Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

18/04/2023 - 10:00

Mistet jobbet? Det betyder det for din pension

Med en fyreseddel svinder indbetalingen til din alderdom, og bare et års pause kan få konsekvenser senere.

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Det kan mærkes på din pensionsordning, hvis du bliver prikket i en fyringsrunde.

Derfor bør du kigge grundigt på den opsigelsespakke, du får tilbudt. Her fremgår det blandt andet, hvor mange måneder du stadig får løn.

I de måneder vil du fortsat få sat penge ind på pensionskontoen fra din arbejdsgiver. Men når du får din sidste lønseddel, stopper den indbetaling.

- Går der lang tid, før du får et nyt job, bliver indbetalingen sat i bero. Hvis perioden bliver lang, kan det i værste fald betyde, at du må justere dine pensionsplaner, siger Camilla Schjølin Poulsen, der er privatøkonom i pensionsselskabet PFA.

Hvis du for eksempel er ledig i et år, skal du som udgangspunkt arbejde et år længere for at indhente det tabte.

- Der vil være et hul i opsparingen, og det hul vil vise sig, den dag du når pensionsalderen, siger cheføkonom hos Danica Pension Mads Moberg Reumert.

- Det kan du håndtere ved at sørge for at spare noget mere op, når du kommer tilbage i job. Eller du kan selv bidrage til opsparingen, mens du er ledig.

Har du været mange år på arbejdsmarkedet, vil du dog få gavn af renters rente. Dermed vokser din opsparing stadig, selv om du ikke er i job.

Modtager du dagpenge, vil staten også automatisk betale et bidrag til det, der hedder Obligatorisk Pensionsordning. Pengene bliver ikke trukket fra din ydelse, men er et ekstra beløb, som staten betaler.

Noget du dog skal være særligt opmærksom på, er de forsikringer, der knytter sig til den pensionsordning, du siger farvel til.

Det kan for eksempel være nogle, der sikrer dækning ved tabt erhvervsevne eller sygdom.

- Du har mulighed for at beholde disse forsikringer ved selv at betale for dem. Pengene kan tages fra din pensionsopsparing, og på den måde kan du bibeholde det sikkerhedsnet, siger Mads Moberg Reumert.

Samtidig kan det være smart at holde fast i forsikringerne, da du risikerer, at du senere ikke vil kunne blive godkendt til at tegne dem på ny, påpeger Camilla Schjølin Poulsen.

- Gennem livet opsamler vi skavanker. Vi kan få diabetes eller kronisk dårlig ryg, og så kan vi ikke nødvendigvis få den samme forsikringsdækning, som da vi var yngre, siger hun.

Når du får et nyt job, kan det være, at du igen får en pensionsordning med forsikringer. Her skal du tage stilling til, om du vil sammenlægge din gamle ordning med den nye.

Fordelene ved det er, at du får et bedre overblik over, hvordan du er dækket, og at du ikke skal betale gebyrer for to ordninger.

Men der kan også være ulemper. For eksempel hvis du har attraktive vilkår på din oprindelige pensionsordning, som du ikke kan få med i den nye.

- Det kan være, du har en ordning, som blev oprettet, dengang man havde ret til at starte pensionsudbetalingerne som 60-årig.

- Den ret kan forsvinde ved en helt ny pensionsordning, fordi reglerne nu siger, at udbetalingen først må gå i gang tre år før folkepensionsalderen, fortæller Camilla Schjølin Poulsen.

Hvis sammenlægningen sker hurtigt og korrekt, kan 60-års-retten dog godt flyttes med, og dermed kan den også komme til at omfatte den nye ordning.

/ritzau fokus/

USA, 17/06/2024 - 14:39

Gordon Ramsay i alvorlig ulykke: Heldig at være i live

Chris Pizzello/Ritzau Scanpix

En forslået Gordon Ramsay står frem efter en alvorlig cykelulykke med budskabet om at bruge cykelhjelm. Ifølge den kendte tv-kok reddede den hans liv.

Det var ved at ende fatalt galt for den verdensberømte tv-kok Gordon Ramsay, der er kommet alvorligt til skade efter en ulykke på cykel i den amerikanske delstat Connecticut.

Derfor står han frem i et opslag delt på Instagram med en livsafgørende opfordring.

- Jeg er taknemmelig for alle læger, sygeplejersker og personale på Lawerence + Memorial Hospital i New London, der passede på mig og undersøgte mig. Men mest taknemmelig er jeg for min hjelm, der reddede mit liv, skriver han blandt andet på det sociale medie.

- Jeg har det o.k. og brækkede ikke nogen knogler eller fik nogen større kvæstelser, men jeg er lidt forslået og ligner en lilla kartoffel.

I en video trækker Gordon Ramsay sin hvide kokkejakke op, og med meget rystende hånd fremviser han et enormt blålilla, nærmest sort, mærke.

Han har derudover tilføjet billeder af sit iturevne cykeltøj og smadrede hjelm.

- Jeg er ligeglad med, hvor kort turen er. Jeg er ligeglad med det faktum, at hjelmene koster penge, men de er nødvendige. Selv på børns korte cykelture er de nødt til at bruge hjelm, siger den 57-årige britiske kendiskok, der privat er gift og far til seks børn.

- Jeg er heldig at være her. Jeg har ondt. Det har været en brutal uge. Men jeg er sådan set ved at komme igennem det. Men jeg kan ikke understrege vigtigheden af at bruge hjelm.

Ifølge Rådet for Sikker Trafik er der cirka halvt så mange hovedskader blandt alvorligt tilskadekomne cyklister, der bruger hjelm, end blandt dem, der ikke bruger hjelm.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 17/06/2024 - 11:23

Dronning Margrethes nørklerier: Man får ryddet op i hovedet

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Dronning Margrethe blev med egne ord "hooked", da hun så sin mor, dronning Ingrid, brodere. Det fortæller den tidligere monark i et interview med Hendes Verden.

Akvarelmaling, illustrationer, decoupager og kostumer.

Dronning Margrethe elsker at nørkle, og i et stort interview med Hendes Verden deler hun nu sin begejstring for at brodere.

For den disciplin kommer der langt mere end broderier ud af, fortæller hun.

- Ja, man får ryddet op i hovedet sommetider – det er vist en udmærket ting, siger den abdicerede dronning til magasinet.

Som ung kunne dronning Margrethe faktisk ikke fordrage at sy - hun ligefrem hadede det, som Hendes Verden beskriver det.

Men da hun så sin mor, dronning Ingrid, brodere sammen med nogle af sine veninder, blev dronning Margrethe fortryllet af farverne og fik selv lyst til at nørkle med nål og tråd.

- Bum, sagde det, og så var jeg hooked, husker dronning Margrethe det.

Det er 64 år siden, og siden er det blevet til et væld af broderier. Senest til fire puder, som hun netop har færdiggjort, afslører dronningen over for Hendes Verden.

- Når man er glad for det, man sidder og laver, ja, så kan man jo ikke lade være at vise det frem, siger hun til magasinet.

Dronning Margrethe er kendt for kunst og kreativitet.

Senest har dronning Margrethe blandt andet designet Pantomimeteaterets nye fortæppe i Tivoli i København. Og så kan hendes kostumer og scenografi til en balletforestilling baseret på H.C. Andersens eventyr om "Klods-Hans" ses selvsamme sted fra 22. juni.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 17/06/2024 - 13:00

FAKTA: Følg Danmarks EM-kampe

* Danmark har indtil videre spillet en kamp i gruppespillet ved årets EM-slutrunde i Tyskland. Modstanderen var Slovenien, og kampen endte 1-1.

* Torsdag 20. juni møder Danmark England. Kampen fløjtes i gang klokken 18 og vises på TV 2.

* Tirsdag 25. juni møder Danmark Serbien. Kampen begynder kl. 21 og vises på DR.

Kilde: dbu.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 17/06/2024 - 13:00

Sådan vasker du fodboldtrøjen korrekt

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Undgå dumme fodfejl, når du vasker din elskede landsholdstrøje, og hold den frisk og pletfri gennem hele EM-slutrunden.

EM-feberen ruller gennem sommerlandet, og det betyder, at de rød-hvide fodboldtrøjer hives frem fra skabet og over hovedet på store såvel som små.

Midt i fodboldfeberen er det næsten uundgåeligt, at der havner pletter fra solcreme, øl eller is på de elskede trøjer. Men du begår nemt et ærgerligt selvmål, hvis du griber ud efter pletfjerningsmidlet på hylden i forsøget på at vaske snavset af.

Det siger Jeanette Lynge Nielsen, der deler rengøringstip på Instagram og hjemmesiden husmortip.dk.

- Det er dumt at bruge, fordi det ødelægger fibrene i stoffet, og det gør tit, at trykkene på trøjerne bliver opløst, fortæller hun.

Fodboldtrøjer er lavet af polyester, nylon eller lycra, og de materialer tåler ikke pletfjerner, vaskemiddel med optisk hvidt eller blegemiddel. Skyllemiddel går heller ikke.

- Fibrene i stoffet går ud af facon, og der kan komme pletter, der ikke kan vaskes af, lyder det fra Jeanette Lynge Nielsen.

Hun råder dig til at vaske fodboldtrøjen på maksimum 40 grader, men helst ikke mere end 30 grader. En for høj temperatur kan påvirke trøjens pasform og gøre, at farverne pludselig smitter af – også selv om trøjen har været vasket før.

- Kom ikke polyesterbluser i tørretumbleren. De kan faktisk komme til at lugte surt af det. Hæng dem ud i det gode danske vejr, tilføjer Jeanette Lynge Nielsen.

Her kommer hendes bedste fif til at få bugt med klassiske fodboldfan-pletter.

1) Øl og solcreme.

For begge dele virker det bedst at lægge blusen i blød med lidt opvaskemiddel natten over.

2) Stadionpølse med det hele.

Fedtet fra pølsen og remouladen behandles med lidt opvaskemiddel. Kom det på pletterne, og gnid meget forsigtigt, til det skummer op.

Kom herefter blusen i en plasticpose natten over, og vask som normalt dagen efter.

3) Sved.

Læg blusen i blød i lunkent vand med lidt vaskemiddel - gerne et sportsvaskemiddel, som indeholder bakterien probiotika.

- Det levende probiotika æder den føde, som de dårlige bakterier lever af, og så dør de. Det virker meget længe efter vask, så man ikke behøver bekymre sig, om blusen bliver klar til næste kamp, fortæller Jeanette Lynge Nielsen.

Skulle du komme ud for et uheld og få blod på fodboldtrøjen, kan det også fikses.

Skyl blot trøjen i koldt vand. Husk at skylle den med vrangsiden udad. Er der tale om indtørret blod, så læg trøjen i blød i koldt vand natten over.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek