Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

18/04/2023 - 10:00

Mistet jobbet? Det betyder det for din pension

Med en fyreseddel svinder indbetalingen til din alderdom, og bare et års pause kan få konsekvenser senere.

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Det kan mærkes på din pensionsordning, hvis du bliver prikket i en fyringsrunde.

Derfor bør du kigge grundigt på den opsigelsespakke, du får tilbudt. Her fremgår det blandt andet, hvor mange måneder du stadig får løn.

I de måneder vil du fortsat få sat penge ind på pensionskontoen fra din arbejdsgiver. Men når du får din sidste lønseddel, stopper den indbetaling.

- Går der lang tid, før du får et nyt job, bliver indbetalingen sat i bero. Hvis perioden bliver lang, kan det i værste fald betyde, at du må justere dine pensionsplaner, siger Camilla Schjølin Poulsen, der er privatøkonom i pensionsselskabet PFA.

Hvis du for eksempel er ledig i et år, skal du som udgangspunkt arbejde et år længere for at indhente det tabte.

- Der vil være et hul i opsparingen, og det hul vil vise sig, den dag du når pensionsalderen, siger cheføkonom hos Danica Pension Mads Moberg Reumert.

- Det kan du håndtere ved at sørge for at spare noget mere op, når du kommer tilbage i job. Eller du kan selv bidrage til opsparingen, mens du er ledig.

Har du været mange år på arbejdsmarkedet, vil du dog få gavn af renters rente. Dermed vokser din opsparing stadig, selv om du ikke er i job.

Modtager du dagpenge, vil staten også automatisk betale et bidrag til det, der hedder Obligatorisk Pensionsordning. Pengene bliver ikke trukket fra din ydelse, men er et ekstra beløb, som staten betaler.

Noget du dog skal være særligt opmærksom på, er de forsikringer, der knytter sig til den pensionsordning, du siger farvel til.

Det kan for eksempel være nogle, der sikrer dækning ved tabt erhvervsevne eller sygdom.

- Du har mulighed for at beholde disse forsikringer ved selv at betale for dem. Pengene kan tages fra din pensionsopsparing, og på den måde kan du bibeholde det sikkerhedsnet, siger Mads Moberg Reumert.

Samtidig kan det være smart at holde fast i forsikringerne, da du risikerer, at du senere ikke vil kunne blive godkendt til at tegne dem på ny, påpeger Camilla Schjølin Poulsen.

- Gennem livet opsamler vi skavanker. Vi kan få diabetes eller kronisk dårlig ryg, og så kan vi ikke nødvendigvis få den samme forsikringsdækning, som da vi var yngre, siger hun.

Når du får et nyt job, kan det være, at du igen får en pensionsordning med forsikringer. Her skal du tage stilling til, om du vil sammenlægge din gamle ordning med den nye.

Fordelene ved det er, at du får et bedre overblik over, hvordan du er dækket, og at du ikke skal betale gebyrer for to ordninger.

Men der kan også være ulemper. For eksempel hvis du har attraktive vilkår på din oprindelige pensionsordning, som du ikke kan få med i den nye.

- Det kan være, du har en ordning, som blev oprettet, dengang man havde ret til at starte pensionsudbetalingerne som 60-årig.

- Den ret kan forsvinde ved en helt ny pensionsordning, fordi reglerne nu siger, at udbetalingen først må gå i gang tre år før folkepensionsalderen, fortæller Camilla Schjølin Poulsen.

Hvis sammenlægningen sker hurtigt og korrekt, kan 60-års-retten dog godt flyttes med, og dermed kan den også komme til at omfatte den nye ordning.

/ritzau fokus/

København, 08/06/2023 - 04:50

Uenige anmeldere både roser og diskvalificerer dansk thriller

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Anmelderkorpset er dybt uenigt om Julie R. Ølgaards nye thriller om kvindedrab, der har premiere torsdag.

"Englemageren" er alt andet end en vellykket krimi.

Sådan lyder den hårde dom over ny film af Julie R. Ølgaard og Esben Tønnesen i en anmeldelse i Politiken torsdag. Her får filmen to hjerter.

- Det krymper sig i mig af ubehag, når jeg ser endnu en udpenslet krimi om mænd, der hader kvinder, skriver avisens anmelder Kim Skotte.

Julie R. Ølgaard spiller selv med i den psykologiske thriller, der har premiere torsdag. Her har hun rollen som kriminalbetjenten Laura, der har specialiseret sig i cyberkriminalitet og vender tilbage fra sygeorlov for at tage del i en efterforskning.

Også i Jyllands-Posten får filmen to stjerner.

- Ølgaard og Tønnesen forsøger forsigtigt at sige noget relevant, men sovser deres pointer ind i en usædvanligt dårlig kriminalintrige, som man skal være ufattelig tyndhudet for at lade sig rive med af, lyder det i Jyllands-Posten, hvor Katrine Sommer Boysen har anmeldt filmen.

Heller ikke Berlingskes anmelder er begejstret.

- Troværdigheden skrider i dansk film om sadistisk kvindemorder, lyder det fra Thomas Brunstrøm.

Han spørger i anmeldelsen sig selv om, hvorvidt verden "virkelig" har brug for endnu en film om en stjernepsykopatisk seriemorder, der dræber kvinder, og tildeler filmen tre stjerner.

Lidt mere positivt stemt er Bo Tao Michaëlis, der har anmeldt "Englemageren" for filmmagasinet Ekko.

I modsætning til avisernes anmeldere kalder han filmens handling "gammel vin på nye flasker".

- Den er både spændende og effektiv, skriver Michaëlis og giver filmen fire stjerner.

- Dansk krimithriller formår fermt at skildre jagten på en sadistisk seriemorder, der slår unge kvinder ihjel, lyder det.

I Alt for damerne fremhæves især kameraarbejdet, som anmelder Stephanie Caruana roser.

- Kameraarbejdet af Sophie Caroline Gohr er stærkt, smukt og dragende, og giver nye facetter på en type fortællinger, som publikum kender, skriver Caruana.

Hun giver filmen fire hjerter.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/06/2023 - 11:00

Gravid Jada ramt af komplikationer og aflyser Fredagsrock

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

På lægernes anbefaling aflyser Jada alle sine koncerter i juni. Til Fredagsrock i Tivoli afløser Hugorm den gravide sangerinde.

Den danske popstjerne Jada er i lykkelige omstændigheder og venter sit første barn.

Men for en uge siden blev Jada indlagt grundet komplikationer i graviditeten. Læger og jordemødre har gjort det klart for hende, at hun som følge af komplikationerne ikke skal ud og synge foreløbig.

Derfor må sangerinden aflyse alle koncerter i juni, herunder Fredagsrock i Tivoli, og alle kommende internationale shows.

- Jeg har været rigtig bange og ked af det og er det stadigvæk, men er også enormt lettet over, at tingene er stabile og så utrolig taknemmelig for den fantastiske omsorg og behandling, vi har fået, skriver Jada i en besked.

Takket være det har hun og den lille efterårsbaby, som hun venter, det stadig okay, skriver hun videre.

- Jeg troede, jeg skulle dele nyheden nu for bagefter at stå på scenen hele sommeren og gøre det, jeg elsker, sammen med jer. Jeg kan ikke beskrive, hvor meget jeg havde glædet mig til at skulle rundt til jer alle sammen og synge med mit barn i maven, skriver Jada.

- Lige nu skal jeg passe på mig selv og min familie. Men jeg glæder mig usigeligt til at komme ud og spille for jer igen, lyder det fra hende.

Jada, der står bag hits som "Nudes", "Dangerous" og "Don't Say My Name and Forget It Again", skulle have optrådt på Plænen i Tivoli den 16. juni.

- Det vigtigste er at passe på sig selv og sit barn! Gode tanker herfra til Jada, og så håber vi at få Jada tilbage på Plænen en anden gang, siger Tivolis underholdningsprogramchef, Thor Feilberg, i pressemeddelelsen.

Det er lykkedes forlystelsesparken at finde en afløser for Jada, og som på grund af de pludselige omstændigheder kan optræde med kort varsel.

Trioen Hugorm, der har Simon Kvamm i front, træder ind på scenen på Plænen næste fredag i stedet for.

- Det er altid beklageligt, når nogen må aflyse - og særligt Jada, som i min bog virkelig har et seværdigt liveshow kørende. Men når det nu skal være, træder Hugorm med glæde til for at tjene og servicere de ærværdige Tivoli-gæster, der fortjener kun det bedste, siger Simon Kvamm i pressemeddelelsen.

- Vi glæder os og kommer sprængfyldte med energi og lyst til at lade vores musik flyde ud i alle hjørner af den gamle have.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 07/06/2023 - 13:33

PFS-artikel trukket tilbage

PFS-artikel " Hold øje med boligkøbets røde flag" er trukket tilbage, da den er sendt ud ved en fejl.

Artiklen " Hold øje med boligkøbets røde flag" fra Ritzau Fokus er trukket tilbage, da den først skal udsendes til PFS-kunder mandag, hvor den vil blive udsendt på ny.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 07/06/2023 - 13:17

FAKTA: Bank- og advokatforbehold kan gavne

* Når du underskriver en betinget købsaftale, giver du dig selv en frist til blandt andet at få undersøgt boligens forhold, købsaftalens indhold og din endelige finansiering.

* Gør du købsaftalen betinget af både banken og din advokats godkendelse - et såkaldt bank- og advokatforbehold - har du mulighed for at fortryde en underskrevet købsaftale inden for en tidsfrist.

* Finder advokaten forhold i aftalen, som betyder, at du ikke vil købe alligevel, kan du fortryde handlen inden seks hverdage. Her kan sælger ikke kræve, at du betaler én procent af købesummen, som sælger ellers ville kunne.

Kilde: Nordea.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv