Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

01/04/2025 - 08:00

Red din skrantende vaskemaskine med nyt fradrag

Fra i år og frem til 2027 inkluderer servicefradraget reparationer af hvidevarer, så færre af dem havner for tidligt på genbrugspladsen.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Ofte skal der få reparationer til for at få din gamle vaskemaskine til at virke optimalt igen, og som noget nyt kan du få rabat på det arbejde gennem servicefradraget.

Men det er der ikke ret mange, der udnytter, fortæller Peter Vestergaard, der er indehaver af firmaet Vestergaards Hvidevarer i Hobro.

- Vi oplever, at folk ikke er klar over fradraget, så vi gør en dyd ud af at gøre dem opmærksomme på det, siger han.

Reparationer af hårde hvidevarer er omfattet af servicefradraget fra i år og frem til 2027. Målet med den nye ordning er at reducere antallet af køleskabe, frysere og opvaskemaskiner, der havner på landets genbrugspladser.

Sidste år viste tal fra Coop Analyse, at danskerne kasserer omkring en halv million hvidevarer om året, og næsten hver tredje af dem virker stadig.

- Jeg vil også skyde på, at halvdelen af hvidevarerne, der bliver smidt væk, fordi de er i stykker, sagtens ville kunne laves for små penge, lyder det fra Peter Vestergaard.

En typisk reparation på en vaskemaskine eller opvaskemaskine er en udskiftning af varmelegemet. Det koster ofte et sted mellem et par hundrede og tusind kroner, fortæller Peter Vestergaard.

Andre gange er det noget så simpelt som en rensning af en blokeret pumpe eller et tilstoppet filter, der skal til, for at maskinen kører som smurt igen.

- For en stor procentsats af de opgaver, vi kommer ud til, er maskinen gået i stykker på grund af mangel på vedligehold, siger Peter Vestergaard.

Hyrer du en reparatør til at fikse dine hvidevarer, giver det nye servicefradrag helt konkret mulighed for at få fradrag på reparatørens arbejdsløn. Det er i den forbindelse et krav, at du hyrer et momsregistreret firma, fortæller Tine R. Sode, der er fagekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

- Så får du en regning fra ham, hvor der står, hvor mange timer, han har brugt på reparationen, og det er kun de timer, du kan få fradrag for, siger hun og understreger, at det derfor er vigtigt, at regningen adskiller prisen for materialer og prisen for arbejdstiden.

Du får fradraget med tilbagevirkende kraft. Det vil sige, at du skal betale regningen, før du beder om fradrag.

Her siger reglerne, at du skal betale den elektronisk og ikke med kontanter, så der er fuld klarhed over pengeoverførslen.

Når regningen er betalt, sender du den til Skat. Det gør du ganske nemt ved at trykke på en knap inde på Skats hjemmeside under din forskudsopgørelse.

/ritzau fokus/

Paris, 02/04/2025 - 16:29

Kongeparret afsluttede fransk statsbesøg i Notre Dame med Macron

Thibault Camus/Ritzau Scanpix

Kongeparret blev vist rundt i den genåbnede Notre Dame-katedral i Paris af katedralens rektor og ærkepræst.

Side om side trådte kong Frederik, dronning Mary, franske præsident Macron og præsidentfrue Brigitte Macron onsdag ind i den historiske Notre Dame-katedral i hjertet af Paris.

Her blev de vist rundt af katedralens rektor og ærkepræst, Olivier Ribadeau Dumas, og fik syn for det genopbygningsarbejde, der har været i fuld gang, siden katedralen brændte i 2019.

Besøget i Notre Dame var sidste officielle punkt på programmet på kongeparrets tre dage lange statsbesøg i Frankrig.

På pladsen foran katedralen var flere danskere og franskmænd stimlet sammen for at se det danske kongepar og det franske præsidentpar ankomme til kirken.

I den nye Notre Dame-katedral er der nu indbygget sikkerhedsforanstaltninger, som skal hindre en gentagelse af branden.

Der er lavet sprinkleranlæg, og sektionerne af træ er blevet adskilt, så en ny brand ikke kan brede sig så let.

Kong Frederik har gennem besøget givet udtryk for, at han så frem til at besøge katedralen.

Han nævnte katedralen som et strålende eksempel på modstandsdygtighed tirsdag i en tale i forbindelse med statsbesøget.

- Takket være franske brandmænds mod og ekspertisen fra håndværkere fra hele Europa - inklusive Danmark - er den storslåede katedral blevet rejst igen. Et stærkt symbol for parisere, franskmænd og bestemt for hele Europa, sagde kongen.

Ifølge ham er genopbygningen af Notre Dame en påmindelse om evnen til at stå sammen, ære fælles kulturarv og genopbygge det, som "vi har kært", når det er nødvendigt.

Med det afsluttede besøg i Notre Dame onsdag er kongeparrets statsbesøg i Frankrig slut.

Her har kongeparret været vidt omkring med en sejltur på Seinen, erhvervskonference i Paris' gamle børs, Palais Brongniart, et besøg på en militærvirksomhed og gallamiddag på det franske præsidentpalads Élysée.

/ritzau/

Læs Mere >>

Paris, 02/04/2025 - 16:13

Kongeparret og Macron på besøg i genåbnet Notre Dame

Thibault Camus/Ritzau Scanpix

Kongeparret bliver vist rundt i den genåbnede Notre Dame-katedral i Paris af katedralens rektor og ærkepræst.

Side om side er kong Frederik, dronning Mary, franske præsident Macron og præsidentfrue Brigitte Macron onsdag trådt ind i den historiske Notre Dame-katedral i hjertet af Paris.

Her bliver de vist rundt af katedralens ærkebiskop, Olivier Ribadeau Dumas, og får syn for det genopbygningsarbejde, der har været i fuld gang, siden katedralen brændte i 2019.

Besøget i Notre Dame er sidste officielle punkt på programmet på kongeparrets tre dage lange statsbesøg i Frankrig.

I den nye Notre Dame-katedral er der nu indbygget sikkerhedsforanstaltninger, som skal hindre en gentagelse af branden.

Der er lavet sprinkleranlæg, og sektionerne af træ er blevet adskilt, så en ny brand ikke kan brede sig så let.

Kong Frederik har gennem besøget givet udtryk for, at han så frem til at besøge katedralen.

Han nævnte katedralen som et strålende eksempel på modstandsdygtighed tirsdag i en tale i forbindelse med statsbesøget.

- Takket være franske brandmænds mod og ekspertisen fra håndværkere fra hele Europa - inklusive Danmark - er den storslåede katedral blevet rejst igen. Et stærkt symbol for parisere, franskmænd og bestemt for hele Europa, sagde kongen.

Ifølge ham er genopbygningen af Notre Dame en påmindelse om evnen til at stå sammen, ære fælles kulturarv og genopbygge det, som "vi har kært", når det er nødvendigt.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 02/04/2025 - 09:00

FAKTA: Fem ting at lave i haven med børn

Der er masser af forskellige aktiviteter i haven til børn i alle aldre. Her kommer fem gode idéer.

* Tænd et bål, og bag snobrød. Det er både hyggeligt for de små og forældrene. Tænd dog ikke bål, hvis det blæser meget.

* Byg en redekasse eller et insekthotel. Det vil hjælpe fugle og insekter. Et insekthotel kan eksempelvis hjælpe vilde bier og mariehøner.

* Lav din egen dekorative vindmølle. Med et papir og en knappenål eller et lille søm på en blomsterpind eller bambuspind kan man måle dagens vindstyrke.

* Hvis I har et birketræ, så kan man tappe birkesaft og lave en frisk birkesaftsorbet.

* Prøv at spise brændenælder til aftensmad. Pluk brændenælder i haven med handsker og lav en brændenældecreme. Kan bruges på brød eller som dressing. Børnene vil synes, at det er vildt at spise brændenælder.

Kilde: Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

 

 

Læs Mere >>

, 02/04/2025 - 09:00

Få dit barn væk fra elektronikken og ud i haven med leg og interaktion

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det er svært at få sine børn ud i haven, når skærmene har en tiltrækningskraft, der er svær at konkurrere med. Der er dog muligheder for at få børnene med ud.

Husker du, dengang du klatrede op i dit første træ? Sparkede til æblerne på græsset? Eller fløj så højt op med gyngen, at du var bange for at ramme ind i flyvemaskinerne?

Disse minder vil du gerne give videre til dine børn, men hvordan får du dem ud i haven, når dine største konkurrenter er techgiganterne?

Thomas Neumann, der er naturvejleder og organisationskonsulent for Danmarks Naturfredningsforening, fortæller, at det sværeste er at få børnene fra hjemmet og ud i haven, da det hurtigt kan blive en diskussion hver weekend.

- Man kæmper en kamp mod de elektroniske medier, da de giver børnene dopamin og endorfiner, der holder dem fast til skærmen. Derfor er det vigtigste at komme udenfor, da børnene nok skal finde noget at lave i haven, når de er derude. Det er forældrenes ansvar at få dem ud i dagslyset og den friske luft, siger han.

Han fortæller, at det er vigtigt at få gode legevaner i haven fra starten af livet.

- Ligesom man lærer børn at børste tænder, så skal man også lære dem at gå udenfor og lege, siger han.

Når børnene er lidt ældre, så handler det om at skabe et projekt for barnet. Thomas Neumann nævner en app, der hedder "Seek", hvor børnene kan blive klogere på planter og dyr. Han anbefaler dog, at det er forældrene, der holder telefonen.

- Man holder telefonen over for eksempel en bille, så fortæller appen, hvad det er for en bille. Det samme kan gøres med en blomst. På den måde kan man skabe noget fagligt sjovt både for forældrene og børnene, siger han.

Redskaber i haven kan også være med til at underholde barnet.

- En kikkert kan hjælpe med at se ting, man ellers ikke kunne, et net er godt til at fange sommerfugle eller haletudser i vandet. Et forstørrelsesglas kan hjælpe med at se smådyr.

- Lupper kan virkelig give naturglæde. De kan forstørre tingene ti gange. Det kan gøre tingene crazy spændende at se på. Der kan barnet opleve fascination, overraskelse og at blive bange, siger han.

Thomas Neumann anbefaler, at man også lader sit barn blive udfordret. Du kan godt lade dit barn prøve halvfarlige ting som at lege med ild eller klatre i træer. Det kendetegner bare god leg og godt udeliv. Det kan samtidig også tiltrække de store.

- Hvis de er tre til fem år, og ikke har lært at snitte med kniv, så bruger man en pind og en kartoffelskræller. Selve snittebevægelsen er fed, siger han og fortsætter:

- De større børn, der har bedre styr på det, får en kniv, og så handler det om at være opmærksom og snitte væk fra kroppen, selv om man nok skal komme til at snitte sig selv på et tidspunkt. Jeg kender ikke et menneske, der aldrig har snittet fingeren på en kniv.

Legeredskaber i haven kan også styrke andre muskler end dem, der er på tommelfingeren, når man sidder med sin iPhone.

- Gyngen og trampolinen hylder forskerne som noget af det bedste for et barns motorik, siger han.

Er det lykkedes at få barnet med ud i haven, er det vigtigt, at forældrene sørger for at være nærværende og ikke hele tiden lige skal ordne et eller andet.

- Haven skal nok klare sig, hvis man ikke får gjort diverse praktiske opgaver. Det er vigtigere, at børnene får nogle gode have- og naturoplevelser, siger han.

/ritzau fokus/


Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek