og ambitioner ligesom alle andre, siger hun og fortsætter:
- Men fordi deres hjerner fungerer lidt anderledes, kan de have nogle udfordringer og derfor også brug for andre rammer for at kunne trives i et arbejde.
Hun påpeger desuden, at det betyder rigtig meget for det enkelte menneskes trivsel at kunne gå på arbejde, passe et studie og være en del af et voksenfællesskab.
- Hvis man står i en situation, hvor man føler sig hæmmet i hverdagen på grund af adhd og har brug for hjælp, skal man kontakte sin kommune for at høre om mulighederne, siger Jane Alrø Sørensen.
Hendes klare opfordring er, at man skal få søgt den hjælp, man har brug for. Det er jo derfor, at hjælpen er der, tilføjer hun.
/ritzau fokus/