Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 30/03/2025 - 08:00

Droppede gymnasiet for HBO-succes: Dansker tilbage i TV 2-serie

Allan Hyde droppede ud af gymnasiet og flyttede som 19-årig alene til Los Angeles, da han blev castet i den amerikanske hitserie "True Blood".

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: Af Bertram Svarre Carlson, Ritzau Fokus

To måneder før Allan Hyde skulle have haft studenterhuen på, fik han muligheden for at blive vampyr i Los Angeles.

Han var kun 19 år gammel, da han blev castet som den over 2000 år gamle Godric i den amerikanske serie "True Blood".

Tilbuddet lokkede den unge dansker, som droppede ud af gymnasiet og rejste helt alene til USA for at forfølge skuespildrømmen.

- Det var også første gang, jeg flyttede fra mine forældre. Så jeg var jo bare en fri fugl, som kunne køre bil, spise ude og bare have det sjovt, fortæller Allan Hyde i dag, når han ser tilbage på sit ungdomseventyr.

Vampyrserien "True Blood" var en stor succes i USA. Derfor førte rollen som Godric også til en masse auditions og møder for Allan Hyde, der bosatte sig i Los Angeles.

- I starten skulle jeg mødes med alle film- og tv-selskabernes chefer. Som tiden gik, blev det dog også lidt mere normale castinger, men der var virkelig meget af sådan noget. Men jeg hyggede mig også bare, siger Allan Hyde og fortsætter:

- Jeg spiste burgere og slik hver dag, så når jeg kom hjem, sagde mine venner: "Du har sgu da taget lidt på!". Men det var jo, fordi man kører bil alle vegne og spiser fed mad. Efterfølgende begyndte jeg så at træne helt vanvittigt.

Allan Hyde tilbragte fire år i Los Angeles, før han endelig rejste hjem til Danmark. Her begyndte han på filmskolen Super16, hvor han uddannede sig som manuskriptforfatter.

Nu skriver han blandt andet serier, men han kan stadig også ses foran kameraet.

Lige nu er Allan Hyde aktuel med sæson to af "Hvide Sande". Her spiller han politibetjenten Bjørn, som er en københavner, der flytter til den vestjyske kystby, hvor han skal efterforske en drabssag.

Med rollen får 35-årige Allan Hyde, der mest har erfaring med biroller, også sin første hovedrolle i en dansk serie.

- Jeg er jo gået fra at være en 19-årig dreng til en 35-årig mand. Jeg føler det jo ikke selv. Men jeg er jo en voksen mand nu, siger han.

Allan Hyde har tidligere medvirket i tv-serierne "Cold Hawaii", "Dicte" og "Lærkevej".

I "Hvide Sande" er det dog en anden type rolle end sædvanligt.

- Nu skal jeg jo spille en voksen karakter. Det er første gang, jeg ikke skal spille en eller anden 20-årig fyr, der kager rundt i kærligheden. Nu er jeg rent faktisk en politibetjent, siger Allan Hyde.

Også i privaten har skuespilleren etableret et rigtigt voksenliv som far til to drenge på henholdsvis halvandet og fem år.

- På en eller anden måde er der mange ting, der flasker sig, både med familie og karriere. Det er jo vildt dejligt!, siger Allan Hyde.

Sæson to af krimiserien "Hvide Sande" kan ses hver søndag på TV 2 og TV 2 Play.

/ritzau/

Paris, 01/04/2025 - 10:32

Efter fem års arbejde klippes danske gobeliner ned i Frankrig

I 2018 blev 16 gobeliner bestilt til Koldinghus i Danmark. De er de seneste fem år blevet vævet i Frankrig.

Med et snip har kong Frederik og dronning Mary tirsdag været med til at klippe fem års vævet arbejde ned på det historiske gobelinvæveri Manufacture des Gobelins i Paris.

Her er det danske kongepar sammen med den franske præsidentfrue, Brigitte Macron, 12 børn fra en dansk-fransk skole i området og en række andre med til at klippe 2 ud af et samlet dansk værk på 16 gobeliner ned.

De 16 gobeliner blev bestilt til det gamle slot og museum i Danmark Koldinghus i anledning af slottets 750-års jubilæum i 2018.

Fem år efter er væverne færdige med gobelinerne, der er skabt på baggrund af kartoner lavet af fire danske samtidskunstnere: Bjørn Nørgaard, Kirstine Roepstorff, Tal R og Alexander Tovborg.

Det første klip fra kongeparret var i Alexander Tovborgs værk. Herefter var det værket af Bjørn Nørgaards tur.

Gobelinen, som Tal R står bag, blev klippet ned tidligere i marts og hænger til skue i en tilstødende bygning ved Manufacture des Gobelins.

Senere på året vil gobelinerne blive udstillet i Grand Palais i Paris, før de bliver en del af den permanente udstilling på Koldinghus.

Efter klippeceremonien får kongeparret og Brigitte Macron mulighed for at se gobelinerne, som væverne har dedikeret de seneste fem års arbejde til, rullet ud og i fuldt omfang.

Det samlede værk fylder 108 kvadratmeter.

/ritzau/

Læs Mere >>

Roskilde, 01/04/2025 - 10:00

Charli XCX giver igen årets Roskilde-gæster en "brat summer"

Anthon Unger/Ritzau Scanpix

Roskilde Festival føjer navne som Tyla og Charli XCX til plakaten og er dermed snart i mål med årets program.

Den britiske popstjerne Charli XCX indtager Roskilde Festival for andet år i træk. Også den sydafrikanske sanger Tyla, som aflyste sin koncert på festivalen i 2024, gæster Roskildes scener til sommer.

De er 2 blandt 20 navne, der tirsdag er blevet offentliggjort til årets Roskilde Festival.

"Brat summer" er et udtryk for at have en sommer, hvor man tager chancer og er modig.

Det kommer fra Charli XCX's album "Brat" fra 2024, som henviser til det engelske ord "brat", der betyder møgunge.

Albummet er blevet kaldt kompromisløst og fik stor succes, og internettet flød sidste sommer over med den neongrønne farve fra albummets cover.

Siden har hun udgivet et remixalbum ved navn "Brat and it's Completely Different but Also Still Brat", hvor kunstnere som Robyn, Billie Eilish, Lorde og Ariana Grande har bidraget.

Roskilde Festivals musikchef, Thomas Sønderby Jepsen, fortæller, at Charli XCX hører til blandt "tidens vigtigste stemmer med sin grænsesøgende og kompromisløse tilgang til musikken".

- I ægte Charli XCX-stil har hun allerede revolutioneret hele sit liveshow og bygget et nyt, overdådigt koncept.

Den sydafrikanske sangerinde Tyla kommer også til at synge for årets publikum på festivalen.

Det var planlagt, at Tyla skulle optræde i 2024, men sangeren aflyste sin koncert dagen inden med begrundelsen "uforudsete omstændigheder".

Tyla er blandt andet kendt for hittet "Water", der udkom i 2024. Hun optræder på Orange Scene i år.

Med de nye navne på plakaten er årets program næsten i mål.

- Programmet er tæt på at være fuldendt - men ikke helt endnu, siger Thomas Sønderby Jepsen.

Nogle af de andre nye navne, der tirsdag er føjet til plakaten, er Africa Express, Anton Westerlin, Mona Moroni og Florence Adooni.

Tidligere har festivalen offentliggjort navne som Annika, som åbner Orange scene, samt Olivia Rodrigo og Stormzy.

Roskilde Festival ligger i år på datoerne 28. juni til 5. juli.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 01/04/2025 - 08:00

FAKTA: Gør det nemt for reparatøren

* Klæd reparatøren godt på, inden han eller hun kommer ud til dig for at fikse vaskemaskinen eller en anden hvidevare.

* Sørg for at oplyse modelnummeret på hvidevaren, så teknikeren er forberedt på, hvilken maskine der er tale om.

* Viser tørretumbleren eller vaskemaskinen en fejlkode, er det også en god idé at oplyse den til teknikeren, når du ringer til ham eller hende.

* Husk at fortælle om alle fejlene. Fortæl for eksempel, hvis maskinen ikke er blevet afkalket længe. Jo mere info, jo bedre.

Kilde: Peter Vestergaard, indehaver af Vestergaards Hvidevarer.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 01/04/2025 - 08:00

Red din skrantende vaskemaskine med nyt fradrag

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Fra i år og frem til 2027 inkluderer servicefradraget reparationer af hvidevarer, så færre af dem havner for tidligt på genbrugspladsen.

Ofte skal der få reparationer til for at få din gamle vaskemaskine til at virke optimalt igen, og som noget nyt kan du få rabat på det arbejde gennem servicefradraget.

Men det er der ikke ret mange, der udnytter, fortæller Peter Vestergaard, der er indehaver af firmaet Vestergaards Hvidevarer i Hobro.

- Vi oplever, at folk ikke er klar over fradraget, så vi gør en dyd ud af at gøre dem opmærksomme på det, siger han.

Reparationer af hårde hvidevarer er omfattet af servicefradraget fra i år og frem til 2027. Målet med den nye ordning er at reducere antallet af køleskabe, frysere og opvaskemaskiner, der havner på landets genbrugspladser.

Sidste år viste tal fra Coop Analyse, at danskerne kasserer omkring en halv million hvidevarer om året, og næsten hver tredje af dem virker stadig.

- Jeg vil også skyde på, at halvdelen af hvidevarerne, der bliver smidt væk, fordi de er i stykker, sagtens ville kunne laves for små penge, lyder det fra Peter Vestergaard.

En typisk reparation på en vaskemaskine eller opvaskemaskine er en udskiftning af varmelegemet. Det koster ofte et sted mellem et par hundrede og tusind kroner, fortæller Peter Vestergaard.

Andre gange er det noget så simpelt som en rensning af en blokeret pumpe eller et tilstoppet filter, der skal til, for at maskinen kører som smurt igen.

- For en stor procentsats af de opgaver, vi kommer ud til, er maskinen gået i stykker på grund af mangel på vedligehold, siger Peter Vestergaard.

Hyrer du en reparatør til at fikse dine hvidevarer, giver det nye servicefradrag helt konkret mulighed for at få fradrag på reparatørens arbejdsløn. Det er i den forbindelse et krav, at du hyrer et momsregistreret firma, fortæller Tine R. Sode, der er fagekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

- Så får du en regning fra ham, hvor der står, hvor mange timer, han har brugt på reparationen, og det er kun de timer, du kan få fradrag for, siger hun og understreger, at det derfor er vigtigt, at regningen adskiller prisen for materialer og prisen for arbejdstiden.

Du får fradraget med tilbagevirkende kraft. Det vil sige, at du skal betale regningen, før du beder om fradrag.

Her siger reglerne, at du skal betale den elektronisk og ikke med kontanter, så der er fuld klarhed over pengeoverførslen.

Når regningen er betalt, sender du den til Skat. Det gør du ganske nemt ved at trykke på en knap inde på Skats hjemmeside under din forskudsopgørelse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek