Husker du, dengang du klatrede op i dit første træ? Sparkede til æblerne på græsset? Eller fløj så højt op med gyngen, at du var bange for at ramme ind i flyvemaskinerne?
Disse minder vil du gerne give videre til dine børn, men hvordan får du dem ud i haven, når dine største konkurrenter er techgiganterne?
Thomas Neumann, der er naturvejleder og organisationskonsulent for Danmarks Naturfredningsforening, fortæller, at det sværeste er at få børnene fra hjemmet og ud i haven, da det hurtigt kan blive en diskussion hver weekend.
- Man kæmper en kamp mod de elektroniske medier, da de giver børnene dopamin og endorfiner, der holder dem fast til skærmen. Derfor er det vigtigste at komme udenfor, da børnene nok skal finde noget at lave i haven, når de er derude. Det er forældrenes ansvar at få dem ud i dagslyset og den friske luft, siger han.
Han fortæller, at det er vigtigt at få gode legevaner i haven fra starten af livet.
- Ligesom man lærer børn at børste tænder, så skal man også lære dem at gå udenfor og lege, siger han.
Når børnene er lidt ældre, så handler det om at skabe et projekt for barnet. Thomas Neumann nævner en app, der hedder "Seek", hvor børnene kan blive klogere på planter og dyr. Han anbefaler dog, at det er forældrene, der holder telefonen.
- Man holder telefonen over for eksempel en bille, så fortæller appen, hvad det er for en bille. Det samme kan gøres med en blomst. På den måde kan man skabe noget fagligt sjovt både for forældrene og børnene, siger han.
Redskaber i haven kan også være med til at underholde barnet.
- En kikkert kan hjælpe med at se ting, man ellers ikke kunne, et net er godt til at fange sommerfugle eller haletudser i vandet. Et forstørrelsesglas kan hjælpe med at se smådyr.
- Lupper kan virkelig give naturglæde. De kan forstørre tingene ti gange. Det kan gøre tingene crazy spændende at se på. Der kan barnet opleve fascination, overraskelse og at blive bange, siger han.
Thomas Neumann anbefaler, at man også lader sit barn blive udfordret. Du kan godt lade dit barn prøve halvfarlige ting som at lege med ild eller klatre i træer. Det kendetegner bare god leg og godt udeliv. Det kan samtidig også tiltrække de store.
- Hvis de er tre til fem år, og ikke har lært at snitte med kniv, så bruger man en pind og en kartoffelskræller. Selve snittebevægelsen er fed, siger han og fortsætter:
- De større børn, der har bedre styr på det, får en kniv, og så handler det om at være opmærksom og snitte væk fra kroppen, selv om man nok skal komme til at snitte sig selv på et tidspunkt. Jeg kender ikke et menneske, der aldrig har snittet fingeren på en kniv.
Legeredskaber i haven kan også styrke andre muskler end dem, der er på tommelfingeren, når man sidder med sin iPhone.
- Gyngen og trampolinen hylder forskerne som noget af det bedste for et barns motorik, siger han.
Er det lykkedes at få barnet med ud i haven, er det vigtigt, at forældrene sørger for at være nærværende og ikke hele tiden lige skal ordne et eller andet.
- Haven skal nok klare sig, hvis man ikke får gjort diverse praktiske opgaver. Det er vigtigere, at børnene får nogle gode have- og naturoplevelser, siger han.
/ritzau fokus/